2. Планування аудиту.


Аудитор планує роботу таким чином, щоб забезпечити:

а) одержання необхідної інформації про стан бухгалтерського обліку об'єкта, що перевіряється;

б) визначення змісту, часу проведення й обсягу контрольних процедур, що підлягають виконанню.


У плані аудиторської перевірки повинні бути відбиті :

- обсяг виконуваних робіт;

- терміни проведення і тривалість робіт;

- способи і прийоми, застосовувані аудитором.

При цьому аудитор може обговорити план аудиторської перевірки з керівництвом і персоналом об'єкта, що перевіряється, що дозволяє підвищити дієвість проведеного аудиту і скоординувати аудиторські процедури з діяльністю органів керування об'єкта, що перевіряється. У випадку залучення до аудиторської перевірки чи співвиконавців експертів аудитор (як керівник робіт) повинний спланувати і їхню роботу.

У зв'язку з тим, що аудиторська перевірка (на малому і середньому об`єкті) обмежена в середньому двома тижнями , та чітке планування і координація дій усіх учасників перевірки в обов`язковому порядку підлягають письмової фіксації. У плані аудиторської перевірки необхідно передбачити схему перевірки за кожною ділянкою бухгалтерского обліку:

1. Що підлягає перевірці:

- наявність і оформлення первинних документів по ділянці обліку;

- відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку,

- оподатковування.

2. Задачі аудиту:

- перевірка правильності відображення в бухгалтерському й у налоговому обліку господарських операцій,

- встановлення вірогідності фінансової звітності даним первинного обліку.

3. Виявлення помилок і розбіжностей між даними обліку й звітності.

4. Формулювання висновків і рекомендацій для висновку аудитору.


Порядок проведення аудиторської перевірки.


Після формування плану аудиторської перевірки й уточнення термінів і виконавців, починається власне аудиторська перевірка.

Спочатку перевіряється організація системи внутрішнього обліку – від результатів цієї перевірки залежить висновок про відсутність системи внутрішнього контролю, на підставі чого аудитором може бути видане негативний аудиторський висновок, що передбачено нормативними документами .

При перевірці ефективності системи внутрішнього контролю зважується тактична задача: чи досить здійснювати обмежену (вибіркову) перевірку , чи потрібна суцільна перевірка.

Аудиторська перевірка проводиться за формою і змістом.

При перевірці первинних документів за формою варто визначити дотримання нормативно-правових актів у процесі відображення господарських операцій у первинних документах. При цьому перевіряється правильність оформлення документації, її повнота і комплектність.

При перевірці первинних документів по змісту здійснюється критичний аналіз змісту документів: відповідність характеру відображеної господарської операції, достатність інформаційного овідображення, обґрунтованість, несуперечливість.

Рекомендується як одина з аудиторських процедур, так звана "зустрічна перевірка" на практиці скрутна у виконанні, тому що вимагає втручання в комерційну діяльність сторонніх організацій, які вправі і відмовитись від надання аудитору (не є державним посадовою особою) такого роду інформації. Разом з тим у якості одиночних процедур - з погляду підтвердження (чи спростування) сумнівних документів - зустрічні перевірки просто необхідні, що повинно обов'язково бути передбачене в Законі про аудиторську діяльність.

При перевірці первинної документації і відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку і звітності аудитор повинен виходити з наступних вимог:

1) дотримання протягом звітного року прийнятої облікової політики відображення окремих господарських операцій і оцінки майна й зобов`язань ;

2) повнота відображення в обліку за звітний період усіх господарських операцій, здійснених у цьому періоді;

3) правильність віднесення доходів і витрат до звітних періодів;

4) розмежування в обліку поточних витрат на виробництво і довгострокові інвестиції (капітальні вкладення у оборотні активи);

5) тотожність даних аналітичного обліку оборотам і залишкам по рахунках синтетичного обліку на перше число кожного місяця;

6) правильність оцінки майна і господарських операцій;

7) правильність і обґрунтованість створення фондів і резервів;

8) правильність своєчасність сплати податків і зборів в бюджет.

