2. Облік малоцінних і швидкозношуваних предметів

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» і Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язання і господарських операцій підприємств і організацій внесено зміни щодо обліку опе­рацій з малоцінними і швидкозношуваними предметами. Починаючи з 01.01.2000р. малоцінні і швидкозношувані предмети можуть відноситися до необоротних активів або можуть обліковуватися в оборотних активах у складі запасів.

Положенням (стандартом) 9 передбачено, що з метою бухгалтерського обліку запаси включають:

— малоцінні і швидкозношувані предмети, які викорис­товуються не більше одного року або одного операційного циклу, якщо він більше року.

Тобто до малоцінних і швидкозношуваних належать предмети, які мають відносно короткий строк використан­ня, і включати їх вартість до витрат виробництва або обігу шляхом нарахування амортизації недоцільно. Тому такі предмети, незалежно від вартості, визнаються малоцінними і швидкозношуваними й обліковуються як запаси. Малоцінні і швидкозношувані предмети, строк ко­рисного використання яких більше одного року, облікову­ються в складі інших необоротних матеріальних активів. Проте Положенням (стандартом) 9 не визначено, які пред­мети належать до малоцінних і швидкозношуваних з ура­хуванням їх вартісної оцінки для того, щоб вони не нале­жали до необоротних активів, а обліковувалися у складі оборотних активів — запасів. Отже, основна проблема, пов'язана з обліком малоцінних і швидкозношуваних предметів, полягає у визначенні їх вартісної межі. Таку межу підприємства визначають самостійно, виходячи з конкретних умов господарювання.

Облік малоцінних і швидкозношуваних предметів зі строком корисного використання менше одного року (або одного операційного циклу)

Організація обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів зі строком корисного використання менше од­ного року (або одного операційного циклу) повинна повністю грунтуватись на Положенні (стандарті) 9, згідно з яким первинною вартістю таких предметів у складі інших запасів, придбаних за плату, е собівартість, яка складається з таких фактичних затрат:

— суми, що сплачується згідно з договором постачаль­нику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків;

— суми ввізного мита;

— суми непрямих податків у зв'язку з придбанням малоцінних і швидкозношуваних предметів, які не відшко­довуються підприємству;

— транспортно-заготівельні витрати (витрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту), за навантажу­вально-розвантажувальні роботи і транспортування запасів всіма видами транспорту до місця їх використан­ня), включаючи затрати по страхуванню ризиків транспор­тування запасів;

— інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням малоцінних і швидкозношуваних предметів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання в за­планованих цілях.

Первинною вартістю виготовлених своїми силами інструментів та інших малоцінних предметів визнається фактична собівартість їх виготовлення, а одержаних у по­рядку внесків до статутного капіталу підприємства за­сновниками (учасниками) — справедлива вартість, узгод­жена сторонами.

Облік наявності і руху таких предметів ведуть на ра­хунку 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети» за пер­винною вартістю їх придбання або виготовлення.

При придбанні малоцінних і швидкозношуваних пред­метів у постачальників в бухгалтерському обліку під­приємства роблять записи:

1) на покупну вартість предметів, що підлягає до опла­ти постачальнику (без ПДВ):

Д-т рах. 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети» К-т рах. 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчи­ками»;

2) на суму податкового кредиту по ПДВ:

Д-т рах. 641 «Розрахунки за податками»

К-т рах. 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчи­ками»;

3) на суму, сплачену постачальнику за придбані малоцінні предмети (включаючи ПДВ):

Д-т рах. 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчи­ками» К-т рах. 31 «Рахунки банках».

Оприбуткування підприємством малоцінних і швидко­зношуваних предметів, одержаних з інших джерел, у бух­галтерському обліку відображається записом по дебету ра­хунка 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети» і кре­диту рахунків:

40 «Статутний капітал» (на вартість малоцінних пред­метів, внесених засновниками (учасниками) до статутного капіталу підприємства);

23 «Виробництво» (на вартість інструментів, пристосу­вань та інших предметів, виготовлених у своєму вироб­ництві);

745 «Доход від безоплатно одержаних активів» (на вартість предметів, безоплатно одержаних від інших юри­дичних і фізичних осіб) та ін.

