4. Екскурсійне орієнтування

Екскурсійні об'єкти: пам'ятники історії, архітектури, мистецтва, природи і т.п. у мікрорайоні школи, на своїй вулиці (населеному пункті). Пошук, виявлення, знайомство і нанесення на паперову основу - план мікрорайону школи, вулиці, двору, різних пам'ятників і інших об'єктів.

Заняття на місцевості - екскурсійне орієнтування по легенді. Читання легенди і рух по легенді в мікрорайоні школи, по вулиці з відстеженням зазначених у легенді об'єктів, відстаней і напрямків. Робота туристської групи при русі по легенді на екскурсії. Проходження дистанції під керівництвом педагога.

5. Надання першої долікарської допомоги

Надання першої долікарської допомоги при:

-          порізах, саднах, забитих місцях, мозолях. Характеристика травм. Необхідна допомога. Способи обробки. Профілактика;

-          попаданні в очі сторонніх предметів. Профілактика і захист ока від попадання сторонніх предметів, хімічних рідин, газів. Необхідна допомога. Способи обробки;

-          опіках і обмороженнях. Причини опіків і обморожень. Види опіків і обморожень, ознаки. Профілактика обморожень і захист організму від морозу;

-          нудоті, блювоті (отруєнні). Профілактика харчових отруєнь. Ознаки отруєння. Надання необхідної допомоги;

-          сонячному, тепловому ударі. Причини теплового і сонячного удару. Необхідна допомога. Ознаки захворювання.

Обробка ран, синців і накладення найпростіших пов'язок

Правила і способи обробки раней, саден. Вимоги до правил накладення пов'язок, матеріали для обробки раней і накладення пов'язок.

Індивідуальні і групова медичні аптечки

Склад медичної аптечки (індивідуальної і груповий) для туристської прогулянки. Призначення медикаментів, їхнє упакування і вимоги до збереження, визначення терміну придатності для використання. Обов'язки санітара (медика) групи.

Практичне заняття. Упакування і маркірування аптечки для туристської прогулянки (екскурсії). Перевірка її комплектності, терміну придатності медикаментів, їхнього упакування.

Способи транспортування потерпілого

Організація елементарного транспортування потерпілого при різних типах простих травм.

Практичні заняття. Способи транспортування потерпілого на руках. Найпростіші засоби для транспортування потерпілого в умовах туристської прогулянки (походу, екскурсії). Виготовлення транспортних засобів з курток, штормівок.

Заняття на місцевості. Виготовлення транспортних засобів з курток, штормівок. Транспортування потерпілого на слабко пересіченому рельєфі на руках, найпростіших транспортних засобах. Взаємодопомога в туристській групі при транспортуванні потерпілого.

6. Абетка спортивно-оздоровчого туризму

1. Пішохідний туризм

Способи подолання найпростіших природних перешкод (без туристського спеціального спорядження); організація руху групи в лісовому масиві; подолання простих водних перешкод (струмків, калюж), подолання крутих схилів; рух по дорогах (доріжкам), подолання спусків. Переправа через умовне болото по наведених поклажах (жердинам). Переправа через умовне болото по купинах. Переправа по колоді на рівновагу.

Практичне заняття. Перегляд відеофільмів про способи подолання найпростіших природних перешкод (без спорядження).

Заняття на місцевості. Техніка пересування юних туристів: спуски, підйоми. Рух по слабопересеченій і рівнинної місцевості. Відпрацьовування практичних умінь і навичок подолання природних і штучних перешкод. Переправа через умовне болото по наведених поклажах (жердинам). Переправа через умовне болото по купинах. Переправа по колоді на рівновагу. Подолання природних завалів. Рух по лісових масивах. Рух по піщаних схилах (спуски і підйоми).

Смуга перешкод пішохідного туризму (осінь, весна). Природна і штучна перешкоди. Дистанція змагань, етап дистанції. Розмітка і маркірування дистанції. Старт і фініш. Способи подолання перешкоди. Правила безпечного подолання перешкоди. Надання взаємодопомоги. Особисте і командне, у тому числі наскрізне, проходження дистанції смуги перешкод. Взаємодія членів у спортивній туристській команді. Права й обов'язки учасника, юного спортсмена-туриста в команді на змаганнях.

Заняття на місцевості. Переправа через болото по купинах; переправа по гаті по наведених поклажах (жердинам); переправа по колоді на рівновагу; подолання завалу; "мишоловка"; туристські вузли; установка і зняття намету; подолання яру (канави) за допомогою "маятника", спуски і підйоми, у тому числі по піщаних схилах.

Туристські вузли і їх застосування. Туристські вузли: прямій, провідник простий, ткацький. Їхньої властивості, призначення і застосування юними туристами в туристських прогулянках (походах).

Практичні заняття. В'язання вузлів за назвою і за їх призначенням.

Пішохідні прогулянки восени і навесні. Дотримання правил руху в ладі на маршруті і відпочинок на великих і малих" привалах. Спостереження навколишніх об'єктів природної (рослинний і тваринний світ; живаючи і нежива природа) і штучного середовища. Розповіді юних знавців природи про дерева, чагарники, трави, птахах, комахах, тварин, рельєфі місцевості, водоймах і т.д., про сезонні зміни в природі в парку (лісу). Організація біваку і перекусу на великому привалі, проведення рухливих ігор і конкурсу знавців. Збирання місця організації привалу.


Информация о работе «Заняття туризмом, як метод загартування»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 62213
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
69266
0
0

... іж, обтирання холодною водою) та спеціальні лікувально-профілактичні заходи (фітотерапія, ароматерапія, лікувальна фізкультура, масаж, фізіотерапевтичні процедури та ін.) вводяться до загальної системи фізкультурно-оздоровчої роботи за призначенням лікаря, обов’язково за згодою батьків з урахуванням індивідуальних показників стану здоров’я, самопочуттям дітей та типу закладу. Медико-педагогічний ...

Скачать
32234
0
0

... хворих задовіль­ний. Вони лікуються у поліклініках і, періодично, у санаторіях і профілакторіях. Застосовуються всі засоби фізичної реабілітації. Лікувальна фізична культура спрямована на розв'язання таких головних завдань — адаптацію серцево-судинної системи і всього організму до поступового збільшення фізичного навантаження, відновлення і підвищення фізичної працездатності. ЛФК призначають у ...

Скачать
109689
0
12

... – медицина, гігієна, охорона здоров’я, екологія, педагогіка, психологія, соціологія, фізична культура і валеологія. Формуванню здорового способу життя в учнівської молоді, формуванню ціннісних орієнтацій підлітків на здоровий спосіб життя, організації здорового способу життя школярів, медико-біологічним та психолого-педагогічним основам здорового способу життя, принципам формування здорового ...

0 комментариев


Наверх