9.  Охарактеризуйте взаємозв’язок держави і домогосподарства в економічному кругообігу. Складіть відповідну схему.

(Мельничук Г.В. Економіка: Підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл./ В.Г. Мельничук, Г.О. Ковальчук, В.О. Огнев’юк. – 3-тє вид., переробл. і допов. – К.: Навч. книга, 2005. – 351 с.:.сторінка 96 та Основи економіки: Проб. підруч. для 10–11 класу загальноосвітн. шк. / І.Ф. Радіонова, І.С. Кравченко, І.Л. Петрова, В.В. Радченко; За ред. І.Ф. Радіонової. – К.: Зодіак-ЕКО, 1995. – 224 с стор89)

10.Охарактеризуйте, яка роль заощаджень домогосподарств в економіці країни

(Мельничук Г.В. Економіка: Підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл./ В.Г. Мельничук, Г.О. Ковальчук, В.О. Огнев’юк. – 3-тє вид., переробл. і допов. – К.: Навч. книга, 2005. – 351 с.: сторінка 92–96 та Основи економіки: Проб. підруч. для 10–11 класу загальноосвітн. шк. / І.Ф. Радіонова, І.С. Кравченко, І.Л. Петрова, В.В. Радченко; За ред. І.Ф. Радіонової. – К.: Зодіак-ЕКО, 1995. – 224 с стор88)

11.Поясніть, чому держава законодавчо сприяє зміцненню домогосподарств і підвищенню їх добробуту

(Мельничук Г.В. Економіка: Підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл./ В.Г. Мельничук, Г.О. Ковальчук, В.О. Огнев’юк. – 3-тє вид., переробл. і допов. – К.: Навч. книга, 2005. – 351 с.: іл.сторінка 91–92)

12.Куди можуть бути спрямовані кошти, заощаджені внаслідок раціонального використання ресурсів у домогосподарстві.

Завдання ІV рівня

13.Охарактеризуйте заходи державної підтримки домогосподарств в Україні та в інших країнах світу.

14.Проаналізуйте роль домогосподарств в аграрному секторі економіки України.



2. Засоби активізації навчально-пізнавальної активності при вивченні теми: «Домашнє господарство як ланка економіки. Домашнє господарство у сучасній економіці, його ефективна діяльність» учнями

дидактичний розробка домашній господарство

Процес навчання, як і все що відбувається в суспільстві – розвивається та вдосконалюється. Можемо зазначити, що за останні роки посилились активізацій ні методи навчання.

Існують такі фактори активізації навчання:

-  Взаємодія суб’єктів

-  Зміст

-  Організаційні форми

-  Дидактичні процеси

Кожен із факторів відіграє важливу роль в економічному процесі.

При вивченні теми «Домашнє господарство як ланка економіки. Домашнє господарство у сучасній економіці, його ефективна діяльність», я орієнтувалась на такий тип уроку, як комбінований.

У навчальному процесі традиційних навчальних закладів серед інших типів занять чільне місце займає саме цей від уроку. Структура такого заняття дає змогу реалізувати багатопланові завдання вивчення теми, урахувати індивідуальні особливості учнів, створює відчуття стабільності й логічної послідовності в ході пізнавальної діяльності.

Дана тема передбачає детальніше опрацювання деяких економічних ситуацій у малих групах, у яких кожен учень відіграє свою особливу роль і певними своїми якостями, особистими, професійними, доповнює інших.

Робота в малих групах створює можливості для участі кожного учня у розгляді теми. Ефективним способом активізації процесу навчання є проведення економічних ігор. Гра, як метод навчання, дозволяє ніби насправді пережити певну ситуацію. Це один із дійових способів повернути навчання лицем до конкретної людської практики. У грі втілюється основна формула педагогічної творчості: первісне абстрактне знання перетворюється на конкретне переживання. Тут формується співпричетність, співпереживання та самооцінка. Гра – це насамперед дія. А у житті – це запорука успіху, адже мало кого цікавить, як людина знає теорію, мають значення тільки її дії в різних ситуаціях. Тут застосовуються такі засоби навчання, як: підручник, статистичні дані, роздатковий матеріал, макет.

Для активізації навчально-пізнавальної активності при вивченні теми: «Домашнє господарство як ланка економіки. Домашнє господарство у сучасній економіці, його ефективна діяльність», використовують також такий спосіб як дискусія. Метою дискусії є виявити відмінності в розумінні питання і в товариській суперечності встановити істину, прийти до спільної думки. Безумовно, дискусія виникає лише на базі знань з теми.

Найбільш поширеним способом активізації навчання є «кейс-метод» або ситуаційний аналіз. Він заключається в тому, що учасник знайомиться з описом організаційної проблеми, самостійно аналізує ситуацію, діагностує проблему, висуває свої ідеї та рішення в дискусії з іншими учасниками.

Ситуація – це сполучення умов і обставин, які необхідні для вирішення конкретної проблеми. В залежності від характеру подання матеріалу використовуються ситуації-ілюстрації, ситуації-оцінки і ситуації-вправи.

