8. Організація біваків і охорона природи

Бівак на туристській прогулянці. Охорона природи при організації привалів і біваків. Вимоги до біваків (дрова, джерела води, безпека, естетичність, екологія). Пристрій і устаткування біваку (місця для прийому їжі, відпочинку, гігієни й умивання, забору води і миття посуду). Охорона природи на туристській прогулянці або під час екскурсії.

Практичні заняття. Планування місця організації біваку за планом (спорткарті) місцевості. Планування й організація біваку на місцевості. Організація бівуачних робіт. Розбивка табору для привалу на туристській прогулянці.

9. Установка наметів

Пристрій наметів. Вибір місця на площадці (галявині) для установки намету. Вимоги до місця для установки намету на галявині (біваку). Установка намету, тенту для намету або тенту для відпочинку групи.

Практичні заняття. Перевірка комплектації намету і її цілісності перед виходом на прогулянку. Упакування намету для транспортування.

Заняття на місцевості. Оволодіння навичками установки, зняття й упакування намету (пришкільна площадка або парк).

10. Туристська група на туристській прогулянці (екскурсії)

Стрій туристської групи. Направляючий, замикаючий у туристській групі. Організація привалів під час прогулянки (екскурсії). Ритм і темп руху туристської групи під час прогулянки (екскурсії). Взаємодопомога в туристській групі. Привали прогоночний, проміжний, обідній. Розпорядок дня юного туриста під час екскурсії і на прогулянці.

Заняття на місцевості. Перехід в похідну колону, організація руху групи. Правила переходу доріг, вулиць. Робота направляючих і замикаючого. Туристська прогулянка (екскурсія).

3. Абетка топографії

1. Мій будинок, моя школа, шкільний двір

Формування представлень, що займаються про свій будинок (квартирі), школі і шкільному дворові; призначенні і розташуванні різних кімнат, кабінетів у будинку школи і споруджень шкільного двору.

Практичні заняття. Екскурсія по будинку школи, кабінетам і іншим приміщенням.

Заняття на місцевості. Екскурсія на шкільний двір і пришкільну ділянку (знайомство з призначенням різних будівель і об'єктів).

2. План місцевості

Малюнок і найпростіший план місцевості (шкільного двору, двору свого будинку або своєї вулиці).

Обговорення історій із книг і мультфільмів, де їхні герої використовували плани місцевості або малюнки в різних цілях (пошук скарбів, подорожі, будівля житла для друзів). Історія розвитку способів зображення земної поверхні і їхнє значення для людства. Зображення місцевості (шкільного двору) на малюнку, фотографії, схемі або плані.

Практичні заняття. Зарисовка школярами плану столу (парти), класу, своєї кімнати. Знайомство з планом розташування школи, шкільного двору, двору свого будинку або своєї вулиці.

Заняття па місцевості. Вимір відстаней (кроками і парами кроків) на шкільному дворі, у парку. Освоєння навичок читання і рух за схемою (планові) школи або шкільного двору.

3. Умовні знаки

Способи зображення на малюнках, схемах і планах водних об'єктів, штучних споруджень, рослинності й ін. Найпростіші умовні знаки.

Знайомство з зображенням місцевості, шкільного двору (найближчого парку, лісу). Юний топограф у туристській групі.

Практичні заняття. Зарисовка умовних знаків. Кросворди по умовних знаках. Легенда туристського маршруту. Оволодіння навичками читання легенди маршруту під час туристської прогулянки. Зарисовка умовними знаками галявини, табору групи на туристській прогулянці, екскурсії.

Заняття на місцевості. Складання легенди руху групи умовними знаками.

4. Орієнтування по сторонах обрію

Обрій. Сторони обрію. Орієнтування по сторонах обрію. Орієнтування на місцевості. Визначення сторін обрію по об'єктах рослинного і тваринного світу, по місцевих ознаках.

Практичне заняття. Вироблення навичок визначення сторін обрію по сонцю, об'єктам рослинного і тваринного світу, по місцевих ознаках в умовах парку (лісу) або району школи, пришкільної ділянки.

