2.6 Порівняння даних, отриманих у досліджуваних групах студентів

 

При порівнянні двох груп за допомогою статистичного методу обробки даних Манна - Уітні, вийшли наступні значущі результати:


Таблиця 13 Значущі відмінності в двох групах

Шкали Z p-level
сила 3,82434 0,000128
активність 2,68938 0,006958
Активне діяльне життя -2,46732 0,013357
Матеріально забезпечене життя -2,26993 0,021737
Продуктивнее життя -2,09722 0,035184
Щасливе сімейне життя 2,83742 0,004111
Щастя інших 2,88676 0,002932
аккуратність 2,07255 0,037451
вихованість 2,41797 0,014918
старанність -2,31928 0,019922
освіченість 2,56601 0,010034

Нами були виявлені відмінності за самооцінкою: за силою та активності; по життєвими цінностями: активне діяльне життя, матеріально забезпечене життя, продуктивне життя, щасливе сімейне життя, щастя інших, акуратність, вихованість, ретельність та освіченість. Представники 1 групи оцінюють себе як більш сильних і активних, а представники 2 групи вважають, що не достатньо проявляють свою силу і активність, незважаючи на те, що оцінюють вони себе, як і представники 1 групи, досить високо, вони себе поважають і приймають себе такими, якими вони є. Але дійсно, представники 2 групи менше активні по відношенню до свого життя і менше сил прикладають для того, щоб щось зробити або чогось домогтися.

Активне діяльне життя також оцінюється представниками 2 груп по-різному: студенти з 1 групи ставлять його на 3 місце, а студенти з 2 - на 14. Ці відмінності свідчать про те, що студенти, які виявляють свою силу і активність (представники 1 групи), направляють їх на своє життя, прагнуть зробити своє життя найбільш активним та діяльним. Саме коли життя стає активним та діяльним, студенти починають досягати своїх цілей, а представники 1 групи ставлять їх перед собою. Представники ж 2 групи, на відміну від представників 1 групи, не вважають, що активне та діяльне життя є запорукою успіху, тому вони і оцінюють свою силу і активність нижче. Представники 2 груп значимо відрізняються у своїй оцінці матеріально забезпеченого життя: представники 1 групи ставлять матеріально забезпечене життя на 1 місце серед всіх життєвих цінностей, а представники 2 групи - на 10. Це говорить про те, що представники цих 2 груп приділяють досягненню матеріального благополуччя різну увагу. Представники 1 групи прагнуть як тільки можна поліпшити свій матеріальний стан, і тому всю свою активність і силу вони направляють на досягнення цього результату. А представники 2 групи менше уваги приділяють цьому питанню, тому й проявляють менше активності по відношенню до свого життя і не так високо цінують матеріально забезпечене життя, більше уваги приділяють іншим питанням та сферам життя.

Продуктивне життя також оцінюється представниками двох груп значимо відмінно: воно займає 5 місце серед цінностей у представників 1 групи, і 13 - у 2 групи. Ці показники говорять про те, що представники 1 групи розуміють, що якщо нічого не робити, то нічого і не досягнеш в цьому житті і тому вони самі прагнуть заповнити своє життя і прагнуть зробити його якомога більш насиченим і продуктивним, у них для цього достатньо сил та активності. Для представників 2 групи продуктивність їх життя являє меншу цінність. Оскільки вони не бажають самостійно забезпечувати себе, вважають, що це зможе зробити хтось інший, і тому їхнє життя ніяк не може бути продуктивним, оскільки немає в ньому сенсу і цілей.

Щасливе сімейне життя посідає 16 місце серед всіх цінностей у представників 1 групи та 7 - у представників 2 групи. Це означає, що представники 1 групи направляють всю свою увагу в даний момент тільки на досягнення високого рівня матеріального забезпечення, вони вважають за краще спочатку чогось досягти в житті, а потім вже заводити сім'ю, оскільки вони розуміють, що сім'я - це відповідальність, і її потрібно утримувати, а щоб її утримувати, потрібно мати гроші. Тому зараз вони спрямовані на те, щоб навчитися заробляти гроші і заробити їх. А представники 2 групи, на відміну від представників 1 групи, віддають перевагу родині, а не добування грошей. Це може бути пов'язано з тим, що представники 2 групи ще не до кінця розуміють, що сімейне життя - це відповідальність і для того, щоб її будувати, потрібно для цього мати хоч якісь гроші і можливість постійно їх заробляти. А те, що матеріально забезпечене життя не займає серед життєвих цінностей у представників 2 групи перше місце, то, що вони не виявляють активності щодо добування грошей, говорить про те, що вони ще не розуміють відповідальність, яка покладається на людину при створенні сім'ї , а також про те, що сім'я видається їм чимось нереальним, вони не можуть реально оцінити значимість і складність створення нового осередку суспільства.

Щастя інших також значуще розрізняється у представників двох груп: ця цінність посідає 18 місце в ієрархії цінностей у представників 1группи, і 12 - у 2 групі. Ці дані пов'язані з тим, що коли людина спрямована на задоволення своїх потреб, коли вона розуміє, що вона повинна забезпечити своє життя самостійно, що вона може покладатися тільки на себе, вона не звертає увагу на людей, на їх життя, її цікавить тільки вона і її життя. А коли люди пасивні й не вважають гроші одним з головних аспектів свого життя, вони намагаються самореалізуватися, допомагаючи іншим людям, намагаючись поліпшити їх життя, що говорить про те, що вони не розуміють цінність своєї життя і вважають, що тільки якщо будуть щасливі інші, вони зможуть бути щасливими.

Акуратність на 10 місці в 1 групі і на 1 - у 2, що говорить про те, що представники 1 групи не вважають, що акуратність є запорукою успіху, вони вважають за краще сподіватися на свою силу, активність і цілеспрямованість. Їм не вистачає часу весь час проявляти акуратність, тому що вони завжди чимось зайняті, завжди кудись поспішають. А ось представники 2 групи, навпаки, можуть дозволити собі бути акуратними, тому що вони менш активні, у них більше часу, щоб все робити повільніше і, отже, акуратніше.

