1. Сутність грошових розрахунків в організації роботи підприємств.

2. Розрахункові рахунки та порядок їх відкриття в установах банку.

Протягом уроку у дітей виникало багато цікавих запитань стосовно теми і вчитель дуже зрозуміло пояснювала їх. В кінці уроку Наталія Миколаївна задала учням домашне завдання: учням потрібно було більш детально ознайомитись з матеріалом лекції.

На другому уроці, в четверг 11 грудня, в класі було присутньо 25 чоловік, два відсутні по хворобі.

Першу половину уроку вчитель опитувала учнів по викладеному в лекції матеріалу, а другу половину вона пояснювала питання стосовно основних умов організації безготівкових розрахунків та основних форм рахунків. В кінці уроку вчитель задала домашне завдання, а саме розібрати форми безготівкових розрахунків та вказала список літератури, якою необхідно користуватись.

На відвіданих мною заняттях мене дуже вразило те, як вчитель знаходить спільну мову з учнями, як вміє їх зацікавити темою, яку вона викладає. На занятті діти не просто присутні, вони з зацікавленістю працюють разом з викладачем. Про це свідчать всі запитання, які виникали у дітей і дискусії по деяким питанням.

Мені дуже сподобалось, що діти мають свою власну думку по деяким питанням і навіть якщо вона розходиться з думкою вчителя не бояться її висказувати.

Така повільна форма навчання, де кожен учень може висказати свою власну думку, послухати думки своїх однокласників, найбільш приємлима у 10 -11 класах, тому що діти цього віку, а саме 15-16 років, не люблять ніяких стандартів і вчитель дуже розумно підійшов до цього питання.


Підготовка до проведення уроку. Описання проведених мною занять.

Перше заняття:

Структура заняття:

Організаційний момент- 3 хвилин.

Повідомлення теми заняття. - 3 хв.

Викладення матеріалу- 30 хв.

Відповіді на запитання- 4 хв.

Домашне завдання - 5 хв.


На своєму першому занятті, яке мені довелось провести, я виклала у вигляді лекції тему “Кредитування підприємств та забезпечення кредитів”. Моя лекція охоплювала три питання, які я виділила в цій темі: 1.Економічна необхідність використання кредитів підприємствами в нових умовах господарювання.

2.Об”єкти кредитування.

3. Принципи кредитування підприємств.

Мета моєї теми: З ясувати суть кредитування підприємств, визначити і зрозуміти економічну необхідність кредитування підприємств. Засвоїти призначення і практичне використання кредитів підприємствами. Ознайомитися із засобами та можливостями забезпечення кредитів підприємствами.

Завдання:

- на підставі викладеної лекції розкрити питання, які стосуються економічної

необхідності кредиту для підприємств, об єктів кредитування, принципів кредитування підприємств, необхідності самого кредитування, здатності підприемств забезпечувати кредити.

- на базі вивченого та закріпленого матеріалу провести контрольну роботу.

- запропонувати власні концепції по приводу кредитування та засобів забезпечення кредитів.

Економічна необхідність використання кредитів.

Лекція. Кредит - економічна категорія, при допомозі якої акумулюються тимчасово вільні кошти бюджету підприємств і населення, а потім надаються тим же структурам і населенню на кредитній основі.

Кредит - це категорія товарного виробництва. Він з”явився разом з появою товару і грошей.

Кредит - це продукт виробництва. В сучасній економіці необхідність кредиту визначається існуванням виробництва, ринку та грошей. Рівень розвитку виробництва дозволяє одному суб”єкту економіки нагромаджувати вартості більше, ніж йому необхідно та давати гроші у борг.

У кожного суб”єкта економічних відносин є своя специфіка, характер обороту коштів. Необхідність кредиту для кожного окремого суб”єкта визначається загальними умовами і рядом особливостей, що притаманні цьому суб”єкту. Так у галузях, на які впливають сезонні фактори, потреба в додаткових коштах визначається такими факторами, наприклад: сільськогосподарські підприємства, селянські господарства мають підвищену потребу в коштах у період проведення весняних польових робіт у зв”язку із затратами по придбанню пального, запасних частин тощо. Ця підвищена потреба задовольняється за допомогою кредиту. У осінній період, коли йде збір врожаю, підвищену потребу в грошових коштах мають заготівельні організації. Ці клшти необхідні для оплати сільськогосподарської продукції і така потреба в коштах теж задовольняється кредитом.