Аналітичний облік малоцінних і швидкозношуваних предметів ведеться за видами предметів (однорідними гру­пами), установленими виходячи з потреб підприємства.

Вартість малоцінних і швидкозношуваних предметів, які передані в експлуатацію, згідно з Положенням (стан­дартом) 9 виключається із складу активів (списується з ба­лансу). При цьому в бухгалтерському обліку робиться запис по кредиту рахунка 22 «Малоцінні і швидкозношу­вані предмети» і дебету рахунків:

23 «Виробництво» (на вартість спеціального оснащення та інших предметів, які використовуються у виробництві для виготовлення певних виробів, виконання окремих за­мовлень);

91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати» (на вартість малоцінних' і швидкозношуваних предметів загального призначення, які використовуються в цехах та інших підрозділах основного і допоміжних вироб­ництв, у тому числі і по догляду за машинами й устатку­ванням, а також для загальногосподарських потреб);

93 «Витрати на збут» (на вартість малоцінних пред­метів, які використовуються в підрозділах, пов'язаних із збутом (реалізацією) продукції (товарів, робіт, послуг);

949 «Інші витрати операційної діяльності» (на вартість предметів, переданих у користування обслуговуючим ви­робництвам і господарствам) та ін.

Проте для запобігання зловживань по місцях викорис­тання має бути забезпечений оперативний контроль за збе­реженням малоцінних і швидкозношуваних предметів шля­хом ведення карток (ф. № МШ-2, № МШ-6), спеціальних описів. Інструменти і пристосування, що видаються з це­хових комор робітникам у тривале користування, запису­ються в інструментальну картку робітника. Контроль за збереженням інструментів, що видаються з цехової комірчини робітникам на нетривалий час, забезпечується за допомогою інструментальних марок (жетонів) з вибити­ми табельними номерами робітників, в обмін на які видається потрібний інструмент тощо.

Повернені на склад з експлуатації малоцінні предмети, придатні для подальшого використання, прибуткуються за первинною вартістю на дебет рахунка 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети» в кореспонденції з кредитом рахунка 719 «Інші доходи від операційної діяльності». Предмети, що прийшли до непридатності, на підставі актів про вибуття малоцінних і швидкозношуваних пред­метів (ф. № МШ-8) прибуткуються на дебет рахунка 209 «Інші матеріали» (на вартість одержаних корисних відходів (металолом, запасні частини тощо), зданих за на­кладними на склад і оприбуткованих за ціною можливого використання або реалізації") в кореспонденції з кредитом рахунка 719 «Інші доходи від операційної діяльності» (таблиця 2.1). Таблиця 2.1.

Основні бухгалтерські проводки по обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів зі сроком служби менше одного року

Зміст господарської операції Дебет рахунка Кредит рахунка
1 2 3
Оприбуткування малоцінних і швидко­

зношуваних предметів, одержаних від

постачальників:

— за покупною вартістю 22 63, 685
— на суму податкового кредиту по ПДВ, на яку підприємство має право зменшити податкове зобов'язання 641 63, 685
На суму, перераховану постачальникам

в оплату розрахунково-платіжних до­кументів за одержані МШП (з ураху­ванням ПДВ) 63, 685 31
Відображення операцій по придбанню МБП при попередній оплаті розрахунко­

во-платіжних документів постачальників:

— на покупну вартість 63, 685 31
— на суму сплаченого ПДВ 641 31
Одночасно — на суму податкового кредиту 63, 685 644
Оприбуткування одержаних від поста­чальників попередньо оплачених МШП — за покупною вартістю 22 63, 685
Одночасно — на суму податкового кредиту 644 63, 685
Відображення витрат по перевезенню придбаних МШП сторонніми транспорт­

ними організаціями:

— за діючими тарифами 22 63, 685
— на суму податкового кредиту по ПДВ 641 63, 685
— на суму, сплачену за перевезення (з урахуванням ПДВ) 63, 685 31

Оприбуткування МШП, оплачених че­рез касу і підзвітних осіб:

— на покупну вартість

— на суму податкового кредиту по

пдв

Оприбуткування на склади інструмен­тів, пристосувань та інших малоцінних і швидкозношуваних предметів, виго­товлених власними допоміжними ви­робництвами

