4 клас

Оскільки 4 клас — це завершальний етап початкової освіти, то уроки музики мають підсумувати матеріал попередніх років навчання, узагальнити музичний досвід школярів. Учні продовжують ознайомлюватися з музикою, розширюють уявлення про традиції і своєрідність музичного мистецтва свого народу та інших народів світу.

Теми цього року навчання підводять дітей до усвідомлення ролі музики у житті суспільства, встановлення зв’язків між музикою різних народів, сприяють глибшому засвоєнню школярами таких закономірностей музичного мистецтва, як зв’язок музики з життям, єдність змісту і форми, зв’язок народної та професійної творчості тощо.

Процес роботи над піснею повинен завжди бути художнім спілкуванням школярів із музикою. Отже, вибір прийомів розучування пісні має зумовлюватися її художнім образом та інтонаційним строєм. Наприклад, розучуючи українську народну пісню «Сіяв мужик просо», слід звернути увагу дітей на світлий і прозорий колорит музики, жартівливі інтонації ігрової пісні. Це можна забезпечити паралельним показом на екрані комп’ютера танцю під цю мелодію, а потім і запропонувати самим дітям відтворити деякі рухи. Переживання емоційно-образного строю, прагнення виразити своє ставлення до виконуваного спонукатиме дітей поводитися й співати відповідно до настрою твору.

Отже, комп’ютерні програми музичного, графічного і текстового спрямування загалом дозволять краще засвоїти матеріал на уроках музики в початковій школі, а саме:

·          правила співу, гігієни та охорони голосу;

·          основну музичну термінологію;

·          елементарну нотну грамоту;

·          відомості про композиторів;

·          засоби музичної та виконавської виразності.

Учні навчаться краще:

·          сприймати музику;

·          виділяти інтонаційні зв’язки, стежити за розвитком основних інтонацій;

·          роздумувати про музику;

·          відчувати внутрішній зв’язок між характером музики та її виконанням;

·          вільно і невимушено виконувати пісні, відчувати красу і виразність співу;

·          співати по нотах прості мелодії;

·          вільно й осмислено користуватися музичною термінологією.

Наведені вище уміння і навички повинні бути вироблені у дітей на завершення вивчення музики у початковій школі.

Зміст програми з трудового навчання має тісний взаємозв’язок з іншими предметами, передбаченими навчальним планом для початкових класів.

Головна мета трудової підготовки молодших школярів – розвиток творчої особистості учня, свідомого ставлення до праці.

Використання комп’ютерних технологій на уроках трудового навчання допоможе якісніше виконати основні завдання трудового навчання, а саме:

·          Формування в учнів потреби в праці, доступних уявлень про трудову діяльність дорослих, про професії і виробництво, виховання поваги до праці людей.

·          Ознайомлення з трудовою діяльністю українського народу, місцевими традиційними ремеслами.

·          Розвиток у школярів основ конструкторських умінь і здібностей, елементів технічного мислення.

·          Формування готовності творчо розв’язувати проблемні ситуації, шукати нестандартні шляхи розв’язання.

·          Формування основ трудової культури, умінь планувати, організовувати і контролювати свою роботу.

·          Виховання свідомого і бережливого ставлення до інструментів та обладнання.

·          Формування політехнічних понять та умінь застосувати в трудовій діяльності знання, отримані при вивченні інших предметів.

·          Поєднання навчальної діяльності з трудовою [59, с.154].

Близько 70-80% часу на уроках трудового навчання відводиться на виконання трудового завдання (виробу), решта – на актуалізацію опорних знань, повідомлення технологічних відомостей тощо. Саме в цих частинах уроку і можливе широке застосування комп’ютера як технічного засобу навчання.

Нижче розглянуто розділи програми з трудового навчання (авт. Веремійчик І) та варіанти використання на них новітніх інформаційних технологій (тематичний план див. Додаток 3).

Наприклад, на вступних заняттях комп’ютер можна використати для цікавого повідомлення правил техніки безпеки – в малюнках з звуковим оформленням (Додаток 5). Так само цікаво можна і розповісти про самі уроки трудового навчання, чим на них будуть займатись діти.

