Особливості роботи з задачами на оподаткування

Активізація пізнавальної діяльності учнів в процесі навчання математики
198737
знаков
17
таблиц
8
изображений

2.2. Особливості роботи з задачами на оподаткування

Невід’ємною частиною економічного всеобучу в умовах ринкових відносин України є знання про сплату податків та вміння їх нараховувати.

За допомогою математичних методів, з якими учні знайомляться під час шкільних занять з математики, можна розкрити зміст багатьох податкових термінів, операцій та залежностей, які оточують людину сьогодні. Питання податкових надходжень до бюджету держави та система їх нарахування є однією з фінансових тем, які доцільно було розглянути в ході вивчення математики в основній школі.

У податковій практиці зустрічається велика кількість задач різного типу. Податки – це обов’язкові платежі, які держава стягує із громадян, підприємств та організацій до бюджету. Не всі задачі податкової тематики можуть бути запропоновані до розгляду на уроках математики. Та й не всі мають зв’язок із математикою. Розглянемо лише ті задачі на податки, фабула яких розкриває використання математики в системі податків й ознайомлює із застосуванням математичних понять, операцій та методів у податковій сфері.

Важливо зазначити, що задачі на податки дають можливість реалізувати прикладну спрямованість математики. Вже в основній школі учні вчаться елементам математичного моделювання, знайомляться з особливостями перекладу текстової задачі на мову математики, розкриттям отриманого математичного результату в реальній життєвій ситуації та його аналізом.

У процесі розв’язування математичних задач на податки, учні мають справу з такими поняттями, як платник прибуткового податку, об’єкт оподаткування, сукупний податковий дохід, ставка податку, порядок обчислення і сплата податку, перерахування податку до бюджету, використання податкових коштів державою, тощо. Це формує у них уявлення про шлях сплати податків, розуміння причин їх нарахування. Це допомагає уникнути помилок у життєво важливих питаннях.

Розглянемо конкретне використання таких задач на уроках математики.

Система оподаткування України включає велику кількість різних видів податків. Податкова система – це сукупність установлених у державі податків та механізмів їх сплати.

Для практичного ознайомлення учнів із системою оподаткування в Україні, на різних прикладах та задачах потрібно проілюструвати різні схеми оподаткування. В різних країнах перелік податків включає від 10 до 30 видів. Найпоширенішими є податки на прибуток, на майно (обладнання, будівлі, транспорт і т.д.), на заробітну плату та на спадок.

Узагалі, всі податки за економічним змістом об’єкта оподаткування поділяють за схемою 2.7 [44 , с.234].


Мал. 2.7. Види податків

Кожний вид податку нараховується у відповідності до законів. Активним учням слід запропонувати самостійно знайти за допомогою комп’ютерних засобів (інтернет) як нараховуються податки на споживання та на майно, на прикладі показати їх дію і зробити доповідь класу. Для зменшення складності завдання доцільно запропонувати декілька сайтів з інтернету звідки можна взяти ці данні.

У дев’ятому класі при повторенні теми “Відсотки” учням може бути запропоновано самостійно на базі витягу з закону “Про прибутковий податок із громадян”, якій діяв до 2004 року обчислити розмір податку з власного сукупного доходу за основним місцем роботи. Таблиця 2.9 може бути продемонстрована учням за допомогою кодоскопа.


Таблиця 2.9

Ставка та розміри прибуткового податку з доходів громадян за місцем основної роботи в Україні (до 2004 року)

Місячний сукупний доход, що оподатковується

(у неоподатковуваних мінімумах)

Ставки та розміри податку
до 17 грн. включно не оподатковується
від 17 грн. до 85 грн. 10 % суми, що перевищує 17 грн.
від 86 грн. до 170 грн. 6,8 грн. + 15 % суми, що перевищує доход 85 грн.
від 171 грн. до 1020 грн. 19,55 грн. + 20 % суми, що перевищує доход 170 грн.
від 1021 грн. до 1700 грн. 189,55 грн. + 30 % суми, що перевищує доход 1020 грн.
від 1701 грн. і вище 393,55 грн. + 40 % суми, що перевищує доход 1700 грн.