Короткостроковий кредит займає важливе значення в організації господарювання підприємств. Економічною основою короткострокового кредиту є кругообіг оборотних коштів, їх постійний перехід із грошової форми в матеріальну, і навпаки.

Кредит використовується в господарський діяльності підприємств разом з власними коштами і дозволяе забезпечити виробництво необхідними ресурсами на будь-який стадії господарчого процесу: - на першій стадії підприємству необхідні грошові кошти для придбання засобів виробництва і предметів праці;

- на другій стадії - для організації процесу виробництва (поновлення основних засобів на новій технічній основі, ремонт діючого обладнання і т. ін.).

- на третій стадії - для організації процесу реалізації продукції і поновлення процесу виробництва.

Об”єкти кредитування.

Об”єктами кредитування є окремі елементи оборотних коштів. У відповідності з закономірностями кретитообігу коштів об”єкти кредитування об”єднані в слідуючи групи:

- матеріальні цінності;

- витрати, пов”язані з виробництвом та реалізацією продукції;

- грошові кошти;

- боргові забов”язання.

Найбільшу питому вагу в цих групах об”єктів займають матеріальні цінності.

Підрозділи матеріальних цінностей:

1. об”єкти в сфері виробництва (сировина, матеріали, незавершене виробництво).

2. об”єкти в сфері обігу (готова продукція, відвантажені товари, грошові кошти).

Більша частина (70%) - це об”єкти в сфері виробництва.

До другої групи (витрати) - відносяться сезонні витрати, а також витрати на підготовку нових видів продукції, технологій, техніки тощо.

До третьої групи відносяться об”єкти ( грошові кошти), які не забезпечені матеріальними цінностями: - кредит на поповнення нестачи власних оборотних

коштів;

- кредит на виплату з/п, на покриття дебиторського

сальдо,ін.

До четвертої групи відносяться зобов”язання перед постачальниками, бюджетом, виставлення акредитиву і інші боргові зобов”язання, пов”язані з розрахунками і платежами.

Принципи кредитування підприємств.

1. Принцип поворотності кредиту заключається в тому, що кредит надається підприємствам тимчасово в той період, коли виникають додаткові витрати або несвоєчасно надходять власні кошти на розрахунковий рахунок підприємства.

Джерелом повернення кредиту являються грошові кошти, які одержують підприємства в результаті реалізації виготовленої продукції.

Таким чином основою повернення кредиту є безпосередній процес виробництва.

Платність кредиту заключається в тому, що за користування позичковими коштами стягується визначений відсоток. Принцип платності кредиту сприяє найбільш ефективному використанню кредитних ресурсів. В зв”язку з цим відсоток за кредит має госпрозрахункову основу. Відсоткові ставки за використання банком кредиту встановлюється банком самотійно.

2. Строковість кредиту проявляється в тому, що одержаний кредит повинен бути повернений підприємством у визначений комерційним банком строк.

3. Сутність принципу цільового використання кредиту заключається в тому, що позичкові кошти надаються підприємствам на конкретні об”єкти, які зазначаються в кредитному договорі. Ці об”єкти кредитуються в тому разі, коли у підприємства немає інших джерел фінансування.

4. Принцип реального забезпечення кредиту заключається в тому, що суми позичкрвих коштів повинні відповідати витраті матеріальних цінностей, які знаходяться у розпорядженні підприємства. Якщо вартість матеріальних цінностей не відповідає сумі кредиту, то комерційний банк вимагає довідку гаранта, який гарантує погашення кредиту, якщо підприємство буде не платоспроможним.


Після викладення лекції я задала домашнє завдання. Я запропонувала учням підготовити дома відповіді на такі питання:

1. Кредит та його роль в діяльності підприємства.

2. Причини виникнення потреби в додаткових грошових коштах.

3.Об”екти кредитування.

4.Які об”єкти вигідніше кредитувати і чому.

5. Які існують принципи кредитування.

6. Які санції застосовує банк у разі неповернення кредиту.


Література: Закон України “Про банки та банківську діяльність” від 20.03.91.

Методичні рекомендації по комерційній діяльності і кредитуванню юридичних осіб.

