3.52 В дошкільних закладах загального типу передбачаються такі медичні приміщення: медична кімната, процедурний і фізіотерапевтичний кабінети, ізолятор.

Медична кімната і процедурний кабінет у будинках без оздоровчих груп місткістю до 100 місць розміщуються в одному приміщенні площею не менше 14 м.кв., у будинках понад 100 місць, а також у будинках з оздоровчими групами вони повинні розміщуватися в різних приміщеннях з відокремленими входами площею не менше 14м.кв. і 8м.кв. відповідно.

Медична кімната проектується суміжно з однією із палат ізолятора. Між ними влаштовується засклений проріз на висоті 1,2 м.

3.53 Фізіотерапевтичний кабінет у дошкільних закладах загального типу місткістю від 70 до 100 місць проектується площею 9 м.кв., місткістю понад 100 до 200 місць - не менше 12 м.кв., в закладах понад 200 місць, а також при наявності оздоровчих груп у дошкільних закладах будь-якої місткості - не менше 18 м.кв.

3.54 Стоматологічний кабінет та фітокімнату площею не менше 8 м.кв. кожні, кабінет лікаря-спеціаліста площею не менше 9 м.кв., а також кабінет лікувальної фізкультури (ЛФК) площею не менше 50 м.кв. допускається передбачати додатково в дошкільних закладах, в складі яких є оздоровчі та цілодобові групи, що охоплюють не менше 30% від загальної кількості дітей.

3.55 Кількість місць в ізоляторі дошкільного закладу загального типу не повинна перевищувати 1,5% проектної місткості будинку. До складу ізолятора включаються: приймальна, палати, туалетна та приміщення для дезинфікуючих засобів. Приймальна, якщо в ізоляторі передбачена одна палата, приймається площею не менше 6 м.кв., якщо передбачено дві палати, - не менше 10 м.кв. У приймальній розміщується мийка посуду, яким користується хворий. Палати слід проектувати непрохідними, розрахованими на одне або два місця, площею не менше 6 м.кв. і 9 м.кв. відповідно. Туалетна приймається площею не менше 4 м.кв., для зберігання та приготування дезинфікуючих засобів виділяється окреме приміщення площею 3 м.кв. Виходи з ізолятора у дитячих закладах загального типу місткістю до 160 місць, які проектуються для ІІв, ІІІб, ІІІв кліматичних зон, допускається суміщати із загальними входами до будівель.

3.60 Підлога та опорядження стін у медичних приміщеннях повинні виконуватись із матеріалів, дозволених для використання Міністерством охорони здоров'я України, і забезпечувати можливість прибирання вологим способом. Для підлог у туалетах, душових, ванних слід використовувати керамічну плитку, для облицювання стін на висоту не менше 1,8 м глазуровану.

Службово-побутові приміщення

3.61 В дошкільних закладах загального типу треба передбачати кабінет завідуючого, кімнату завгоспа, методичний кабінет, комору чистої білизни, господарську комору, туалети для персоналу, хол-вестибюль.

3.62 Склад службово-побутових приміщень дитячих будинків та будинків дитини повинен визначатися завданням на проектування в залежності від типу та місткості закладу. Рекомендується передбачати такі групи приміщень: адміністративні, методико-виховні, для зустрічей з родичами, обслуговуючі майстерні (столярну, слюсарну, з ремонту одягу та взуття дітей), складські, побутові (кімната техперсоналу, кастелянська, перукарня, санвузли персоналу), вестибюль з гардеробом.

3.63 Кабінет завідуючого в дошкільних закладах загального типу місткістю до 40 місць об'єднується з кімнатою завгоспа та методичним кабінетом в одному приміщенні площею не менше 12 м.кв., у будинках понад 40 і до 200 місць проектується окремий кабінет завідуючого площею не менше 9 м.кв., а у будинках більшої місткості - не менше 12 м.кв. Окрема кімната для завгоспа передбачається площею не менше 6 м.кв. для будинків місткістю понад 60 місць.

