2.3 Ціноутворення

Фірма «Схід» прагне до встановлення оптимальної ціни. Ціни часто змінюються протягом життєвого циклу товару: від високих, при залученні покупців-новаторів, що орієнтуються на престиж, до низьких,розрахованих на масовий ринок.

Ціни пов’язані з іншими складовими комплексу маркетингу на підприємстві, передусім із самим товаром, його якісними характеристиками, рівнем сервісу тощо. Рівень цін пов’язаний також з обраною системою його збуту і витратами на його просування.

Формування цінової політики підприємства передбачає прийняття великої кількості стратегічних і тактичних рішень. Найскладніші рішення пов’язані із встановленням цін на нові товари. Після виходу товару на ринок відбувається застосування ціни до кон'юктури ринку на різних стадіях життєвого циклу.

Розрахунок ціни проводиться з використанням трьох моделей, що базуються на витратах, попиті чи конкуренції. В даному курсовому проекті використовується модель ціноутворення, що орієнтується на попит.

Для оцінки взаємозв’язку між ціною та попитом на свій товар (рівнем його збуту) фірма на протязі декількох місяців проводить ринкове тестування цього товару (його пробний маркетинг) при різних рівнях цін в діапазоні від:

Ці= 115 до Цm= 55

обсяг збуту товару при цьому змінився від:

N1= 141 до Nm= 490

Проведений регресійний аналіз показав, що в цьому діапазоні взаємозв’язок між ціною товару та обсягом його збуту, близький до лінійного і визначається рівнянням регресії:

N=b0+b1*Ц= 702.791 – 4.976*Ц

Постійні витрати фірми за 1 рік на виробництво і збут продуції F= 6671

Змінні витрати на одиницю продукції V=48

Згідно вихідних даних визначимо оптимальний рівень ціни Цопт. Максимізувати функцію прибутку можна з використанням 1-ої похідної dП/dЦ.


Оскiльки , то

П = Ц ´ N - (F + V´ N) = N´(Ц - V) - F = (bo + b1´Ц) ´ (Ц - V) - F =

= (bo - b1´V) Ц + b1 ´ Ц2-bo -F.

Похiдна

Звiдси

Цопт=( b0-b1* V)/(-2b1)= (702, 791 – (- 4,976*48)/(2*4,978)=94,58

Згідно вихідних даних визначимо обсяг реалізації товару, який відповідає оптимальному рівню ціни, за лінійним рівнянням регресії Np:

Прmax= Цопт * Np-(F+V * Np);

Np = 702,791-4,976*94,58 = 232,16

Прmax= 94,58*232,16 – (6671+48*232,16) = 4143,013 (грн.)

Визначимо собівартість одного виробу при даному обсязі реалізації

S=V+(F/Np);

S= 48 + (6671/232,16) = 76,73 (грн.)

Побудуємо графік лінійного рівняння регресії залежності рівня попиту (обсягу збуту) від рівня ціни товару.


Графік еластичності

Цінова еластичність опиту на досліджуваному інтервалі Е становить

Е=[ (N1-Nn) / (N1+Nn) ] / [ (Ці- Цm ) / (Ці+ Цm ) ];

E=[ (141 - 490) / (141 + 490) ] /[ (115 - 55) /(115 + 55) ]= -1,57

Отже, попит на даний товар є еластичним, оскільки Епц >1. Це означає, що незначні зміни ціни товару призводять до суттєвіших змін обсягів його збуту і фірмі доцільно використовувати методи цінової конкуренції.


2.4 Організація збуту продукції

Маркетингова збутова політика являє собою комплекс дій і заходів, спрямованих на розподіл і фізичне просування товарів та послуг від виробника до кінцевого споживача. Методи розповсюдження товару є третім елементом комплексу маркетингу.

Збутова політика фірми поєднується з іншими елементами комплексу маркетингу і характеристиками товару, його позиціонуванням на ринку та ціновими стратегіями. Щодо збуту товару, одним з основних елементів є канал розподілу.

При використанні послуг посередників виробник, в певній мірі, втрачає контроль над реалізацією товарів, проте значною мірою виграє у їх розповсюдженні. Як наслідок – більшість підприємців вважає вигідним залучення посередників у свої канали розподілу.

Фірма «Схід» є молодою на ринку і охоплює далеко не значний сегмент даного ринку, в своїй діяльності використовує нульовий та однорівневий канали розподілу.

Нульовий канал розподілу пов’язаний із безпосереднім замовленням товару споживачем на фірмі. Тут відбувається пряма передача „товару” до споживача. Однорівневий канал розподілу пов`язаний із розповсюдженням товару у створених пунктах продажу.

Фірма «Схід» в перспективі планує відкрити представництва в містах України. В дальших перспективах, за умов розвитку і розширення діяльності фірми може виникнути потреба у використанні другого і вищих рівнів каналів розподілу.

Обсяг реалізації фірми є динамічним показником і внаслідок впливу різних факторів ( зміна економічної ситуації, дії конкурентів, тощо ) може падати. Тому слід провести аналіз беззбитковості і знайти точку критичного збуту, при якій ціна дорівнює собівартості і фірма за рахунок доходів від реалізації може лише покрити свої витрати. Графічна інтерпретація графіка беззбитковості:

Рис.2 Графік безбитковості

Значення критичного збуту

Nкр = F / ( Ц – V ) ; Nкр = 140,02тис.шт


Информация о работе «Розробка комплексу маркетинга фірми "Схід"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 54785
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 11

Похожие работы

Скачать
113239
13
6

... 2004р. 14.       Маркетинг – навчальний посібник – Н.О. Бородкіна, 2007р. 15.       Маркетинг – навчальний посібник – Ю.Є. Петруня, 2007р. 16.       Маркетинг - підручник – С.С. Гаркавенко, 1998р. Маркетингові дослідження   План лекції   1.  Сутність маркетингових досліджень, основні напрямки про­ведення. 2.       Процес проведення маркетингового дослідження. 3.       Джерела вторинної ...

Скачать
57835
12
9

... іод: від одного дня до місяця або кварталу. Вихідним розділом стратегічних, тактичних та оперативних планів є маркетингова програма підприємства. На відміну від великих підприємств, малі та середні не мають в своїй структурі відділів маркетингу: аналіз ринку, прогнозування кон'юнктури ринків, розробка цінової та збутової політики, планування якості продукції, рекламних заходів проводяться самими ...

Скачать
94808
7
7

... ретельно розібратися в особливостях міжнародного маркетингового середовища. Також доводиться враховувати індивідуальні особливості ринку і при безпосередній розробці комплексу маркетингу. Виходячи з цього, процес розробки стратегій міжнародного маркетингу можна представити в наступному вигляді (рисунок 1.2). Рисунок 1.2 - Розробка стратегії міжнародного маркетингу У першу чергу, компанія ...

Скачать
227599
48
18

... конкурентоспроможності Методологічні засади впливу регулювання торгівлі на конкурентоспроможність національних виробників. Питання про роль державного регулювання торгівлі з метою підвищення конкурентоспроможності національних виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках є одним з найскладніших як в теоретичному, так і в практичному плані. Незважаючи на велику кількість публікацій у сві ...

0 комментариев


Наверх