При роботі з папером і картоном, а також навчанні елементам графічної грамоти використання комп’ютера значно полегшить і спростить процес створення технологічних карт, що збереже час вчителя на підготовку до самого уроку. Якщо в цьому випадку застосувати програму створення та перегляду слайдів «PowerPoint» із відповідним звуковим оформленням діти безумовно швидко і без особливих труднощів засвоять матеріал, що дасть змогу правильно виготовити та оздобити вироби. Також у цьому випадку вчителю легко індивідуалізувати та диференціювати навчання, адже зовсім не обов’язково, щоб всі учні виготовляли однакові вироби. Із одночасним використанням декількох технологічних карт кожен учень отримає завдання, що відповідає його рівневі розвитку, можливостям та інтересам.

Слабші учні зможуть виготовити посильний виріб, що збільшить їх інтерес до навчання, а сильні – виконати складнішу роботу, що забезпечить належний розвиток їх здібностей.

Під час опрацювання теми «Робота з природним матеріалом» завдання учнів найчастіше зводиться до виготовлення іграшкових тваринок з підручного матеріалу (шишок, листя, квітів тощо). В такому випадку дітям можна запропонувати розглянути малюнки, фотографії (оформлені в програмі перегляду зображень та факсів) із зображенням тваринок та виробами тих самих тваринок з природних матеріалів. Учні, порівнюючи обидва зображення, краще сприймуть процес створення іграшкової тваринки, що забезпечить відповідні зв’язки з природою і кращу якість виробу, а також зможуть самі вибрати, яку саме іграшку їм робити.

Тема «Елементи конструювання і моделювання» в початковій школі є досить проблемною. На уроках з цієї теми необхідний дитячий технічний конструктор, будівельний набір, а вони дуже рідко є в учнів, особливо сільської місцевості. Без їх використання побудувати уроки є дуже складним завданням для вчителя, та можливим за умови наявності комп’ютерів та готових програмних продуктів (педагогічний засіб «Конструктор»). Їх використання дасть змогу на високому рівні виконати завдання цієї теми.

На трудовому навчанні в 1-4 класах програмою передбачені навчальні екскурсії на робочі місця працівників різних сфер діяльності. І організація таких екскурсій для учнів сільської місцевості, та ще й в потрібні строки (тобто саме під час опрацювання певної теми, а не в період канікул) є практично неможливою.

На допомогу в таких випадках стає комп’ютер. Саме на ньому в різних програмах можна створити такий навчальний продукт, що дасть змогу провести заочні мандрівки на завод, фабрику, художню майстерню тощо. Найголовніше, аби такі екскурсії подобались учням та забезпечували виконання поставленої мети.

Аналогічно мультимедійні технології можна використовувати і при організації практичної діяльності учнів у позаурочний час – на заняттях груп продовженого дня, у гуртках, а також в домашніх умовах під наглядом батьків.

В процесі навчання організм дитини функціонує як єдине ціле. Формуючи в учнів вербальні, логічні, абстрактні, аналітичні уміння, не можна нехтувати розвитком інтуїції, фантазії і такими формами художньо-образного мислення, як гіперболізація, типізація, аглютинація, схематизація тощо [8, с.121].

З-поміж інших видів мистецтва образотворче є унікальним у вирішенні завдань як художнього, так і особистісного розвитку, громадського і духовного становлення підростаючого покоління. Це зумовлено не тільки природою сприймання образотворчого мистецтва, але й тим, що вже в ранньому віці образотворча діяльність становить одну з найдоступніших і емоційно захоплюючих форм творчості.

Триєдина загальноосвітня мета на уроках художньої праці (1-2 клас) та образотворчого мистецтва (3-4 клас) досягається способом комплексного і різнобічного впливу на учнів художніми засобами: художнім словом, кольором, лінією малюнку тощо. Вміло використовуючи комп’ютер для посилення впливу цих засобів вчитель зможе досягнути неабияких результатів у розвитку творчих здібностей молодших школярів, а також виконати наступні завдання викладання образотворчого мистецтва:

·          Формування в дітей художньо-естетичного ставлення до дійсності, відчуття краси та гармонії.

·          Розвиток специфічних для художнього процесу універсальних якостей: художньо-творчої уяви, асоціативно-творчого мислення, спостережливості, зорової пам’яті та ін.

·          Формування знань про образотворче мистецтво, його історію.

·          Формування потреб і здібностей для продуктивної художньої творчості.

·          Розвиток сенсорних здібностей дітей.

Відповідно до методичних принципів, мети і завдань предмета програма з образотворчого мистецтва складається з двох головних розділів:

1.         Сприймання;

2.         Практична художня діяльність.