3.64 Методичний кабінет у дошкільних закладах місткістю понад 40 і до 100 місць приймається площею не менше 12 м.кв., понад 100 і до 200 місць - 18 м.кв., понад 200 місць - 24 м.кв. У методичному кабінеті слід передбачати місце для роботи дитячого психолога.

3.65 Господарська комора площею не менше 6 м передбачається у будинках дошкільних закладів загального типу місткістю до 80 місць, у будинках на 90 - 200 місць слід влаштовувати 2 госпкомори площею по 6 м.кв. кожна, а у будинках понад 200 місць - 3 комори загальною площею 24 м.кв.

3.66 Комору чистої білизни в дошкільних закладах загального типу місткістю до 120 місць слід проектувати площею не менше 6 м.кв., місткістю понад 120 місць - площею 10 м.кв. Комору брудної білизни площею до 6 м.кв. допускається проектувати у дитячих закладах на 120 і більше місць. Двері комор повинні бути протипожежними 2-го типу.

3.67 Кімнату кастелянші (кастелянську) площею не менше 6 м.кв. слід передбачати у дошкільних закладах загального типу місткістю понад 200 місць.

3.68 Кімнату технічного персоналу площею не менше 8 м.кв. та столярно-слюсарну майстерню площею не менше 18 м.кв. допускається проектувати у дошкільних закладах загального типу місткістю понад 120 місць. У будинках місткістю більше 200 місць - кімнату психологічного розвантаження площею не менше 12 м.кв. Хол-вестибюль у будинках місткістю від 90 до 200 місць приймається площею не менше 12 м.кв., понад 200 місць - не менше 18 м.кв. Туалети персоналу слід обладнувати одним унітазом та одним умивальником.

3.69 Підлога та стіни в адміністративних, методико-виховних приміщеннях і майстернях повинні бути вологостійкими і забезпечувати можливість прибирання вологим способом, коефіцієнт відбиття світла має бути в межах 50-70%.

Харчоблок

3.70 У дошкільних закладах необхідно проектувати харчоблоки, що працюють на сировині. Технологічне обладнання харчоблоків слід приймати на електричному живленні.

Пральня

3.76 Пральня для дошкільних закладів загального типу проектується з двох приміщень: приміщення для прання та сушильно-прасувальної.

4 Інженерне обладнання та вимоги до енергозбереження

Водопостачання і каналізація

4.1 Будинки дошкільних закладів повинні обладнуватись системами господарсько-питного, протипожежного, гарячого водопостачання, каналізацією і водостоком згідно з нормами проектування внутрішнього водопроводу і каналізації будинків (додаток 7, п.14). У районах, де не забезпечується безперервне водопостачання, будинки дошкільних закладів її погодженням із замовником слід обладнувати резервними ємкостями для добового запасу води.

4.3 Санітарно-технічне обладнання будинків дошкільних закладів слід передбачати згідно з додатком 2.

4.4 Басейни повинні проектуватися із знезараженням, очищенням і, як правило, рециркуляцією воді з доданням свіжої в об'ємі, що дорівнює 10% ємності ванни на добу. Басейни з ваннами ємкістю 20 м. куб. і менше допускається проектувати без рециркуляції з подаванням свіжої води в об'ємі, що дорівнює 20% ємкості ванни на годину. Басейни слід проектувати з пристроями вторинного використання тепла води, що скидається охолоджуючи її в теплообмінниках.

4.5 Температура води у басейні не повинна бути вища 32 град.С і нижче 29 град.С. Температура гарячої води. що подається на крани змішувачів, які встановлюються у душових та умивальних для дітей, повинна буті не вища 37 град.С і не нижча 34 град.С.

4.6 Влаштування трапів слід передбачати у кухні, заготівельному цеху, мийній кухонного посуду, завантажувальній, приміщенні для прання та душових басейну, туалетних дитячих осередків.

