2.1 Ландшафтні ресурси

 

Рельєф. У Франції представлені три разних типу рельєфу - гори, плато і рівнини. Особливості будови поверхні країни такі, що наявність декількох піднесених територій не є перешкодою для зв'язків між рівнинами. Піренєї, Альпи і Юріївна - гори альпійської системи. Центральний масив, Арморіканський масив, Вогези і Арденни - зруйновані залишки стародавніх герцинських гір. Паризький басейн (Північно-французька низовина), Гаронськая низовина (Аквітанський басейн) і грабен Рони і Сонні - рівнини з малими амплітудами висот.

Гори. Уздовж межі з Іспанією тягнеться гірський ланцюг Піренєєв. Там немає крупних льодовиків і озер, живописних долин і зубчатих гребенів, характерних для Альп. Альпи частково утворюють межу Франції з Італією і Швейцарією, а частково тягнуться в межі південно-східної Франції аж до р. Рони. Величні вершини, як, наприклад, вища точка Західної Европи гора Монблан (4807 м), живописно виділяються на тлі льодовикових долин. На відміну від Піренєєв, в Альпах є ряд щодо досяжних перевалів. Гори Юріївна, уздовж яких проходить межа з Швейцарією, розташовані між Женевою і Базелем. Вони мають складчасту будову, складені вапняками, нижчі і менш розчленовані в порівнянні з Альпами, проте сформувалися в ту ж епоху і мають тісний геологічний зв'язок з Альпами. У Франції в горах альпійської системи немає значних рудних родовищ. Проте завдяки великим висотам і великій кількості опадів ці гори є важливими джерелами води і енергії, що широко використовувалося при споруді гідроелектростанцій. Грунти гірських районів, за винятком днищ долин, малопотужні і не придатні для землеробства. Схили долин сильно заліснені, і лісове господарство грає велику роль в економіці цих районів. Гірські луги, розташовані вище межі лісу, служать основою для розвитку молочного тваринництва.

Низовини. Верхнерейнськая низовина - в Германії і Франції, між горами Юріївна і Рейнськими Сланцевими горами. Довжина близько 300 км.; по Верхнерейнськой низовини протікає р. Рейн. Обробіток пшениці, цукрового буряка; сади, виноградники. Крупні міста: Страсбург, Франкфурт-на-майне, Мангейм. Гаронськая низовина - у Франції, протягується уподовж

р. Гаронна в її середній і нижній течії (складова частина Гаронськой низовини - Ланди). Широколистяні і саженіє соснові ліси. Сади, виноградники, посіви зернових, обробіток тютюну. Ронськая низовина - на південному сході Франції, по середньому і нижньому перебігу р. Рона. Довжина близько 300 км.

Піднесеності. Арморіканськая піднесеність - на північному заході Франції, в Нормандії і на п-ове Бретань. Висота до 384 м.

Плато. Центральний масив, розташований між басейнами річок Луари, Гаронни і Рони, є найбільшим масивом, що виник в результаті руйнування стародавніх герцинських гір. Подібно до інших стародавніх гірських областей Франції, він піднявся в альпійську епоху, при цьому м'якші породи в Альпах були зім'яті в складки, а щільні породи Центрального Французького масиву розбиті тріщинами і розломами. По таких порушених зонах піднімалися глибинні розплавлені породи, що супроводилося вулканічними виверженнями. У сучасну епоху ці вулкани втратили свою активність. Проте, на поверхні масиву збереглися багато вимерлих вулканів і інших вулканічних форм рельєфу.

Рівнини. Паризький басейн знаходиться на півночі центральної Франції в оточенні Арморіканського масиву, Центрального Французького масиву, Вогезов і Арденн. Навколо Парижа розташована система концентричних уступів гряд, розділених вузькими смугами рівнин. Гаронськая низовина, розташована на південному заході Франції у підніжжя Піренєєв, - рівнинний район з родючими грунтами. Ланди, трикутна клиновидна ділянка, на північний захід від нижньої течії Гаронни відрізняються менш родючими грунтами і засаджені хвойними лісами. Грабен Рони і Сонні в південно-східній Франції утворює вузький прохід між Альпами на сході і Центральним Французьким масивом на заході. Він складається з ряду невеликих западин, розділених сильно розчленованими піднятими ділянками. Водні ресурси. У Франції чотири великі річки - Сіно, Луара, Гаронна і Рона, серед них найбільшою довжиною (1000 км.) відрізняється Луара. Найбільші морські порти Гавр, Нант, Бордо і Марсель розташовані в гирлах цих річок.

