2.5 Комунікаційна політика

Фірма «Схід» є новою на львівському ринку, тому маркетингова політика комунікацій є для неї особливо важливою.

Формування комунікативної політики підприємства передбачає прийняття великої кількості різноманітних рішень, пов’язаних із визначенням цільової аудиторії, величини рекламного бюджету, вибором оптимальних засобів розповсюдження реклами,створенням ефективних текстів рекламних звернень, тощо.

Ця діяльність, що потребує творчого підходу і нетрадиційних рішень, завершує формування маркетингу фірми. Просування товару на риноку здійснюється за допомогою системи маркетингових комунікацій (СМК), яка охоплює різну діяльність підприємства, спрямовану на інформування, переконання та нагадування споживачам про її товар, підтримку його збуту і створення позитивного іміджу фірми.

Комунікаційна політика спрямовується в основному на споживачів, створюючи прихильність до своєї марки, стимулюючи їх купляти товари саме нашої фірми. Комунікаційні зусилля відносно постачальників та посередників спрямовані на створення взаємовигідних умов співробітництва

Одною з найголовніших елементів комунікаційної політики є реклама, основною ціллю якої є формування іміджу фірми. Зокрема за допомогою реклами поширюються знання про фірму та про товари, які вона пропонує; реклама впливає на прийняття рішення про купівлю потенційними споживачами товарів; також за допомогою реклами формується позитивне ставлення до фірми, її послуг з боку суспільства. Фірма “Схід” використовує такі види реклами: пояснювально-пропогандистська та реклама образу фірми. На майбутнє планується також застосовувати рекламу розпродажу та рубричну рекламу.

В основному поширення реклами фірма ”Схід” здійснює через рекламні звернення у періодичних виданнях Львова, також широко розповсюджуються брошури. Також найближчим часом на місцевих радіостанціях можна буде почути рекламне звернення фірми “Схід”.

Реклама на радіо: диктор говорить текст: «Ефірні масла - для стресів зняття. Для здоров`я вашого та настрою хорошого» Даний текст супроводжується тихою і спокійною музикою. І в кінці салоган «Ефірні масла - вдихни в себе життя».

Другим елементом комунікаційної політики є стимулювання збуту і продажу. У своїй діяльності «Мрія» буде використовувати заходи стимулювання збуту, які спрямовані на споживачів, а саме:

ü  підтримка постійних покупців;

ü  презентація нового товару;

ü  виставки, ярмарки;

Отже, для становлення нового товару на ринок споживання реклама відіграє величезну роль, так як за її допомогою споживачі отримують інформацію про новинки фірми, можуть обґрунтувати її і нарешті прийняти рішення про покупку. А найважливішим аспектом реклами є введення у широке аудиторне коло інформації про нову продукцію. Не слід вважати, що через рекламу підприємство чи фірма може нести значні витрати. З одного боку це є так, але з іншого боку, як би не реклама, то підприємство може взагалі не отримувати прибутку, бо потенційний споживач не буде знати про існування нового товару на ринку, а це й відповідно говорить про те, що покупець цей товар купувати не буде, бо він його не знає.

Також фірма «Схід» широко використовує персональний продаж. В індивідуальному порядку кожен клієнт має можливість задовольнити свої потреби і бажання за допомогою підбору комплексу необхідних послуг з спеціалістом фірми.

На сучасному ринку все більшого розповсюдження набуває такий елемент комунікаційної політики як налагодження зв’язків із громадскістю. Фірма «Схід» ще не встигла налагодити систему Public Relations, проте її працівники мали змогу виступати у різних засобах масової інформації, а також брати участь у презентаціях та конференціях. Також при успішному розвитку фірма буде займатися такою формою PR як спонсорство.