Опалення та вентиляція

4.7 Будинки дошкільних закладів повинні підключатись, як правило, до систем централізованого теплопостачання. В разі неможливості такого підключення слід проектувати теплогенератори при додержанні вимог норм з проектування котельних установок, які рекомендується монтувати в комплексі альтернативними джерелами тепла, наприклад, сонячними колекторами для літнього гарячого водопостачання (додаток 7, п.22). Будинки, що підключаються до систем централізованого теплопостачання, повинні бути обладнаі лічильниками теплоти. Заходи щодо енергозбереження необхідно виконувати згідно з вимогами норм з проектування громадських будинків та споруд (додаток 7, п.2).

4.8 Пічне опалення проектувати забороняється. В окремих випадках при обгрунтуванні та узгодженні з територіальними органами державної пожежної охорони допускається використання пічного опалення в одноповерхових будинках для сільської місцевості місткістю не більше 20 місць. Використання електричного опалення з замоноліченими у бетон гріючими кабелями не допускається.

4.9 Системи опалення та вентиляції будинків дошкільних закладів слід проектувати відповідно до вимог діючих норм (додаток 7, п. 15). Температура поверхні підлоги ігрових, що розміщуються на 1 поверсі, а також спалень та роздягалень для ослаблених дітей протягом опалювального періоду повинна бути 23 град.С за рахунок підігрівання підлоги. На .поверхні обхідних доріжок басейну в період експлуатаціповинна підтримуватися температура 26-28 град.С.

4.10 Опалювальні прилади повинні бути захищені негорючими екранами або гратами, виготовленими з матеріалів, дозволених до використання МОЗ України. Шафи для сушіння дитячого одягу у роздягальнях, а також рушникосушильники у туалетних повинні обігріватися водою протягом усього року. Об'єм повітря, що видаляється із однієї шафи, слід приймати не менше 10 м.куб./год.

4.11 Розрахункову температуру повітря та кратність повітрообміну у приміщеннях слід приймати за таблицею додатка 3.

4.12 У будинках дошкільних закладів повинна проектуватися витяжна вентиляція, як правило, з природним спонуканням. При відповідному обгрунтуванні для кухні, приміщень плавального бассейну допускається використання механічної витяжної вентиляції.

4.13 Видалення повітря із спалень, які мають наскрізне або кутове провітрювання, допускається передбачати через ігрові приміщення. Транзитні повітроводи не повинні проходити через ігрові, спальні, холи та вестибюлі.

4.14 Зовнішнє повітря, що подається у холодний період року до приміщень, обладнаних механічною витяжною вентиляцією, слід підігрівати конвекторами або радіаторами, що встановлюються у припливних шафах.

Електрообладнання

4.15 Електропостачання дошкільних закладів виконується за ІІ категорією надійності від двох незалежних взаєморезервуючих джерел живлення.

4.16 Електрообладнання у будинках дитячих дошкільних закладів слід передбачати згідно з нормами проектування електрообладнання житлових та громадських будинків, правилами влаштування електроустановок (додаток 7, п.20 і п.23). Електропривод та електрообладнання підйомників, а також технологічне обладнання харчоблоку та медичних приміщень проектуютьсзгідно з інструктивними документами відповідних міністерств та відомств.

4.17 У будинках дошкільних закладів необхідно передбачати такі види освітлення: робоче - у всіх приміщеннях; евакуаційне - у коридорах, холах, вестибюлях, на сходах, роздягальнях, кухнях, приміщеннях для прання; аварійне - в електрощитових, теплопунктах, чергових пожежних постах; чергове - у спальнях будинків дитини, дошкільних дитячих будинків та цілодобових груп дошкільних закладів загального типу, а також у палатах приймально карантинного відділення; ремонтне - у технічному підпіллі, теплових пунктах тощо.

4.18 Світильники чергового освітлення слід встановлювати над дверима на висоті не менше ніж 2,2 м від рівня підлоги. Допускається встановлення світильників на висоті 0,3 м від підлоги, але в такому разі напруга у мережі чергового освітлення повинна бути не більше 36 вольт. У спальнях, палатах ізолятора над дверними прорізами повинні бути встановлені світлові покажчики «Вихід» на висоті не менше ніж 2,2 м від підлоги, приєднані до мережі евакуаційного освітлення.