Задача 3. Прибутковий податок із сукупного оподаткованого доходу громадян за місцем основної роботи до 2004 року обчислювався за ставками табл. 2.9. [48, с.19]. Обчислити розмір суми податків, яку сплачував кожний член Вашої родини за основним місцем роботи: а) за один місяць; б) за рік.

Розв’язання таких задач в курсі математики знайомить та навчає дітей працювати з витягами законів України.

У дев’ятому класі під час вивчення властивостей арифметичної прогресії учням може бути запропонована наступна задача.

Задача 4. Місячний оподатковуваний дохід за неосновним місцем роботи громадянина в січні становив 450 гривень, а далі збільшувався щомісяця на 20 гривень. Доходи, отримані не за місцем основної роботи, оподатковуються прибутковим податком за ставкою 20 %. Обчислити загальну суму річного податку.

Наведемо можливу методику розв’язування такого типу задач. Спочатку слід звернути увагу учнів на фіксовану ставку податку, тому якби дохід не змінювався, то і сума сплати податку не змінювалась.

Зміни в доходах, які описані в задачі, мають певну математичну закономірність. Учням пропонується перекласти речення задачі "Місячний оподатковуваний дохід за неосновним місцем роботи громадянина в січні становив 450 гривень, і далі збільшувався щомісяця на 20 гривень." на математичну мову. В результаті: "Місячні оподатковувані доходи складають арифметичну прогресію, у якої перший член – 450, а різниця – 20". Таке формулювання налаштовує на виконання певних математичних дій.

Для ілюстрації закономірностей арифметичної прогресії учням пропонується побудувати числову послідовність, яка буде відображати місячний оподатковуваний дохід за неосновним місцем роботи протягом року за умовою задачі.

Далі клас розбивається на дві групи: перша група шукає відповідь за допомогою властивостей вже побудованої прогресії, друга – будує числову послідовність щомісячного податку та за отриманим рядом шукає відповідь.

Наведемо міркування першої групи учнів. В році дванадцять місяців, тому потрібно знайти суму 12 перших членів арифметичної прогресії. Для цього треба обчислити дванадцятий член прогресії (або він вже обчислений на дошці в числовому ряду):

a12 = 450 + (12 - 1) ×20 = 670.

Тоді за формулою суми членів арифметичної прогресії:

 - сукупний річний дохід за неосновним місцем роботи.

Це не є остаточним результатом, тому речення з задачі "Доходи, отримані не за місцем основної роботи, оподатковуються прибутковим податком за ставкою 20 %" також потрібно перекласти на мову математики: "Для обчислення величини податку потрібно знайти 20 % від сукупного річного доходу за неосновним місцем роботи". Тобто:

0,2 × 6 720 = 1 344 (грн.).

Відповідь: сукупний річний дохід за неосновним місцем роботи – 6 720 грн., а податок – 1 344 грн.

Друга група учнів має більше розрахунків, оскільки вони повинні виконати додаткове завдання, яке полягає в побудові числової послідовності податку.

Аналіз результатів показує, що отримані відповіді однакові. Обов’язково потрібно звернути увагу, що допоміжний ряд можна було і не будувати. Достатньо знайти лише його перший та дванадцятий члени.

Виконання такої роботи ознайомлює учнів із деякими фінансовими розрахунками, які проводить кожний громадянин України при заповненні податкової декларації.

Для ознайомлення учнів із сучасною системою оподаткування, учням у дев’ятому класі при вивченні теми "Властивості функцій" пропонується завдання: "На сайті Верховної ради України (www.rada.gov.ua) знайти, як нараховується прибутковий податок з доходів громадян за основним місцем роботи з 2004 року та як він нараховувався до 2004 року. Скласти відповідні функції у = у(х), де х – місячний сукупний дохід, у – величина прибуткового податку. Побудувати графіки. Провести порівняльний аналіз графіка до 2004 року та графіка після 2004 року. Яке оподаткування діє сьогодні: прогресивне, пропорційне чи регресивне?"

Для наочної демонстрації різних податкових ставок у дев’ятому класі під час вивчення теми “Нерівності” в ході педагогічного експерименту була використана така задача.

Задача 6. Якщо місячний оподатковуваний дохід становить від 1021 до 1700 гривень, то прибутковий податок за основним місцем роботи обчислюється за формулою 189,55 + (х - 1020)×0,3, а за неосновним місцем роботи - за формулою 0,2х, де х - місячний дохід, що підлягає оподаткуванню. Який повинен бути місячний оподатковуваний дохід, щоб податок за основним місцем роботи був менше за податок за неосновним місцем роботи?

