3. Передпроектне обґрунтування інвестицій - оцінка життє­здатності проекту.

Інвестиційна фаза Її складають чотири значні блоки робіт: розробка проектної документації і підготовка до будівництва, проведення торгів, укладання контрактів, організація закупівель і поставок, будівельно-монтажні роботи, завершення проекту.

Розробка концепції проекту. На цьому етапі визначаються кінцеві цілі проекту і виявля­ються шляхи їхнього досягнення. Передбачається можливість фор­мування альтернативних цілей, з урахуванням поряд з економіч­ними політичних, соціальних і технічних чинників.

Оцінка життєздатності проекту. Цей етап пов'язаний зі стислим (попереднім) техніко-економічним обґрунтуванням. Розглядаються дві-три альтернативи, роз­роблені на попередньому етапі. Кожна альтернатива оцінюється за обраними критеріями. Встановлюються граничні умови, формуються конкретні цілі й обмеження, а також оцінюється вартість проекту (з точністю до 25- 40%).

Планування проекту. Визначивши ступінь життєздатності проекту та затвердивши рішення про початок його здійснення, складають план робіт. План являє собою структурно визначену послідовність етапів робіт. У ньому зазначаються роботи та їхні виконавці, характер робіт, тер­міни їх здійснення. План стає інструментом для роботи з усіма учасниками проекту, він є основою для складання докладного ка­лендарного графіка цих робіт і для більш точної оцінки вартості проекту.

Контрактна фаза. На цьому етапі переходять до складання так званих кваліф­ікаційних вимог, що є матеріалом для підготування контракту і проведення робочого проектування. З цією метою готується завдан­ня на проектування.

Фаза реалізації проекту. Ця фаза розбивається на дві підфази:

-  детальне (робоче) проектування та постачання;

-  будівництво.

На цій стадії піддається ризику найбільша сума грошей: ста­дія завершення проекту потребує значних витрат.


1.3. Створення проектної команди

Як уже відомо з попередніх розділів, для здійснення управ­ління проектами необхідна постійна проектна команда. Проект-менеджер і його команда мають бути єдиним цілим і працювати як добре налагоджений механізм. Створення професіональної коман­ди для нового проекту входить в обов'язок проект-менеджера вже на першому етапі його роботи. Цей процес потребує цілого комп­лексу навичок управління: вміння визначити та об'єднати у коман­ду спеціалістів з різних відділів та організацій.

У команду може бути прий­нятий кандидат, що відповідає фаховим вимогам і виявляє високу зацікавленість щодо успіху і проекту. Формуючи команду, проект-менеджер об'єднує людей на основі спільної мети і єдиних зав­дань.

Проект-менеджер повинен усіляко сприяти процесу перетво­рення групи спеціалістів у команду. Насамперед необхідно створи­ти атмосферу сприятливого психологічного клімату з метою якнай­швидшої адаптації учасників.

 Проект-менеджер вирішує такі ос­новні організаційні проблеми:

·      створення професійно-стимулюючого оточення;

·      здійснення грамотного керівництва;

·      забезпечення кваліфікованим технічним персоналом;

·      забезпечення  підтримки з боку керівництва і сприятливого навколишньогосередовища.

Лідер проекту повинен створити таке оточення, в якому б чле­ни команди нового проекту відчували професійну задоволеність, упевненість у своєму становищі, мали чітке уявлення про свої обов’язки и міру відповідальності, взаємну довіру й повагу один до одного.

Організаційна структура проектної команди

Нами вже розглядалися питання організаційної структури уп­равління проектами. Конкретизуємо їх стосовно проектної коман­ди. Незважаючи на те що команда є тимчасовим колективом, ство­реним усередині фірми, вона має свою власну організаційну струк­туру, її характер залежить від мети, завдань та інших параметрів проекту.

У практиці проект-менеджменту використовують два типи структури проектної команди.

 Матрична форма структури команди. Вона прий­нятна для малих і середніх проектів, з тривалістю життєвого цик­лу близько двох років (у різних країнах - від 0,5 до 2 років). У нашому випадку матричної форми полягає в тому, що в про­ектну команду підбираються спеціалісти з функціональних відділів фірми на тимчасовій контрактній основі. Матрична форма має свої переваги й недоліки.

Переваги:

·          гнучкість щодо організації та розвитку команди;

·          відсутність дублювання повноважень функціональних відділів,

·          присутність у членів команди „впевненості у завтрашньому дні”.

Недоліки:

·         відсутність принципу єдиноначальності;

·         тимчасовість існування колективу;

·         проблеми з розподілом ресурсів у межах фірми;

·         складність взаємовідносин усередині фірми.

Проектна форма структури команди. Для того щоб управляти великомасштабними проектами (на­приклад, будівництвом аеропорту, греблі, запуском ракети тощо) усе більше фірм стали використовувати спеціальну проектну фор­му. Для реалізації масштабного проекту всередині фірми створюється так би мовити філія фірми, її зменшена копія. Ця організац­ійна форма також має свої переваги й недоліки.

Переваги:

·     принцип єдиноначальності;

·     певність становища усередині фірми;

·     концентрація зусиль і спрямованість усієї команди на ре­зультат проекту.

Недоліки:

·     дублювання функцій усередині фірми;

·     відсутність гнучкості в розвитку та реорганізації команди;

·     невпевненість членів команди в одержанні роботи після за­вершення проекту.

Ефективність команди можна оцінити за загальновизнаними критеріями, прийнятними для будь-якої організаційної структури. Проте є специфічні риси, властиві тільки проектній команді. На­самперед - націленість усієї команди на кінцевий результат, ініціа­тива і творчий підхід до вирішення завдань. Висока продуктивність та орієнтованість на кращий варіант рішення, активне й зацікавле­не обговорення виникаючих проблем доповнюють характеристику ефективної команди.


Розділ ІІ. Особливості національного управління проектами


Информация о работе «Розробка плану маркетингу малого (середнього) підприємства»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 47702
Количество таблиц: 9
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
57835
12
9

... іод: від одного дня до місяця або кварталу. Вихідним розділом стратегічних, тактичних та оперативних планів є маркетингова програма підприємства. На відміну від великих підприємств, малі та середні не мають в своїй структурі відділів маркетингу: аналіз ринку, прогнозування кон'юнктури ринків, розробка цінової та збутової політики, планування якості продукції, рекламних заходів проводяться самими ...

Скачать
56957
8
0

... , як підприємства загалом, так і його структурних підрозділів, точно і своєчасно знайти і врахувати фактори, що впливають на кінцевий результат діяльності цього підприємства. Найважливішим показником ефективності роботи торговельного підприємства є прибуток, в якому відбиваються результати торговельної діяльності підприємства. Від розміру отриманого прибутку залежить поповнення фондів, матері ...

Скачать
163721
29
18

... висока продуктивність праці низький імідж підприємства РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ВАТ "ЮНІСТЬ"   3.1 Формування механізмів управління конкурентоспроможністю підприємства при виході на зовнішній ринок Кожне підприємство функціонує в певному зовнішньому середовищі, з елементами якого воно взаємодіє. Це середовище постійно змінюється, а тому і підприємству ...

Скачать
101442
21
4

... до найкращої ситуації, а стратегії це основні напрямки руху. Один з методів визначення проблеми – матриця визначення проблеми, яка наведена в Додатку № 3. Особливості процесу розробки маркетингової стратегії в Державній акціонерній холдинговій компанії “Артем”.   2.1.   Аналіз поточного стану Компанії, її зовнішнього та внутрішнього середовища. Державна акціонерна холдингова компанія “Артем ...

0 комментариев


Наверх