Бактерицидні лампи слід встановлювати у палатах ізоляторів, басейнах, залах ЛФК, медичних приміщеннях, залах для музичних та фізкультурних занять, ігрових. Наявність джерел ультрафіолетового випромінювання не враховується при визначенні рівня штучного освітлення.

4.19 Встановлення штепсельних розеток треба передбачати у всіх приміщеннях. Розетки повинні бути обладнані захисним пристроєм, що закриває гніздо, якщо штепсельну вилку вийнято. Штепсельні розетки звичайного типу, що розміщуються у роздягальнях, ігрових, залах для музичних та фізкультурних занять, необхідно розташовувати на висоті 1,8 м від рівня підлоги.

4.20 Блискавкозахист, а також захисне заземлення медичної апаратури у фізіотерапевтичних кабінетах, процедурних та інших приміщеннях є обов'язковим та виконується згідно з відомчими інструкціями (додаток 7, п.25).

Зв'язок та сигналізація

4.21 У будинках дошкільних закладів слід передбачати влаштування телевізійної, радіотрансляційної та телефонної мережі, пожежної та охоронної сигналізації, а також централізовану систему оповіщення персоналу про пожежу. Приймальні пульти пожежної та охоронної сигналізації встановлюються у приміщенні, де забезпечується цілодобове чергування.

4.22 Антенна та кабельна розводка для приймання телепередач передбачається в ігрових, залах для музичних та фізкультурних занять та методичному кабінеті. Радіоточки встановлюються в адміністративних і господарських приміщеннях, харчоблоці, залах для музичних та фізкультурних занять, ігрових та ігротеках.

Телефони встановлюються у кабінеті завідуючого, медичній кімнаті або кабінеті лікаря, методичному кабінеті, кімнаті завгоспа. Селекторний двосторонній зв'язок завідуючого із завгоспом, груповими осередками, медичними приміщеннями, методичним кабінетом, кастелянською, харчоблоком допускається передбачати у дошкільних закладах місткістю 200 місць і більше.

4.23 Влаштування автоматичної пожежної сигналізації передбачається відповідно до норм з проектування пожежної автоматики будинків та споруд (додаток 7, п.16) у всіх приміщеннях дошкільних закладів, за винятком залу басейну, туалетних, душових, приміщення для прання, комори овочів, бойлерної, насосної, охолоджувальної камери, вентиляційної камери, мийних посуду і тари.

інтер’єр садок конструктивний планувальний

Додаток 1 (обов'язковий)

 

Кількість дітей у вікових групах дошкільних закладів, будинках дитини, дитячих будинках для дошкільників та групах короткочасного перебування

 

Кількість місць у групах

Найменування груп, вік дітей

Дошкільні заклади загального типу

Будинки дитини

Дитячі будинки

Короткочасного перебування

 

Ясельні загального типу

молодші - до 1 року;

10

10

-

-

середні - 1-2 роки;

15

10

-

10

старші - 2-3 роки

15

10

-

-

 

Ясельні оздоровчі

молодші - до 1 року;

-

10

-

-

середні - 1-2 роки;

15

10

-

10

старші - 2-3 роки;

15

10

-

-

 

Дошкільні загального типу

молодші - 3-4 роки;

20

-

15

-

середні - 4-5 років;

20

-

15

15

старші - 5-6 років;

20

-

15

-

підготовчі- 6-7 років;

20

-

15

-

 

Дошкільні оздоровчі

молодші - 3-4 роки;

20

-

15

-

середні - 4-5 років;

20

-

15

15

старші - 5-6 років;

20

-

15

-

підготовчі- 6-7 років.

20

-

15

-

 

Примітка. У дошкільних закладах загального типу для сільської місцевості допускається передбачати змішані ясельно-дошкільні групи.

Кількість місць у змішаних групах дозволяється приймати до 15.

Примітка. У кабінетах лікаря, фізіотерапевтичному, масажу слід передбачати по одному умивальнику зі змішувачем для дорослих.