Відображення послуг власного авто­транспорту по перевезенню малоцін­них і швидкозношуваних предметів Оприбуткування малоцінних і .швидко­зношуваних предметів, одержаних з інших джерел:

— внесених засновниками (учасника­ми) до статутного капіталу під­приємства

— одержаних безоплатно

— раніше не взятих на облік (виявле­них при інвентаризації як залишки) Списані з балансу за первинною вартістю малоцінні і швидкозношувані предмети, передані в експлуатацію:

— основним цехам, загальновиробни-чим підрозділам і господарствам (на підприємствах, яким відповід­ними інструкціями дозволено вит­рати по обслуговуванню виробниц­тва й управлінню відображати безпосередньо на рахунку 23)

— допоміжним цехам і господарствам (на підприємствах, яким галузевими інструкціями дозволено обліковувати комплексні витрати в складі прямих затрат допоміжних виробництв)


3. Задача.


Література:


1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996 від 16.07.99 р. ;

2. Положення про П (С) БО ;

3. Закон України «Про власність» ;

4. Закон України «Про підприємництво» ;

5. Закон України «Про підприємства» ;

5. Закон України «Про господарські товариства» ;

7. Положення № 88 «Про документальне записів бухгалтерського обліку» ;

8. Інструкція НБУ № 69 «Про порядок проведення інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, ТМЦ, грошових коштів, документів та розрахунків» ;

9. План рахунків бухгалтерського обліку та інструкція по його застосуванню, затвердження наказом міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291 ;

10. «Бухгалтерський фінансовий облік» - під редакцією Ф.Ф. Бутенця 2000 р. ;

11. Білуха М.Т. «Теорія бухгалтерського обліку» 2000 р. ;

12. Кузьмінський А.М. «Теорія бухгалтерського обліку» 1999 р. ;

13. Ткаченко Н.М. « Бухгалтерський облік » 2000 р.;

14. Собко В.В. « Бухгалтерський облік » 1999 р.;

15. Пархоменко В.І. « Бухгалтерський облік в Україні » 2000 р.


_____________________________________

(підприємство, організація) Типова форма №

ЗАТВЕРДЖЕНА

Ідентифікаційний наказом Мінстату України

код ЄДРПОУ від 15 лютого 1996р. №51


код за УКУД


Видатковий касовий ордер

Номер

документа

Дата

складання


Кореспондуючий рахунок, субра-

хунок

Код аналітич-ного обліку Сума

Код

цільового призначення


1 2 3 4 5 6 7 8









Видати ________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Підстава: ______________________________________________________________

_______________________________________________________________________

__________________________________________________________грн. ______коп.

(прописом)

Додаток: _______________________________________________________________

_______________________________________________________________________


Керівник Головний бухгалтер


Одержав: _________________________________________________ грн. ______коп.


«___» ______________20__р. Підпис


За ____________________________________________________________________

(найменування, номер, дата та місце видачі документа, який засвідчує особу одержувача)

______________________________________________________________________


Видав касир ______________________


Каса за " 3 " жовтня 2001_р. Номер Від кого отримано Номер Прибуток Видаток








доку- або кому видано кореспондуючого



Номер Від кого отримано Номер Прибуток Видаток
мента
рахунку



доку- або кому видано кореспондуючого




А Б В 1 2
мента
рахунку











А Б В 1
2









Решта на початок дня 62,40


























61 Отримано з банку 311 16300










62 Івашко Л.Н. 372 60










93 Заробітна плата за вересень 661

13930








93 Смоленко І.Г. 685

58








94 Клімов О.М. 662

636








95 Хоменко Г.В. 372

432








96 Бойко Я.В. 372

125




















































































































































































































Разом за день 16360
15181









Решта на кінець дня 1241.4











в тому числі на зарплату

13930
























Касир



























Записи в касовій книзі перевірив і документи в кількості два








_____________ прибуткових і п'ять








видаткових одержав.




































Перенос
16360
15181


Бухгалтер







Журнал ордер №1






Журнал ордер №1 по кредиту рахунка 30 "Каса" і відомість до ньго за жовтень місяць 2001р.