Вихованість на 17 місці на думку студентів з 1 групи, і на 4 - на думку студентів з 2 групи. Ці показники свідчать про те, що студенти, які входять до складу 1 групи при досягненні своїх цілей не покладаються на таку якість як вихованість, що може бути пов'язано з тим, що в нашому сучасному світі іноді доводиться проявити нахабство, щоб тебе почули, побачили, щоб дійти до того, що ти хочеш. Представники 2 групи, навпаки, покладаються тільки на свою вихованість, і тому вони не завжди можуть заробити собі на життя, іноді потрібно уміти "дати здачу", а не "підставляти іншу щоку".

Старанність займає 1 місце в ієрархії цінностей 1 групи і 16 місце в ієрархії цінностей 2 групи. Це показує, що студенти 1 групи готові робити все, що їм потрібно виконати для того, щоб заробити гроші, вони розуміють, що треба все виконувати вчасно і добре, щоб їх роботу оцінили високо і наступного разу не побоялися довірити їм роботу знову. А так як представники 2 групи не сильно високо оцінюють цінність старанності, то вони і не замислюються над тим, чому вони не можуть самостійно себе забезпечити і чому у деяких з них не виходить довго залишатися працювати на одному і тому ж місці роботи, їм просто важко справляти з роботою і тому старанність не є головною цінністю в їхньому житті.

Освіченість займає 14 місце в ієрархії життєвих цінностей 1 групи та 2 місце в ієрархії життєвих цінностей 2 групи, що свідчить про те, що студенти, які входять до 1 групи більше надій покладають не на рівень освіченості, а на наявність життєвого досвіду, який допомагає в подоланні життєвих труднощів і при вирішенні будь-яких завдань. А студенти, що входять до складу 2 групи, не цінують життєвий досвід, вони вважають, що якщо є освіта, то значить людина вже все може зробити і з усім впоратися.

Ці результати свідчать про те, що представники 1 групи спрямовані на те, щоб забезпечити високий рівень матеріального добробуту. Тому для них і важливі старанність, діяльне життя, продуктивне життя, тому що вони знають, що для того, щоб чогось у житті досягти, необхідно щось робити, постійно працювати і діяти. А представники 2 групи більше цінують щасливе сімейне життя, акуратність і шляхетність. Представники 1 групи на свою думку більш активні і сильні, вони оцінюють себе і свої здібності вище, ніж представники 2 групи, які повільніші і розторопні, тому для них і важливі акуратність і шляхетність. Отже, у представників 1 групи сприйняття себе краще і вище, ніж у представників 2 групи, що говорить про те, що самооцінка у представників 1 групи вища, ніж у представників 2 групи.


Висновки

У результаті можна зробити наступні висновки:

1. Готовність до фінансового самозабезпечення - здатність мобілізувати ресурси особистості на добування і присвоєння доходів. Готовність включає знання, вміння, навички, налаштованість на конкретні дії, які можна назвати функціональним станом особистості, результатом психічних процесів, що передують конкретній діяльності. Таким чином, готовність до фінансового самозабезпечення - це сукупність знань, умінь, навичок, настрою на конкретні дії, які мають на меті добування і присвоєння доходів.

2. Усі студенти випускних курсів, які брали участь у дослідженні, мають досвід роботи, але не всі впевнені в тому, що зможуть повністю себе забезпечити: суб'єктивний рівень готовності студентів до фінансового самозабезпечення і ставлення студентів обох груп до самостійного матеріального забезпечення має як високий, так і низький рівні.

3. Повсякденні витрати студентів у груп з різним ступенем готовності до матеріального самозабезпечення різні: так студенти, що демонструють високий рівень готовності до фінансового самозабезпечення, витрачають гроші тільки на необхідні їм речі, і на продукти харчування, а студенти, що демонструють низький рівень готовності до фінансового самозабезпечення, в більшій мірі схильні витрачати гроші на розваги і відпочинок.

4. Були виявлені відмінності в структурі ціннісних орієнтацій студентів двох груп: студенти, що демонструють високий рівень готовності до фінансового самозабезпечення, більше цінують матеріально забезпечене життя і все, що допомагає в досягненні високого рівня матеріального стану, меншу перевагу віддають освіченості й акуратності, а студенти, що демонструють низький рівень готовності до фінансового самозабезпечення, велику цінність надають міжособистісним відносинам і тому, що дозволяє досягти довірчих і близьких відносин з людьми, а також освіченості, меншу перевагу віддають терпимості і старанності.

5. Були виявлені значущі відмінності самооцінки між групами з різним рівнем готовності до матеріального самозабезпечення. Показники самооцінки студентів з високим рівнем готовності до фінансового самозабезпечення значимо вище самооцінки студентів з низьким ступенем готовності за факторами оцінки та активності.

Перспективи подальшого дослідження: подальшу роботу можна направити на виявлення чинників, які формують готовність до фінансового самозабезпечення, також можна вивчати гендерні особливості готовності до матеріального самозабезпечення.


Список літератури

1)  Аллин О.Н., Сальникова Н.И. Кадры для эффективного бизнеса. Подбор и мотивация персонала. – М.: Генезис, 2005. - 248 с.

2)  Андреева Г.М. Социальная психология: Учебник для высших учебных заведений. – М.: Аспект Пресс, 2003. – 364 с.

3)   Божович Л.И. Избранные психологические труды: Проблемы формирования личности. – М.: Международная педагогическая академія, 1995. – 209 с.

4)  Большой психологический словарь. Сост. Мещеряков Б., Зинченко В. – Олма-пресс, 2004.

5)  Дейнека О.С. Экономическая психология. – Спб.: Издательство С.-Петербургского университета, 2000. – 160 с.

6)  Журавлев А.Л., Купрейченко А.Б. Структура и личностные детерминанты экономического самоопределения субъекта – Психологический журнал, том 29, №2, 2008. – 144 с.

7)  Иконникова С.Н. Молодежь о себе, о своих сверстниках (социологическое исследование). – Л.: Лениздат, 1969. – 134 с.