Додаток 2 (обов'язковий)

 

Розрахункова температура повітря та кратність повітрообміну у приміщеннях дошкільних закладів

Найменування приміщень

Розрахункова температура повітря, oС

Повітрообмін за годину у кліматичних зонах ІІв, ІІІб, ІІІв, ІUв

Приплив

Витяжка

Ігрові, роздягальні

 

 

 

 

ясельних груп;

22

21

-

1,5

молодших дошкільних групп

21

20

-

1,5

середніх та старших дошкільних групп

20

19

-

1,5

Спальні:

 

 

 

 

ясельних груп;

21

20

-

1,5

дошкільних групп

19

18

-

1.5

Туалетні:

 

 

 

 

ясельних груп;

22

21

-

1,5

дошкільних групп

20

19

-

1,5

Буфетні

16

16

-

1,5

Зали для музичних та фізкультурних занять, ігротеки

19

18

-

1,5

Приміщення бассейну

30

30

-

За розрахунком

Медичні кімнати

22

21

-

1

Службово-побутові приміщення

18

17

-

1

Кухня (гарячий цех)

16

15

-

За розрахунком

Пральня: приміщеня для прання

18

18

5

5

сушильно-прасувальна

16

16

5

5

Кабінети:

 

 

 

 

фізіотерапії;

28

28

-

1,5

Массажу

28

28

-

1,5

Переходи

18

18

-

-

 

Примітка. У туалетах і душових басейну, туалетах персоналу, якщо вони проектуються без вікон, витяжка повинна бути не менше трьохкратної.

Додаток 4 (рекомендований)

 

Контрольні питомі показники розрахункової (нормованої) площі, загальної площі та будівельного об'єму ясел-садків загального типу

Кількість місць ясельних та дошкіьних груп

Співвідношення

Мінімально допустимі площі приміщень та будівельний об’єм (не менше)

Рекомендовані площі пиміщень та будівельний обєм

Без басейну

З басейном

 

 

Нормована S м.кв. на місце

Загальна S м.кв. на місце

Будівельний обєм м.куб. на місце

Нормована S м.кв. на місце

Загальна S м.кв. на місце

Будівельний обєм м.куб. на місце

Нормована S м.кв. на місце

Загальна S м.кв. на місце

Будівельний обєм м.куб. на місце

35

1:1

11,6*

14,5*

55*

14,1

17,5

66,5

-

-

-

75

1:3

11,6

14,5

55,5

11,6

14,5

55,5

-

-

-

110

2:4

10,6

13,5

51,5

11,1

14

53,5

12,5

16

60,5

150

2:6

10,6

13,5

52

11,1

14

54,5

12

15,5

59,5

220

4:8

10,2

13,5

49

10,9

14

51,5

11,5

15

55

260

4:10

9,8

12

47,5

10,4

13

50

11

14

52,5

У середньому

 

10,5

13,5

52

11

14

53

12

15

57

 

*Із складу приміщень виключено зал для музичних та фізкультурних занять.

 

Додаток 7 (обов'язковий)

 

Список основних нормативних документів, що використовуються при проектуванні будинків дитячих дошкільних закладів, на які наведені посилання у цих нормах

 

1. ДБН 360-92* Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень

2. ДБН В.2.2-2-97 Громадські будинки та споруди

3.ДБН В.2.2-4-97 Будинки та споруди дитячих дошкільних закладів

3. СНиП 2.01.01-82 Строитсльная климатология и геофизика

4. СНиП 2.01.02-85* Противопожарные нормы

5. СНиП ІІ-3-79** Строительная теплотехника

6. СНиП ІІ-4-79 Естественное и искусствснное освещение

7. СНиП ІІ-7-81** Строительство в сейсмических районах

8. СНиП ІІ-12-77 Защита от шума

9. СНиП 2.01.07-85 Нагрузки и воздействия

10. СН 429-71 Указания по размещению обьектов строительства и ограничению этажности в сейсмических районах

11. СНиП 2.01.09-91 Здания и сооружения на подрабатываемых территориях и просадочных грунтах