При документальній перевірці особливу увагу варто звернути на правильність оформлення всіх первинних документів, на підставі яких і здійснюються записи в регістрах бухгалтерського обліку (наявність усіх необхідних реквізитів).

По завершенні перевірки узагальнюються й аналізуються всі отримані результати, на підставі яких формується висновок аудитора.

Аудиторській перевірці підлягають усі ділянки бухгалтерського обліку організації, а також усі всі підрозділи, у яких формується адміністративно-господарська інформація (кадрові, планові, складські та інші служби).

Про результати перевірки дотри­мання вимог законодавства про оподаткування приватної виробниче -комерццйної фірми «Струмочок» за період з 10.06.1996 р. по 1.01.2000 р.

На підставі посвідчення від 20.03.2000 року №668\23-015 Державної податкової інспекції в м. Черкаси державним податковим інспектором відділу документальних перевірок юридичних осіб Харьковською Т.0. проведена документальна перевірка дотримання вимог податкового законодавства ПВКФ «Струмочок» за період з 10.06.96р.по 01.01. 2000 р. у відповідності з затвердженим переліком питань .

Перевірку проведено з відома та в присутності директора Іванова І.І. та в присутності головного бухгалтера Петрової П.П.

1. Загальні положення.

1.1. Перевірка проводилась з 21.03.2000 року по 23.03.2000 року

1.2.У період, за який проводилась перевірка, відповідальні за фінансово-господарську діяльність були: директор - Іванов І.І.та головний бухгалтер - Сидорова І.А. до 31.08.1999 р. ( наказ на звільнення № 10 від 30.08.99 р.) , Петрової П.П. з 1.09.1999 р. по теперішній час ( наказ на прийняття № 11 від 1.09.1999 р.)

1.3. Перевірка проведена відповідно до Законів України: "Про систему оподаткування "; "Про державну податкову службу в Україні"; та інших законодавчих актів з питань оподаткування.

1.4. Приватна виробниче-комерційна фірма «Струмочок» зареєстровано Черкаським міськвиконкомом 10.06.1996 р. № 5647 , форма власності - приватна (код 10)

1.4.1. Державною податковою інспекцією у м. Черкаси ПВКФ «Струмочок» взято на податковий облік 1812.97 р. р. та як платник податку на додану вартість 09.02.1998 р., свідоцтво № 32108154, індивідуальний номер N 243517323012.

1.5. Ідентифікаційний код, за яким підприємство занесено органами статистики до іржавного реєстру звітних ( статистичних) одиниць України N 43246578

1.6. Статутний фонд на момент утворення підприємства відповідно до установчих документів склав 100 грн, на дату початку перевірки - 100 грн.

1.7 Місце знаходження ПВКФ «Струмочок» відповідно до установчих документів (юридична адреса): м. Черкаси, вул. Енгельса , 1\2 к.3 ; фактична адреса вул Волкова,5

1.8 Перевірка ПВКФ «Струмочок» з питань дотримання вимог законодавства про оподаткування проводиться вперше.

1.9. при перевірці використано :

N п\п Повна назва і перелік документів , які охоплені перевіркою. Перевірені за період
Суцільним порядком Вибірковим порядком Перевіряв
1.

Банківські документи , а саме :

виписки банку ;

платіжні доручення ;

реєстри електронних платіжних документів ;

Первинні касові документи за цей період :

касова книга ;

касові ордери ;

відомості про виплату заробітної плати .

Голвна книга.

Книги обліку придбання товарів.

Журнали ордери №1,2,6.

Відомості балансової вартості валюти.

Податкові накладні, накладні,рахунки-фактури.

Податкові декларації, розрахунки податків та інших платежів до бюджету, квартальні та річні звіти з додатками та розшифровками до них.