8)  Китов А.И. Экономическая психология. – М.: Экономика, 1987. – 303 с.

9)  Кон И. С. Психология юношеского возраста: Проблемы формирования личности. - М., 1976. - 175 с.

10)  Лисовский В.Т. Личность студента. – Л.: Издательство ЛГУ, 1974. – 184 с.

11)  Ложкін Г.В., Спасєнников В.В. Економічна псхологія. – К.:ВД "Профессіонал", 2006. – 400 с.

12)  Попов В.Д. Психология и экономика: Социально-психологические очерки. – М.: Сов.Россия, 1989. – 304 с.

13)  Яновская С.Г., Туренко Р.Л., Гао Лей. Отношение к деньгам у студентов, обучающихся в Украине// Вісник Харківського національного университету. – 2005. – № 807. – с. 405-412.

14)  Яновская С.Г., Яновская Ю.Э. Психологические особенности отошения к деньгам у потенциальных предпринимателей// Вісник Харківського національного университету. – 2005. – № 653. – с. 235-238.

15)  http://psf.grsu.by/NauchRab/pub/01/03

Богословская М.В. Готовность Ит-студентов к профессиональной деятельности.

16)  http://psihotesti.ru/gloss/letter

17)  http://ru.wikipedia.org/wiki/


Приложение

 

Таблица 14. Сравнение методик "Ценностные ориентации" и "Сказка" в 1 группе. (1 половина).

шкалы Valid Spearman t(N-2) p-level
работа-сп.зар.ден. & активна.деят.жизнь 15 -0,524631 -1,23250 0,285252
работа-сп.зар.ден. & жизненная мудрость 15 0,735814 2,17316 0,095472
работа-сп.зар.ден. & здоровье 15 0,061721 0,12368 0,907536
работа-сп.зар.ден. & интересная работа 15 0,375735 0,81088 0,462921
работа-сп.зар.ден. & красота природы и искусства 15 0,557452 1,34292 0,250437
работа-сп.зар.ден. & любовь 15 -0,469668 -1,06399 0,347299
работа-сп.зар.ден. & развлечения материально обеспеченная жизнь 15 0,196748 0,40134 0,708686
работа-сп.зар.ден. & наличие хороших и верных друзей 15 0,032791 0,06562 0,950831
работа-сп.зар.ден. & общественное признание 15 -0,579257 -1,42124 0,228296
работа-сп.зар.ден. & познание 15 0,422701 0,93284 0,403711
работа-сп.зар.ден. & продуктивная жизнь 15 -0,286039 -0,59702 0,582643
работа-сп.зар.ден. & развитие 15 0,246885 0,50954 0,637196
работа-сп.зар.ден. & развлечения 15 -0,579257 -1,42124 0,228296
работа-сп.зар.ден. & свобода 15 -0,819782 -2,86299 0,045791
работа-сп.зар.ден. & счастливая семейная жизнь 15 0,234834 0,48318 0,654224
работа-сп.зар.ден. & счастье других 15 -0,116667 -0,23494 0,825794
работа-сп.зар.ден. & творчество 15 -0,492622 -1,13215 0,320840
работа-сп.зар.ден. & уверернность в себе 15 -0,163956 -0,33241 0,756269
работа-самосов. & активна.деят.жизнь 17 -0,195003 -0,48701 0,643532
работа-самосов. & жизненная мудрость 17 0,062520 0,15344 0,883081
работа-самосов. & здоровье 17 -0,231322 -0,58242 0,581495
работа-самосов. & интересная работа 17 0,118069 0,29125 0,780669
работа-самосов. & красота природы и искусства 17 -0,162551 -0,40353 0,700543
работа-самосов. & любовь 17 0,018643 0,04567 0,965053
работа-самосов. & развлечения материально обеспеченная жизнь 17 0,139252 0,34445 0,742259
работа-самосов. & наличие хороших и верных друзей 17 -0,584133 -1,76284 0,128389
работа-самосов. & общественное признание 17 -0,323137 -0,83639 0,434973
работа-самосов. & познание 17 -0,105641 -0,26022 0,803392
работа-самосов. & продуктивная жизнь 17 -0,360422 -0,94646 0,380453
работа-самосов. & развитие 17 0,457104 1,25889 0,254833
работа-самосов. & развлечения 17 0,132099 0,32644 0,755181
работа-самосов. & свобода 17 0,719760 2,53959 0,044105
работа-самосов. & счастливая семейная жизнь 17 -0,556597 -1,64108 0,151891
работа-самосов. & счастье других 17 0,410450 1,10255 0,312472
работа-самосов. & творчество 17 0,582325 1,75458 0,129865
работа-самосов. & уверернность в себе 17 -0,569666 -1,69781 0,140463
работа - вынужд.мера & активна.деят.жизнь 22 0,207778 0,60080 0,564605
работа - вынужд.мера & жизненная мудрость 22 0,142325 0,40670 0,694895
работа - вынужд.мера & здоровье 22 -0,304509 -0,90422 0,392292
работа - вынужд.мера & интересная работа 22 -0,260580 -0,76340 0,467136
работа - вынужд.мера & красота природы и искусства 22 0,228894 0,66507 0,524713
работа - вынужд.мера & любовь 22 0,519651 1,72031 0,123688
работа - вынужд.мера & развлечения материально обеспеченная жизнь 22 -0,288761 -0,85308 0,418423
работа - вынужд.мера & наличие хороших и верных друзей 22 0,199205 0,57496 0,581124
работа - вынужд.мера & общественное признание 22 -0,433594 -1,36098 0,210618
работа - вынужд.мера & познание 22 -0,213144 -0,61704 0,554358
работа - вынужд.мера & продуктивная жизнь 22 -0,394210 -1,21324 0,259641
работа - вынужд.мера & развитие 22 0,170379 0,48906 0,637928
работа - вынужд.мера & развлечения 22 -0,572609 -1,97551 0,083627
работа - вынужд.мера & свобода 22 0,184787 0,53182 0,609300
работа - вынужд.мера & счастливая семейная жизнь 22 0,213524 0,61820 0,553635
работа - вынужд.мера & счастье других 22 0,222375 0,64512 0,536905
работа - вынужд.мера & творчество 22 -0,105562 -0,30025 0,771639
работа - вынужд.мера & уверернность в себе 22 0,060134 0,17039 0,868932

Таблица 15. Сравнение методик "Ценностные ориентации" и "Сказка" в 1 группе. (2 половина).

