Міністерство освіти і науки України Тернопільський національний економічний університет Юридичний факультет

Кафедра теорії та історії держави і права

Індивідуальне науково-дослідне завдання на тему:

«Політико-правова характеристика союзу Мазепи і шведськогокороля з позиції сьогодення.»

Виконала:

студентка групи ПР-31

Олещук Г.В.

Перевірив:

Михайлюк В.І.

Тернопіль-2009


План

Вступ

1.  Характеристика становлення І.Мазепи як гетьмана України.

2.  Причини та політичні умови укладення союзу з Швецією.

3.  «Помста Петра» за «зраду» Мазепи.

Висновки

Список використаних джерел.


Вступ

мазепа історія україна

Серед всіх українських гетьманів фігура Івана Мазепи, поза всяким сумнівом, найсуперечливіша, і вже в ХVПІ столітті вона встигла стати дійсно культовою в європейських літературі, мистецтві і навіть музиці. Про Мазепу писал и Данієль Дефо, Франсуа Вольтер, лорд Джордж Байрон, Віктор Гюго, Олександр Пушкін і багато інших українських, шведських, польських, чеських і російських письменників та поетів. Він надихнув французьких художників Горація Берні, Луї Буланже, Шасеріана на написання їхніх прекрасних картин. Ференц Ліст присвятив гетьману свою захоплену симфонію «Мазепа».

Та в Україні до постаті гетьмана Мазепи відносяться так неоднозначно: одні історики та науковці казуть, що він дійсно був зрадником, інші ж запевняють, що він просто був слабкодухою людиною, яка у вирішальний момент зробила неправильний вибір.

Таким чином, предметом даного науково-дослідного завдання є розкриття значення ролі І. Мазепи в контексті його союзу зі Швецією.

Метою дослідження є характеристика особи гетьмана, розкриття політичної ситуації, яка склалася в той час, а також виокремлення умов які вплинули на тактику Мазепи на політичній арені.

Актуальність обраної теми полягає у тому, що й досі немає цітко сформульнаної точки зору щодо українсько-шведського союзу. І в цьому науково-дослідному завданні я намагатимусь використовувати ті факти, які дають чіткі відповіді та характеризують цю сторінку нашої історії.

Що ж до проблематики то вона, на мою думку, є очевидною – чергова спроба поставити «точки над і» в справі Мазепи.


1. Характеристика становлення І.Мазепи як гетьмана України

Імпозантна особистість Мазепи приваблювала увагу європейських майстрів мистецтва не тільки своєю героїчною боротьбою за права та вільності України й трагічним протистоянням царю-тирану, але й своїми численними любовними пригодами. Своїми альковними подвигами український Дон Жуан уславився на всю Європу, на якийсь час затьмаривши найвеличнішого і, здавалося б, неперевершеного спокусника жіночих сердець Джакомо Казанову.

Дійсно, ніде правди діти, Іван Степанович був небайдужий до прекрасної статі, яка відповідала йому взаємним інтересом. Оскільки куртуазна (придворна) любов пов'язана з подружньою невірністю, романи Мазепи, з огляду на озброєність обманутих чоловіків та їхніх слуг, були поєднані з величезним ризиком. Наприклад, його роман із заміжньою панною Терезою Фальбовською ледь не закінчився трагедією. Чоловік-рогоносець, спіймавши закоханих на гарячому, суворо покарав Мазепу. За його наказом майбутнього гетьмана прив'язали голим до коня й у такому непривабливому вигляді пустили в дикий степ.

Ще драматичніших подій була сповнена історія кохання Мазепи та Мотрі Кочубеївни. Мотря, вісімнадцятилітня дочка Василя Кочубея, Генерального судді, другої особи в гетьманській державі, доводилася гетьману хрещеницею. За цю останню любов, яка прийшла до Мазепи, коли йому було вже добре за сімдесят, він ледь не наклав головою [2, 36].

Ще Ніколло Макіавеллі радив володарям не зазіхати на власність і жінок своїх підданих. Таке їм зазвичай не пробачають.

