7 грудня 2005 року на міжпартійному з'їзді Блоку Юлії Тимошенко в Києві Ю. Тимошенко презентує нову ідеологію Блоку — солідаризм.

На парламентських виборах 2006 року БЮТ отримує 22,27 % голосів (другий результат), отримавши в Верховній Раді 5-го скликання 132 мандати. Брав участь в переговорах по створенню «помаранчевої» коаліції з Блоком «Наша Україна» та СПУ, проте після рішення останніх про блокування з Партією регіонів та КПУ БЮТ переходить в опозицію.

Максимальну підтримку БЮТ одержав у Київській області (44,54 %), Значну підтримку блок мав також на Волині, Центральній та Північній Україні, а також у м. Києві. Мінімальна підтримка у Донецькій області - 2,47 %.

На позачергові вибори 2007 року Блок Юлії Тимошенко, який складався із Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» й Української соціал-демократичної партії (УСДП), пішов разом з Партією «Реформи й порядок» (у парламентських виборах-2006 ПРП виступала в складі «Нашої України»). Лідер блоку – Юлія Тимошенко (вона ж - голова «Батьківщини», що споконвічно була й залишається кістяком БЮТ).

Після участі Ю. Тимошенко в «Помаранчевій революції», коли вона підтримала опозиційного кандидата Віктора Ющенко, її особистий рейтинг помітно зріс, що відбилося й на популярності її політичної сили. На виборах 2006 БЮТ набрав більше 20% голосів виборців. Блок планував створити «помаранчеву» коаліцію з «Нашою Україною» і Соціалістичною партією, однак лідери цих сил не змогли погодити кандидатуру спікера Верховної Ради (нею, зокрема, бачив себе голова СПУ Олександр Мороз, однак були й інші думки). Партія регіонів – опонент «помаранчевої» команди – погодилася підтримати кандидатуру О.Мороза, і в обмін на це соціалісти ввійшли в так звану антикризову коаліцію з «регіоналами» і комуністами, що також пройшли в парламент. Після цього Ю.Тимошенко стала голосно заявляти про необхідність дострокових виборів, оскільки лідер СПУ «зрадив свого виборця» і приєднався до протилежного табору, однак це не порахували вагомим приводом для розпуску парламенту.

У списках БЮТ зразка 2006 року було багато колишніх народних депутатів, які в парламентах попередніх скликань входили до складу провладної більшості, підконтрольної Президентові Леоніду Кучмі і якій Блок Юлії Тимошенко раніше опонував. Незважаючи на запевнення керівництва блоку про те, що люди «очистилися від кучмизму», ряд депутатів-«бютовців» покинули свою фракцію й приєдналися до парламентської більшості. Масовий перехід опозиціонерів у коаліцію послужив причиною того, що у квітні 2007 року Президент В.Ющенко ініціював розпуск Верховної Ради V скликання й проведення дострокових виборів. Після цього на вулицях з'явилися біллборди БЮТ зі словами «Перевибори будуть. Справедливість перемогла!».

Блоку Тимошенко вдається сполучати ліберальні, демократичні гасла й досить «ліві» ідеї, що часто граничать із популізмом. Називаючи себе партією типових представників середнього класу, він опирається, проте, на бідні верстви населення, що підтверджувалося політикою Ю.Тимошенко й на посту Прем'єр-міністра, і в опозиції. Її кроки були спрямовані на адміністративне стримування цін на основні продукти й зниження комунальних тарифів. Одне з головних гасел політичної сили – «Добробут для всіх - через роботу кожного».

Своїми цілями БЮТ називає зміну політичної системи, демократизацію влади й «впровадження реального народовладдя». Ймовірно, з метою останнього в 2006 році блок запустив віртуальний проект «Ідеальна країна», що замислювався як скарбничка інноваційних ідей і навіть законопроектів від громадян України й одночасно як майбутній «кадровий резерв». Втім, ідея залишилася нереалізованою.