На нашу думку найширше використати новітні інформаційні технології можна в першому розділі, адже саме він включає в себе такий вид діяльності як сприймання мистецтва.

Сприймання мистецтва передбачає формування навичок сприймання й оцінки художнього образу у творах образотворчого мистецтва. Як розділ роботи, сприймання здійснюється на матеріалі шедеврів світового образотворчого мистецтва та творів сучасних авторів. За допомогою комп’ютера діти можуть ознайомитись з мистецькими творами різних майстрів. Оформивши цей сюжет з відповідним текстовим, музичним забарвленням вчитель дозволить школяреві поринути в чудовий світ прекрасного, що вирішить три наступні завдання:

1.         Формування уявлень про особливості образної мови різних видів образотворчого мистецтва, розуміння ролі виражальних засобів у створенні художнього образу (певного стану, настрою, характеру тощо) твору мистецтва;

2.         Розвиток уміння виразити своє ставлення та емоційне переживання щодо твору, який аналізується;

3.         Формування знань та уявлень про мистецтво і художників, специфіку їхньої праці. Засвоєння спеціальних художніх термінів.

Такі сюжети слід використовувати на початковому етапі засвоєння нового матеріалу з подальшим обговоренням в класі.

Використання комп’ютерних програм під час сприймання творів мистецтва допоможе набути учням на кінець 4 класу початкових відомостей про:

·        види образотворчого мистецтва;

·        засоби художньої виразності;

·        основні матеріали, інструменти з якими працюють художники;

·        види декоративно-ужиткового мистецтва;

·        архітектурні засоби художньої виразності.

Щодо можливості використання комп’ютера у практичній художній діяльності, то тут слід зауважити, що в деяких випадках, при опрацюванні певних тем (кольорознавство, геометричні форми) при достатній наявності машин воно буде досить ефективним навіть без особливих знань учнями комп’ютерної техніки. Під пильним керівництвом вчителя діти можуть самі розмальовувати найпростіші деталі чи цілі картинки, малювати прості геометричні форми тощо, використовуючи при цьому найпоширеніші графічні редактори (Paint чи Paintbrash).


2.2. Уроки образотворчого мистецтва із використанням персонального комп’ютера.

В цій частині роботи будуть наведені примірні конспекти уроків в різних класах, з акцентуванням на використання комп’ютерних програм PowerPoint, Paint, Paintbrash, CorelDRAW та ін.

Конспект уроку з образотворчого мистецтва (1 клас)

Тема: Є в садках чарівники, яких звуть садівники.

Мета: ознайомити з професією чарівника-майстра паркового мистецтва. Навчити вибирати особистісно-ціннісний матеріал для праці. Розробити графічний проект емблеми садівника (листок, груша). Навчитися створювати композиції з живих квітів.

Обладнаня: комп’ютер з програмомю CorelDRAW, програмою перегляду зображень, малюнки садів та парків.

Хід уроку

          I.             Організація класу до уроку.

        II.             Актуалізація опорних знань.

1.         Бесіда за темою уроку.

–          Чи були ви у парку?

–          Що вас там здивувало?

–          Які незвичні рослини ви побачили?

–          Як оформлені там звичайні рослини?

–          Як ви думаєте, чи самі вони так дивакувато ростуть?

–          Хто займається їх вирощуванням?

2.         Розповідь про професію садівника (використовуються малюнки чудернацьких рослин у парках і садах).

3.         Розробка графічного проекту емблеми садівника.

У програмі CorelDRAW або Paint вчитель, користуючись підказками класу, ведучи постійний діалог з учнями створює за їх ідеями емблему садівника. (В даному випадку дітям пропонується вибрати певні початкові елементи із зразків, а потім оформити з них композицію – емблему садівника).

       III.             Робота над темою уроку.

1.         Повідомлення теми та завдань уроку.

2.         Вправи для очей.

3.         Перегляд ілюстраційного матеріалу композицій з живих квітів (програма перегляду зображень).

4.         Правила техніки безпеки та гігієни праці.

5.         Практична діяльність учнів.

      IV.             Підсумок уроку.

Перегляд, демонстрація робіт і їх оцінювання.

Конспект уроку з образотворчого мистецтва (2 клас)

Тема: Передавання форми та декору предметів та об’єктів графічними засобами. Рівномірне заповнення площини аркуша. Виконання композиції на тему: «Хто живе у ставку?»

