2.2 Біоклиматичні ресурси

Над територією Франції відбувається безперервна боротьба між масами океанічного повітря із заходу, континентального - зі сходу і середземноморського - з півдня. Клімат будь-якої частини країни залежить від переважання тієї або іншої тенденції, позначається також вплив висоти і місцевих умов. Океанічний вплив виявляється у встановленні теплої вологої погоди. Західні повітряні маси, проходячи над теплими водами течії Северо-атлантічеського, насищаються вологою. При проходженні над океаном це повітря влітку охолоджується, а взимку прогрівається. В результаті при розповсюдженні західних повітряних мас рідко спостерігаються екстремальні температури. Н., у Бресті середня температура січня 7° З, липня - 17° С. Здесь волого, за рік налічується 185 днів з осіданнями, а загальна сума опадів досягає 840 мм. Велика частина опадів випадає у вигляді безперервного дощу, що мжичить. Небо зазвичай затягнуте хмарами, але снігопади і морози бувають рідко.

Континентальний вплив супроводиться сухою погодою з різкішими температурними контрастами. Повітряні маси, що поступають зі сходу з обширних внутрішніх частин Євразії, приносять мало вологи. При цьому взимку встановлюється холодна погода, а влітку - жарка. Н., у Страсбурзі середня температура січня - 1° З, і взимку період з температурами нижче 0° Із зазвичай складає 80 днів, включаючи не менше 20 днів з снігом. Проте літо в Страсбурзі печеня і часто задушливе, характерні рясні дощі. Средізем-номорськоє вплив розповсюджується на приморську зону шириною 160 км. на півдні Франції. Зими тут м'які і сирі, хоча велика частина опадів випадає у вигляді нетривалих злив, а в проміжках між ними коштує ясна погода. Літо жарке і сухе. Н., у Марселе середня температура січня 7° С, а липня - 22° С, хоча вдень температура іноді підвищується до 38° С. Средняя річна сума опадів складає 580 мм, в році налічується 95 днів з осіданнями. Містраль, холодний вітер, що іноді дме з півночі, особливо взимку, приносить незвично холодну погоду на середземноморське побережжя Франції. Місцями клімат істотно змінюється з висотою - в таких гірських районах, як Вогези, Юра, Центральний масив, Піренєї і Альпи. В цілому з висотою температура знижується, а кількість опадів збільшується. У горах навіть в розпал літа вдень бувають низькі температури і сильні снігопади. Велика частина снігу навесні і літом тане, але на великих висотах сніг зберігається, там розвинені льодовики. Монблан покритий снігом круглий рік.

 

2.3 Гидромінеральниє ресурси

У Франції дуже велика кількість водних ресурсів: озер, річок, проток, заток і інших. На побережжі країни розташовано багато курортів, баз відпочинку, лікувальних комплексів. Тут знаходяться такі знамениті курорти, як Vichy (центральний район Франції, на березі озера і річки Алье); Deauville (на північний захід від м. Гавр, на березі протоки Ла-манш); Quiberon (південь однойменного півострова західного побережжя Франції), La Baule (у 450 км. від Парижа, має пляж протяжністю 9 км.); Cannes (на захід від Ніцци, берег затоки Ла-напуль); Roscoff (Північ Бретані); Ciboure (невеликий курорт з величезних кількістю видів водного спорту).

Лікування на мінеральних курортах здійснюється під спостереженням лікаря з використанням мінеральної води, лікувальних грязей і клімату в лікувальній меті. У Франції налічується 150 термальних станцій-курортів. Відмітною особливістю французьких мінеральних курортів є відсутність готелів високих категорії, в основному представлені готелі категорії 2**-3***.

Свідчення для лікування на мінеральних курортах Франції: більшість захворювань виліковуються мінеральною водою і лікувальними грязями.

Мінеральні курорти чудово підходять для страждаючих різними видами захворювань шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, порушеннями обміну речовин, лікування суглобів, надмірною вагою. Пиття мінеральної води з джерела займає центральне місце в курортному розкладі. Питний курс (щоденна доза і час споживання мінеральної води) призначається лікарем. Новим напрямом в роботі мінеральних курортів є оздоровчі програми, які проводяться на базі мінеральної або прісної води.

На курортах застосовують загальні і місцеві мінеральні ванни при захворюваннях серця і судин, опорно-рухового апарату (суглобів, зв'язок, м'язів), нервової системи, при гінекологічних захворюваннях і ін. Полоскання і інгаляції мінеральною водою призначають при захворюваннях носоглотки і верхніх дихальних шляхів, зрошування - при гінекологічних захворюваннях, промивання і клізми - при захворюваннях кишечника. Мінеральна вода, вжита, безпосередньо впливає на рецептори слизистої оболонки порожнини рота, шлунку і частково дванадцятипалої кишки, рефлекторно нормалізуючи шлункову секрецію і сприяючи видаленню зайвого слизу. Пиття мінеральних вод стимулює також освіту і виділення жовчі, впливає на обмін речовин. Протипоказання: разниє для різних курортів. Протипоказаннями для лікування на курортах в більшості випадків є гострі інфекційні захворювання, запальні захворювання шкіри і внутрішніх органів, деякі захворювання серцево-судинної системи, онкологія, а також будь-які хронічні недуги в стадії загострення. Кращий час для відпочинку на мінеральних курортах - осінь і весна, період загострення хронічних захворювань. Не побоюйтеся осінньої прохолоди - середньоєвропейські курорти порадують Вас сонячною і сухою погодою, розкішними фарбами літа, що йде, і свіжістю повітря, подібного до букета дорого провина. Весна в Европе - це час ніжної спаржі, квітучих гіацинтів і запашних молодою зеленню парків.

 


Информация о работе «Рекреаційний потенціал Франції»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 48200
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
45368
0
0

... місцем проведення дозвілля[1, c.74]. Необхідною умовою розвитку рекреації є наявність рекреаційного потенціалу, який може оцінюватися в різних масштабах: на рівні світу, країни, району і т.д. Рекреаційний потенціал – сукупність природних, культурно-історичних і соціально-економічних передумов організації рекреаційної діяльності на певній території[6, c.46]. Важливою складовою частиною рекреаці ...

Скачать
21768
0
0

... рських улоговинах Східного Сибіру проходить зона степів. Родючі ґрунти цієї зони (каштанові, чорноземи) дозволяють одержувати багаті врожаї, і тому ці території є майже повністю розораними. Росія має значний природний рекреаційний потенціал: гірські масиви, узбережжя морів, тайгові простори, незаймана цивілізацією природа. Однак багато місць відпочинку, що раніше приваблювали безліч туристів, не ...

Скачать
286797
15
11

... з них: у санаторіях - 74 грн.; у пансіонатах з лікуванням - 65; у санаторіях-профілакторіях - 57; у пансіонатах відпочинку – 73; на базах та інших закладах відпочинку – 40грн. Розділ ІІІ. Перспективи розвитку оздоровчої рекреації в Запорізькій області Головною умовою перспективного розвитку рекреації Запорізької області є, насамперед: раціональне використання та розширене відтворення й охорона ...

Скачать
55977
0
6

... ії експортних культур. На багатьох ділянках побережжя в межах заболочених низовин в гирлах річок поширені мангрові чагарники. 3. Характеристика туристичної інфраструктури регіону   3.1 Транспортна та сервісна інфраструктура острівних країн Карибського моря Транспортна та сервісна інфраструктура є основою для створення сприятливих умов для розвитку туристичної індустрії регіону. Основні ...

0 комментариев


Наверх