Шкалы Valid Spearman t(N-2) p-level
работа-сп.зар.ден. & аккуратность 15 0,678935 1,84946 0,138076
работа-сп.зар.ден. & воспитанность 15 0,047673 0,09545 0,928544
работа-сп.зар.ден. & высокие запросы 15 -0,063564 -0,12739 0,904782
работа-сп.зар.ден. & жизнерадостность 15 -0,462910 -1,04447 0,355232
работа-сп.зар.ден. & исполнительность 15 0,234834 0,48318 0,654224
работа-сп.зар.ден. & независимость 15 -0,140900 -0,28464 0,790048
работа-сп.зар.ден. & непримиримость к недостаткам 15 0,635642 1,64677 0,174950
работа-сп.зар.ден. & образованность 15 0,092582 0,18596 0,861524
работа-сп.зар.ден. & ответственность 15 0,116667 0,23494 0,825794
работа-сп.зар.ден. & рационализм 15 -0,187867 -0,38255 0,721514
работа-сп.зар.ден. & самоконтроль 15 0,391390 0,85064 0,442893
работа-сп.зар.ден. & смелость в отстаиваниях своих идей 15 -0,861058 -3,38662 0,027616
работа-сп.зар.ден. & твердая воля 15 -0,375735 -0,81088 0,462921
работа-сп.зар.ден. & терпимость 15 0,626224 1,60644 0,183453
работа-сп.зар.ден. & широта взглядов 15 -0,308607 -0,64889 0,551786
работа-сп.зар.ден. & честность 15 -0,234834 -0,48318 0,654224
работа-сп.зар.ден. & эффективность в делах 15 0,015656 0,03132 0,976519
работа-сп.зар.ден. & чуткость 15 0,648074 1,70193 0,163984
работа-самосов. & аккуратность 17 0,414021 1,11411 0,307860
работа-самосов. & воспитанность 17 -0,278503 -0,71029 0,504180
работа-самосов. & высокие запросы 17 -0,300094 -0,77059 0,470193
работа-самосов. & жизнерадостность 17 0,367118 0,96676 0,371001
работа-самосов. & исполнительность 17 -0,284146 -0,72593 0,495209
работа-самосов. & независимость 17 -0,185312 -0,46192 0,660412
работа-самосов. & непримиримость к недостаткам 17 -0,366636 -0,96529 0,371677
работа-самосов. & образованность 17 -0,134615 -0,33277 0,750629
работа-самосов. & ответственность 17 0,371135 0,97901 0,365382
работа-самосов. & рационализм 17 -0,716541 -2,51620 0,045520
работа-самосов. & самоконтроль 17 -0,205068 -0,51322 0,626141
работа-самосов. & смелость в отстаиваниях своих идей 17 0,118069 0,29125 0,780669
работа-самосов. & твердая воля 17 0,602564 1,84943 0,113880
работа-самосов. & терпимость 17 0,308854 0,79542 0,456672
работа-самосов. & широта взглядов 17 -0,496944 -1,40272 0,210268
работа-самосов. & честность 17 0,101274 0,24935 0,811406
работа-самосов. & эффективность в делах 17 0,153846 0,38139 0,716058
работа-самосов. & чуткость 17 -0,006626 -0,01623 0,987576
работа - вынужд.мера & аккуратность 22 0,248241 0,72482 0,489217
работа - вынужд.мера & воспитанность 22 0,187083 0,53866 0,604781
работа - вынужд.мера & высокие запросы 22 -0,177616 -0,51049 0,623491
работа - вынужд.мера & жизнерадостность 22 0,381809 1,16844 0,276268
работа - вынужд.мера & исполнительность 22 -0,125775 -0,35859 0,729178
работа - вынужд.мера & независимость 22 -0,145190 -0,41506 0,689008
работа - вынужд.мера & непримиримость к недостаткам 22 0,073497 0,20844 0,840091
работа - вынужд.мера & образованность 22 -0,096882 -0,27532 0,790048
работа - вынужд.мера & ответственность 22 -0,112883 -0,32133 0,756192
работа - вынужд.мера & рационализм 22 -0,046625 -0,13202 0,898229
работа - вынужд.мера & самоконтроль 22 -0,221762 -0,64325 0,538057
работа - вынужд.мера & смелость в отстаиваниях своих идей 22 -0,379663 -1,16076 0,279203
работа - вынужд.мера & твердая воля 22 -0,301613 -0,89476 0,397037
работа - вынужд.мера & терпимость 22 0,328688 0,98436 0,353768
работа - вынужд.мера & широта взглядов 22 0,444891 1,40505 0,197627
работа - вынужд.мера & честность 22 -0,207127 -0,59883 0,565852
работа - вынужд.мера & эффективность в делах 22 -0,143206 -0,40927 0,693082
работа - вынужд.мера & чуткость 22 0,498785 1,62771 0,142238

Таблица 16. Сравнение методик "Ценностные ориентации" и "Сказка" во 2 группе.

