2.  ПРОЕКТУВАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ

 

2.1 Визначення та аналіз логістичних проблем, ситуацій та завдань

Акціонерне товариство закритого типу «Харківмаш» - правонаступник територіального Управління матеріально-технічного забезпечення продукцією машинобудування «Харківмашоптторг».

Протягом останніх 5 років АТЗТ «Харківмаш» активно розвиває власну виробничу програму, постійно нарощуючи обсяг поставок устаткування свого виробництва.

Основні напрями виробничої діяльності АТЗТ «Харківмаш»:

- виробництво запасних частин до насосів, надання послуг з ревізії і ремонту насосних агрегатів;

- виробництво нафтових насосів;

- виробництво установок гідроочищення і надання послуг з очищення різних поверхонь;

- спільне виробництво підземних ємкостей та комплектація їх напівпогруженими насосами;

- спільне виробництво блокових насосних установок;

- спільне виробництво апаратури автоматизації дизельних агрегатів.

Створений на базі підприємства науково-технічний центр проводить роботи з модернізації і створення нових типів насосного устаткування. Розробляє устаткування для нових технологій переробки харчових продуктів і нових будівельних матеріалів. У перспективі АТЗТ «Харківмаш» планує освоїти випуск хімічних насосів, а також продовжувати роботи з удосконалення конструкцій вже існуючих зразків.

Основні види діяльності АТЗТ «Харківмаш»:

АТЗТ «Харківмаш» є виробником та постачальником широкого спектру обладнання виробничо-технічного призначення для підприємств нафтодобувної та нафтопереробної промисловості, гідро- та теплоенергетики, комунального господарства.

АТЗТ «Харківмаш» виробляє:

-  Нафтові насоси типу НК та НКВ;

-  насоси для води типу ПЕ, СЕ, КсВ, ЦН, ВВН;

-  запасні частини для насосів різних типів;

-  виконує ремонт насосних агрегатів.

АТЗТ «Харківмаш» постачає:

-  насосні агрегати;

-  вентилятори та компресори;

-  електродвигуни;

-  сталеві канати, троси;

-  теплообмінне обладнання;

-  запорну арматуру;

-  кабельно-провідникова продукція;

-  торцеві ущільнення, пластинчасті муфти.

На початковому етапі проектування логістичних систем визначимо та проаналізуємо проблеми підприємства АТЗТ «Харківмаш». Для цього проведемо внутрішній, зовнішній і технологічний логістичний аналіз. Результати аналізу оформимо у вигляді таблиць 2.1- 2.3.

логістичний система промисловість впровадження

Таблиця 2.1 - Внутрішній аналіз логістичної діяльності підприємства

Питання по внутрішньому аналізу Ситуація на підприємстві
Обслуговування споживачів
Процеси
Які існують інформаційні потоки?Яка поточна структура замовлень і як вона змінюється? В АТЗТ «Харківмаш» інформаційні потоки отримують за допомогою факсу, Інтернету, телефону та договорами між підприємствами, в яких зазначені відомості про замовлення; попереднє повідомлення про майбутнє прибуття вантажу; кількісні і якісні параметри матеріального потоку; інформація про результати приймання вантажу по кількості і якості, різноманітні претензії і підтвердження.
Рішення
Як організовано отримання замовлень? Замовлення можна отримати по телефону, через факс, Інтернет, шляхом особистих зустрічей з клієнтами, внаслідок відряджень.
Як приймають рішення про джерела замовлень? У роботі з постійними клієнтами джерелами замовлень є факс та телефон, з новими клієнтами - особисті зустрічі та відрядження, а коли мова йде про досить об’ємні замовлення то джерелами виступають виставки та участь у тендерах.
Що роблять, коли замовлення не можна виконати через відсутність запасів? Підприємство завжди має необхідний розмір страхових запасів, в результаті чого таких проблем не виникає.
Показники
Які ключові показники рівня обслуговування споживачів? Яка система їх оцінки?

Обслуговування споживачів - це процес створення в логістичному ланцюжку істотних вигод, що містять додану вартість, при підтримці витрат на ефективному рівні.

На підприємстві існує три показники рівня сервісу: доступність (вірогідність дефіциту, повнота охвату замовленнями.