Коробов М.Л. “Фінанси підприємств”.


Друге заняття.

На другому занятті мною було проведено опитування учнів по питанням, які я задала до дому. Також я відповідала на запитання дітей, які у них виникли під час виконання домашнього завдання. Також ми проводили дискусії по спорним питанням.

Структура заняття:

1. Організаційний момент - 3 хвилини.

2. Опитування учнів (перевірка домашнього завдання) - 20 хвилин.

3. Відповіді на запитання - 10 хвилин.

4. Дискусія - 10 хвилин.

5. домашне завдання - 2 хвилини.

На занятті діти були дуже активні. Вони вже ознайомились з деякими аспектами економічної теорії, тому вони задавали цікаві запитання і уважно слухали мої відповіді.

Так як на занятті прошла перевірка засвоених знань та обговорення спорних питань, то домашнім завданням було підготуватись до тестування.


Трете заняття.

Структура заняття:

1. Організаційний момент - 3 хвилини.

2.Обговорення умов ділової гри - 10 хвилин.

3. Ділова гра - 20 хвилин.

4. Тестування - 10 хвилин.

5. Прощання з класом - 2 хвилини.


На третьому занятті я запропонувала дітям провести ділову гру. Гра заключалась в тому, що клас поділився на чотири групи. Дві групи були представниками кредитних комітетів різних банків, а інші дві групи представниками різних підприємств, які хотіли б взяти кредит, кожне підприємство у своєму банку. Задачею підприємств було зацікавити банк у наданні кредиту, а задачею кредитних комітетів - оцінити можливості підприємства і вирішити питання стосовно надання кредиту.

Діти дуже зацікавились грою і непогано справилися із своїми обов”язками. Представники кредитних комітетів були дуже об”єктивними в оцінках платоспроможності підприємств, а представники підприємств були настільки переконливі, що банки надали їм кредити.

Після проведення ділової гри я, як і було обіцяно на попередньому занятті, провела тестування:

Тест:

1Кредит - це економічна категорія .............................................................................

2. Принципи організації кредитування (виберіть правільну відповідь):

а) повороткості і платності ;

б) поворотності, цільового викоритання;

в) поворотності, строковості, цільвого використіння;

г) поворотності і платності, строковості, цільвого використання, реального забезпечення.

3. Про який принцип кредитування йде мова: -позичкові кошти надаються підприємствам на конкретні об”єкти, які зазначаються в кредитному договорі. Ці об”єкти кредитуються в тому разі, коли у підприємства немає інших джерел фінансування.

4. Виберіть причину потреби підприємства в додаткових грошових коштах:

а) результат розриву між надходженнями грошових коштів на розрахунковий рахунок підприємства і витратами, які необхідні для організації процесу виробництва;

б) підприємства потребують кредитні ресурси для виплати заробітної платні;

в) підприємство, яке тільки створюється, потребує кредитні кошти для створення статутного фонду.

5. На який стадії господарчого процесу підприємству необхідні грошові кошти для придбання засобів виробництва і предметів праці: а) ІІІ

б) І

в) ІІ.

6. Про який принцип організації кредитування йде мова: - одержаний кредит повинен бути повернений підприємством у визначений комерційним банком строк.

7. До яких об”єктів кредитування відносяться сезонні витрати, а також витрати на підготовку нових видів продукції, технологій, техніки.

а) боргові забов”язання;

б) грошові кошти;

в) витрати, пов”язані з виробництвом та реалізацією продукції;

г) матеріальні цінності.

8. Разом з чим пов”язане появлення кредиту: а) ринку і банків;

б) товару і ринку;

в) товару та грошей.

9. Принцип реального забезпечення кредиту заключається в тому,що...........................

10. Що входить до таких об”єктів кредитування як матеріальні цінності:

а) об”єкти в сфері виробництва;

б) сезонні витрати;

в) об”єкти в сфері обігу;

г) зобов”язання перед постачальниками.

Оцінки тестування: - щоб отримати відмінну оцінку учням необхідно правильно відповісти на дев”ять запитань;

- 8 або 7 правильних відповідей оцінюються відміткою - добре.

- 6 або 5 правильних відповідей оцінюються відміткою - задовільно.

- 4 і менше - двійка.