Мета: провести бесіду про різноманітність форм і забарвлення рослин та живих істот, мешканців озер, річок, морів, океанів. Розвивати уяву, фантазію, образне мислення; формувати навички культури роботи з різними художними матеріалами; виховувати естетичні почуття, смаки учнів.

Обладнання: комп’ютер з програмою PowerPoint та програмою перегляду зображень.

Хід уроку

          I. Організація класу до уроку.

        II. Актуалізація опорних знань.

1. Відгадування загадок про риб.

2. Бесіда за темою уроку.

–          У яких водоймах водиться риба?

–          Хто з вас бував на риболовлі?

–          Яку рибу особисто вдалось спіймати?

       III. Робота над темою уроку.

1. Вступна бесіда.

– Діти, можливо комусь з вас доводилось бувати на морі. А чи знаєте ви, що підводний світ приховує безліч таємниць і загадок?

У глибинах морів і океанів мешкає неймовірно багато риб, крабів, восьминогів, морських зірок, молюсків. Такі схожі і водночас різні.

2. Повідомлення теми та завдань уроку.

–.Як ви вже, напевно, здогадались, тема нашого уроку – рибки. Але рибки живуть не тільки у водоймах. Ще одне помешкання для рибок – це акваріум. Сьогодні ми будемо малювати рибок в акваріумі.

3. Перегляд демонстраційного матеріалу.

4. Послідовне виконання композиції з коментарем вчителя (використовується програма перегляду зображень).

4. Вправи для очей. Фізкультхвилинка.

5. Правила техніки безпеки та гігієни праці.

6. Практична діяльність учнів.

      IV. Підсумок уроку.

Перегляд, демонстрація робіт і їх оцінювання.

        V. Домашнє завдання.

Конспект уроку з образотворчого мистецтва (3 клас)

Тема: Архітектура як будівельне мистецтво. Виконання ескізу казкового будинку на тему: «Що може розказати про себе будинок» (гуаш, акварельні фарби).

Мета: провести бесіду про різноманітність будівельних споруд, основні принципи архітектури; розвивати уяву, фантазію, образне мислення; виховувати повагу до всіх народів, акуратність при роботі з фарбами.

Обладнання: малюнки будинків. Комп’ютер з програмою PowerPoint та програмою перегляду зображень.

Хід уроку

          I. Організація класу до уроку.

        II. Актуалізація опорних знань.

– Хто такі будівельники?

– Для чого потрібне будівництво?

– Які будівлі вам відомі?

– Дійсно, якщо виглянути на вулицю, то можна побачити, що все що збудоване – зроблене руками людей.

       III. Робота над темою уроку.

1. Повідомлення теми уроку.

– Сьогодні ми будемо говорити про будівельне мистецтво – архітектуру.

2. Розповідь про архітектуру (використовується презентація в PowerPoint із звуковою вставкою або інша програма з аналогічними можливостями).

·          Історія архітектури;

·          Матеріали для будівництва;

·          Тимчасові житла (юрти, чуми);

·          Принципи архітектури (зручність, міцність, краса).

3. Перегляд демонстраційного матеріалу про послідовність виконання композиції з коментарем вчителя (використовується програма перегляду зображень).

4. Вправи для очей.

5. Правила техніки безпеки та гігієни праці.

6. Практична діяльність учнів (у перерві – проведення фізкультхвилинки).

      IV. Підсумок уроку, демонстрація робіт, оцінювання.

        V. Домашнє завдання.

Конспект уроку з образотворчого мистецтва (4 клас)

Тема: Особливості форми і пропорцій голови людини (обличчя). Виконання композиції на тему «Малюємо портрет» (гуаш, акварельні фарби).

Мета: ознайомити з поняттям портрет, портретом як жанром мистецтва, розвивати пропорційні уявлення учнів; виконати малюнок-портрет фарбами.

Обладнання: репродукції робіт великих художників-портретистів, малюнки обличчя людей. Комп’ютер з програмою PowerPoint.

Хід уроку

          I. Організація класу до уроку.

        II. Актуалізація опорних знань. (На дошці вивішені репродукції портретів відомих художників, виконані за різних часів)

–          Розгляньте малюнки на дошці. Це репродукції картин великих художників. Які картини вам вже знайомі?

–          Що спільного між всіма цими картинами? (На всіх зображені обличчя людей.)