Традиційний аналіз конкретних ситуацій розвиває аналітичне мислення, практичні навички роботи з інформацією. Структурування, ранжування проблеми долає стереотипи мислення, вчить приймати рішення. Тут застосовуються такі засоби навчання, як: наукові публікації, підручник, статистичні дані, роздатковий матеріал, макет.

В економічному процесі важливу роль відіграють як вчитель та і учень, від того чи зможе зацікавити вчитель у вивчені теми учня, та якими мотивами керується учень.


Висновок

Виконання даної курсової роботи було для мене дуже цікавим, адже формуючи власну концепцію, мені довелося ознайомитися з новітніми розробками програми викладання економіки в сучасній економічні освіті.

Темою, яку я обрала, стала тема «Домашнє господарство як ланка економіки. Домашнє господарство у сучасній економіці, його ефективна діяльність» і мій вибір не був випадковим. Всім нам відомо що домогосподарства є однією з важливих ланок економіки і саме в середовищі домогосподарств формується сучасна особистість громадянина, адже одним з найяскравіших прикладів домогосподарства є сім’я з її укладом. Немалу частину при вивченні даної теми займає питання сімейного бюджету, джерел його формування та факторів його розміру, а отже і достатку сім’ї. Дане питання, на мою думку є не лише досить актуальним, а і цікавим.

Для цьому були використані різноманітні прийому для активізації уваги школярів, формування в них зацікавленості у вивченні теми, а також достатнього рівня економічної освіченості з даного питання. На мою думку кожен свідомий громадянин повинен усвідомлювати суть тих економічних процесів, у яких він приймає участь і при цьому виявляти свою компетентність. Маю надію, також і на те, що після вивчення даної теми учні матимуть змогу більш раціонально і доцільно розпоряджатись власними доходами та формувати їх якнайраціональніше.

Крім того, я хочу зазначити, що в наш час дуже важливо володіти економічною культурою. Під економічною культурою, я розумію сукупність тісно пов’язаних між собою елементів, це: теоретичний – який заключається в оволодінні основами системи теоретичних знань з економіки, на базі яких формується сучасне економічне мислення; практичний – який включає динамічно розвиваючу сукупність вмінь та навиків ефективної поведінки індивіда в сучасних соціально – економічних умовах; етичний – який характеризує степінь оволодіння людиною ділової етики в сукупності з загальнолюдськими цінностями (гуманізм, чесність, громадянство і т.д.); саморегуляційний – який припускає сприйняття людиною потреби в постійній активній роботі по вдосконаленню, розвитку названих вище якостей, що особливо важливо в період радикальних соціально – економічних змін в суспільстві.

Процес формування цієї культури охоплює всі соціально – професійні групи суспільства і всі вікові групи його громадян. Особливе місце тут належить молоді, школярам, яким, в кінцевому рахунку, доведеться продовжувати реорганізацію суспільства на ринкових починаннях.

На мою думку, тему можна адаптувати для вивчення у 8–9 класах, а також якщо розбавити теоретичний матеріал більш практичним то і для молодших школярів буде цікавим, як формується сімейний бюджет та яке місце в економіці займаєте саме-ВИ. метод усного опитування, письмовий контроль, тестові методи перевірки знань і державна підсумкова атестація, а також впровадити взаємоконтроль, самоконтроль та самооцінка.

Важливим і необхідним є застосування разом із традиційним методами навчання нетрадиційні – «мозкова атака», дискусії, дидактичні рольові ігри. Розумне їх поєднання сприяє швидшому засвоєнню матеріалу, стимулюванню навчальної діяльності і активності учнів на уроці.

Оцінюванню підлягають теоретичні знання учнів та вміння використовувати ці знання у повсякденні, а саме: під час аналізу конкретних життєвих ситуацій і прийняття оптимального рішення; розв'язання практичних завдань, пов'язаних з економічною діяльністю людини, сім'ї, громади, держави, проведення порівняльного аналізу економічних явищ тощо.

Отже, підсумовуючи вищевикладене, я хочу ще раз зазначити, що вивчення економіки є важливим для кожної людини в суспільстві не залежачи від її професії, віку, матеріального становища чи якихось інших критеріїв. А впровадження економіки з молодших класів надасть нам змогу навчити дітей економічному мисленню і з їх допомогою побудувати дійсно сильну, економічно розвинути, державу з високим прибутком для кожного

 


Література

1.  Кутішенко В.П., «Вікова та педагогічна психологія»: Навч. посібник. ― Київ: Центр навчальної літератури, 2005 р.

2.  Ковальчук Г.О., «Активізація навчання в економічній освіті», навч. посібник ― Київ, КНЕУ, 2003 р.

3.  Методика викладання економіки: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / авт.: Балягіна І.А., Богорад М.А., Ковальчук Г.О. – К.: КНЕУ, 2003

4.  Волкова Н.П. «Педагогіка»: посібник для студ. Вищих навч. закладів. ― К: видавничий центр «Академія», 2001 р.

