Міністерство освіти і науки України

Криворізький державний педагогічний університет

Факультет мистецтв


Курсова робота на тему: «Озеленення інтер’єру та офісу»


Виконала: студентка четвертого курсу

факультету мистецтв гр.ХГ-05-2

Ушакова А. О.

Науковий керівник : Балюк Л. В.


Кривий Ріг

2008 р.


Зміст

 

Вступ

1. Історія кімнатного квітникарства

2. Експеримент по створенню зимових садів. Чарівний «ящик Уорду»

3. Політичний погляд на рослинництво

Висновки до першого розділу

II. Кімнатні рослини і екологія житла

1. Оздоровчі рослини

2. Запашні рослини

Висновки до другого розділу

III. Класифікація і групи рослин

1.      Декоративнолисті кімнатні рослини

2.      Декоративно квітучі кімнатні рослини

3.      Декоратівно квітучі горшечні рослини

4.      Кактуси

5.      Групи рослин для внутрішнього озеленення

Висновки до третього розділу

IV. Композиції для внутрішнього озеленення приміщень

1.      Головні положення

2. Методи і способи озеленення приміщень

3. Рослини в інтер’єрі

Висновки до четвертого розділу

V. Рослини в будинку: кімната за кімнатою

1. Вітальня

2. Ванна кімната

3. Їдальня

4. Спальня

5. Кухня

6. Зимовий сад

7. Передпокій

Висновки до п’ятого розділу

VI. Типи ємкостей і освітлення

1. Типи ємкостей

2.Осітлення

Висновки до шостого розділу

Висновки

Література

Додатки


Вступ

Актуальність теми: людина здавна прикрашала свій дім квітами, будь то були спочатку зрізані прості польові квіти або кімнатні овочі у горщиках, а вже потім навіть відігравали певну роль у політиці держав. Квіти - це не тільки втіха для очей, а і історична спадщина. Рослини використовувались не тільки як домашнє оздоблення, а й різних галузях. В мистецтві широко використовувались рослинні орнаменти як в живописі, так і в текстилі, в медицині, різноманітних національних обрядах, святах. В зміну нашого відношення до кімнатних рослин зробило свій внесок і НАСА: його співробітники у 1980-і роки з’ясували, що сциндапсус, хлорофітум, плющ, хризантема та алое – високоефективні очисники повітря. Загалом квіти несуть як естетичну роль в житті людини, так і психологічну.

І зараз популярність кімнатних рослин продовжує зростати. Звідусіль знайдуться рослини: вражаючі зимові сади в громадських будівлях, маленькі горщики на підвіконнях, безліч яскравих квітів в рослинних магазинах. В наші дні купують більше квітучих, ніж декоративнолистих рослин. Частіше віддається перевага більш ефектним рослинам, але недовговічним видам вічнозелених. Існує багато прийомів, методів, способів аранжування кімнатних рослин як в інтер’єрі, так і в офісах, державних установах та ін.

Об’єкт дослідження: аранжування кімнатних рослин в приміщенні.

Предмет дослідження:

Мета дослідження: дослідження аранжування, озеленення інтер’єру, багатоманітність композицій.

Гіпотеза: вивчення прийомів, методів, способів озеленення і аранжування кімнатних рослин в приміщенні

 


