1.  Оцінка фінансової стійкості

Фінансова стійкість підприємства характеризується співвідношенням

власного й залученого капіталу. Для цього використовуються різні показники, які заведено називати коефіцієнтами. З-поміж них найбільш поширеними є коефіцієнти автономії та забезпечення боргів.

Коефіцієнт автономії (kа) обчислюється діленням власного капіталу на підсумок балансу підприємства:

kа = Кв / Кб

Активи підприємства на 96% забезпечено власними коштами, то решта (4%) фінансується за рахунок боргових зобов'язань [1 c.336] Така величина коефіцієнта є прийнятною — борги покриваються власним капіталом. Якщо kа < 0,5 ,то зростає ризик несплати боргів, а відтак і занепокоєння кредиторів. Збільшення значення коефіцієнта автономії зумовлює підвищення фінансової незалежності та зменшення ризику порушення фінансової стійкості підприємства.

Коефіцієнт забезпечення боргів (kзб) є модифікацією першого показника і визначається як співвідношення власного та залученого капіталу, тобто

kзб = Кв / Кз

Отже, якщо власний капітал перевищує борги підприємства вдекілька раз це надзвичайно позитивне явище для діяльності господарства, у нашому випадку на звітний рік цей показник становить 7,03.

Коли плата за кредит є меншою за рентабельність активів з урахуванням оподаткування, збільшення заборгованості збільшення відношення Кз / Кв веде до зростання рентабельності власного капіталу. Отже, залучення кредиту у цьому випадку є фінансовим важелем (левериджем) підвищення ефективності діяльності підприємства. На нашому підприємстві цей коефіцієнт менший 1, але у звітному році він зріс що не є позитивною тенденцією.

2.  Оцінка платоспроможності

Платоспроможність підприємства, тобто його здатність вчасно розраховуватися з боргами, визначається за допомогою коефіцієнтів ліквідності. Вони показують, наскільки короткострокові зобов'язання покриваються ліквідними активами. Коефіцієнт загальної ліквідності (kлз ) — це відношення оборотних активів (розділи II і III активу балансу за його старою формою) до короткострокових пасивів (розділ III пасиву) [1 c.336]:

kлз = Коа / Кзк

На оптимальну величину kлз помітно впливає частка товарно-матеріальних запасів у оборотних активах. Оскільки наше підприємство має велику частку в оборотних активах де високий рівень належить товарно-матеріальним запасам, то коефіцієнт загальної ліквідності буде досить високим у нашору випадку 12,83.

Коефіцієнт термінової ліквідності (kлт) обчислюється як відношення оборотних активів високої (термінової) ліквідності до короткострокових пасивів [1 c.336], тобто

kлт = Ктл / Кзк

Величина kлт = 1 є нормальною і свідчить про можливість своєчасної оплати боргів, як у нашому випадку цей коефіцієнт наближається до 1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (kла)— це відношення абсолютно ліквідних активів до короткострокових пасивів[1 c.336].:

kла = Кал / Кзк


Нормальною можна вважати ситуацію, коли kла > 0,5, на нашому господарстві у 2007 цей коефіцієнт становив 0,002, а з 2009 – 0,04, такий низький рівень цього показника пов'язується з тим що активи майже не зберігаються у грошовій формі оскільки господарство постійно проводить різні розрахунки з максимальною близькістю до дати товарного розрахунку. Рівень ліквідності підприємства залежить від його прибутковості, але однозначний зв'язок між цими показниками простежується тільки в перспективному періоді.

3.  Оцінка ділової активності

Ділова активність підприємства є досить широким поняттям і включає практично всі аспекти його роботи. Специфічними показниками тут є оборотність активів і товарно-матеріальних запасів, величини дебіторської та кредиторської заборгованості.

На досліджуваному господарстві коефіцієнт оборотності активів постійно зростає і досягнув 1 у 2009 році. Тобто тепер за період одного року ми зможемо побачити усі отримані доходи та витрати.

Оборотність товарно-матеріальних запасів (птмз) виражається кількістю оборотів за певний період. Коефіцієнт оборотності матеальних запасів зростає і він зріс на 3,69 порівняно з 2007р.

4.  Оцінка прибутковості підприємства

Рентабельність активів (Ра) характеризує ефективність використання всього наявного майна підприємства. У нашому господарстві рентабельність активів більша 0, що є позитивним показником. Але оглянувши статистику за 3 роки ми можемо побачити що відбувся різкий спад у 2008р. але у наступному позитивна тенденція відновилась.

Рентабельність продукції на даному господарстві знижується щорічно це призведе до того що воно стане абсолютно нерентабельним.

У сучасних ринкових умовах кінцевий результат роботи підприємства оцінюється рівнем рентабельності. Рентабельність виступає одним з найважливіших основних показників роботи підприємства.

Показники рентабельності більш повно, чим прибуток, відображають остаточні результати господарської діяльності підприємства. Вони характеризують ефективність роботи підприємства в цілому, прибутковість різних напрямів діяльності, окупність витрат і так далі.

Величина показників рентабельності показує співвідношення ефекту з наявними або використаними ресурсами. Показники рентабельності зазвичай використовуються для оцінки діяльності підприємства і як інструмент в інвестиційній політиці і ціноутворенні.

Отже після проведеного дослідження і визначення показників ми можемо зробити висновок що підприємство є достатньо рентабельним і прибутковим, але ці показники є нестабільними і їх рівень постійно знижується.


Информация о работе «Формування витрат виробництва та собівартості продукції»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 80195
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
56668
5
4

... собівартість ви пущеної готової продукції). - 90 «Собівартість реалізації» (на виробничу собівартості зданих замовникам робіт, послуг). Розділ 2. Облік собівартості продукції на підприємстві 2.1 Облік витрат виробництва Для обліку витрат виробництва можуть використовуватись рахунки класу 8 "Витрати за елементами" або класу 9 "Витрати діяльності" або класу 8 і 9 одночасно. Рахунки класу ...

Скачать
138512
22
3

... ів приведе до підвищення економічної ефективності переробки, а зменшення собівартості виробництва – до підвищення економічної ефективності виробництва овочів відкритого ґрунту. 2. Аналіз ефективності і облік витрат на виробництво овочів відкритого ґрунту 2.1. Організаційно–економічна характеристика господарства Землі, орендовані виробничим кооперативом “Переможець” у Запорізькій області ...

Скачать
66150
3
0

... та майна підприємства, купувати акцiї та іншi цiннi папери згiдно дiючого законодавства; брати участь у iнвестицiйнiй дiяльностi шляхом входження в інші господарськi товариства чи утворення дочiрнiх підприємств. 3. облік витрат на виробництво і вихід продукції технічних культур Економічна суть витрат виробництва та завдання їх обліку Зважаючи на те, що виробничі витрати є породженням ві ...

Скачать
64075
6
0

... коли виготовляється складна продукція, яка довго коштує з тривалим циклом виробництва. Основною вимовою позамовного методу є точний облік витрат та відокремлення їх по кожному замовленню (роботі) від витрат по інших замовленнях. 4.2 Загальні принципи обчислення собівартості продукції рослинництва Калькулювання на будь-якому підприємстві, незалежно від його виду діяльності, розміру і форми ...

0 комментариев


Наверх