5.  Мазуха Д.С. Опанасенко Н.І. Педагогіка: Навчальний посібник. – Київ, Центр навчальної літератури, 2005. – 232 с.

6.  Лозова В.І Троцко Г.В. Теоретичні основи виховання і навчання: Навчальний посібник / Харк. держ. пед. ун-т ім Г.С. Сковороди 2-ге вид., випр. і доп. – Харків: «ОВС», 2002 – 400 с.

7.  Волкова Н.П. Педагогіка: Посібник для студентів. – К.: Видавничий центр «Академія», 2001. – 576 с. (Альма-матер)

8.  Подласый И.Г. Педагогика: Новый курс: Учеб. для студ. высш. учеб. заведений: В 2 кн. – М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2003. – Кн. 1: Общие основы. Процесс обучения. – 576 с.: ИЯ

9.  Мельничук Г.В. Економіка: Підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл./ В.Г. Мельничук, Г.О. Ковальчук, В.О. Огнев’юк. – 3-тє вид., переробл. і допов. – К.: Навч. книга, 2005. – 351 с.: іл.

10.  Аксьонова О.В., «Методика викладання економічних дисциплін», Навч. посібник. ― Київ, КНЕУ, 2006 р.

11.  Радіонова І.Ф., «Загальна економіка», підручник ― Кам’янець-Подільськ: Абетка-Нова, 2002 р.

12.  Основи економіки: Проб. підруч. для 11 класу загальноосвітн. шк. / І.Ф. Радіонова, І.С. Кравченко, І.Л. Петрова, В.В. Радченко; За ред. І.Ф. Радіонової. – К.: Зодіак-ЕКО, 1995. – 224 с.

13.  Ковальчук Г.О. Контрольні завдання з економіки: Навчальний посібник. – К.: Вид ТОВ «Кадри». 2002 – 272 с.

14.  Гальчинський А.С. та ін. Основи економічних знань: Навч. посіб./ А.С. Гальчинський, П.С. Єщенко, Ю.І. Палкін. – 2-ге вид., перероб. і допов. – К.: Вища шк., 2002. – 543 с.: іл.

15.  Масляк П.О, Олійник Я.Б., Степаненко А.В. Словник-довідник учня з економічної і соціальної географії світу. Київ, Лібра, 1996. 328 с.

16.  Башнянин Г.І. Шевчук Є.С. Політична економія. Навчальний посібник / За редакцією д.е.н. проф. Г.І. Башняна і к.е.н. Є.С. Шевчука, – 3-тє вид., перероб. і виправ. – Львів. «Магнолія плюс», видавець СПД ФО В.М. Піга, 2005

17.  За загальною редакцією Н.В. Ніколенка Політекономія: Підручник. – Київ: ЦУЛ, 2003. – 412

18.  Географія та основи економіки в школі: Науково-методичний журнал. – №4 (46) 2005 травень

19.  Географія та основи економіки в школі: Науково-методичний журнал. – №2 (44) 2005 березень

20.  Географія та основи економіки в школі: Науково-методичний журнал. – №2 (20) 2001 квітень

21.  «Географія та основи економіки в школі», журнал, 2007 р., 5–7 випуск.


Информация о работе «Дидактична розробка теми "Домашнє господарство як ланка економіки. Домашнє господарство у сучасній економіці, його ефективна діяльність"»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 51050
Количество таблиц: 7
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
94002
7
0

... ії. У початковій школі для проведення тематичного контролю можуть застосовуватися контрольні роботи, тестування. Крім цього доречно проводити тематичний контроль у формі змагань, вікторин. Цілі тематичного оцінювання: -  перетворити відповідність знань, умінь та навичок учнів вимогам навчальних програм; -  виявити рівень навчальних досягнень учнів. Тематичне оцінювання з економіки є одним ...

Скачать
414733
5
2

... і. 3. Інноваційні козацько-лицарські технології шкільної освіти. 4. Система психомистецьких технік козацького духовного єднання особистостей. ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПРОГРАМИ ТРАНСФОРМАЦІЇ Адамівська школа козацько-лицарського виховання як саморозвивальний духовно збагачений освітньо-виховний заклад інноваційного типу має стати наочним зразком нової національної школи, що вказуватиме один з ві ...

Скачать
160021
6
0

... із історичного та передового педагогічного досвіду екологічного виховання, а й узагальнили практику роботи вчителів сучасної початкової школи. Ці ж прийоми роботи ми пропонуємо використовувати на уроках та в позакласній діяльності для покращення процесу формування екологічної культури молодших школярів. Розробки вчителів в даній проблемі йдуть у трьох напрямах. Перший напрям. Створюється повні ...

Скачать
111053
0
2

... економічного виховання визначається рівнем організації навчально-виховної роботи школи й виробничо-господарської діяльності школярів. 1.3 Завдання та зміст економічного виховання учнівської молоді в системі позакласної навчально-виховної роботи школи Процес виховання – це система виховних заходів, спрямованих на формувння всебічно і гармонійно розвиненої особистості [30]. Дане поняття ...

0 комментариев


Наверх