У 1707 році Кочубей і полтавський полковник Іван Іскра подали царюдонос про зраду, яку замишляє проти нього Мазепа. Причини, що спонукали їх написати донос на гетьмана, були виключно особистого порядку. Кочубей, колишній дорошенківець, ненавидячи Москву, прагнув її руками знищити свого особистого ворога, що посягнув на його дочку. Народний переказ стверджує, що Іскра, зі свого боку, мучився ревнощами: його дружина мала підозрілі стосунки з гетьманом. Обоє - розлютований батько й збожеволілий вщ ревнощів чоловік, палали бажанням помститися Мазепі.

Але тоді Мазепі якимось дивом пощастило уникнути смертельного «імпічменту». Його вороги досягай прямо протилежного ефекту. Засліплені ненавистю, вони належним чином не подбали про докази. Цар наказав перевірити донос, але нічого підозрілого на гетьмана не було знайдено. По закінченні слідства донощики були засуджені на страту. Мазепа намагався врятувати життя Кочубею і попередив його про арешт, однак той відмовився прийняти порятунок із рук свого заклятого ворога. Зрештою московський кат відрубав обом ревнивцям голови.

Іван Степанович Колединський-Мазепа належав до православного шляхетського роду, відомого з 1544 року, коли українському шляхтичу Миколі Колединському польський король Жигмонт І подарував на умовах військової служби село Мазепинці на річці Кам'янці (територія сучасної Київщини). Від назви цього родового гнізда майбутній гетьман отримав своє прізвисько. Двоюрідний дід Мазепи Федір брав активну участь у повстаннях К. Косин-ського і С. Наливайка, за що був страчений поляками.

Точна дата народження Мазепи невідома. Заданими академіка М. Возняка17, це могло бути 20 березня 1632 року. Мазепа здобув блискучу на ті часи освіту. Він був вихованцем Києво-Могилянської академії, що пізніше якийсь час звалася Києво-Мазепинскою. Французький дипломат Фой де ля Невіль, якому довелося зустрічатися з гетьманом, відзначає його досконале володіння латиною. Крім латині, гетьман говорив французькою, німецькою, татарською й російською.

Це свідчить не так про унікальні здібності Мазепи до вивчення мов, як про загальний високий рівень освіченості тодішньої старшини. Атмосфера в українському суспільстві була такою, що освіта козацької еліти була поставлена на належний європейський рівень, через що неодноразово виникали проблеми в малоосвічених московських служивих людей. Так, у 1667 році боярин Шереметьєв звертався до царя з таким слізним посланням: «Полковники і всяких чинів люди про різні справи пишуть польським і латинським письмом, те ж гетьман Брюховецький. У нас, холопів твоїх, - немає перекладача».

У той час невід'ємною частиною освіти знатного українця були подорожі. Вважалося, що молода людина шляхетного походження повинна подивитися світ, порівняти звичаї та порядки чужих народів з вітчизняними й взагалі розширити свій кругозір.

Мазепа багато подорожував Європою, відвідав Францію, Нідерланди, Італію, Німеччину. Цікаво, що у своєму заповіті племін ник Мазепи А. Войнаровський, зокрема, висловив волю, щоб його син Станіслав «пройшов студії та подорожі в чужі країни».

За плечима Мазепи була солідна придворна школа. Він виховувався як паж при дворі польського короля Яна-Казимира, відразу опинившись у бурхливому вирі придворних інтриг, дуелей і, звичайно ж, галантних авантюр. Відомий на всю Європу ловелас, дуелянт, поет, автор ліричних віршів і досить популярних на той час пісень-шлягерів, він змолоду виконував дипломатичні доручення польського короля. Одного разу вражені молодістю королівського посланця запоріжці навіть відмовилися вести переговори з «молокососом» [5, 121].

Шлях Мазепи до влади був тернистим і звивистим. Він належав до тієї породи правителів, яких Н. Макіавеллі влучно визначив як «лисиці». У народі про таких вивертких і хитрих політиків говорять, що, потрапивши піддощ, вони здатні проходити між краплями. З цієї особливості витікали як сильні, так і слабкі сторони гетьмана як правителя.

Мазепа був природженим придворним і дипломатом, але ніяк не воїном. Завдяки лисячій хитрості він умів легко входити в довіру до коронованих і впливових осіб. Польські королі Август II і Станіслав Лещинський, що люто ненавиділи один одного, а також шведський король Карл XII і російський цар Петро І були в приятельських стосунках із Мазепою.