норма насичення попиту), функціональність (швидкість, безперебійність, гнучкість, рівень браку/усунення недоліків), надійність (змінні параметри, одиниці вимірювання і оцінна база). У кінці певного періоду підприємство аналізує відгуки споживачів про рівень сервісу. Зауваження приймаються до уваги і в подальшому їх намагаються усунути.

Управління матеріальними потоками
Процеси
Які існують матеріальні потоки, що проходять через заводи і розподільні центри? Через заводи та розподільні центри проходять такі матеріальні потоки: сировина, матеріали, комплектуючі та напівфабрикати для насосів, вентиляторів, запірної арматури, калориферів та ін.
Які процеси здійснюються на кожному заводі і в кожному розподільному центрі? На кожному заводі і в кожному розподільному центрі здійснюються такі процеси: приймання товарів на склад, розміщення, поповнення зони відбору, комплектація замовлень філіалів і клієнтів для відвантаження з складу (підбір, контроль і упаковка замовлень), відвантаження скомплектованих замовлень. Також виділяють допоміжні процеси: інвентаризація, робота з браком, поверненнями і претензійна робота з постачальниками і клієнтами.
Рішення
Які головні обмеження, обумовлені наявними виробничими складськими потужностями?

Підприємство має такі складські приміщення: теплі (капітатальні) склади – 2760 м2; металеві (неопалювальні) склади – 2700 м2; криті навіси - 1450 м2; склад ГСМ – 50 м2. Виробничі приміщення (цех з агрегатації) – 430 м2. Тому підприємство має можливість зберігати матеріальні ресурси (сировину, напівфабрикати, комплектуючі, готову продукцію та ін.) в залежності від умов зберігання, але в обмеженій кількості.

Як складаються виробничі плани і графіки? Основний виробничий план-графік (Master Production Plan - MPS) складається на основі виробничого плану, як правило, на три, шість місяців або на рік залежно від природи виробничих процесів. MPS виражається в об'ємних показниках продукції, що реально випускається, і розробляється відповідно до маркетингового плану, пророчого, що повинне бути проведене і продане або на основі прогнозу, підтверджених клієнтських замовлень, або їх комбінації. Як правило, в той же час здійснюється попередня оцінка виробничих потужностей (RCCP - Rought-Cut-Capacity-Planning) для визначення можливості виконання заданих показників виробництва з використанням доступних в даний час устаткування і трудових ресурсів.
Показники

Які ключові показники ефективності управління матеріальними потоками?

Яка система їх оцінки?

На підприємстві ключові показники ефективності управління матеріальними потоками умовно розділяють на дві групи: показники, що характеризують рух матеріального потоку (виконання зобов'язань за термінами, тривалість періоду виконання замовлення, інтервал запізнювання реакції на зміни попиту, рівень гнучкості і ритмічності виробництва.), і показники, зв'язані з використанням матеріального потоку (надійність системи управління, ефективність використання інформаційних потоків, величина запасів сировини, незавершеного виробництва і готової продукції, оборотність матеріальних запасів). Оцінка динаміки даних показників і чинників, що викликали їх зміни, дозволять визначити ефективність просування матеріальних потоків у виробничій системі.
Транспортування
Процеси
Що таке супровідна транспортна документація?

При перевезенні вантажів необхідні такі документи:

 - шляховий лист,

 - товарно-транспортна накладна на вантаж, що перевозиться.

Як розподіляються замовлення і партії відправок за вагою і як вони відрізняються? На підприємстві вантажі, які подаються для перевезення, класифікують за такими ознаками: вид продукції, фізичний стан, наявність тари, спосіб вантаження і розвантаження, специфічні властивості, маса та габарити. Але підприємство цю функцію (транспортування) передає на аутсорсинг.
Яким є інформаційний супровід перевезення? Повідомлення про замовлення, товарно-транспортна накладна на вантаж, що перевозиться, підтвердження про доставку замовлення до кінцевого пункту.
Які види транспорту використовуються в даний час? Перелік власного транспорту АТЗТ «Харківмаш» невеликий, а саме: електрокари (вантажопідйомністю 1т та 5т), рафік. Підприємство має свою власну ж/д гілку, а також ж/д рампу, що дозволяє розвантажувати вагони з товаром поряд зі складом. Частіше всього у вагонах перевозять продукцію із-за кордону.
Рішення
Як вибирають вид транспорту і перевізника для кожної відправки? Оптимізуючи затрати, АТЗТ «Харківмаш» користується послугами автоперевізників. Транспортних компаній дуже багато, і тому, для виконання кожного замовлення розглядається різний транспорт (в залежності від виду продукції, що перевозиться; фізичного стану; наявності тари; способу вантаження і розвантаження; специфічних властивостей; маси та габариту).
Показники
Як оцінюють роботу перевізника?