1. Історія кімнатного квітникарства

Історія кімнатного квітникарства бере свій початок з глибокої старовини: людині завжди хотілося мати поряд з собою красиві рослини, що прикрашають його будинок. Поняття "кімнатна рослина" існує з моменту, коли людина здогадалася кинути сім'я не на полі, а в горщик із землею. Першими видатними колекціонерами рослин були солдати єгипетського фараона Тотмеса III (3,5 тис. років назад). На розписах в храмі Карнака вони зображені такими, що несуть 300 рослин, узятих в якості трофеїв в Сирії. Храми древньої Еллади прикрашали вазони з рослинами. Перші культурні сорти орхідеї були виведені в Китаї 2500 років тому і там же більше 1000 років тому зародилося мистецтво бонсаї, яке перейшло до Японії і знайшло в країні Висхідного Сонця справжнє визнання. У подальші епохи мистецтво вирощування рослин виступає в нерозривний зв'язок з іншими видами мистецтва: для прикраси інтер'єру і екстер'єру будівель, при створенні тканин. Найпоширеніший орнамент - рослинний, який надає найбільші можливості для створення всіляких мотивів, прийомів виконання, для оригінального трактування форми. До найбільш поширених форм з якнайдавніших часів відносяться: акант, лотос, папірус, хміль, лавр, виноградна лоза, плющ, дуб. Так рослинний світ проник в образотворче мистецтво.

Відкриття нових земель принесло услід за собою і відкриття нових декоративних рослин. Основна кількість "чудасії" потрапила в Європу під час колоніальних завоювань в кінці XVII - початку XVIII ст., тоді з Америки везли кактуси і орхідеї. З Індокитаю - цитрусові, з Індії - рослини, що давали прянощі. У північних країнах з відсутністю зелені в зимові місяці вічнозелені рослини не могли не викликати захоплення. Пригадаєте трояндовий кущ Кая і Герди. Це не вигадка письменника-казкаря Андерсена. Різноманітність декоративних кімнатних рослин досягалася за рахунок введення в кімнатну культуру дикорослих представників тропічної флори.

Перші кімнатні рослини: папороть адіантум, філодендрон лазячий і пеперомія магнолієлистна були привезені до Англії капітаном судна «Слава Баунті» Блаем (у перекладі з англійської мови «баунті» означає «щедрість, подарунок»).

Перша виставка квітів в Лондоні була проведена в 1827 г.; тепер це головна виставка квітів в Англії. Вона проводиться щорік в травні в парку одного з районів Лондона — Челсі — і визначає нові тенденції і віяння в квітникарстві і садівництві.

У Англії проводиться і ще одна знаменита щорічна виставка квітів. На початку липня на території дворцово-паркового ансамблю Хемптон-корт недалеко від Лондона показують нові, неабиякі види і сорти рослин, а також проводять Британський фестиваль троянд.

 


Информация о работе «Озеленення інтер’єру та офісу»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 108693
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42668
0
0

... прийоми розміщення; Об’єктом дослідження виступають інтер’єри підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Предметом дослідження виступає архітектурно-планувальна організація інтер’єрів підприємств харчування Сирії на прикладі Дамаску. Дослідження проводиться в межах, визначених у меті і завданнях та охоплюють архітектурно-планувальну, художньо-декоративну організацію інтер’єрів існуючих ...

Скачать
28112
0
0

... ; К добрива – посилюють ріст коренів, цибулин і бульб. 3. Створення необхідних умов для вирощування й розмноження рослин у різні пори року. Світловий, тепловий та водний режим теплиці. Календар роботи з рослинами теплиць і парників. Схема рамообороту в парниках. Рентабельність теплиці. Обладнання для роботи в закритому ґрунті Мікроклімат потребує відповідних умов створення в захищеному ґ ...

Скачать
304576
89
18

... Чарка, стакан 4 320 2 80 400 Столові прибори (комплект) 4 320 2 80 400 Далі наведемо характеристику посуду, який будуть використовувати в комплексному закладі ресторанного господарства (табл. 2.8–2.11). Таблиця 2.8. Характеристика та призначення класичного вітчизняного порцелянового та фаянсового посуду Найменування Розміри, мм Місткість, см3, порцій Призначення ...

Скачать
27919
0
0

... імат, мікроорганізми, біологічні чинники). Приведення цих чинників у відповідність з сучасними нормами, нормативами і стандартами є передумовою нормальної працездатності людини. Сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці сприяють збереженню здоров'я людини і підтримці стійкого рівня його працездатності. Робота по поліпшенню умов праці припускає в першу чергу вдосконалення техніки, технології і ...

0 комментариев


Наверх