  Valid Spearman t(N-2) p-level
оценка & активная деят.жизнь 25 0,446778 1,49818 0,168315
оценка & жизнен.мудрость 25 -0,403760 -1,32400 0,218142
оценка & здоровье 25 0,525587 1,85340 0,096826
оценка & интересная работа 25 0,018605 0,05582 0,956701
оценка & красота прир.и искусства 25 -0,224825 -0,69220 0,506279
оценка & любовь 25 0,324714 1,02995 0,329915
оценка & матер.обесп.жизнь 25 0,131950 0,39934 0,698952
оценка & налич.хор.и.верн.друзей 25 -0,140187 -0,42476 0,680989
оценка & обществ.призн. 25 -0,403264 -1,32206 0,218762
оценка & познание 25 -0,225063 -0,69297 0,505816
оценка & прод.жизнь 25 0,062503 0,18788 0,855142
оценка & развитие 25 -0,180151 -0,54944 0,596071
оценка & развлечения 25 0,378778 1,22782 0,250656
оценка & свобода 25 0,835287 4,55765 0,001371
оценка & сч.сем.жизнь 25 -0,138577 -0,41978 0,684488
оценка & счаст.др. 25 -0,617064 -2,35248 0,043130
оценка & творчество 25 -0,657344 -2,61685 0,027955
оценка & увео.в.себе 25 -0,179488 -0,54735 0,597446
сила & активная деят.жизнь 25 0,332569 1,05792 0,317657
сила & жизнен.мудрость 25 0,134897 0,40842 0,692509
сила & здоровье 25 0,377884 1,22444 0,251868
сила & интересная работа 25 -0,027650 -0,08298 0,935682
сила & красота прир.и искусства 25 -0,338770 -1,08018 0,308156
сила & любовь 25 0,188836 0,57689 0,578157
сила & матер.обесп.жизнь 25 0,197248 0,60360 0,561011
сила & налич.хор.и.верн.друзей 25 0,784756 3,79840 0,004228
сила & обществ.призн. 25 0,503476 1,74816 0,114374
сила & познание 25 0,016092 0,04828 0,962546
сила & прод.жизнь 25 0,016055 0,04817 0,962632
сила & развитие 25 -0,274600 -0,85673 0,413821
сила & развлечения 25 -0,267735 -0,83364 0,426055
сила & свобода 25 -0,222989 -0,68625 0,509849
сила & сч.сем.жизнь 25 -0,601832 -2,26076 0,050114
сила & счаст.др. 25 -0,353709 -1,13446 0,285912
сила & творчество 25 -0,180143 -0,54942 0,596087
сила & увео.в.себе 25 0,046190 0,13872 0,892726
активность & активная деят.жизнь 25 0,230417 0,71037 0,495471
активность & жизнен.мудрость 25 0,093462 0,28162 0,784604
активность & здоровье 25 0,657407 2,61729 0,027935
активность & интересная работа 25 -0,277778 -0,86747 0,408217
активность & красота прир.и искусства 25 -0,233106 -0,71913 0,490311
активность & любовь 25 0,168630 0,51324 0,620144
активность & матер.обесп.жизнь 25 -0,087559 -0,26369 0,797958
активность & налич.хор.и.верн.друзей 25 0,679077 2,77527 0,021567
активность & обществ.призн. 25 0,273783 0,85398 0,415269
активность & познание 25 -0,180139 -0,54940 0,596094
активность & прод.жизнь 25 -0,294934 -0,92599 0,378611
активность & развитие 25 0,059772 0,17964 0,861418
активность & развлечения 25 0,119543 0,36122 0,726269
активность & свобода 25 -0,217091 -0,66718 0,521392
активность & сч.сем.жизнь 25 -0,326445 -1,03609 0,327193
активность & счаст.др. 25 -0,268272 -0,83544 0,425093
активность & творчество 25 -0,264502 -0,82281 0,431876
активность & увео.в.себе 25 0,004640 0,01392 0,989196
оценка & аккуратность 25 0,193474 0,59160 0,568679
оценка & воспит. 25 -0,144860 -0,43921 0,670864
оценка & высокие запросы 25 0,498836 1,72668 0,118300
оценка & жизнерад. 25 -0,206090 -0,63183 0,543210
оценка & исполнит 25 0,151516 0,45986 0,656527
оценка & независимость 25 0,261585 0,81307 0,437159
оценка & непримиримость к недост 25 0,310912 0,98138 0,352051
оценка & образов. 25 -0,679831 -2,78099 0,021366
оценка & ответственность 25 -0,635746 -2,47084 0,035521
оценка & рационализм 25 -0,016317 -0,04896 0,962022
оценка & самоконтроль 25 0,207460 0,63622 0,540473
оценка & смелость в отстаив.мнений 25 0,635514 2,46933 0,035609
оценка & тверд.воля 25 0,207866 0,63752 0,539662
оценка & терпимость 25 0,356148 1,14342 0,282367
оценка & широта взглядов 25 -0,124436 -0,37623 0,715460
оценка & честность 25 -0,613055 -2,32794 0,044898
оценка & эффективность в делах 25 0,221446 0,68125 0,512858
оценка & чуткость 25 -0,331003 -1,05233 0,320081
сила & аккуратность 25 -0,743667 -3,33707 0,008701
сила & воспит. 25 -0,611137 -2,31630 0,045762
сила & высокие запросы 25 0,025405 0,07624 0,940897
сила & жизнерад. 25 0,000000 0,00000 1,000000
сила & исполнит 25 -0,200929 -0,61534 0,553573
сила & независимость 25 -0,064220 -0,19306 0,851199
сила & непримиримость к недост 25 0,165518 0,50350 0,626706
сила & образов. 25 0,018391 0,05518 0,957199
сила & ответственность 25 0,186207 0,56857 0,583557
сила & рационализм 25 -0,378762 -1,22776 0,250678
сила & самоконтроль 25 -0,203238 -0,62271 0,548926
сила & смелость в отстаив.мнений 25 -0,275475 -0,85969 0,412275
сила & тверд.воля 25 0,599544 2,24733 0,051226
сила & терпимость 25 0,322486 1,02206 0,333437
сила & широта взглядов 25 -0,205482 -0,62989 0,544427
сила & честность 25 0,362595 1,16722 0,273115
сила & эффективность в делах 25 0,351048 1,12472 0,289807
сила & чуткость 25 0,189381 0,57861 0,577041
активность & аккуратность 25 -0,375871 -1,21684 0,254610
активность & воспит. 25 -0,279073 -0,87186 0,405943
активность & высокие запросы 25 0,255221 0,79189 0,448793
активность & жизнерад. 25 0,102567 0,30933 0,764111
активность & исполнит 25 -0,125290 -0,37886 0,713577
активность & независимость 25 -0,244242 -0,75561 0,469196
активность & непримиримость к недост 25 0,461895 1,56233 0,152646
активность & образов. 25 -0,050808 -0,15262 0,882063
активность & ответственность 25 0,110855 0,33463 0,745573
активность & рационализм 25 -0,236660 -0,73074 0,483528
активность & самоконтроль 25 -0,097448 -0,29374 0,775616
активность & смелость в отстаив.мнений 25 -0,306980 -0,96766 0,358495
активность & тверд.воля 25 0,533346 1,89153 0,091114
активность & терпимость 25 0,314585 0,99423 0,346087
активность & широта взглядов 25 -0,403687 -1,32371 0,218234
активность & честность 25 0,120650 0,36461 0,723820
активность & эффективность в делах 25 0,259861 0,80732 0,440296
активность & чуткость 25 0,148492 0,45047 0,663027

Таблица 17. Сравнение методик "Ценностные ориентации" и "Личностный дифференциал" в 1 группе.