Роботу перевізника можна оцінити, проаналізувавши його діяльність по таким показникам: надійність часу доставки, втрати і розкрадання вантажу (збереження вантажу), фінансова стабільність

перевізника, тариф на перевезення, загальний час транзиту «від дверей до дверей»

Складське господарство
Процеси
Які наявні складські потужності й технології і як вони використовуються?

Підприємство має такі складські приміщення: теплі (капітатальні) склади – 2760 м2; металеві (неопалювальні) склади – 2700 м2; криті навіси - 1450 м2; склад ГСМ – 50 м2. Для переміщення продукції використовуються електрокари (вантажопідйомністю 1т та 5т), склад механізований.

Який асортимент продукції зберігається на кожному складі? Сировина, допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та готова продукція (насоси, вентилятори, запірна арматура, калорифери та ін.) на складі зберігаються строго по видах і розмірах. СМК, не відповідні вимогам нормативної документації на них, поміщаються в ізолятор браку.
Які операції зі зберігання, вантажопереробки та ін., що створюють додану вартість, виконуються або можуть виконуватися на кожному складі? Зборка та комплектація продукції.
Рішення
Як і які рішення приймають ті, хто відповідає за вантажопереробку? Завідуючий складом, згідно посадової інструкції, приймає рішення про сортування продукції та її переміщення у місця зберігання
Як здійснюється зберігання запасів і підбірка відправок? По індивідуальній відбірці.
Показники
Які ключові показники ефективності складських операцій? Яка система їх оцінки? Ключові показники функціонування складських операцій на підприємстві: пропускна спроможність (пропускна спроможність за період, пропускна спроможність прийомки за період, пропускна спроможність за видами товару і способу прийомки/відвантаження за період та ін.), зберігання (місткість зберігання за товарними/технологічними групами, місткість зберігання в технологічних зонах складу), використання логістичних потужностей (коефіцієнт використання площ, питома пропускна спроможність складу за період з розрахунку на одиницю площі або об'єму складу) та ін.
Які відносні показники економічної ефективності кожного складу? Система показників відсутня.
Управління запасами
Процеси
Які існуючі запаси сприяють збільшенню доданої вартості? Запаси підприємства, що зберігаються на складах, задовольняють 99% замовлень. І тому замовлення виконуються своєчасно.
Рішення
Як приймаються рішення про управління запасами? При прийнятті рішень про управління запасами на підприємстві відсутній науковий підхід.
Показники
Які ключові показники ефективності управління запасами? Ключові показники ефективності управління запасами: повне задоволення споживчого попиту, оборотність запасів, оптимальний розмір замовлення, середній рівень запасу.
У що обходиться компанії утримання запасів? Яка система їх оцінки? Запаси підприємства – це «заморожені кошти», тому воно прагне утримувати об’єм запасів на рівні гарантійного (своєчасно відвантажувати продукцію клієнтам).