12. СНиП 2.01.15-90 Инженерная защита территорий, зданий и сооружений от опасных геологических процессов. Основные положения проектирования

1З. СНиП 2.03.13-88 Полы

14. СНиП 2.04.01-85 Внутренний водопровод и канализация зданий

15. СНиП 2.04.05-91 Отопленне, вентиляция и кондиционирование

16. СНиП 2.04.09-84 Пожарная автоматика зданий и сооружений

17. СНиП 3.05.06-85 Злектротехнические устройства

18. СНиП 3.05.07-85 Системы автоматизации

19. СН 512-78 Инструкция по проетированию зданий и помещений для электронно-вычислительных машин

20. ПУЭ (1986г.) Правила устройства электроустановок

21. ВСН 46-86 Спортивные и физкультурно-оздоровительные сооружения

22. ВСН 52-86 Установки солнечного горячего водоснабжения

23. ВСН 59-88 Злектрооборудование жилых и общественных зданий и сооружений

24. ВСН 60-89 Устройства связи, сигнализации и диспетчеризации инженерного оборудования

25. РД 34.21.122-87 Инструкния по устройству молниезащиты зданий и сооружений

26. РБН 356-91 Положення про радіаційний контроль на об'єктах будівництва та підприємствах будіндустрії і будматеріалів України

27. СанПиН 3231-85 Санитарные правила устройства и содержания детских дошкольных учреждений

28. СанПиН 5146-89 Временные санитарно-гигиенические нормы и правила устройства, оборудования, содержания и режима работы на персональных злектронно-вычи слительных машинах и видеодисплейных терминалах в кабинетах вычислитсльной техники и дисплейных классах всех типов средних учебных заведений.

 

Санітарно-гігієнічні вимоги щодо дитячих дошкільних закладів

 

Відповідно до санітарних норм і правил, на 1000 мешканців населеного пункту, з метою забезпечення дітей віком від 2 місяців до 7 років, планується 70-90 місць у дитячих дошкільних закладах.

Дитячі ясла-садки в містах планують на 150-300 місць для обслуговування дітей віком від 1,5 до 7 років. Як правило, утворюють три ясельні групи: молодшу (від 2 місяців до 1 року), середню (від 1 до 2 років) і старшу (2-3 роки), а також 3 дошкільні: молодшу (3-4 роки), середню (4-5 років), старшу (5-6 років).

У кожному сільському населеному пункті, де мешкає понад 12 дітей дошкільного віку, теж організовують дошкільні заклади. Місткість ясел-садків установлюють на основі розрахунку: 65 місць на 100 дітей дошкільного віку, включаючи сезонні місця. Потужність закладів на літній період збільшують за рахунок організації дитячих павільйонів на 1-2 групи.

Кількість дітей в молодших ясельних групах не повинна перевищувати 15, у решті ясельних - 20, в дошкільних - 25 дітей. Ясла-садки на 1-2 групи І рекомендується кооперувати з початковими школами. Ясла-садки на 2-4 групи в основному комплектують з неповними середніми школами, в яких зменшено наповненість початкових класів.

З метою попередження поширення інфекційних захворювань в дошкільних закладах необхідно дотримуватись принципу групової ізоляції. Основним приміщенням у дошкільному закладі є гральня-їдальня (ясла) або групова (садок) кімната площею 2,5 м2 на дитину.

Кожна група повинна мати самостійний вхід, а також приймальню, спальню та туалет.

Передбачається зал для музичних та гімнастичних занять площею 75-100 м. кв.

Для дітей ясельного віку необхідно передбачити місце для зберігання візків і санчат.

Крім перелічених приміщень, в яслах-садках передбачаються кухня, пральня та приміщення для зберігання продуктів.

Важливо, щоб усі основні приміщення мали природне освітлення. Глибина їх не повинна перевищувати 6 м. Незалежно від виду опалення, температура повітря в основних приміщеннях протягом року повинна дорівнювати 20 °С, а в горшковій та кабінеті медичного персоналу - 22 °С (з перепадами не більше ніж 2-2,5 °С), відносна вологість повітря - у межах 40-50 %, швидкість руху повітря - у межах 0,2-0,3 м/с.