  Valid Spearman t(N-2) p-level
оценка & активная деятельн.жиз. 35 -0,176602 -0,67134 0,512931
оценка & жизненн.мудрос. 35 0,228424 0,87789 0,394819
оценка & здоровье 35 -0,332836 -1,32066 0,207799
оценка & интересная работа 35 0,017139 0,06414 0,949769
оценка & красота прир. и искус. 35 0,601685 2,81858 0,013671
оценка & любовь 35 0,253353 0,97993 0,343750
оценка & матер.обеспеч.жиз. 35 -0,310284 -1,22125 0,242158
оценка & наличие хор.и верн.друз. 35 -0,069455 -0,26051 0,798267
оценка & обществ.признан. 35 -0,087929 -0,33028 0,746081
оценка & познание 35 -0,051168 -0,19170 0,850726
оценка & продуктивн.жиз. 35 -0,370068 -1,49048 0,158280
оценка & развитие 35 0,291668 1,14093 0,273041
оценка & развлечен. 35 -0,312221 -1,22970 0,239076
оценка & свобода 35 0,173393 0,65876 0,520740
оценка & счастлив. сем. жиз. 35 -0,102122 -0,38411 0,706665
оценка & счастье др. 35 0,381885 1,54606 0,144392
оценка & творчество 35 -0,002289 -0,00856 0,993288
оценка & уверен.в себе 35 0,160421 0,60812 0,552848
сила & активная деятельн.жиз. 35 -0,351412 -1,40444 0,181985
сила & жизненн.мудрос. 35 -0,242582 -0,93560 0,365337
сила & здоровье 35 0,311757 1,22767 0,239812
сила & интересная работа 35 -0,032689 -0,12238 0,904339
сила & красота прир. и искус. 35 -0,051006 -0,19110 0,851193
сила & любовь 35 -0,426449 -1,76408 0,099518
сила & матер.обеспеч.жиз. 35 0,320003 1,26380 0,226941
сила & наличие хор.и верн.друз. 35 -0,035741 -0,13382 0,895452
сила & обществ.признан. 35 0,401189 1,63878 0,123529
сила & познание 35 0,092279 0,34676 0,733932
сила & продуктивн.жиз. 35 0,089087 0,33466 0,742840
сила & развитие 35 0,063798 0,23920 0,814418
сила & развлечен. 35 -0,179049 -0,68094 0,507014
сила & свобода 35 -0,333833 -1,32511 0,206356
сила & счастлив. сем. жиз. 35 0,264262 1,02522 0,322647
сила & счастье др. 35 -0,304926 -1,19798 0,250813
сила & творчество 35 -0,048685 -0,18238 0,857901
сила & уверен.в себе 35 0,155460 0,58884 0,565350
активность & активная деятельн.жиз. 35 -0,216906 -0,83138 0,419712
активность & жизненн.мудрос. 35 0,290522 1,13603 0,275017
активность & здоровье 35 0,062922 0,23590 0,816927
активность & интересная работа 35 -0,034406 -0,12881 0,899339
активность & красота прир. и искус. 35 0,183942 0,70019 0,495278
активность & любовь 35 0,070308 0,26372 0,795838
активность & матер.обеспеч.жиз. 35 0,078819 0,29583 0,771700
активность & наличие хор.и верн.друз. 35 0,008246 0,03085 0,975821
активность & обществ.признан. 35 -0,169037 -0,64171 0,531425
активность & познание 35 -0,287012 -1,12107 0,281121
активность & продуктивн.жиз. 35 -0,199555 -0,76199 0,458710
активность & развитие 35 0,057507 0,21553 0,832464
активность & развлечен. 35 0,005236 0,01959 0,984647
активность & свобода 35 -0,438111 -1,82359 0,089632
активность & счастлив. сем. жиз. 35 -0,168234 -0,63858 0,533407
активность & счастье др. 35 -0,001642 -0,00614 0,995186
активность & творчество 35 0,086538 0,32502 0,749975
активность & уверен.в себе 35 0,015801 0,05913 0,953684
оценка & аккуратн. 35 0,582280 2,67986 0,017951
оценка & воспитан. 35 -0,081526 -0,30606 0,764062
оценка & высокие запр. 35 0,033759 0,12639 0,901223
оценка & жизнерадост. 35 0,167785 0,63682 0,534515
оценка & исполнител. 35 -0,279226 -1,08805 0,294952
оценка & независим. 35 0,028954 0,10838 0,915232
оценка & непримирим. к недостат. 35 0,431788 1,79119 0,094900
оценка & образован. 35 0,233408 0,89814 0,384297
оценка & ответств. 35 -0,124066 -0,46783 0,647108
оценка & рационал. 35 -0,485097 -2,07564 0,056833
оценка & самоконтроль 35 -0,175726 -0,66790 0,515057
оценка & смелость в отсатив. св.идей 35 -0,383409 -1,55329 0,142663
оценка & твердая воля 35 -0,155408 -0,58864 0,565482
оценка & терпимость 35 0,490694 2,10713 0,053621
оценка & широта взглядов 35 0,056716 0,21256 0,834737
оценка & честность 35 0,429216 1,77810 0,097105
оценка & эффективн.в делах 35 -0,468260 -1,98290 0,067353
оценка & чуткость 35 0,328325 1,30058 0,214405
сила & аккуратн. 35 -0,181886 -0,69210 0,500194
сила & воспитан. 35 0,288595 1,12781 0,278359
сила & высокие запр. 35 0,024683 0,09238 0,927702
сила & жизнерадост. 35 -0,322677 -1,27558 0,222864
сила & исполнител. 35 -0,067558 -0,25336 0,803676
сила & независим. 35 -0,108809 -0,40956 0,688329
сила & непримирим. к недостат. 35 -0,128554 -0,48503 0,635158
сила & образован. 35 0,174722 0,66396 0,517501
сила & ответств. 35 0,221314 0,84914 0,410091
сила & рационал. 35 0,031204 0,11681 0,908670
сила & самоконтроль 35 0,216036 0,82788 0,421626
сила & смелость в отсатив. св.идей 35 0,287633 1,12371 0,280035
сила & твердая воля 35 -0,217823 -0,83507 0,417701
сила & терпимость 35 -0,286563 -1,11916 0,281908
сила & широта взглядов 35 -0,113096 -0,42590 0,676657
сила & честность 35 -0,249446 -0,96381 0,351496
сила & эффективн.в делах 35 -0,049144 -0,18410 0,856573
сила & чуткость 35 -0,170131 -0,64599 0,528734
активность & аккуратн. 35 0,343803 1,36990 0,192289
активность & воспитан. 35 0,188439 0,71793 0,484606
активность & высокие запр. 35 -0,015813 -0,05918 0,953649
активность & жизнерадост. 35 -0,306889 -1,20649 0,247620
активность & исполнител. 35 -0,266821 -1,03591 0,317808
активность & независим. 35 -0,078245 -0,29366 0,773323
активность & непримирим. к недостат. 35 0,058691 0,21998 0,829062
активность & образован. 35 0,119762 0,45136 0,658646
активность & ответств. 35 0,160541 0,60858 0,552549
активность & рационал. 35 0,185492 0,70631 0,491586
активность & самоконтроль 35 -0,184607 -0,70282 0,493692
активность & смелость в отсатив. св.идей 35 -0,063016 -0,23625 0,816657
активность & твердая воля 35 -0,204221 -0,78057 0,448051
активность & терпимость 35 -0,098656 -0,37095 0,716229
активность & широта взглядов 35 -0,038203 -0,14305 0,888293
активность & честность 35 0,142105 0,53716 0,599591
активность & эффективн.в делах 35 0,055473 0,20788 0,838317
активность & чуткость 35 0,017587 0,06581 0,948457

