2.5 Маркетингові конкурентні стратегії

ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» є одним з найбільших в Україні виробників гільз для різної техніки. Впродовж останніх років підприємство постійно збільшує обсяги випуску продукції. Воно співробітничає з багатьма підприємствами з різних частин світу, і продовжує освоювати нові іноземні ринки. Підприємство має широку номенклатура, ефективну закордонну технологіям та якісній продукції. Звичайно існують конкуренти, а тому необхідно визначитися з конкурентною стратегією підприємство.

Для того, щоб утримати лідерство на ринку підприємство може діяти в трьох напрямах:

·                   Стратегія розширення місткості ринку

·                   Стратегія захисту позицій

·                   Стратегія підвищення ринкової частки за існуючої місткості ринку.

Для ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» найбільш прийнятним буде використання стратегії розширення місткості ринку, оскільки вона реалізовується через збільшення обсягів споживання, яке є варіантом стратегії пошуку нових ринків збуту та через пошук нових потреб або нових споживачів.

Таким чином, в рамках даної стратегії підприємство буде здійснювати:

·                   пошук нових споживачів, що заснований на положенні, що кожен товар має своїх потенційних споживачів, які або не знають про його існування, або їх не влаштовують його певні характеристики;

·                   пошук нових потреб, що орієнтує фірму на виявлення нових сфер та засобів застосування своїх товарів. Засновувати стратегічну діяльність на своєчасній реакції на потреби споживачів недостатньо;

·                   збільшення обсягів споживання товару шляхом активної рекламної діяльності.

Дана стратегія, є продовження стратегії росту, обраної для даного підприємства.


3. Оцінка ефективності вибору стратегії

 

3.1 Етапи реалізації стратегії

Основною задачею при реалізації стратегії є створити належні умови перед застосуванням реалізації стратегії.

Основними етапами при реалізації стратегії є:

1.                Вивчення стану середовища та встановлення цілей при розробленні стратегій.

Перед тим, як поставити ціль при розробленні стратегії необхідно визначити чи відповідає вона цілі діяльності підприємства.

Для ТОВ «Мотордеталь-Конотоп», стан середовища є сприятливий.

2. Рішення про ефективне використання ресурсів

Для обраної стратегії необхідно визначити кількість ресурсів, а також методи для їх економії та ефективного використання.

На даному підприємстві рішення приймає керівництво. Директора приймає рішення про доцільність вкладення коштів в ті чи інші об’єкти і напрямки стратегій.

3. Формування культури підприємства згідно з обраною стратегією

4. Участь вищого керівництва у реалізації стратегії

За реалізацію стратегії несе керівництво ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» середньої ланки (керівники управлінь, цехів, виробництв і т.д.).

5. Створення системи контролю за виконанням і реалізацією стратегії

На даному підприємстві пропонується запровадити вертикальну систему контролю, тобто робітничі підрозділи докладають керівництвам середньої ланки про виконання завдань, ті в свою чергу компонують дані і відповідають перед вищим керівництвом.

6. Створення системи стимулювання за успішну реалізацію стратегії.

За успішну реалізацію стратегії відповідальним особам будуть нараховуватися преміальні виплати і можливість просування по службі.[5]

3.2 Аналіз ефективності виконання стратегій

Аналізу ефективності виконання обраної стратегії в основному здійснюється у вигляді аналізу вірності і достатності обліку при виборі стратегії основних факторів, що визначають можливості здійснення стратегії. Даний аналіз є завершальним етапом.

Для визначення ефективності вибраної стратегії на ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» проведемо аналіз за допомогою моделі Спрінгейта, що дає змогу визначити ефективність стратегії з урахуванням існуючих умов ризику

Z = 1,03 Х1 + 3,07 Х2 + 0,66 Х3 +0,4 Х4 (3.1)

Х1 – робочий капітал / загальна вартість активів;

Х2 - прибуток до сплати податків та процентів / загальна вартість активів;

Х3 – прибуток до сплати податків та процентів / короткострокова заборгованість;

Х4 - обсяг продажу / загальна вартість активів.

Дані для розрахунку за моделлю Спрінгейта записані в таблиці 3.1

Табл. 3.1 – Показники діяльності ТОВ «Мотордеталь-Конотоп»

Показник Сума, млн. грн.
Робочий капітал 30929,6
Загальна вартість активів 51979,5
Прибуток до сплати податків і відсотків 21203
короткострокова заборгованість 52350,6
Обсяг продажів 54332,0

Z = 1,03* (30929,6/ 51979,5)+ 3,07*(21203 / 51979,5) + 0,66 *(21203/52350,6)+0,4*(54332,0/5979,5)= 2,55

Отже, можна сказати, що ризик провалу стратегії існує, але він є незначний, тому що так Z перевищує 1,8, але й не перевищує 3.

Тому ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» необхідно правильно здійснити реалізації стратегії.

Також можна провести аналіз ефективності виконаної стратегії за допомогою методики, запропонованої професором І.В. Ліпцис

Ч = М*ЧР*(Ц-С) - Вм (3.2)

Ч – чистий маркетинговий виграш

М – місткість ринку

ЧР – частка ринку

Ц – ціна

С – собівартість

Вм – маркетингові витрати

Визначимо чистий маркетинговий виграш для ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» до та після її застосування стратегії.