Сальдо на 1.10 - 62.40
































Звіт касира Зміст операції В Дт рахунку 30 з Кт рахунків Всього З Кт рахунку 30 в Дт рахунків Всього по Сальдо
Дата
311 372 36 375 46 377 дебету 662 661 685 372 311 377 45 67 кредиту на кінець
3.10. 34 1. Отримано по чеку №087431 з поточного рахунку і оприбутковано в касу по


















прибутковому касовому ордеру №61 в тому числі:


















для виплати з/пл за вересень місяць,


















для погашення заборгованості підзвітними особами, 16300

















на господарські потреби,


















на "чорнобильське харчування",


















для виплати депонованої з/пл.


















2. Згідно з прибутковим касовим ордером №62 здано до каси залишок
60
















невикористаного авансу підзвітною особою Івашко Л.Н.





16360







15181 1241.40


3. По видатковому ордеру №92 з/пл за вересень місяць







13930









4. Виплачена по видатковому касовому ордеру №93 працівнику Смоленку І.Г.








58








допомога на харчування як чорнобильцю за серпень місяць


















5. Видана по видатковому касовому ордеру №94 депонована з/пл працівнику






636










Клімову О.М.


















6. По видатковому касовому ордеру №95 видана перевитрата коштів по









432







авансовому звіту Хоменко Г.В.


















7. Видано під звіт на поточні потреби завгоспу Бойко Я.В. по вид. Ордеру№96









125





5.10. 35 Повернута в банк (здана інкасатору) депонована з/пл.










240


240 1001.40
11.10. 36 1. Отримана готівка з поточного рахунку. 3200

















2. Виплачена матеріальна допомога







950









3. Видана позичка працівнику





3200




1500

3170 1031.40


4. Викуплені у акціонерів акції












640




5. Видано з каси на господарські потреби









80





17.10. 37 1. Оприбуткована виручка від покупців

1516















2. Внесено до каси суму нестач, відшкодованої матеріально-відповідальною особою


142

1658







1300 1389.40


3. Здана готівка на поточний рахунок










1300




18.10. 38 1. Внесена в касу готівка засновниками підприємства в формі внеску до



1800













статутного фонду


















2. Виплачені дивіденди акціонерам





1800






730 1360 1829.40


3. Виплачені з каси аліменти








290








4. Виплачені по договору цивільно-правового характеру







340







25.10. 39 1. Надійшли в касу кошти від квартиронаймачів.




420 420







400 1849.40


2. Здана готівка на поточний рахунок










400




30.10. 40 1. Надійшли кошти від працівників в погашення виданої позички




650












2. Повернуто до каси суму невикористаного авансу
59



709







595 1963.40


3. Видано під звіт на відрядження









145







4. Здана готівка на поточний рахунок










450




31.10. 41 Видано під звіт на канцтовари









55



55 1908.40
Всього

19500 119 1516 142 1800 1070 24147 636 15220 348 837 2390 1500 640 730 22301

Журнал ордер №2













Журнал ордер №2 по кредиту рахунка 311 і відомість до ньго за жовтень місяць 2001р.







































Сальдо на 1.10 - 162480




































Дата ви- Зміст операції В Дт рахунку 311 з Кт рахунків Всього по
В кредит рахунку 311 з Дебету рахунків Всьго по Сальдо
писки банку
313 36 30 34 60 71 46 дебету 63 685 30 651 652 653 641 94 313 62 642 14 92 кредиту кінцеве
2.10 Зарахована виручка від товариства Любава
6240




