2.4.4 Аналіз результатів за проективною методикою "Казка про студента, який сам себе утримував"

Аналізуючи результати методики "казка", ми виділили 3 основних напрямки, за якими студента описували ставлення до роботи.

 1 напрямок - це "робота як спосіб заробити гроші": студенти описують роботу, як спосіб досягнення чогось, або здатність ставити цілі і досягати їх: "Усі студенти хочуть добре жити і ні в чому собі не відмовляти, тому майже всі йдуть працювати","Заробляти гроші Буратіно навчився з дитинства, коли продав абетку, тому виріс неосвідченим, але багатим!", "Прийшов одного разу студент і сказав, беріть мене на роботу, все можу. І взяли його на роботу", "До закінчення навчання студент зрозумів одне: сподіватися тільки на себе, працювати, йти до своєї мети", "І тоді він вирішив, що буде добре вчитися і отримувати стипендію, потім він зрозумів, що стипендії мало і пішов на роботу. Тепер він сам заробляє собі на одяг, продукти, розваги і іноді допомагає батькам.", "Працював студент і вантажником, і охоронцем, але платили мало. Але це його влаштовувало, тому що це були його гроші, які він заробляв своєю працею", "Але потім студент вирішив, що він повинен допомагати своїм батькам. І став допомагати їм. І собі теж".

2 напрямок - це "робота як спосіб самовдосконалення і розвитку самостійності", тобто студенти описували роботу, як можливість стати самостійними, незалежними, впевненими в собі і т.д.: "Будеш працювати і тоді зможеш стати Людиною з великої букви", "Одного разу студент зрозумів, що пора випробувати свої сили і піти працювати. Пішов. І зрозумів, що краще самому заробляти гроші. І став він самостійним і впевненим у собі, що допомогло йому досягти в житті всього", "Студент-Колобок зрозумів, що від його катання туди-сюди толку мало. І вирішив він піти працювати, щоб приносити користь і собі, і людям", "Студент пішов працювати і став самостійним, незалежним. Став дорослим чоловіком".

3 напрям - це "робота як вимушений захід": студенти описували роботу, як необхідність, "життя змусило", тощо. : "Одного разу у Аркадія закінчилися гроші. Через деякий час він став розсудливим і пішов, і знайшов роботу ", "Закінчилися у студента гроші. Він узяв у борг. А віддавати нічим було. Довелося йти працювати", "Жив студент, у якого відібрали стипендію. Жити стало не на що. Змусив він себе піти і знайти роботу", "Жив студент бідний, як бомж. Голодуючий тижнями. Вирішив заробити грошей і пішов здавати книги і зошити.", "Студент - істота бідне. Тому він повинен працювати. Ось він і працює. Часто на шкоду навчанню".

У 1 групі робота розглядається як спосіб заробляння грошей, тобто студенти розглядають роботу як можливість досягти своїх цілей. Це говорить про те, що вони вважають за краще ставити перед собою цілі і йти до їх досягнення, а не чекати поки все зробиться само собою. Вони виявляють свою активність і цілеспрямованість. Вони прагнуть досягти чогось у житті, що й виявляється в казках, в яких студент іде працювати, щоб стати багатим, щоб чогось досягти, який ставить свої цілі, незважаючи на інших.

У 2 групі робота розглядається в більшості казок як вимушений захід. Це свідчення того, що студенти цієї групи йдуть працювати не тому, що їм хочеться досягти чогось, а тому що їм це вкрай необхідно, тому ставлення до роботи гірше, ніж у представників 1 групи, часті зміни місця роботи і незадоволеність результатами роботи. Робота не приносить задоволення представникам цієї групи, особливо коли вона втомлює. Вони не прагнуть пережити труднощі в роботі і тому або часто міняють її, або взагалі перестають працювати.

Такі розбіжності можуть бути пов'язані з тим, що студенти по різному ставляться до життя, по різному ставляться до відповідальності: представники 1 групи не бояться брати на себе відповідальність за своє життя і самі направляють її у бажане русло. А представники 2 групи, не хочуть самостійно відповідати за своє життя, вони вважають за краще перекладати відповідальність на когось іншого: на батьків, на бабусь і дідусів, на своїх супутників життя.

 

2.4.5 Аналіз результатів за методикою "Особистісний диференціал"

Проведення методики "Особистісний диференціал" дало наступні результати.

У 1 групі за шкалою "оцінка" вийшли високі результати (середнє арифметичне значення = 13,6), що свідчить про те, що всі представники 1 групи приймають себе такими, якими вони є, приймають в собі всі свої якості. Показник сили знаходиться на високому рівні (середнє арифметичне значення = 12,6), що говорить про те, що всі представники 1 групи впевнені в собі, схильні покладатися на свої сили у важких ситуаціях. Показник активності знаходиться на середньому рівні (середнє арифметичне значення = 9,4), що є свідченням того, що всі представники 1 групи є активними, енергійними, товариськими й емоційно відгукаються на ситуацію. Це показники говорять про те, що студенти, які входять до 1 групу оцінюють себе досить високо, вони вважають, що вони впевнені в собі, схильні покладатися тільки на себе у важких ситуаціях, що вони активні й енергійні. Саме ці характеристики допомагають їм працювати і прагнути до матеріально забезпеченого життя.

У 2 групі показники оцінки знаходяться на середньому рівні (середнє арифметичне значення = 10,6), що говорить про те, що представники цієї групи тільки лише частково приймають себе такими, якими вони є і лише частково визнають себе носіями позитивних, соціально прийнятних характеристик. Показники сили знаходяться на низькому рівні (середнє арифметичне значення = -0,45). Ці показники свідчать про недостатній самоконтролі, нездатності триматися прийнятої лінії поведінки і залежно від зовнішніх обставин і оцінок. Показники активності також низькі (середнє арифметичне значення = 2,8). Це є показником того, що представники другої групи інтровертірованнимі, проявляють певну пасивність і спокійні емоційні реакції.

Ці результати говорять про те, що представники 2 групи оцінюють себе нижче, ніж представники 1 групи. Вони більш спокійні, менш товариські й не впевнені у собі та своїх силах. Вони не оцінюють себе, як енергійних, активних людей, тому в житті вони також мало виявляють ці характеристики.

Таблиця 7. Середньостатистичні дані показників самооцінки.

Шкали Середн. Арифметич.
1 група 2 група
оцінка 13,56 10,64
сила 12,63 -0,45
активність 9,38 2,82

Таким чином можна зробити висновок, що представники 1 групи дійсно більш активні і сильні, ніж представники 2 групи, незважаючи на те, що представники обох груп в цілому оцінюють себе дуже добре: поважають, приймають, і не прагнуть себе переробити. Студенти, що входять до 1 групи проявляють набагато більше активності по відношенню до свого життя, ніж студенти, що входять в 2 групу, тому що вони не "пливуть за течією", а за допомогою своєї сили, якої вони також відрізняються, прагнуть змінити стан речей у свого життя і виправити її таким чином, щоб бути її повністю задоволеними.

 


Информация о работе «Взаємозв'язок самооцінки та готовності до фінансового самозабезпечення у студентів випускних курсів»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 99733
Количество таблиц: 20
Количество изображений: 0

0 комментариев


Наверх