Ігрові-їдальні й групові приміщення обладнують столами і стільцями відповідно до кількості дітей в групі. Приміщення групових кімнат після занять, обіду, до і після сну необхідно провітрювати.

Найкращим є наскрізне провітрювання і водночас вологе прибирання приміщень, яке потрібно проводити при відсутності дітей і закінчувати за 30 хвилин до їх приходу.

В перехідні сезони року час провітрювання не повинен перевищувати 15 хвилин, а при температурі зовнішнього повітря нижче 0°С — 3 хвилини. Крім умивальника, там повинна бути полиця для білизни, скриня для предметів догляду за дітьми та бак для брудної білизни. Прибирають приміщення й обладнання за допомогою окремого маркованого інвентарю. Усі предмети (ганчірки, щітки тощо) після використання полощуть у воді і 0,2 % розчині хлорного вапна, після чого висушують.

Велике значення надається проведенню оздоровчих заходів. З метою загартування діти повинні займатися фізкультурою в спортивному одязі (труси, майка, тапочки). У теплу пору року заняття проводять на вулиці. Це рекомендується робити і взимку, але тільки за умови високого ступеня загартування дітей, наявності відповідного одягу й оптимального чергування швидких І повільних рухів. Обов'язково двічі на день, в першій і другій його половині, організовують прогулянки й ігри для дітей на вулиці загальною тривалістю не менше ніж 3-4 години за будь-якої погоди. Оздоровчі заходи необхідно проводити під постійним контролем медичного персоналу та включати у їх структуру повітряні й сонячні ванни, водні процедури, сон на відкритому повітрі тощо.

 

Санітарні норми припустимого шуму в приміщеннях житлових і суспільних будівель і на території житлової забудови

Санітарні норми встановлюють припустимі рівні шуму, що проникає в приміщення житлових і суспільних будівель від зовнішніх і внутрішніх джерел, і припустимі рівні шуму на території житлової забудови.

Нормованими параметрами постійного шуму є рівні звукового тиску L, дб, в октавних смугах часто зі середньогеометричними частотами 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000, 8000 Гц (октавні рівні звукового тиску). Для орієнтовної оцінки допускається використання рівнів звуку L, A, дба.

Нормованими параметрами непостійного шуму є еквівалентні (по енергії) рівні звуку L, дба й A экв. Максимальні рівні звуку L, дба, A макс.

Оцінка непостійного шуму на відповідність припустимим рівням повинна проводитися одночасно по еквівалентному й максимальному рівнях звуку.

Припустимі значення октавних рівнів звукового тиску, рівнів звуку, еквівалентних і максимальних рівнів звуку проникаючого шуму в приміщення житлових і суспільних будівель, і шуму на території забудови слід ухвалювати по таблиці 1.


Таблиця 1

№ п/п Призначення приміщень або територій Час доби Рівні звукового тиску, дБ в октавних смугах частот зі середньо-геометричними частотами, Гц Рівні звуку LA экв. Уров. звуку LA экв, дБА Максимальні рівні звуку LA макс., дБА
1 Житлові кімнати квартир, житлові приміщення будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для старих і інвалідів, спальні приміщення в дитячих дошкільних установах і школах-інтернатах

с 7 до 23 г.

с 23 до 7 г.

63-52

55-44

45-39

35-29

35-32

25-22

30-28

20-18

40-55

30-45

2 Території, що безпосередньо прилягають до житлових будинків, будівель поліклінік, амбулаторій, диспансерів, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для старих і інвалідів, дитячих дошкільних установ, шкіл і інших навчальних закладів, бібліотек.

с 7 до 23 г.

с 23 до 7 г.

