5.6. Нестабільність інвестицій

Графік інвестицій не є незмінним. Це природно, тому що інвестиції є самим мінливим компонентом загальних витрат. Ця мінливість значно більше, ніж мінливість ВНП. Показані вище дані також свідчать, що наш спрощений підхід до інвестицій як до незалежного від обсягу виробництва не є таким вже й нереалістичним; витрати на інвестиції не знаходяться в строгій відповідності з ВНП.

Розглянемо деякі найбільш важливі фактори, що пояснюють мінливість інвестицій.

Тривалі терміни служби. Інвестиційні товари в силу своєї природи мають досить невизначений термін служби. У якихось межах закупівлі інвестиційних товарів носять дискретний характер і тому можуть бути відкладені. Старе устаткування та будинки можна або цілком ліквідувати і замінити, або відремонтувати і використовувати ще кілька років. Оптимістичні прогнози можуть спонукати плановиків підприємства прийняти рішення про заміну застарілого устаткування, тобто модернізувати виробництво, що збільшить рівень інвестицій. Ледве менш оптимістичний погляд, однак, може привести до дуже невеликого інвестування.

Нерегулярність інновацій. Технічний прогрес є основним чинником інвестицій. Нова продукція і нові технології – головний стимул до інвестування. Однак історія свідчить, що великі нововведення – залізниці, електрика, автомобілі, комп'ютери і т.д. – з'являються не настільки регулярно. Але коли це траплється, відбувається величезний ріст, чи хвиля, інвестиційних витрат, що згодом знижується. Класичний приклад: широке поширення автомобілів у 20-і роки нашого століття не тільки призвело до значного росту інвестицій у саму автомобільну промисловість, але і спричинило за собою величезні інвестиції в такі суміжні галузі, як сталеливарна, нафтопереробна, виробництво скла і гумовотехнічних виробів, не говорячи вже про державні інвестиції на будівництво доріг і магістралей. Але коли інвестиції в суміжні галузі були остаточно "довершені", тобто коли вони забезпечили достатній основний капітал для задоволення потреб автомобільної промисловості, загальний рівень інвестицій стабілізувався.

Мінливість прибутків. Відомо, що на очікування майбутньої прибутковості в значній мірі впливає величина поточного прибутку. Крім того, власники і керуючі підприємств інвестують тільки тоді, коли відчувають, що це буде прибутково. Отже, мінливість прибутку додає мінливий характер інвестиційним стимулам. Більш того, нестабільність прибутку може викликати інвестиційні коливання, тому що прибуток виступає як основне джерело засобів для підприємницьких інвестицій. Зростання прибутку дає плановикам фірми як більше стимулів, так і більше засобів для інвестування; зменшення прибутку має зворотний ефект. Мінливість прибутку збільшує нестабільність інвестицій.

Мінливість очікувань. Оскільки основний капітал має тривалий термін служби, прийняття інвестиційних рішень здійснюється на основі очікуваного чистого прибутку. Однак фірми схильні прогнозувати умови підприємництва з урахуванням реалій сьогоднішнього дня. Тому правомірно припустити, що які-небудь події або сполучення подій можуть призвести до значних змін в умовах підприємництва в майбутньому, очікування піддаються радикальному перегляду. Якого ж роду події можуть похитнути підприємців? Істотно вплинути на оптимізм чи песимізм підприємців здатні зміни внутрішньополітичної обстановки, посилення "холодної війни", розробки нових джерел енергії, зміна росту населення і зв'язаного з ним попиту на ринку, рішення суду по основних трудових і антитрестовських питаннях, нові законодавчі ініціативи, страйки, зміни державної економічної політики і багато інших подібних факторів.

У зв'язку з цим особливої уваги заслуговує фондова біржа. Плановики фірми найчастіше розглядають фондову біржу як показник чи барометр загальної впевненості суспільства в майбутній стабільності підприємництва; підвищення курсу акцій на біржі додає впевненість у майбутньому, і, навпаки, зниження курсу акцій знижує впевненість. Фондова біржа, однак, надзвичайно піддана спекуляції, і спочатку незначні зміни курсів акцій можуть бути серйозно посилені біржовиками, що гріють руки на скупці і продажу акцій. Більш того, різкі зміни курсів акцій, впливаючи на величину виторгу, отриманої від їхнього продажу, впливають на рівень інвестицій, тобто на величину закупівель основного капіталу.

По цим і подібним до причин цілком справедливо констатувати залежність більшості коливань в обсязі виробництва і зайнятості зі змінами в інвестиціях.