Використовуючи свої дипломатичні здібності, Мазепа зумів стати з полоненого запоріжцями дорошенківця довіреною особою гетьмана Самойловича і протягом семи років виховував його дітей. Мазепа безпосередньо брав участь у підготовці змови проти І. Самойловича, зокрема підписав на нього донос. Йому вдалося заручитись підтримкою князя Голіцина - фаворита тодішньої правительки Росії царівни Софії, і за його допомогою скинути гетьмана І. Самойловича. (Кажуть, що в цього ж боярина Мазепа купив згоду Москви на заняття ним посади гетьмана за 10 тисяч карбованців.)

Мазепа захопив владу шляхом перевороту, і саме він несе відповідальність за трагічну долю родини Самойловича. Уся вона разом із колишнім гетьманом була заарештована й заслана до Сибіру «удалекі городи на вічне поселення». Старший син Самойловича Григорій - чернігівський полковник, за те, що не дозволив колись місцевим москвофілам повісити на міській ратуші російський герб на знак того, що Чернігів «є особиста власна їхньої царської величності отчина», був обезголовлений. Московський кат відрубав йому голову, рубаючи разів зо три для більшої муки. А щоб молодий гетьманич і на тім світі не знав спокою, він був обезголовлений без сповіді [6, 241].

Опинившись у Москві під час загострення конфлікту між боярськими угрупованнями (прихильниками царівни Софії) та Петром Олексійовичем (майбутнім Петром Великим), Мазепа скоро зорієнтувався і, зрадивши свого колишнього союзника князя Голіцина, перейшов на бік молодого царя, легко завоювавши його довіру.

Ставши власником гетьманської булави, вже на самому початку свого гетьманства Мазепа був змушений піти на значні поступки Москві. У так званих «Коломацьких статтях» 1687 року, зокрема, гетьман і старшина зобов'язувалися піклуватися про зближення українців з великоросами, особливо через змішані шлюби, для чого малоросійським жителям дозволявся вільний перехіду московські міста.

За час свого гетьманства Мазепа зарекомендував себе вірним ставлеником Москви.

Треба сказати, що на певному етапі союз із Москвою був дуже вигідним для гетьмана, оскільки сприяв зміцненню режиму його особистої влади. Мазепа зміг завоювати повну довіру царя й тим самим убезпечив себе від доносів старшини в Москву (а такі спроби неодноразово робилися - відомо понад двадцять доносів на Мазепу). Цар видавав донощиків Мазепі, а той уже передавав їх у руки катів. Маючи надійний тил у Москві, Мазепа міг не боятися старшинських змов та інших претендентів на гетьманську булаву.

За мірками того часу, Мазепа проводив доволі ефективну економічну політику, при цьому не забуваючи й про самозбагачення. При Мазепі поглиблюються процеси феодалізації українського суспільства, зокрема відбувалося подальше зростання старшин-ськогоземлеволодіння. А найбагатшим землевласником став сам гетьман. У його маєтках працювало понад 120 тисяч залежних селян. Мазепа був типовим українським олігархом, що будував своє благополуччя за рахунок народу. Але, як писав Поль Валері, «влада без зловживань утрачає свою привабливість».

При цьому не можна сказати, що Мазепа не приділяв увагу соціальному захистові своїх підданих. Він вжив низку заходів, спрямованих на пом'якшення становища простих людей. Так, на Лівобережжі панщина була обмежена двома днями на тиждень, булиліквідовані непопулярні в народі оренди. Однак через свою, в цілому, простаршинську політику Мазепа був украй нелюбимий простим народом.

Багатства, що нагромадив Мазепа, давали йому можливість зайнятися меценатською діяльністю. Період його гетьманства золотими літерами вписаний до історії української культури під назвою «мазепинське бароко». Зовнішня політика Гетьманщини йшла цілком у фарватері Москви, і тому гетьман не міг похвалитися якими-небудь значними зовнішньополітичними успіхами. Спроба закріпитися на Правобережжі, об'єднати розчленовану країну не вдалася через опір Росії, в інтересах якої було збереження дружніх відносин (зрозуміло, за рахунок України) з Річчю Посполитою, у складі якої тоді була Правобережна Україна.