Сіно дренує Паризький басейн і впадає в Атлантичний океан у Гавра. Вона відрізняється рівномірним розподілом стоку протягом року, що сприяє судноплавству, і сполучена каналами з іншими річками.

Луара бере початок в Центральному Французькому масиві, перетинає південну частину Паризького басейну і впадає в Атлантичний океан у Нанта. Рівень води в цій річці сильно коливається, тому часто бувають повені. Це характерно і для Гаронни.

Система каналів сполучає між собою основні річки країни, включаючи річку Рейн, по якій частково проходить східна межа країни і яка є одним з найважливіших внутрішніх шляхів сполучення в Европе. Річки і канали мають велике значення для економіки Франції.

Флористчні ресурси. У горах поблизу снігової лінії поширені голі скельні субстрати з незначним розвитком мохів і лишайників. Далі вниз по схилах, але все таки вище за верхню межу лісу альпійські луги використовуються для випасу овець і великої рогатої худоби. Нижче за верхню межу лісу вищий пояс представлений хвойними лісами з сосни, модрини, ялиці і ялини, у самої межі їх зростання гальмується і переважає кріволесье, але з пониженням висоти дерева стають вищими і стрункішими. Хвойні ліси змінялися широколистяними з дуба, буку і каштана. У Франції збереглися лише незначні залишки величних лісів, які колись покривали рівнини і низькі гори. Велика частина рівнин розорана, а ділянки лісу приурочені до бідніших грунтів. Проте рівнинні райони Франції зовсім не позбавлені дерев: уподовж дорогий і каналів зазвичай тягнуться лісопосадки. Вони особливо типові для ландшафтів бокажей (bocage) Нормандії і Бретані. Найбільш своєрідна рослинність среді- земноморського побережжя, де можуть існувати тільки рослини, що переносять тривалу літню засуху. Замість лісів тут ростуть ізольовані невисокі дерева і чагарники, між якими Місцями збереглися зайці, а з копитних в окремих крупних лісових масивах зустрічаються благородний олень, косуля, кабан і бобер. Рибні ресурси Франції сильно виснажені. Велику частину улову в річках і озерах складає форель, яку розводять штучно. У затоці Біськайськом ведеться промисел сардин, камбали і оселедця, а також омарів, креветок і молюсків.

 


Информация о работе «Рекреаційний потенціал Франції»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 48200
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
45368
0
0

... місцем проведення дозвілля[1, c.74]. Необхідною умовою розвитку рекреації є наявність рекреаційного потенціалу, який може оцінюватися в різних масштабах: на рівні світу, країни, району і т.д. Рекреаційний потенціал – сукупність природних, культурно-історичних і соціально-економічних передумов організації рекреаційної діяльності на певній території[6, c.46]. Важливою складовою частиною рекреаці ...

Скачать
21768
0
0

... рських улоговинах Східного Сибіру проходить зона степів. Родючі ґрунти цієї зони (каштанові, чорноземи) дозволяють одержувати багаті врожаї, і тому ці території є майже повністю розораними. Росія має значний природний рекреаційний потенціал: гірські масиви, узбережжя морів, тайгові простори, незаймана цивілізацією природа. Однак багато місць відпочинку, що раніше приваблювали безліч туристів, не ...

Скачать
286797
15
11

... з них: у санаторіях - 74 грн.; у пансіонатах з лікуванням - 65; у санаторіях-профілакторіях - 57; у пансіонатах відпочинку – 73; на базах та інших закладах відпочинку – 40грн. Розділ ІІІ. Перспективи розвитку оздоровчої рекреації в Запорізькій області Головною умовою перспективного розвитку рекреації Запорізької області є, насамперед: раціональне використання та розширене відтворення й охорона ...

Скачать
55977
0
6

... ії експортних культур. На багатьох ділянках побережжя в межах заболочених низовин в гирлах річок поширені мангрові чагарники. 3. Характеристика туристичної інфраструктури регіону   3.1 Транспортна та сервісна інфраструктура острівних країн Карибського моря Транспортна та сервісна інфраструктура є основою для створення сприятливих умов для розвитку туристичної індустрії регіону. Основні ...

0 комментариев


Наверх