–          З яких частин складається обличчя людини? (Ніс, рот, очі, вуха, щоки, брови, підборіддя, чоло.)

       III. Робота над темою уроку.

1. Повідомлення теми уроку.

–          Сьогодні ми будемо говорити про портрет людини, як його виконати та з яких частин він складається.

2. Розповідь з елементами бесіди:

·          Визначення поняття портрету;

·          Розповідь про великих художників-портретистів;

·          Визначення пропорційних відношень основних частин обличчя.

3. Перегляд демонстраційного матеріалу про послідовність виконання композиції з використанням презентації в PowerPoint та коментарем вчителя.

На слайдах демонструється послідовність малюнку (через появу частин обличчя на екрані):

–          Силует обличчя з зачіскою;

–          Визначення розташування частин обличчя на силуеті;

–          Ескіз очей, брів;

–          Ескіз носа і губ;

–          Ескізи другорядних деталей (щоки, чоло, підборіддя тощо);

–          Розфарбовування портрету.

4. Правила техніки безпеки та гігієни праці.

5. Початок практичної діяльності учнів.

6. Фізкультхвилинка (звертаємо увагу на вправи для очей).

7. Продовження практичної діяльності учнів.

      IV. Підсумок уроку, демонстрація робіт, оцінювання.

        V. Домашнє завдання. Закріплення знань про портрет, с. 131-135 з підручника.

2.3 Уроки трудового навчання із використанням персонального комп’ютера

Конспект уроку з трудового навчання (1 клас)

Тема: Різання паперу.

Об’єкт праці: геометричні фігури (квадрати, прямокутники, трикутники) з картону.

Мета: ознайомити з прийомами різання паперу ножицями по прямих лініях, навчити правилам безпечної роботи з ножицями та іншими колюче-ріжучими предметами, розвивати геометричні здібності.

Обладнання: зразки готових виробів, картон, олівець, комп’ютер із стандартним набором програм Microsoft Office.

Хід уроку

1. Підготовка робочих місць до початку уроку. Організаційний момент.

– Подивіться, діти, чи все готове до заняття. Сідайте.

2. Повторення вивченого матеріалу:

а) Що таке папір?

б) З чого він складається?

в) Як його виготовляють?

г) Які види паперу існують?

3.         Повідомлення теми і мети уроку.

– Сьогодні ми з вами навчимося різати папір, виготовляючи з нього різні геометричні фігури.

4.         Технологія виготовлення виробу (показ вчителя).

5.         Планування трудових дій, вибір матеріалу та інструменту.

– Ось роздивіться зразок виробів, які ви маєте зробити на сьогоднішньому занятті (прямокутники, квадрати, трикутники з картону).

4.         Правила техніки безпеки при роботі з ножицями.

Для ознайомлення з правилами техніки безпеки вчитель використовує комп’ютер та розроблений на ньому файл (картинки безпечного поводження з ножицями, а також вставлені звукові файли з характеристиками ситуацій). Можна використати найпростіший вид програмного забезпечення, наприклад Microsoft Word.

Ось так може виглядати частина документу:

Самостійна робота учнів. (Вмикається музика, можна використати будь-яку програму, що відтворює музичні файли).

Фізкультхвилинка (виробнича гімнастика). Обов’язково додати вправи для зняття навантаження на очі.

Продовження самостійної роботи.

Оздоблення виробів. Усунення недоліків.

Оцінювання. Відбір на виставку.

Прибирання робочих місць.

– А тепер приберіть свої робочі місця і готуйтесь до наступного уроку.

Конспект уроку з трудового навчання (2 клас)

Тема: Розкрій тканини.

Об’єкт праці: серветка з бахромою.

Мета: навчити прийомам різання тканини ножицями, ознайомити із поняттям «бахрома», її призначення, розвивати знання учнів про назви матеріалів, виховувати любов до праці.

Обладнання: зразки готових виробів, комп’ютер із стандартним набором програм Microsoft Office.

Хід уроку

1. Підготовка робочих місць до початку уроку. Організаційний момент.

– Подивіться, діти, чи все готове до заняття. Сідайте.

2. Бесіда за темою заняття (унаочнення на стенді або на екрані комп’ютера):

а) вироби з тканини;

б) професія кравця;

Профорієнтаційна робота.

– Сьогодні ми з вами сформуємо швейний цех, але перед тим подивимось, де ж можна здобути професію кравця (показ на карті).