Таблица 18. Сравнение методик "Ценностные ориентации" и "Личностный дифференциал" во 2 группе.

  Valid Spearman t(N-2) p-level
оценка & активная деят.жизнь 25 0,446778 1,49818 0,168315
оценка & жизнен.мудрость 25 -0,403760 -1,32400 0,218142
оценка & здоровье 25 0,525587 1,85340 0,096826
оценка & интересная работа 25 0,018605 0,05582 0,956701
оценка & красота прир.и искусства 25 -0,224825 -0,69220 0,506279
оценка & любовь 25 0,324714 1,02995 0,329915
оценка & матер.обесп.жизнь 25 0,131950 0,39934 0,698952
оценка & налич.хор.и.верн.друзей 25 -0,140187 -0,42476 0,680989
оценка & обществ.призн. 25 -0,403264 -1,32206 0,218762
оценка & познание 25 -0,225063 -0,69297 0,505816
оценка & прод.жизнь 25 0,062503 0,18788 0,855142
оценка & развитие 25 -0,180151 -0,54944 0,596071
оценка & развлечения 25 0,378778 1,22782 0,250656
оценка & свобода 25 0,835287 4,55765 0,001371
оценка & сч.сем.жизнь 25 -0,138577 -0,41978 0,684488
оценка & счаст.др. 25 -0,617064 -2,35248 0,043130
оценка & творчество 25 -0,657344 -2,61685 0,027955
оценка & увео.в.себе 25 -0,179488 -0,54735 0,597446
сила & активная деят.жизнь 25 0,332569 1,05792 0,317657
сила & жизнен.мудрость 25 0,134897 0,40842 0,692509
сила & здоровье 25 0,377884 1,22444 0,251868
сила & интересная работа 25 -0,027650 -0,08298 0,935682
сила & красота прир.и искусства 25 -0,338770 -1,08018 0,308156
сила & любовь 25 0,188836 0,57689 0,578157
сила & матер.обесп.жизнь 25 0,197248 0,60360 0,561011
сила & налич.хор.и.верн.друзей 25 0,784756 3,79840 0,004228
сила & обществ.призн. 25 0,503476 1,74816 0,114374
сила & познание 25 0,016092 0,04828 0,962546
сила & прод.жизнь 25 0,016055 0,04817 0,962632
сила & развитие 25 -0,274600 -0,85673 0,413821
сила & развлечения 25 -0,267735 -0,83364 0,426055
сила & свобода 25 -0,222989 -0,68625 0,509849
сила & сч.сем.жизнь 25 -0,601832 -2,26076 0,050114
сила & счаст.др. 25 -0,353709 -1,13446 0,285912
сила & творчество 25 -0,180143 -0,54942 0,596087
сила & увео.в.себе 25 0,046190 0,13872 0,892726
активность & активная деят.жизнь 25 0,230417 0,71037 0,495471
активность & жизнен.мудрость 25 0,093462 0,28162 0,784604
активность & здоровье 25 0,657407 2,61729 0,027935
активность & интересная работа 25 -0,277778 -0,86747 0,408217
активность & красота прир.и искусства 25 -0,233106 -0,71913 0,490311
активность & любовь 25 0,168630 0,51324 0,620144
активность & матер.обесп.жизнь 25 -0,087559 -0,26369 0,797958
активность & налич.хор.и.верн.друзей 25 0,679077 2,77527 0,021567
активность & обществ.призн. 25 0,273783 0,85398 0,415269
активность & познание 25 -0,180139 -0,54940 0,596094
активность & прод.жизнь 25 -0,294934 -0,92599 0,378611
активность & развитие 25 0,059772 0,17964 0,861418
активность & развлечения 25 0,119543 0,36122 0,726269
активность & свобода 25 -0,217091 -0,66718 0,521392
активность & сч.сем.жизнь 25 -0,326445 -1,03609 0,327193
активность & счаст.др. 25 -0,268272 -0,83544 0,425093
активность & творчество 25 -0,264502 -0,82281 0,431876
активность & увео.в.себе 25 0,004640 0,01392 0,989196
оценка & аккуратность 25 0,193474 0,59160 0,568679
оценка & воспит. 25 -0,144860 -0,43921 0,670864
оценка & высокие запросы 25 0,498836 1,72668 0,118300
оценка & жизнерад. 25 -0,206090 -0,63183 0,543210
оценка & исполнит 25 0,151516 0,45986 0,656527
оценка & независимость 25 0,261585 0,81307 0,437159
оценка & непримиримость к недост 25 0,310912 0,98138 0,352051
оценка & образов. 25 -0,679831 -2,78099 0,021366
оценка & ответственность 25 -0,635746 -2,47084 0,035521
оценка & рационализм 25 -0,016317 -0,04896 0,962022
оценка & самоконтроль 25 0,207460 0,63622 0,540473
оценка & смелость в отстаив.мнений 25 0,635514 2,46933 0,035609
оценка & тверд.воля 25 0,207866 0,63752 0,539662