Взагалом клас добре справився з тестом. Перевірка стосовно оцінок показала:

- вісім п”ятірок;

- чотирнадцять чотвірок;

- п”ять трійок.


Індивідуальна характеристика учня.

1.Загальні відомості.

Пластун Ірина Володимірівна народилася 18 серпня 1981 року в місті Черкаси. Зараз навчається в Черкаській середній школі № 29 в 11 - А класі.

Батько: Пластун Володимір Микитович народився у 1955 році. Має вищу освіту і зараз працює старшим економістом у філії банку “Аваль”.

Мати: Пластун Олена Петрівна народилась у 1957 році. Закінчила Ленінградський інститут торгівлі і зараз працює товароведом у Черкаському Будинку торгівлі.

2. Чи переїздила Ваша сім”я на нов місце життя?

Ні. Сім”я постійно проживає у місті Черкаси.


3. В яких суспільно молодших організаціях Ви були? Які доручення виконували?

Староста класу.

4. Чи доводилось Вам виступати на радіо, телебаченні, на зборах?

Ні.

5. Приймали участь в якихось виставках, оглядах, конкурсах, спортивних змаганнях?

У десятому класі приймала участь у спортивних змаганнях між школами міста.

6. Назвіть шкільні предмети в різних класах, які Вам подобалися і подобаються.

В молодших класах: - математика;

- фізична культура.

В старших класах: - алгебра, геометрія;

- іноземна мова;

- основи економіки;

7. Чим Ви захоплюєтесь?

Легка атлетика.

8. Назвіть Ваші улюблені літературні твори, фільми, театральні вистави.

Мастер і Маргарита, Овод. Фільми: Анжеліка, Геній.

9. Коли Ви були у музеях, на виставах?

В 8 класі їздила до Львову і відвідувала історичні музеї.

10.Чи були Ви в походах?

Літом їздила до Криму, де ходила у поход в гори.

11.Коли і чим Ви довго хворіли?

........................................................

12. Назвіть ініциали людей з якими Ви підтримуєте стосунки.

А.Ю., Н.Н., П.В., В.В., О.Н., В.Н.

Вони старше мене.

13. Які періоди життя Ви вважаєте за щасливі і навпаки?

Важко відповісти.

14. Які факти Вашого життя Ви вважаєте за події?

Перший поцілунок.

15.Ваші прогнози на майбутне.

Хочу поступити до інституту.

Хронологічна таблиця особистого розвитку.

Прізвище, ім”я та по-батькові: Пластун Ірина Володимірівна.

Дата 22 грудня 1997р.


Основні дати

Події

Переживання за подією

1981 р народилась
1984 р пішла до дитячого садку
1987 р пішла в перший клас ЧСШ № 29
1988 р пішла до спортивної школи стала приймати участь у спортивному житті школи
1989 р перше змагання радість перемоги
1994 р перша поїздка за кордон знайомство з новими друзями
1998 р закінчую школу мрію поступити до інституту

Дослідження психологічного віку.

Респонденту - Пластун І.В. - був запропонован тест на дослідження її психологічного віку.


Вікові інтервали

Ступінь

насиченості

подіями










1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


1 > 5


+










2 6-10






+




3 11-15









+

4 16-20








+


5 21-25










+

6 26-30







+





7 31-35








+


8 36-40








+


9 41-45









+

10 46-50









+

11 51-55






+






12 56-60








+


13 61-65







+





14 66-70








+


15 71-75












16 76-80












17 81-85












18 86-90












19 91-95












20 96-100












21 101-105













Загальна сума балів 105.

На минулі П”ятирічки припадає 25 балів.

Показник суб”єктивної реалізованості життя = 0,24.

Психологічний вік респондента : 0,24 * 70 = 15.

Психологічний вік респондента виявився меншим ніж хронологічний, а це свідчить про надзвичайний оптимізм, оскільки його перспектива розрахована на величезний діапазон шляху, ніж той, що є насправді. Респондент виявився життерадісною і оптимістичною людиною. Так держать!


Лист відповідей по опитувальнику КОН.

Пластун Ірина Володиміривна


Информация о работе «Отчеты по предпрактике в школе»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 261748
Количество таблиц: 48
Количество изображений: 0

0 комментариев


Наверх