Таблиця 2.2 - Аналіз зовнішніх факторів: найважливіші питання

Питання по зовнішньому аналізу Ситуація на підприємстві
Постачальники
Ринкові тенденції
Які послуги з доданою вартістю надають постачальники? Постачальники надають такі послуги: упакування, додаткова обробка, комплектація наборів запчастин для насосів, вентиляторів, запірної арматури та ін..
Можливості компанії
Які «вузькі місця» виникають при взаємодії з наявними постачальниками? При взаємодії з наявними постачальниками виникають такі «вузькі місця»: несвоєчасність поставки, втрати і розкрадання вантажу (не збереження вантажу).
Які можливості компанії самостійно здійснювати послуги з доданою вартістю або передавати їх виконання іншій компанії? Підприємство може самостійно перевозити продукцію своїм транспортом, але для цього не має необхідних транспортних засобів, тому ця послуга передана на аутсорсинг; гарантійне та післягарантійне обслуговування.
Можливості конкурентів
Що роблять конкуренти для вдосконалення обміну з постачальниками товарно-матеріальними і інформаційними потоками? Налагоджують міжособистісні зв’язки.
Як можна змінити нинішні господарські процеси, враховуючи кількість постачальників, вартісні характеристики і результати діяльності? Необхідно в певний період часу переглядати результати діяльності різних постачальників, їх вартісні характеристики, та виділяти найкращих.
Споживачі
Ринкові тенденції
Як з часом змінюється структура замовлення? Споживачі стають більш вибагливими, у замовленнях прописують вимоги (щодо упакування, термінів поставок та ін.), за рахунок чого змінюється структура замовлення. Замовлення оформлюється в спеціальному бланку.
Можливості компанії
Які критерії визначають статус ключового споживача? Об’єм замовлення, періодичність замовлення та вид оплати визначають статус ключового споживача.
Які функції компанія може передати клієнтам і які взяти на себе для підвищення ефективності логістики? Компанія може передати клієнтам можливість самостійно транспортувати продукцію, а не передавати на аутсорсинг.
Як оцінюють клієнти роботу компанії за власними критеріями? Клієнти звертають велику увагу на сервісне обслуговування, якість продукції, терміни поставки, ціну товару, доля виконання замовлення та ін.
Можливості конкурентів
Які послуги конкуренти надають клієнтам компанії? Конкуренти мають спеціалістів, які займаються установленням обладнання. Доставка продукції на своєму трансорті.
Як оцінюють клієнти роботу компанії за власними критеріями? Клієнти звертають велику увагу на сервісне обслуговування, якість продукції, терміни поставки, ціну товару, доля виконання замовлення та ін.
Кінцеві споживачі
Ринкові тенденції
Як змінюються довгострокові вподобання покупців, що стосується таких логістичних характеристик продукту, як розмір покупки, упаковка, якість продукту і доставка товарів додому? Вподобання покупців з часом змінюються таким чином: упаковка має бути надійнішою, здатної захистити товар від будь-яких пошкоджень; якість товару повинна покращуватися, а ні в якому разі погіршуватися; доставка товарів повинна здійснюватися безкоштовно, за рахунок компанії. Розмір покупки залежить від потреби споживачів, а не від вподобань.
Як змінюється поведінка і вподобання покупців? Споживач, накопичивши достатній досвід та знання, віддає певні переваги одній або декільком знайомим маркам. Процес вибору спрощений і повторюється після вельми нетривалого інформаційного пошуку або зовсім без такого.
Можливості компанії
Чим може відповісти компанія на зміну поведінки і переваг покупців? Постійно розширює спектр своєї діяльності. Надає додаткові послуги для залучення клієнтів.
Можливості конкурентів
Як реагують конкуренти на зміну поведінки в плані вибору місця і часу і критерію покупки? В цілому, конкуренти дотримуються тієї ж стратегії конкурентноздатності, що й підприємство..

Таблиця 2.3 - Технологічний аналіз логістичної діяльності підприємства

Технології, що використовуються Передові технології
Прогнозування
Прогнозування підприємства відбувається за допомогою альтернативного (новаторського) пошукового прогнозування.

 NetWORKS DEMAND (прогнозування попиту на основі різноманітних алгоритмів і методологій для всіх типів товарів з нерівномірним попитом, з постійним попитом, з коротким життєвим циклом, сезонних, трендових, спонтанного попиту - по всьому ланцюжку створення цінності).

Системи класу МRP II: модуль прогнозування, планування продажів і виробництва, планування потреб в матеріалах, планування постачань, планування виробничих потужностей, планування ресурсів розподілу, планування і контроль виробничих операцій, фінансове планування, моделювання та ін.

Стат-графік.

Аналогове моделювання тенденцій ринку.

Отримання замовлень
Замовлення отримуються за допомогою електронних каталогів, факсу, почти, телефонних переговорів, в ручному режимі, а також за рахунок особистісних зустрічей.

Електронний каталог.

ERP, EDI.

Електронна комерція.

Програмний продукт 1С.