оценка & терпимость 25 0,356148 1,14342 0,282367
оценка & широта взглядов 25 -0,124436 -0,37623 0,715460
оценка & честность 25 -0,613055 -2,32794 0,044898
оценка & эффективность в делах 25 0,221446 0,68125 0,512858
оценка & чуткость 25 -0,331003 -1,05233 0,320081
сила & аккуратность 25 -0,743667 -3,33707 0,008701
сила & воспит. 25 -0,611137 -2,31630 0,045762
сила & высокие запросы 25 0,025405 0,07624 0,940897
сила & жизнерад. 25 0,000000 0,00000 1,000000
сила & исполнит 25 -0,200929 -0,61534 0,553573
сила & независимость 25 -0,064220 -0,19306 0,851199
сила & непримиримость к недост 25 0,165518 0,50350 0,626706
сила & образов. 25 0,018391 0,05518 0,957199
сила & ответственность 25 0,186207 0,56857 0,583557
сила & рационализм 25 -0,378762 -1,22776 0,250678
сила & самоконтроль 25 -0,203238 -0,62271 0,548926
сила & смелость в отстаив.мнений 25 -0,275475 -0,85969 0,412275
сила & тверд.воля 25 0,599544 2,24733 0,051226
сила & терпимость 25 0,322486 1,02206 0,333437
сила & широта взглядов 25 -0,205482 -0,62989 0,544427
сила & честность 25 0,362595 1,16722 0,273115
сила & эффективность в делах 25 0,351048 1,12472 0,289807
сила & чуткость 25 0,189381 0,57861 0,577041
активность & аккуратность 25 -0,375871 -1,21684 0,254610
активность & воспит. 25 -0,279073 -0,87186 0,405943
активность & высокие запросы 25 0,255221 0,79189 0,448793
активность & жизнерад. 25 0,102567 0,30933 0,764111
активность & исполнит 25 -0,125290 -0,37886 0,713577
активность & независимость 25 -0,244242 -0,75561 0,469196
активность & непримиримость к недост 25 0,461895 1,56233 0,152646
активность & образов. 25 -0,050808 -0,15262 0,882063
активность & ответственность 25 0,110855 0,33463 0,745573
активность & рационализм 25 -0,236660 -0,73074 0,483528
активность & самоконтроль 25 -0,097448 -0,29374 0,775616
активность & смелость в отстаив.мнений 25 -0,306980 -0,96766 0,358495
активность & тверд.воля 25 0,533346 1,89153 0,091114
активность & терпимость 25 0,314585 0,99423 0,346087
активность & широта взглядов 25 -0,403687 -1,32371 0,218234
активность & честность 25 0,120650 0,36461 0,723820
активность & эффективность в делах 25 0,259861 0,80732 0,440296
активность & чуткость 25 0,148492 0,45047 0,663027

Таблица 19. Сравнение методик "Сказка" и "Личностный дифференциал" в 1 группе.

  Valid Spearman t(N-2) p-level
Работа – Сп.зараб.ден. & оценка 20 0,140900 0,28464 0,790048
Работа – сп.зараб.ден. & сила 20 0,266145 0,55221 0,610208
Работа – сп.зараб.ден. & активность 20 0,397276 0,86581 0,435437
работа -самосов & оценка 25 0,118787 0,29304 0,779360
работа -самосов & сила 25 -0,031071 -0,07614 0,941780
работа -самосов & активность 25 0,227866 0,57324 0,587310
работа-вынужденная мера & оценка 28 0,232406 0,67585 0,518194
работа-вынужденная мера & сила 28 -0,539521 -1,81240 0,107494
работа-вынужденная мера & активность 28 -0,156044 -0,44683 0,666845

Таблица 20. Сравнение методик "Сказка" и "Личностный дифференциал" во 2 группе.

Шкалы Valid Spearman t(N-2) p-level
Работа – сп.зараб.ден. & оценка 1      
Работа – сп.зараб.ден. & сила 1      
Работа – сп.зараб.ден. & активность 1      
работа -самосов & оценка 17 0,222609 0,55931 0,596192
работа -самосов & сила 17 -0,041487 -0,10171 0,922301
работа -самосов & активность 17 -0,041239 -0,10110 0,922764
работа-вынужденная мера & оценка 20 -0,739054 -2,90264 0,022900
работа-вынужденная мера & сила 20 0,371353 1,05817 0,325119
работа-вынужденная мера & активность 20 0,070502 0,18700 0,856969

Информация о работе «Взаємозв'язок самооцінки та готовності до фінансового самозабезпечення у студентів випускних курсів»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 99733
Количество таблиц: 20
Количество изображений: 0

0 комментариев


Наверх