Таким чином, завдяки добрим стосункам із російським царем Мазепа змігдосягти тимчасової стабілізації на Лівобережній Україні. Головною його заслугою слід вважати припинення громадянської війни - «Руїни», що тривала з часу смерті Б. Хмельницького.

До того дня, коли в похідний табір російського царя Петра І принесли звістку про перехід Івана Мазепи на бік шведського короля Карла XII, український гетьман досягнув значних висот у житті. Понад двадцять років він був першою особою в Україні, заслужив прихильність з боку російського царя, про що наочно свідчать численні нагороди, привілеї й титули Мазепи. У 1700 році він одержує російський орден Андрія Первозванного, у 1702 році - польський орден Білого Орла. У 1707 році Мазепа став князем Священної Римської імперії.

За обсягом владних повноважень Мазепа був справжнім «самодержцем козацьким», «малоросійським королем». Даніель Дефо писав у книзі про Петра І, що гетьман не мав королівського титулу, але «він був рівним королю щодо влади, й в усякім відношенні був рівний, якщо заданих обставин не перевершував тодішнього польського короля Августа II».

І справді, наприкінці свого гетьманства Іван Мазепа мав усе, що може тільки бажати людина: владу, багатство, славу, щастя в особистому житті (любов вісімнадцятилітньої дівчини!). Що ж спонукало сімдесятисемилітнього старця ризикнути усім, чого він досягнув із такими величезними зусиллями й обміняти забезпечену старість на неспокійну та небезпечну долю вигнанця? [3, 156].

Англійський посол у Москві Чарльз Вітворт висловлював сумнів щодо того, що сімдесятилітній бездітний багатий гетьман, який мав права монарха, перейшов на бік Карла XII із корисливих спонукань. Навіть заклятий ворог Мазепи О. Меньшиков був змушений визнати, що гетьман «це учинив не для однієї своєї особи, але заради всієї України».

Чи можна вважати Мазепу зрадником? Так. Тоді, коли він вірою й правдою служив Росії. Але його зрада не була позбавлена патріотичних спонукань. Він сподівався, що покорою можна вберегти Україну від остаточної загибелі.


Информация о работе «Політико-правова характеристика союзу Мазепи і шведського короля з позиції сьогодення»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 48606
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
763160
11
9

... іонери. Залежно від стилю керівництва й політичної системи, в якій функціонує лідер, відрізняють: диктаторський тип, демократичний тип, автократичний тип, плутократичний тип. В сучасній політології використовується типологія М. Дж. Херманн, де за основу виступає імідж, “образ”, візуальна привабливість лідера: прапороносець, який має особистий погляд на реальність, майбутнє; чітко викладає цілі, ...

Скачать
358417
0
0

... і української лінгвістики належить Б. Грінченку, авторові чотиритомного «Словника української мови». Друкуються перші праці з національної історії — «Історія України-Руси» М. Аркаса, «История украинского народа» О. Єфименко та ін. Найвизначнішу роль у становленні й розвитку української історичної науки відіграли в цей час роботи М. Грушевського — «Очерк истории украинского народа», «Ілюстрована і ...

Скачать
150641
0
0

... зображувалася як важливий етап боротьби українського народу за незалежність. 2. Зміна політичних курсів в Україні та Москві після поразки під Конотопом   2.1 Зміна політичної обстановки у Європі після Конотопської битви та втілення в життя ухвали Гадяцької унії Зазнавши поразки під Конотопом, князь Трубецький 4 липня відступив до Путивля, а Росія почала готуватись до боїв на власній ...

Скачать
46387
0
0

... ів для “возз’єднання". Відповідний політичний крок був вимушеним для гетьмана. У той же час інші перспективи для Української Козацької держави були ще гіршими. У своїй промові на Переяславській раді (ретельно продуманій і адресованій "людності", "посполитим", а не дипломатам) Б. Хмельницький жодного разу не згадує про зв'язок Московського царства з Київською Руссю чи про етнічну спорідненість двох ...

0 комментариев


Наверх