Пропонуємо методику розв’язання задач даного типу. Колективний аналіз задачі підводить учнів до висновку, що для знаходження відповіді необхідно розв’язати нерівність:

189,55 + (х - 1020)×0,3 < 0,2x.

В результаті:

x < 1164,5.

Для знаходження остаточної відповіді необхідно звернути увагу учнів на обмеження, які накладені в умові задачі на місячний оподатковуваний дохід. Тому отримаємо, що для умови задачі х Î [1021; 1164,5). При перекладі математичного результату на фінансову мову відповідь формулюється наступним чином: місячний оподатковуваний дохід може бути більше або дорівнювати 1 021 грн., але менше за 1 164,5 грн.

Для повного аналізу цього факту учням пропонується самостійно порівняти розміри податку за основним та неосновним місцем роботи у всіх інших сумах місячного оподатковуваного доходу.

Для самостійної роботи учням можна запропонувати провести порівняльний аналіз розміру податку за основним місцем роботи, який обчислюється за таблицею 2.8, та розміром податку в 13 % від місячного оподатковуваного доходу, який нараховується в Україні з 2004 року. Знайти при якому місячному оподатковуваному доході розмір податку збільшиться, а при якому зменшиться?

Така робота навчає аналізувати чинні закони України та привчає самостійно рахувати суму сплачених податків.

Ознайомлення учнів з податковою системою України потребує звернути їх увагу на такі запитання: для чого нараховуються податки в державі? як використовуються отримані податкові кошти державою? Відповіді на ці запитання доцільно проілюструвати за допомогою навчальних задач, приклади яких наведені в додатку Б. Зокрема:

Задача 7. З усіх доходів Держави податкові надходження в 1999 році становили 76,5%, що становить 25 130 млн. грн. Які видатки бюджету України в 1999 році, якщо вони перевищили доходи на 1 944,5 млн. грн.?

Ця задача може бути запропонована в 9 класі при вивченні теми “Відсоткові розрахунки”.

Податки в Україні розподіляються за окремими галузями. Наведемо приклади задач, які розкривали це питання в ході педагогічного експерименту.


Информация о работе «Активізація пізнавальної діяльності учнів в процесі навчання математики»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 198737
Количество таблиц: 17
Количество изображений: 8

Похожие работы

Скачать
75833
9
13

... і зусилля для подолання утруднень у процесі виконання завдань, виховання емоційно-позитивного ставлення до навчання); контрольно-оцінний (формування вмінь здійснювати контроль та оцінку своєї навчально-пізнавальної діяльності). [10, 245] Розділ 2. Діагностики та методики формування пізнавальних здібностей молодших школярів   2.1 Особливості пізнавальних здібностей та стану рівня їх розвитку ...

Скачать
74270
3
9

... можливість розкрити творчі здібності, удосконалити уміння і навички роботи над теоретичним матеріалом, систематизувати набуті знання тощо. На уроках мови та літератури доцільно використовувати різноманітні ігри, конкурси, змагання, що теж сприяє активізації пізнавальної і розумової діяльності, поглиблює інтерес і увагу школярів, розвиває творчий пошук. Діти дуже люблять ігрові моменти на уроках, ...

Скачать
139453
8
2

... від одного. Без їх розрізнення неможливий і самий процес формування довільної логічної пам'яті у школярів. У сучасний період проблема розвитку процесів запам’ятовування у молодших школярів одержав своє обґрунтування у працях видатних українських вчених та педагогів, проте його переважно розглядають як наскрізний, що пронизує інші дидактичні принципи. Відповідно до логіки навчального процесу (мета ...

Скачать
78069
8
5

... пізнавальну активність учнів у процесі засвоєння знань. Розділ ІІ. Проведення психолого-педагогічного експерименту щодо впливу стилю педагогічного спілкування на пізнавальну активність старшокласників (контингент учнів – 10 клас) та деякі його висновки   2.1 Загально-методичні аспекти проведення психолого-педагогічного дослідження педагогічне спілкування вчитель учень біологія Найдоцільнішим ...

0 комментариев


Наверх