·          Теребовлянське училище;

·          Волинське училище;

·          Училища м. Тернополя.

3. Технологія виготовлення виробу. Планування трудових дій, вибір матеріалу та інструменту.

– Ось роздивіться зразок виробу, який ви маєте зробити на сьогоднішньому занятті

Технологічна карта виробу (звукова) прослуховується дітьми. (Створюється технологічна карта – попередньо – як будь-який звуковий файл, на якому вчитель самостійно записує порядок виготовлення виробу).

Закріплення профорієнтаційних знань.

– Отже, з якою новою професією ми сьогодні ознайомились?

– Де її можна здобути?

4. Правила техніки безпеки.

– А зараз інженер з техніки безпеки нагадає нам правила, яких слід дотримуватись під час роботи з голкою.

5. Самостійна робота учнів. (Вмикається музика, можна використати будь-яку програму, що відтворює музичні файли або звичайний магнітофон).

6. Фізкультхвилинка (виробнича гімнастика). Обов’язково додати вправи для зняття навантаження на очі.

– Інструктор по спорту проведе виробничу гімнастику.

7. Продовження самостійної роботи.

8. Оздоблення виробів. Усунення недоліків.

9. Оцінювання. Відбір на виставку.

– Контролери зберуть вироби. Ми їх оцінимо. А кращі зберемо на виставку.

10. Прибирання робочих місць.

– А тепер приберіть свої робочі місця і готуйтесь до наступного уроку.

Конспект уроку з трудового навчання (4 клас)

Тема: Виготовлення аплікації з пластиліну.

Об’єкт праці: аплікація з пластиліну.

Мета: ознайомити учнів з професією художника, зокрема художника-аплікатора; ознайомити з прийомами виготовлення аплікації з пластиліну. Виховувати любов до праці, мистецтва, акуратність. Формувати художнє та конструктивно-технічне мислення.

Обладнання: зразок готового виробу, картон, пластилін, олівець, ілюстрації, комп’ютер із стандартним набором програм Microsoft Office.

Хід уроку

1. Підготовка робочих місць до початку уроку. Організаційний момент.

– Подивіться, діти, чи все готове до заняття. Сідайте.

2. Бесіда за темою заняття:

а) художні жанри;

б) художники, що працюють поодинці;

в) роботи художників;

г) великі художники різних часів.

Профорієнтаційна робота.

– Сьогодні ми з вами сформуємо художню майстерню, але перед тим подивимось, де ж можна здобути професію художника (показ на карті).

·          Київський національний університет культури і мистецтв;

·          Теребовлянське вище училище культури;

·          Волинське училище культури.

– Тож сьогодні ми спробуємо створити майстерню художників-аплікаторів. Але для цього нам потрібно сформувати наш колектив, вибрати майстра і двох контролерів.

3. Технологія виготовлення виробу. Планування трудових дій, вибір матеріалу та інструментів.

– Ось роздивіться зразок виробу, який ви маєте зробити на сьогоднішньому занятті (технологічна карта розробляється вчителем у Word і роздається кожному учню, або використовується презентація у програмі PowerPoint.)

Закріплення профорієнтаційних знань.

– Отже, з якою новою професією ми сьогодні ознайомились?

– Де її можна здобути?

4. Правила техніки безпеки.

– А зараз інженер з техніки безпеки нагадає нам правила, яких слід дотримуватись під час роботи в майстерні.

5. Самостійна робота учнів. (Вмикається музика, можна використати будь-яку програму, що відтворює музичні файли).

6. Фізкультхвилинка (виробнича гімнастика).

– Інструктор по спорту проведе виробничу гімнастику.

7. Продовження самостійної роботи.

8. Оздоблення виробів. Усунення недоліків.

9. Оцінювання. Відбір на виставку.

– Контролери зберуть вироби. Ми їх оцінимо. А кращі зберемо на виставку.

10. Прибирання робочих місць.

– А тепер приберіть свої робочі місця і готуйтесь до наступного уроку.


2.4 Уроки музики із використанням персонального комп’ютера

Конспект уроку музики (1 клас).

Тема: Як розповідає музика. Розчарування народної пісні «Подоляночка» (ознайомлення). Вправа на ступені Зо, Ві. Слухання: П.І.Чайковський, «Cтаровинна французька пісенька».

