2.1.     Підходи управління проектами в іноземних країнах

Протягом кількох років проводилися експертні опитування учасників курсів з менеджменту і слухачів бізнес-шкіл – спеціалістів США, Росії, Великобританії, Франції та Німеччини, що мали практичний досвід управління. В опитувальному листі вказано було 19 характерних рис проект-менеджерів, які пропонувалося ранжувати за ступенем значущості. За аналізом результатів було виділено шість характеристик, що найчастіше зустрічалися у відповідях:

·        здатність до вирішення питань та орієнтація на результат,

·        енергія, ініціатива, відповідальність,

·        впевненість у собі;

·        перспективність, стратегічне мислення;

·        комунікабельність;

·        уміння вести переговори.

Перші чотири пункти були визнані найголовнішими абсолютно всіма учасниками, а більшістю з них були зазначені всі шість. Респонденти із США акцентували увагу на всіх шести пунктах, менеджери з Росії, Німеччини та Франції – на п’яти, (6-те місце вони віддали „технічній компетентності”, на якому не зважали британські спеціалісти).

Актуальність управління проектами як загального напрямку призвела до того, що професіонали розвинутих країн різних континентів створили свої національні, а потім й міжнародні об’єднання та організації.

На кінець 80-х, розроблялися методи управління конфліктами, проблеми керівництва проекту та команди проекту, організаційні структури проектного менеджменту.

В Європі – Міжнародна Асоціація управління проектами (INTERNET) – у 1995 році її назвали ІРМА (International Project Management Association) – об’єднує 28 країн й більше 10 тис. людей.

В Північній Америці – Інститут управління проектами (РМІ) – більше 30 тис. людей.

В Австралії – Австралійський інститут управління проектами (АІРМ).

В Азії – Японська Асоціація розвитку інжинірингу (ENAA) та інші.

Ці організації з часом установили тісні взаємні контакти для обміну інформацією, ідеями, взаємної участі у проведенні національних й міжнародних форумах з управління проектами, обміну публікацією в спеціальних виданнях. Таким чином, сформувався своєрідний світ проектного менеджменту. Який об’єднав спеціалістів різних континентів та країн, напрямків та сфер діяльності, національностей та культур.

В США була опублікована колективна праця інституту РМІ – „Збір знань з управління проектами”, в якому визначено місце, роль й структура методів і засобів проектного менеджменту та їх вклад в загальне управління.

В 1991р. в Німеччині була опублікована капітальна праця – підручник й практичне керівництво по управлінню проектами, підготовленні національною асоціацією ІНТЕРНЕТ Німеччини, в якому узагальнений й систематизований багаторічний досвід з управління проектами Німеччини.

В теперішній час в США склались глибокі традиції використання систем управління проектами в багатьох областях життєдіяльності. Причому, основну долю серед плануючих проектів складають невеликі за розмірами проекти. Наприклад, дослідження, які провів щотижневик InfoWorld, показав такі середні розміри розкладу проектів: для малих проектів – 81 робіт і 14 видів ресурсів, для середніх – 417 робіт і 47 видів ресурсів, для крупних проектів – 1198 робіт і 165 видів ресурсів. Дані цифри можуть служити відправною крапкою для менеджера, який обдумує корисність переходу на проектну форму управління діяльності власної організації. Як бачимо, застосування системи управління проектами на практиці може бути ефективним і для дуже невеликих проектів.

Західні комп’ютерні журнали регулярно публікують статті, присвячені системам для управління проектами, які включають поради користувачам таких систем і аналіз використання методики мережного планування для розв’язку задач в різноманітних сферах управління.

Так, після публікації в 1997р., праці Іліахи Голдратта „Critical Chain” (метод критичних зв’язків), використання цього методу дозволило виробничим компаніям різко збільшити продуктивність. Наприклад, завод компанії Harris Semiconductor зробив перший проект, в якому примінив МКЗ, на 34 місяця раніше строку. Даний метод сьогодні використовують 450 найкрупніших підприємств світу (Зокрема, AT&T, Boeing, Ericcson, Ford Motor, General Motors, GTE, IBM) та багато середніх та малих промислових, державних і військових організацій.

В загалом, як Ви, мабуть, вже помітили, розвиток проектного менеджменту в останні роки значно росте, і кожний рік в цій області відбуваються дуже великі події.


2.1.     Особливість управлінням проектами в Україні

Українська культура по своїй природі тісно пов’язана з сільським господарством, а воно в нашій країні завжди відносилося до категорії ризикованого. Якщо засіяти поле раніше часу – заморозки можуть все знищити, якщо дуже пізно – врожай не встигне дозріти. Звідси велика залежність від зовнішніх впливів й ситуацій та неготовність у повній мірі брати відповідальність на себе.

Особливості України, по відношенню до задачі управління проектами:

·     Нерівномірність у виконанні роботи, нерівний графік працездатності, авральне рішення задач, яке відбувається з довгим періодом „розкачки” чи зниженою працездатністю.

·     Здатність в стислі короткі строки виконувати неймовірний обсяг робіт, інколи навіть без шкоди для якості.

·     Готовність очікувати більш сприятливі умови для реалізації робі проекту, прагнення призупиняти чи переносити виконання робіт, якщо зовнішні умови не сприяють їх виконанню.