6. Висновок

Кейнсіанскою теорією зайнятості відкидається положення про те, що ставка відсотка зрівнює заощадження й інвестиції, оскільки вважається, що суб'єкти заощаджень і інвестори представляють зовсім різні групи, що приймають рішення про заощадження й інвестиції по різних причинах, що, в основному для суб'єктів заощаджень, не зв'язані зі ставкою відсотка. Крім того, через зміни у величині грошей на руках у населення і позичках наданих банками й іншими фінансовими установами, пропозиція засобів може перевищити або бути менше поточних заощаджень, у зв'язку з тим, що заощадження й інвестиції не рівні.

Кейнсіанці ставлять під сумнів положення про еластичність цін і заробітної плати, виходячи з практичних і теоретичних розумінь. Вони стверджують, що: наявність профспілок і монополій, законодавства про мінімальну ставку заробітної плати і маса інших подібних факторів, власне кажучи, усувають можливість істотного зниження цін і заробітної плати і що зниження цін і заробітної плати зменшує загальний дохід, а виходить, і попит на працю.

Кейнсіанці вважають, що горизонтальна крива сукупної пропозиції проходить нижче кривої, що відповідає обсягу виробництва продукції при повній зайнятості, і що крива сукупного попиту нестабільна.

Основними інструментами кейнсіанської теорії зайнятості виступають графіки споживання, заощаджень і інвестицій, що показують, які суми домогосподарства мають намір споживати і зберігати, а підприємці – інвестувати в залежності від різних можливих рівнів доходу і виробництва, але при визначеному рівні цін.

Розташування кривих споживання і заощаджень визначаються такими факторами, як: розмір багатства домогосподарств; рівень цін; очікування майбутнього доходу, цін і продукції; відповідний розмір споживчої заборгованості, оподатковування. Графіки споживання і заощаджень відносно стабільні.

Середня схильність до споживання і заощадження характеризує частину, чи частку, будь-якого рівня загального доходу, що чи споживається зберігається. Гранична схильність до споживання і заощадження характеризує частину, чи частку, будь-якої зміни в загальному доході, що чи споживається зберігається.

Безпосередніми факторами, що визначають інвестиції, є очікувана норма чистого прибутку і реальна ставка відсотка. Криву попиту на інвестиції в економіці в цілому можна побудувати, звівши разом інвестиційні об'єкти і розташувавши їх по спадній відповідно до очікуваної чистої прибутковості від них і застосувавши правило про те, що інвестиції будуть вигідними до крапки, при якій реальна ставка відсотка дорівнює очікуваній нормі чистого прибутку. Крива попиту на інвестиції відбиває зворотну залежність між ставкою відсотка і рівнем сукупних інвестицій.

Зсув кривої попиту на інвестиції можуть відбутися в результаті змін у витратах на придбання, експлуатацію й обслуговування основного капіталу; податках на підприємця; технології; наявному основному капіталі; чеканнях.

Тривалі терміни служби основного капіталу, нерегулярність кривих нововведень, мінлива природа прибутку і мінливість чекань визначають нестабільність витрат на інвестиції.


Информация о работе «Інвестиційна модель Дж. М. Кейнса»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 50590
Количество таблиц: 9
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
33549
0
10

... виникає під впливом стимулювальної фіскальної політики, називається ефектом витіснення. Але ефект витіснення не усуває збільшення сукупного попиту, а лише зменшує величину його зростання. Тому у підсумку сукупний попит збільшується і крива IS зміщується вправо в положення IS2, а рівновага в економіці — в точку Т2. За таких умов рівноважний дохід зростає на меншу величину, ніж та, яка відповідає ...

Скачать
55155
0
1

... в підготовку кадрів, передача досвіду, ліцензій і ноу-хау, спільні наукові розробки. Реальні інвестиції складаються з двох різних компонентів. Перший з них – це інвестиції в основний капітал, тобто придбання знову створених капітальних благ, таких як виробниче устаткування, комп'ютери і будинки виробничого призначення. Другий компонент – інвестиції в товарно-матеріальні запаси, що являють собою ...

Скачать
149395
15
41

... «ОТР Банк» і ЗАТ КБ «ПриватБанк» мають значні запаси ліквідності і спроможні щодо погашення зобов’язань. РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКУ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЙОГО ФІНАНСОВИЙ СТАН   3.1 Державне регулювання інвестиційної діяльності банків як фактор стабілізації його фінансового стану Становлення розвинутої ринкової економіки неможливе без створення умов для активізації ...

Скачать
188087
2
4

... в 2005 р. почала погіршуватися. За сім місяців зростання ВВП становило 5,7 % (в 2004 р. - 7,1 %), приріст промислового виробництва - 4,1 % (в 2004 р. -6,1 %), інфляція - 11 %.     4. Китайський варіант перехідної економіки   4.1 Загальна характеристика та основні підсумки трансформаційних процесів в Китаї Соціально-економічні реформи в Китаї почалися в 1978 р. - суттєво раніше, ніж в інших ...

0 комментариев


Наверх