Навчальна мета:

·          працювати над виробленням вокально-хорових навичок;

·          ознайомити з новою піснею. Вивчити перший куплет;

·          розвивати навички активного сприймання музичного твору, вчити розрізняти елементи музичної мови, використані для створення певного образу.

Виховна мета:

·          формувати художні смаки, музичні інтереси дітей;

·          виховувати любов і шану до народних пісень і народних традицій;

·          виховувати шану до творчості П.І.Чайковського.

Обладнання:

·          портрети П.І.Чайковського і Р.Шумана;

·          таблиця-наочність з ритмічною вправою;

·          ілюстрація до української народної пісні «Подоляночка»;

·          ілюстрація до музичного твору П.І.Чайковського «Баба-Яга»;

·          комп’ютер із стандартним набором прикладного програмного забезпечення;

·          сигнальні картки.

План роботи (35 хв.)

1.         Організаційна частина, музичне вітання (2 хв.);

2.         Розспівування з освоєнням музичної грамоти (6-8 хв.);

3.         Розучування пісні (10-12 хв.);

4.         Музично-ритмічні рухи (3-5 хв.);

5.         Слухання музики (5 хв.);

6.         Закріплення, опитування (3-4 хв.);

7.         Підсумок уроку, завдання додому (1-2 хв.).

Хід уроку

1.         Розспівка на одному звуці на склади «ду», «ля», «тук-тук» по півтонах вгору (різні ритмічні варіанти).

·           Діти ви вже знаєте, що є довгі триволості і короткі.

·           А як ми називаємо довгі триволості? (Та).

·          А короткі? (Ті-ті).

·          А як позначаються довгі триволості? (Однією паличкою).

·          А короткі? (Двома паличками, з’єднаними між собою)

·          Подивіться на цю вправу і скажіть, які тут зустрічаються тривалості? (Довгі і короткі).

·          Давайте проплескаємо ритмічний малюнок вправи.

·          А може хтось сам придумав ритмічну вправу?

·          Зараз уважно подивіться на мою руку і скажіть як називається ступін який я показую? (Зо)

·          А це який ступінь? (Ві)

·          А тепер послухайте, як звучить ступінь «Зо».

·          Співаємо разом.

·          А тепер давайте заспіваємо ступінь «Ві».

·          Давайте заспіваємо як кує зозуля (Ку-ку!).

·          А тепер заспіваємо теж саме, але на «Зо-Ві»

·          А зараз співаємо за моєю рукою. Послухайте ще раз як звучить «Зо»

(Спів вправи на ступені «Зо», «Ві», за рукою вчителя).

Домашнє завдання

Придумати вдома ритмічну вправу.


Информация о работе «Використання комп’ютера на уроках художньо-естетичного циклу в навчальному процесі початкової школи»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 119662
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
41743
0
0

... . В цьому розділі ми привернемо увагу як до позитивних, так і до негативних моментів використання нових інформаційних технологій в початковій школі, зокрема на уроках читання. Використання комп’ютера на уроках у початковій школі передбачає в основному орієнтування на ігрові форми роботи, на роботу з програмним забезпеченням ігрового й навчально-тренувального характеру, а також використання ПК як ...

Скачать
28508
1
0

... просторі й новим їх „озвученням” в електронній площині. У ході дослідження визначено такі спеціальні педагогічні умови: ·          активізація особистісного пізнання музики молодшими школярами при використанні персональних комп'ютерів; ·          спонукання учнів на продуктивне спілкування з комп'ютером; ·          забезпечення емоційної та комунікативної комфортності у співробітництві ...

Скачать
33860
0
3

... не враховує специфіку роботи із школярами, що має багато фактичних або методичних помилок. Програмісти часто просто не враховують змісту шкільних навчальних програм. 1.2 Шляхи використання комп’ютера на уроках мистецтва в початковій школі Хоча предмет естетики історично рухливий і мінливий, а найбільш повно закони естетичного розуміння світу виявляються в мистецтві, суб’єктом естетики була ...

Скачать
77331
0
0

... ічні класи, що застаріли навчальні програми й методичні прийоми приводять до істотного зниження мотивації навчання школярів, змушуючи вдумливих педагогів шукати більше сучасні кошти й методи навчання. Комп'ютер в школі є одним з таких засобів, що володіє унікальними можливостями, тому його використання в школі поступово переходить на всезагальний етап. Сполучаючи в собі можливості телевізора, ві ...

0 комментариев


Наверх