Ю. Тимошенко часто заявляє про демократичний спосіб прийняття рішень усередині блоку, однак нерідко в ЗМІ проходять повідомлення про те, що із внутріпартійною демократією в БЮТ не всі так здорово, як декларується. Багато з тих, хто вийшов зі складу блоку, називали його «білим братерством»: не тільки за те, що білий - один з «фірмових» кольорів БЮТ, але й за авторитарну систему керування.

Блок декларує захист національно-демократичних цінностей. У сфері зовнішньої політики й оборони виступає за інтеграцію в європейські й світові структури (зокрема, у Євросоюз, НАТО, ВТО). Що стосується економіки, то у своє перебування главою уряду Ю.Тимошенко виявила схильність скоріше до адміністративно-планового стилю керівництва.


Список використаної літератури

1.         Компроміс і життя після нього. Інтервью Юлії Тимошенко // Дзеркало тижня. – №2 (730) – 24—30 січня 2009 р.

2.         http://www.politolog.com.ua/tag/BYUT – БЮТ на парламентських виборах 2007 р.

3.         http://file.liga.net/party/4.html – Блок Юлії Тимошенко, досьє.

4.         http://www.tymoshenko.com.ua/ – Персональній сайт Юлії Тимошенко.

5.         http://byut.com.ua/ua/ – офіційний сайт Блоку Юлії Тимошенко.

6.         http://www.democracy.com.ua/ru/forum/19598/page3/ – Новини Блоку Юлії Тимошенко.

7.         http://prp.co.ua/ – Політичні партії України.

8.         http://narodna.pravda.com.ua/politics/4666cac5d5dee/ – Політичні стратегії на 2007 р. – Блок Юлії Тимошенко.

9.         http://wikipedia.org/ – БЮТ в енциклопедії.

10.      http://razumkov.org.ua/ukr/poll.php?poll_id=115 Центр Разумкова. Динаміка виборчих рейтингів найпопулярніших політичних партій України.

11.      http://focus.in.ua/party/20011.html – Блок Юлії Тимошенко. – Передвиборна програма.

12.      http://www.ukraine.ru/catalog/bloki/timosha.html – Блок Юлии Тимошенко.

13.      http://www.pravda.com.ua/news/2006/10/5/48573.htm – Юлія Тимошенко. Про популізм.

14.      http://tymoshenko.freeservers.com/ – Тимошенко в українській політиці.

15.      http://info.mobus.com/persons/details.jsp?id=3 – Біографія Ю.Тимошенко.

16.      http://korrespondent.net/ukraine/politics/400093 – Президентские выборы пройдут без сюрпризов от Тимошенко.


Информация о работе «Блок Юлії Тимошенко: розвиток та еволюція політичних орієнтирів»
Раздел: Политология
Количество знаков с пробелами: 41720
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
62892
1
0

... ії суспільства, який перешкоджає виникненню деструктивних тенденцій в державі. Нівеляція ідеї центризму є поштовхом до актуалізації цінностей ліво- та правоцентризму. Розділ ІІ Центристські партії в політичній системі сучасної України   2.1. Особливості політичного центризму на українському грунті   Становлення політичних партій і громадських рухів в Україні відбувалося в «екстремальних» ...

Скачать
47622
0
0

... революційної течій, в Україні існували національні партії ліберального напрямку. Вони були тісно пов’язані з російськими лібералами. Загальне громадське піднесення напередодні революції 1905 р. викликало утворення політичних партій серед українських лібералів. У 1904 році з Загальної української організації, яка була створена Олександром Кониським у 1897 році, виділяється Українська демократична ...

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
371609
2
34

... зовнішніми обставинами своєрідної соціальної капсулізації. Висновки Розв`язуючи поставлені в дипломній роботі завдання щодо з’ясування питання про особливості пристосування протестантських громад до українських умов в період незалежності України були зроблені такі висновки, які виносяться на захист: Радикальні політичні зміни в колишньому СРСР, утворення нової держави України дали змогу ...

0 комментариев


Наверх