Висновок

Таким чином, у даній курсовій роботі було проведено ґрунтовне дослідження в розрізі комплексу маркетингу для фірми «Схід». Прийнято ряд управлінських рішень в сфері основних маркетингових політик: товарної, цінової, розповсюдження та стимулювання. Зокрема проведено детальний аналіз ринкових можливостей, результати якого послужили основою рішення про створення ТзОВ «Схід» по виробництву та продажу ефірних масел для людей віком від 25 до 55 років із середнім рівнем доходів. Обґрунтовано вибір потреби у швидкому і приємному оновлені сил на сучасному ринку. Також описано місію, цілі фірми. Розробивши анкети і провівши опитування була зібрана первинна інформація із використанням вторинної. Знаючи смаки споживачів, керівництво може зробити для себе певні висновки, що потенційні споживачі недостатньо поінформовані про дію товарів аромотерапії, тому фірмі варто звернути увагу на можливість проведення презентацій і ознайомчих заходів.

Використовуючи результати анкетування, сегментовано ринок і наведено позиціонування на ньому товару, розроблено товарну політику, визначено ціну послуг фірми, а також розроблені основні системи збуту.

За допомогою використання рекламного звернення та інших факторів комунікаційної політики, наша фірма може розвиватись у теоретичному плані і, можливо, буде коли-небудь застосована на практиці.

Дослідження ринку, потреб споживачів та знаходження вільних ніш дозволяє уникнути надмірної конкуренції на ринку та отримати максимальний прибуток.

Рекламна політика дозволяє створити попит на власну продукцію та у поєднанні із ефективною збутовою політикою забезпечує прибуток та рпоцвітання підприємства.

У даному випадку просування нового товару на ринок має двоякий характер. З одного боку, ніша, яку планується заповнити є фактично пустою і це дозволяє уникнути надмірної конкуренції та вистояти на ранньому етапі своєї діяльності. З іншого існує можливість неуспішності даного товару на ринку та значних втрат у зв’язку із невеликим попитом на товар.

Грамотне та ефективне застосування усіх зазначених вище заходів дозволить уникнути непотрібних втрат та забезпечить швидкий розвиток та процвітання компанії.


Список використаних джерел:

1.    журнали «ELLE», «Здоров’я»

2.    серія «Золоті сторінки України»

3.    журнал «Маркетинг»

4.    система Інтернет.

5.    Мороз Л.А., Чухрай Н.І. Маркетинг: Навч. посібник, Збірник вправ /Під наук. ред. Мороз Л.А. - Львів: ДУ "Львівська політехніка", 1999 - 244 с.

6.    Аналіз комунікаційного впливу маркетингових програм на споживачів М.М. Гузь, 2010


Информация о работе «Розробка комплексу маркетинга фірми "Схід"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 54785
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 11

Похожие работы

Скачать
113239
13
6

... 2004р. 14.       Маркетинг – навчальний посібник – Н.О. Бородкіна, 2007р. 15.       Маркетинг – навчальний посібник – Ю.Є. Петруня, 2007р. 16.       Маркетинг - підручник – С.С. Гаркавенко, 1998р. Маркетингові дослідження   План лекції   1.  Сутність маркетингових досліджень, основні напрямки про­ведення. 2.       Процес проведення маркетингового дослідження. 3.       Джерела вторинної ...

Скачать
57835
12
9

... іод: від одного дня до місяця або кварталу. Вихідним розділом стратегічних, тактичних та оперативних планів є маркетингова програма підприємства. На відміну від великих підприємств, малі та середні не мають в своїй структурі відділів маркетингу: аналіз ринку, прогнозування кон'юнктури ринків, розробка цінової та збутової політики, планування якості продукції, рекламних заходів проводяться самими ...

Скачать
94808
7
7

... ретельно розібратися в особливостях міжнародного маркетингового середовища. Також доводиться враховувати індивідуальні особливості ринку і при безпосередній розробці комплексу маркетингу. Виходячи з цього, процес розробки стратегій міжнародного маркетингу можна представити в наступному вигляді (рисунок 1.2). Рисунок 1.2 - Розробка стратегії міжнародного маркетингу У першу чергу, компанія ...

Скачать
227599
48
18

... конкурентоспроможності Методологічні засади впливу регулювання торгівлі на конкурентоспроможність національних виробників. Питання про роль державного регулювання торгівлі з метою підвищення конкурентоспроможності національних виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках є одним з найскладніших як в теоретичному, так і в практичному плані. Незважаючи на велику кількість публікацій у сві ...

0 комментариев


Наверх