Обробка замовлень
Замовлення опрацьовують вручну та за допомогою програмного продукту 1С. Система EDI, програмне забезпечення якої спочатку обробляє інформацію, потім переводить її в «читабельний формат».
Планування потреб
Метод економічного аналізу, нормативний та балансовий методи. ERP, МRP, МRP II.
Документообіг
На підприємстві існує бумажний документообіг, програмний продукт 1С. Віртуалізація документообігу за допомогою EDI, програма 1С.
Складські операції
Склад на підприємстві механізований, для переміщення продукції використовуються електрокари. На всі товари, які зберігаються на складі, вішається бірка. Штрих-кодування, голосові технології, WMS (Warehouse Management System) - автоматизована система програм складського обліку.
Транспортування
Підприємство заключає короткострокові договори з перевізниками, так як функцію транспортування передано на аутсорсинг. Системи GPS-моніторингу та навігації.
Підтримка прийняття рішень
Рішення на підприємстві приймаються за допомогою систематизованих баз даних.

Експертна система (ЕС) - комп'ютерна програма, здатна частково замінити фахівця-експерта в рішенні проблемної ситуації.

Автоматизована система управління (АСУ) - комплекс апаратних і програмних засобів, призначений для управління різними процесами в рамках технологічного процесу, виробництва, підприємства.

Система підтримки прийняття рішень (СППР) - комп'ютерна автоматизована система, метою якої є допомога людям, що приймають рішення в складних умовах для повного і об'єктивного аналізу предметної діяльності.

Проаналізувавши таблиці 2.1.1 – 2.1.3 можна зробити висновок: на АТЗТ «Харківмаш» інформацію про замовлення отримують за допомогою телефону, через факс, Інтернет, шляхом особистих зустрічей з клієнтами, внаслідок відряджень. Через заводи та розподільні центри підприємства проходять такі матеріальні потоки: сировина, матеріали, комплектуючі та напівфабрикати для насосів, вентиляторів, запірної арматури, калориферів та ін. Для перевезення сировини, продукції, комплектуючих та доставки ГП споживачу АТЗТ «Харківмаш» використовує послуги транспортних компаній, тобто передає транспортування на аутсорсинг.

Постачальники сировини, комплектуючих, напівфабрикатів надають такі послуги з доданою вартістю: упакування, додаткова обробка, комплектація наборів запчастин для насосів, вентиляторів, запірної арматури та ін.. АТЗТ «Харківмаш» досить відповідально відноситься до кожного споживача, для кожного знаходить свій підхід, для постійних клієнтів існують знижки, тобто намагаються задовольнити потреби кожного.

Для ефективного функціонування підрозділів підприємства АТЗТ «Харківмаш» використовує різні технології, які хоч і не є передовими, але допомагають виконувати ряд функцій: робити прогнози, отримувати та обробляти замовлення, планувати потреби та ін.


Информация о работе «Проектування логістичних систем промислового підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 105854
Количество таблиц: 12
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
104283
9
1

... до 10000 кв. м., а загальна площа будівлі - до 16000 кв. м. Кожний торгівельний центр пропонує безкоштовне паркування до 920 місць. На початковому етапі проектування логістичних систем визначимо та проаналізуємо проблеми ТОВ “METRO Cash & Carry Україна”. Для цього проведемо внутрішній, зовнішній і технологічний логістичний аналіз. Результати аналізу оформимо у вигляді таблиць 2.1 - 2.3. ...

Скачать
74362
8
5

... ів слід передбачати додержання вимог гуманізації технологічних процесів з урахуванням створення сучасних умов праці, запобігання несприятливому впливу на зовнішнє середовище. Однією з обов'язкових умов формування логістичної системи у торгівельному підприємстві є урахування сукупності витрат по всьому логістичному ланцюгу з орієнтацією на регіон, надання послуг на рівні сучасних вимог, гнучкість, ...

Скачать
156206
11
31

... і збуту. Це означає розгляд логістики як функціональної сфери діяльності підприємства, для якої теж є характерним і необхідним формування: • логістичних цілей підприємства; • логістичної стратегії підприємства; • концепції логістичних рішень; • прийняття та організації виконання управлінських рішень з логістичного управління; • оцінки та контролю результатів логістичної діяльності. ...

Скачать
73857
16
9

... ВНДОХ после 4 лет -1% ВНДОХ после 5 лет 8% ВИСНОВКИ Виходячи з того, що метою даної курсової роботи було вивчення методів оцінки ефективності функціонування інформаційної логістичної системи, в роботі розглянуті наступні питання: ·   розгляд проблем інформаційної логістики, ·   інформаційного забезпечення логісти

0 комментариев


Наверх