Ч= 64792,1 * 10% * (100 – 76,3) – 10000 =143557,2 (млн.грн.)

Ч= 71271,3 * 20% * (150 – 126) – 15000 = 327102,24(млн.грн.)

Тобто, можна сказати, що маркетингові витрати принесло підприємству прибуток 183545,04 млн.грн.

Для того. Щоб визначити ефективність застосовуємо формулу

Е = ((Д – В) /В) *100% (3.3)


Д – дохід

В – маркетингові витрати

Для ТОВ «Мотордеталь-Конотоп»

Е = ((183545,04 – 5000)/ 5000) *100 = 3571

Отриманий результат є дуже високим і можна сказати, що ефективно застосовувати стратегію.


Висновок

В даній роботі було розглянуто маркетингові стратегії для ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» та розрахована їх ефективність. Для вибраної стратегії було зроблено аналіз маркетингового середовища за допомогою ПЕСТ аналізу, які визначили, що на діяльність підприємства найбільший вплив мають економічні фактори та технологічні макросередовища.

Найбільші ринкові можливості пов’язані із завоюванням нових ринків збуту та залучення додаткових інвестицій. Ринкові загрози мають менший вплив, ніж можливості і складаються із можливості розриву зв’язків з деякими партнерами в результаті політичної нестабільності та наявності великої кількості конкурентів.

На основі аналізу конкурентних переваг було визначено, що підприємство має переваги у багатьох напрямках, а отже має потенціал для успішної реалізації стратегій.

Далі був проведений аналіз вибору стратегій для розвитку підприємства. Найбільш прийнятною і рекомендованою стратегією ціноутворення є стратегія гнучких цін.

В результаті проведення портфельного аналізу за допомогою матриці БКГ, Мак-Кінсі Дженерал Електрик, можна сказати, що ситуація вцілому характеризується дещо вищими за середні показниками, оскільки є СГП, які потрапили у зону росту.

Оцінка ефективності вибору стратегії було проведено двома методами: за допомогою Z-фактора. моделі Спрінгейта та методика Ліпцис. За двома методами можна сказати, що підприємство має необхідний потенціал для виконання обраних стратегій і їх впровадження буде ефективним.


Список використаних джерел

 

1.       Бутенко Н.В. Основи маркетингу: Навчальний посібник. К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2004. – 140с.

2.       Василенко В.А., Ткаченко Т. І. Стратегічне управління: Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2003. – 396 с.

3.       Гаркавенко С.С. Маркетинг. Підручник. – Київ: Лібра, 2004. – 712с.

4.       Гордієнко П.Л. Стратегічний аналіз: Навчальний посібник. – К.: Алеута, 2006. – 404 с.

5.       Клівець П.Г. Стратегія підприємства: Навчальний посібник. – К.: Академвидав, 2007. – 320 с.

6.       Ковтун О.І. Стратегія підприємства: Навчальний посібник. 2-ге вид., стереотип. – Львів: «Новий Світ – 2000», 2006. - 388 с.

7.       Маркетинг для магістрів: Навчальний посібник/ За заг. ред. д.е.н., проф. С.М. Ілляшенка. – Суми:ВТД «Університетська книга», 2007. – 928с.

8.       Старостина А.О. Промышленный маркетинг/ Академия рынка.-М.: Экономика, 1993.

9.       www.motordetal.com.ua.


Информация о работе «Вибір маркетингової стратегії та оцінка її ефективності»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 43168
Количество таблиц: 15
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
64007
20
3

... , частку ринку. Можна виділити три напрями росту – інтенсифікація наявних можливостей, об’єднання зусиль з іншими фірмами і вихід фірми в інші сфери діяльності. Вибір напрямку росту обумовлює і вибір маркетингових стратегій: ·                   Стратегій інтенсивного росту, які передбачають збільшення обсягу продажу, ринкової частки та прибутку шляхом інтенсифікації наявних ресурсів фірми. ...

Скачать
101442
21
4

... до найкращої ситуації, а стратегії це основні напрямки руху. Один з методів визначення проблеми – матриця визначення проблеми, яка наведена в Додатку № 3. Особливості процесу розробки маркетингової стратегії в Державній акціонерній холдинговій компанії “Артем”.   2.1.   Аналіз поточного стану Компанії, її зовнішнього та внутрішнього середовища. Державна акціонерна холдингова компанія “Артем ...

Скачать
65632
8
3

... побудову стратегічної маркетингової матриці (матриця ділової активності фірми, бостонська матриця, матриця конкуренції), що відображає позицію підприємства на ринку залежно від комбінації дії деяких факторів.   РОЗДІЛ 3. УДОСКОНАЛЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМТСТВА Світові тенденції глобалізації, швидкого технічного та технологічного підйому виробництва, зростання темпів розвитку наці ...

Скачать
48124
1
0

... вже визнані споживачами. Важливо лише правильно позиціонувати товар, показати споживачам ті його властивості, які формують його вищу споживчу вартість. 2. Формування маркетингової стратегії Інноваційний маркетинг є частиною стратегічного менеджменту. Маркетингова стратегія підприємства значною мірою залежить від набору різних функцій за життєвим циклом продукції. При спеціалізації підприє ...

0 комментариев


Наверх