6240












1140 167580
Перераховано телекомуненерго за послуги








1140












3.10 Надійшла передплата від покупця ВАТ "Хімволокно"
10400




















Видано в касу по видатковому касовому ордеру









16300











Перераховано до Пенсійного фонду






10400


7540








28250 149730
Перераховано до Соцстраху











760









Перераховано до центру зайнятості












350








Перераховано до бюджету прибуткового податку













3300







5.10 Зарахована готівка згідно об'явки на внесок готівкою, яка здана з каси

240



240













149970
11.10 Видано по чеку в касу









3200











Зарахована сума невикористаного акредитиву 7400





















Перераховано аванс постачальнику







2880













Перераховано покупцям штрафи по виставлених претензіях за недопоставку






14290






1780




10060 154200
Перераховано санепідемстанції за проведення дезинфекції








250












Перераховано до бюджету комунальний податок













60







Перераховано до бюджету авансовий внесок податку на прибуток













1890







Зарахована на рахунок сума по векселю


6890


















16.10 Перераховано до бюджету ПДВ за вересень













4340







Виставлено акредитив за рахунок власних коштів















15000



20030 134170
Помилково списані банком суми








690












17.10 Надійшла готівка з каси

1300



















Сплачена сума по векселях






1300








3960


13960 121510
Перераховано на лімітову чекову книжку















10000





23.10 Зараховано отриманий короткостроковий кредит банку



20000

20000












20000 121510
Перерахована передоплата постачальнику







20000













25.10 Перераховані аліменти








270












Перераховано іноваційному фонду

















290



Зарахована готівка здана з каси в банк

400



2990












4860 119640
Зарахоахована орендна плата яка надійщла від орендаторів




840
















Зараховані внески від засновників підприємства





1750















Перераховано за акції інших підприємств


















4300


30.10 Зарахована готівка з каси

450



















Зараховані проценти банка за кошти на поточному рахунку




58
508












29 120119
Перераховано банку за електро-касове обслуговування



















29

31.10 Перераховано постачальнику НВП "Комплект" за метал







4800











4800 115319

Всього 7400 16640 2390 6890 20000 898 1750 55968 27680 2350 19500 7540 760 350 9590 1780 25000 3960 290 4300 29 103129


ПЛАТІЖНЕ ДОРУЧЕННЯ № 1

Від " 10 " жовтня 2001 р.

Одержано банком

Платник ТОВ “Ортіс” м. Черкаси " " 1999 р.


21388439

Код за

ЕДРПОУ

Банк платника Код банку Рах. № ДЕБЕТ Сума

354013
4800,00

2600930012865
Ч ОФ АКБ "Укрсоцбанк" в м. Черкаси

Одержувач НВП “Комплект”

Рах. № КРЕДИТ

21385690

Код за

00026000135802
ЕДРПОУ
321712
Банк одержувача Код банку

РУ ПІБ м. Черкаси

Сума (літерами)

Чотирі тисячі вісімсот гривень 00 копійок

Призначення платежу : Сплата за метал, згідно рах. № 386 від 02.10.99р. В тому числі ПДВ – 800 грн.

Проведено банком

М.П. " " 200 р.

Підпис платника Підпис


Информация о работе «Нарахування заробітної плати»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 43935
Количество таблиц: 12
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
95280
15
7

... є додаткові витрати на установлення та налаштування програми. При оновлені 1С потрібно додатково навчати працівників для роботи з новою версією програми. Ці недоліки були усунені в розробленій програмі. Програма 1С містить багато додаткових функцій, які не використовуються в процесі нарахування заробітної плати, але з рахунок цього ця прикладка займає на жорсткому дискі більше місця, та потребує ...

Скачать
7081
0
1

... нарахування зарплатні. Я вибрав мову програмування Turbo Pascal, з метою закріплення своїх навиків з програмування. 1. Основна частина   1.1 Неформальна постановка задачі Розробити програму - «Автоматизоване нарахування платні» для збереження та перегляду, а також аналізу введеної інформації. Введення і збереження інформації в файл: ПІБ працівника Дата народження Вислуга працівника; ...

Скачать
77529
12
3

... аудиторський ризик, який становить 1,1 %. Обов’язковою умовою написання другого розділу курсової роботи є фактичне проведення аудиту нарахування та використання заробітної плати. В ході перевірки аудитором для одержання аудиторських доказів проведено наступні процедури: документальну перевірку, спостереження, опитування, арифметичний контроль та аналітичні процедури. В результаті особливих ...

Скачать
23244
0
1

... компенсаційних виплат та заохочень, затверджених положенням про оплату праці ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання». До подальшого контролю відносяться аналіз та ревізія оплати праці. Його в Серговській філії здійснюють працівники відділу праці і заробітної плати з участю працівників бухгалтерії та інших служб. Для здійснення контролю за фондом заробітної плати в цілому по Серговській філії, а ...

0 комментариев


Наверх