75-66

67-57

59-54

49-44

50-47

40-37

45-43

35-33

55-70

45-60


Виправлення на місце розташування об'єкта слід ураховувати тільки для зовнішніх джерел шуму в житлових кімнатах квартир, спальних приміщеннях будинків відпочинку й пансіонатів, спальних приміщеннях дитячих дошкільних установ і шкіл-інтернатів, у будинках-інтернатах для старих і інвалідів, палатах лікарень і спальних кімнатах санаторіїв, житлових кімнатах гуртожитків і номерах готелів і на територіях житлової забудови.


Список використаних джерел літератури

1. Король І.Г., Світко В.А. Дитячі дошкільні заклади (проектування і будівництво). – К.: Будівельник, 1969 р.

2. Ерошина Г. Меблі та ігрове статкування для дітей дошкільного віку. – М.: ВНИИТЕ, 1972 р.

3. Гайказова Р.Т., Костикіна Т.Д. Оформлення дитячих дошкільних закладів. – М.: Просвітництво, 1974 р.

4. [http://www.str67.ru/mm/404/ Тепло- та шумоізоляційний матеріал.

5. [http://vertіkal.com.ua/trade/floor/gvl.html Гіпсокартон.

6. [http://www.konstanta.kіev.ua/ru/publіcatіons/str121/5558] Шпаклівка.

7. [http://www.ec-a.ru/іndex.php?mn=razdel&mns=sgtygd1qkvdd4_ru] Фарба.

8. [http://nexans.kharkov.ua/sіstema-teplіy-pol.html] Тепла підлога.

9. [http://www.stek.ua/d/kovrovіe.htm] Ковролін.

10. [http://mіrpotolkov.com.ua/] Натяжна стеля.

11. [http://www.ganza.com.ua/іnfo/catalogue_oboі/24/] Шпалери.

12. [http://www.remmers.ua/products/02/08/] Наливна підлога.

13. [http://www.voltus.com.ua/cat/194/] Галогенові лампи.

14. [http://www.neon-world.ru/] Неонова під світка.

15. [http://zakon.nau.ua/doc/?code=va117243-96] Державні будівельні норми України.

16. [http://osvіta.ua/school/theory/740] Санітарно-гігієнічні норми України.

17. [http://moz.org.ua/іndex.php?fіle=subject&spec_іd=122&tema_іd=7] Санітарні норми України допустимого шуму.


Информация о работе «Дизайн інтер’єрів дитячого садка»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 88881
Количество таблиц: 10
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
108024
0
0

... ї аудиторії в цих прикордонних віках було цікаво дивитися програму. Але для створення якісних дитячих телевізійних програм, потрібні сучасні технології.[73, с.245] РОЗДІЛ 2. ОСОБЛИВОСТІ ДИТЯЧОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ: ОБ’ЄМ ТА СТРУКТУРА ВІЩАННЯ   2.1 Сучасний етап розвитку телепрограм для дітей на українському телебаченні Якщо оглянути технічне покриття українських телеканалів на всій території кра ...

Скачать
121549
2
0

... , художні техніки, відчуття кольору, зорове сприйняття, композиційна культура, художні здібності формуються у процесі практичної діяльності учнів. У першому класі діти отримують первинне уявлення про видовий поділ образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, знайомляться з основними та похідними кольорами, з хроматичною та ахроматичною гамою, вивчають розбіл та затемнення кольору тощо. ...

Скачать
108693
0
0

... екземпляри, само собою, зрозуміло, потребують особливого догляду, спеціальної турботи. Методика розміщення рослин в інтер'єрі і побудови художньо-декоративних композицій заснована на знанні еколого-географічних особливостей кожного ботанічного виду і законів сучасного аранжування. Декоративне озеленення дасть бажаний результат при поєднанні трьох моментів: умілого вибору рослинного вигляду, вигі ...

Скачать
414733
5
2

... і. 3. Інноваційні козацько-лицарські технології шкільної освіти. 4. Система психомистецьких технік козацького духовного єднання особистостей. ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПРОГРАМИ ТРАНСФОРМАЦІЇ Адамівська школа козацько-лицарського виховання як саморозвивальний духовно збагачений освітньо-виховний заклад інноваційного типу має стати наочним зразком нової національної школи, що вказуватиме один з ві ...

0 комментариев


Наверх