4. Туристське й екскурсійне орієнтування

1. Орієнтування на місцевості

Орієнтування в лісі, у ріки, у поле. Способи пересування й орієнтування на місцевості. Лінійні орієнтири (доріжки, тропи, лінії електропередачі й ін.), крапкові орієнтири й об'єкти. Рельєф.

Орієнтування по зоряному небу, сонцю. Вимір відстаней на місцевості: часом руху юних туристів, парами кроків і ін. Орієнтування по описі (легенді). Розвідник туристської групи, його обов'язку і дії на туристській прогулянці (екскурсії).

Заняття на місцевості. Орієнтування з використанням легенди в школі, парку, мікрорайоні школи. Орієнтування в парку по дорожньо-стежковій мережі.

2. Види туристського орієнтування

Види туристського орієнтування і їхнього розходження. Знайомство з основами правил змагань по туристському орієнтуванню. Права й обов'язки учасників змагань. Номер учасника і вимоги до його кріплення.

Практичні заняття. Уміння правильне і надійно кріпити номер учасника, упаковувати карту (схему) і забезпечувати її схоронність. Рух за планом (схемі).

Заняття на місцевості - проходження маркірованого маршруту. Способи маркірування дистанції. Основні правила й умови змагань туристського (екскурсійного) орієнтування на маркірованій трасі. Проходження дистанції "Маркірований маршрут" разом з педагогом. Ознайомлення з технічними прийомами орієнтування.

Заняття на місцевості - проходження позначеного маршруту. Позначений маршрут на схемі, плані місцевості. Вимоги до уваги учасників змагань на позначеному маршруті. Основні правила й умови змагань орієнтування на позначеному маршруті. Проходження дистанції "Позначений маршрут" разом з педагогом. Ознайомлення з технічними прийомами орієнтування.

Заняття на місцевості - проходження маршрутів орієнтування на вибір. Основні правила й умови змагань туристського орієнтування на вибір. Умови визначення переможців на дистанціях на вибір. Вибір оптимального шляху руху (планування маршруту) і кількості контрольних пунктів (КП). Проходження дистанції "Орієнтування на вибір" разом з педагогом. Ознайомлення з технічними прийомами орієнтування.

3. Способи оцінки на КП

Устаткування КП: призма, компостер, олівець. Способи оцінки на КП: компостерні й олівцеві.

Заняття на місцевості. Навчання навичкам оцінки на КП компостером у картці учасника. Змагання на місцевості (шкільний двір, стадіон) "Відзначся на КП".


Информация о работе «Заняття туризмом, як метод загартування»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 62213
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
69266
0
0

... іж, обтирання холодною водою) та спеціальні лікувально-профілактичні заходи (фітотерапія, ароматерапія, лікувальна фізкультура, масаж, фізіотерапевтичні процедури та ін.) вводяться до загальної системи фізкультурно-оздоровчої роботи за призначенням лікаря, обов’язково за згодою батьків з урахуванням індивідуальних показників стану здоров’я, самопочуттям дітей та типу закладу. Медико-педагогічний ...

Скачать
32234
0
0

... хворих задовіль­ний. Вони лікуються у поліклініках і, періодично, у санаторіях і профілакторіях. Застосовуються всі засоби фізичної реабілітації. Лікувальна фізична культура спрямована на розв'язання таких головних завдань — адаптацію серцево-судинної системи і всього організму до поступового збільшення фізичного навантаження, відновлення і підвищення фізичної працездатності. ЛФК призначають у ...

Скачать
109689
0
12

... – медицина, гігієна, охорона здоров’я, екологія, педагогіка, психологія, соціологія, фізична культура і валеологія. Формуванню здорового способу життя в учнівської молоді, формуванню ціннісних орієнтацій підлітків на здоровий спосіб життя, організації здорового способу життя школярів, медико-біологічним та психолого-педагогічним основам здорового способу життя, принципам формування здорового ...

0 комментариев


Наверх