Угоди.




Хоменко

1.10. Згідно за статутом підприємство мало право здійснювати такі види діяльності

71130 - оптова торгівля недержавних організацій, крім споживчої кооперації;

71250 - роздрібна торгівля недержавних організацій, крім споживчої кооперації;

71500- посередницькі послуги при купівлі-продажі товарів народного споживання

18211 – м`ясна промисловість ( крім клеєжелатинової)

84100 - посередницькі послуги при купівлі - продажі товарів,цінних паперів, валюти і здавання в найм ( в оренду, в прокат) без вираженої спеціалізації

72200 - зовнішня торгівля недержавних організацій.

Фактично у перевіряемий період згідно з даними статистичної та бухгалтерської

звітності, підприємство здійснювало такі види діяльності:

надавало послуги по купівлі - продажу валюти, згідно агентської угоди з АКБ “Україна”.

Підприємству видана довідка "Про реєстрацію пунктів обміну валют" Черкаським обласним управлінням НБУ від 13.04.98 р. № 09-001.

ПВКФ " Плуг" видано торгові патенти :

№ 3783 на пункт обміну валют вул. Смілянська ,100 ,№ 3782 на пункт обміну валют вул. Шевченка ,200 № 3781 на пункт обміну валют б. Енгельса ,20.

1.11. Рахунки підприємства на дату складення акту :


Назва рахунку Номер Назва установи банку код; МФО Залишки, кошті на дату складання акту
Розрахунковий рахунок 26000202622001 Дирекція АКБ “Україна”

2. Перевірка правильності обчислення , повноти і своєчасності сплати до бюджету державних цільових фондів податків і зборів ( обов`язкових платежів) , а також неподаткових доходів, встановлених законодавством.

В 1996, 1997 та І-III кварталах 1998 року ПВКФ “Струмочок“ згідно бухгалтерської та статистичної звітності фінансово-господарською діяльністю не займалось.


Информация о работе «Планування аудиту, перевірка фірми.»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 30624
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
76255
15
1

... і інспекторами фондів. У такому разі аудитор у відповідності з МСА 600 "Використання роботи іншого аудитора" може використати результати його перевірки, зробивши відповідне посилання в аудиторському звіті. 1.3 Методика аудиту розрахунків з оплати праці Аудит дотримання трудового законодавства і розрахунків з оплати праці може проводитися суцільним способом, вибірковим або комбінованим. Як ...

Скачать
71528
13
1

... ізація: Монографія. — К., 2003. — 260с. ДОДАТКИ Додаток А Аудиторська фірма ТОВ "Прайм Аудит" Суб'єкт господарювання ЗАТ «Донецькмеблі» Період перевірки березень 2007 року Термін перевірки 05-12.03.07 Загальний план аудиту в комп’ютерному середовищі 1.  Перевірити як організована функція КОД, об'єм концентрації або розподіл комп'ютерної обробки даних компанії 2.  Перевірити як ...

Скачать
81011
6
0

... «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» на підприємствах. Відсутня і система внутрішнього контролю (внутрішнього аудиту). 2.2 Організація перевірки довгострокових кредитів банків на ТзОВ «Західно-Українська» енергетична компанія» Здійснення підприємницької діяльності суб’єктом господарювання залежно від окреслених цілей може потребувати кредитування. В якості об’єкту обл ...

Скачать
12283
0
0

... обліку і звітності, вимогам чинного законодавстчва, вивчити систему внутрішнього контролю, окремі специфічні напрямки діяльності клієнта. Отримання інформації про діяльність клієнта є важливою частиною планування аудиту. Знання бізнесу допомогає аудитору зрозуміти події, операції, практичну діяльність, які впливають на фінансову звітність.   2. АУДИТОРСЬКА ПРОГРАМА Аудитор розробляє і ...

0 комментариев


Наверх