2.6 Союзники і конкуренти Блоку Юлії Тимошенко – минуле та сьогодення

На початку становлення, Блок Тимошенко виражав готовність до співробітництва з усіма політичними силами, зацікавленими в протидії на виборах адмінресурсу. По політичних або особистих причинах таке співробітництво виключається із блоками «За єдину Україну» й «Народний Рух», з партіями СДПУ(о), «Жінки за майбутнє» й «Яблуко». Ці сили по класифікації БЮТ є або пропрезидентськими, або олігархічними. Компартію й блок Вітренко «тимошенківці» розцінювали як псевдооппозицію, однак співробітництво з ними можливе, що довело участь обох партій в ініційованій БЮТ угоді про чесні вибори. Найбільш плідна взаємодія можливо із соціалістами, тому що обидві сили працювали і працюють на різному електораті [9].

Відносини з «Нашою Україною» завжди були суперечливі. Тимошенко і Ющенко ніколи раніше не говорили один про одного негативно. Обидві сили виражали готовність співробітничати й під час передвиборної кампанії, і в майбутньому парламенті. Однак фактичний орган «Батьківщини» – щоденна газета «Вечірні вісті» – різко критикувала екс-прем'єра Юшенка за угодовство із президентом. Така подвійність закономірна. Розширити свій електорат БЮТ міг, насамперед, за рахунок виборців «Нашої України». Тому, незважаючи на збереження в Тимошенко зовні позитивного відношення до блоку Ющенко, реально кампанія блоку будувалася на критиці непослідовності «НУ» і спробі переконати виборців у тому, що тільки БЮТ здатний реалізувати задекларовані «ющенковцями» цілі. Що найяскравіше проявилось і проявляється сьогодні, під час перебування Ю. Тимошенко на посаді прем`єр-міністра.

Надзадачею блоку в кампанії є підйом його рейтингу хоча б до рейтингу особистої довіри Тимошенко. Але таке завдання практично нездійсненне, тому що рейтинги довіри або підтримки конкретних політиків некоректно порівнювати з рейтингами електоральних переваг. Довіряти й підтримувати можна декількох (наприклад, і Тимошенко, і Ющенко, і Мороза), але голосувати треба за когось одного. Різко підняти рейтинг блоку Тимошенко могли б тільки дуже незграбні дії української генеральної прокуратури відносно його лідера.

Завдання БЮТ ускладнювалися й тим, що на відміну від «Єдності» або «Демсоюза», він повинен не популяризувати ім'я свого лідера, а вирішувати іншу проблему – змінити негативне відношення, що вже сформувалося, до неї хоча б у частини електорату. Але цьому перешкоджали на початковому етапі створення Блоку утруднення в доступі до ЗМІ, насамперед до ТБ. Із цієї причини БЮТ складно було залучити на свою сторону нейтральних деполітизованих виборців.

Однак, незважаючи на всі перераховані вище негативні фактори, історія засвідчила, що БЮТ одна з найвпливовіших політичних сил, і все що ставили за мету лідери партій, які ввійшли в полятичний альянс Юлії Тимошенко здійснилося – велике представництво у парламенті, завдяки чому з думкою БЮТу рахуються інші політичні сили, лідер блоку на посаді прем`єр-міністра. Попереду тільки подолання президентського крісла у 2010 р [6].


Висновки

Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина» засноване на установчому з'їзді 9 липня 1999 року. На ІІ з'їзді, що відбувся 18 грудня того ж року, його главою обрана Ю.Тимошенко. «Батьківщина» називає себе всенародною, патріотичною, центристською партією нової суспільної ідеології, що органічно поєднує соціальну солідарність із захистом індивідуальних прав і воль людини.

Блок Юлії Тимошенко (БЮТ) — лівоцентристський блок ліберальних партій. Лідер блоку — Юлія Тимошенко.

Спочатку БЮТ був створений для участі у виборах у Верховну Раду в 2002 р., де одержав 7,26 % голосів (21 з 450 місць) і за результатами виборів сформував самостійну фракцію.

Первісний склад блоку:

Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина»

Українська республіканська партія «Собор»

Українська соціал-демократична партія.

БЮТ став однією з основних політичних сил у ході «Помаранчевої революції» в 2004 р. Його представники входили до складу урядів Юлії Тимошенко (лютий – вересень 2005; грудень 2007р – і до тепер).

На парламентських виборах 2002 року Блок Юлії Тимошенко, створений на основі «Батьківщини» (тоді, крім її, у нього ще входили УСДП, Українська народна партія «Собор» й Українська республіканська партія «Собор»), незважаючи на яскраво виражену опозиційність свого лідера, смог пройти в парламент, набравши більше 7% голосів виборців.

На парламентських виборах 2002 року БЮТ отримує 7,26 % голосів виборців. В Верховній Раді 4-го скликання фракція БЮТ була представлена 20-ма депутатами.

У 2004 році Блок Юлії Тимошенко та блок Віктора Ющенка «Наша Україна» оголошують про створення коаліції «Сила народу» для підтримки кандидатури Ющенка на виборах Президента у жовтні 2004 року.

27 листопада 2005 відбувся передвиборний з'їзд БЮТ напередодні парламентських виборів (березень 2006). Голова передвиборного штабу Олександр Турчинов оголосив, що назва блоку залишається колишнім, але ввійти в нього готові тільки «Батьківщина» і Українська соціал-демократична партія.


Информация о работе «Блок Юлії Тимошенко: розвиток та еволюція політичних орієнтирів»
Раздел: Политология
Количество знаков с пробелами: 41720
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
62892
1
0

... ії суспільства, який перешкоджає виникненню деструктивних тенденцій в державі. Нівеляція ідеї центризму є поштовхом до актуалізації цінностей ліво- та правоцентризму. Розділ ІІ Центристські партії в політичній системі сучасної України   2.1. Особливості політичного центризму на українському грунті   Становлення політичних партій і громадських рухів в Україні відбувалося в «екстремальних» ...

Скачать
47622
0
0

... революційної течій, в Україні існували національні партії ліберального напрямку. Вони були тісно пов’язані з російськими лібералами. Загальне громадське піднесення напередодні революції 1905 р. викликало утворення політичних партій серед українських лібералів. У 1904 році з Загальної української організації, яка була створена Олександром Кониським у 1897 році, виділяється Українська демократична ...

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
371609
2
34

... зовнішніми обставинами своєрідної соціальної капсулізації. Висновки Розв`язуючи поставлені в дипломній роботі завдання щодо з’ясування питання про особливості пристосування протестантських громад до українських умов в період незалежності України були зроблені такі висновки, які виносяться на захист: Радикальні політичні зміни в колишньому СРСР, утворення нової держави України дали змогу ...

0 комментариев


Наверх