·     Усвідомлена впевненість, що почата колись робота, решті решт, може закінчитися і „без моєї участі”.

Також Україні притаманний порівняно високий рівень орієнтації на процес, а не на результати. Основні наслідки цього, які бажано ураховувати в управлінні персоналом проекту:

·     Висока ступінь захоплення процесом виконання роботи чи операції проекту.

·     Здатність забувати о причинах, які спонукали виконувати окрему роботу чи операцію.

·     Здатність забувати о строках чи інших характеристиках мети робіт.

·     Здатність самовіддано та аскетично виконувати ті види робіт, які викликають найбільший інтерес.

·     Небезпечність підміни основної цілі роботи деякою скритою чи проміжною метою, коли замість того, щоб сформувати план маркетингових заходів по результатам дослідження, працівник концентрує всю увагу на деталях звіту о маркетингових дослідженнях.

Оскільки український народ постійно захищав свою землю та воював з сусідами, зараз це призвело до особливостей в плануванні проектом, тобто розвинута трудова битва та боротьба за якість роботи.

Наслідки цієї особливості Україні, ураховуючи управління проектом:

·        Прагнення знаходити собі ворога, який заважає виконанню основних робіт, створює негативні умови для реалізації проекту. Особливо популярно в нашій країні в якості такого „загального ворога” згадувати органи державної влади.

·        Прагнення розглядати мілкі внутрішні неприємності і нечіткості як результат дій внутрішнього ворога.

·        Збільшення активності та ініціативи персоналу в ситуації, коли виникає зовнішня й внутрішня загроза процесу реалізації проекту.

·        Здатність навіть явні прояви агресивної активності пояснювати виключно як примусові захисні заходи.

Якщо враховувати всі вище вказані особливості українського менталітету, покладатися на них, складати документи, прикази та звернення в рамках проекту, можна досягнути значного ефекту в управлінні персоналом проекту.

Покладаючись на великий вже досвід в області адаптації управління бізнесом, можна впевнено сказати, що в Україні можна адаптувати практично любе трохи грамотне й ефективне починання, якщо розуміти, як треба діяти в управлінні та плануванні проектами та брати до уваги особливості українського менеджменту. Це стосується й технологій управління проектами.

В таблиці 2.1. будуть показані відмінності управління бізнесом Україною та країнами на Ближньому Сході.


Таблиця 2.1. Різниця підходів що до управління проектами на Ближньому Сході і в Україні

Ознаки

Підходи управління проектом на Ближньому Сході

Підходи управління проектом в Україні

Управління Авторитарна направленість Відокремлення стилю управління та керівництва, адекватного ситуації
Організаційна структура Бюрократична, орієнтована на владу та особистість - направленість Децентралізовані структури, передача влади
Поведінка при прийнятті рішення Імпровізуюче планування і прийняття рішення у верхніх ешелонах підприємства Відточені методи планування, використання систем інформування менеджменту та аналітичний стиль поведінки в процесі прийняття рішень
Оцінка виконаної роботи та контроль Недолік системи контролю виконаної роботи, неформальний контроль Передові системи контролю, які включають до себе перевірку витрат і якості
Кадрова політика Перевага особистих й родинних зв’язків Заміщення позицій з точки зору кваліфікованості робітника та кадрової політики
Спілкування Строге виконання службової дробини зверху вниз й спілкування беручи до уваги займану соціальну позицію. Влада й національність, стислі особисті зв’язки Рівноправство в спілкуванні, вільні (не досить сильні) особисті зв’язки

Розгляд чужої культури управління проектами на фоні власної української показує нам, що вони значно відрізняються і в цьому є свої переваги.

Розділ ІІІ. Розробка плану управління проектом

кафе-бару “Незабудка”


Информация о работе «Розробка плану маркетингу малого (середнього) підприємства»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 47702
Количество таблиц: 9
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
57835
12
9

... іод: від одного дня до місяця або кварталу. Вихідним розділом стратегічних, тактичних та оперативних планів є маркетингова програма підприємства. На відміну від великих підприємств, малі та середні не мають в своїй структурі відділів маркетингу: аналіз ринку, прогнозування кон'юнктури ринків, розробка цінової та збутової політики, планування якості продукції, рекламних заходів проводяться самими ...

Скачать
56957
8
0

... , як підприємства загалом, так і його структурних підрозділів, точно і своєчасно знайти і врахувати фактори, що впливають на кінцевий результат діяльності цього підприємства. Найважливішим показником ефективності роботи торговельного підприємства є прибуток, в якому відбиваються результати торговельної діяльності підприємства. Від розміру отриманого прибутку залежить поповнення фондів, матері ...

Скачать
163721
29
18

... висока продуктивність праці низький імідж підприємства РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ВАТ "ЮНІСТЬ"   3.1 Формування механізмів управління конкурентоспроможністю підприємства при виході на зовнішній ринок Кожне підприємство функціонує в певному зовнішньому середовищі, з елементами якого воно взаємодіє. Це середовище постійно змінюється, а тому і підприємству ...

Скачать
101442
21
4

... до найкращої ситуації, а стратегії це основні напрямки руху. Один з методів визначення проблеми – матриця визначення проблеми, яка наведена в Додатку № 3. Особливості процесу розробки маркетингової стратегії в Державній акціонерній холдинговій компанії “Артем”.   2.1.   Аналіз поточного стану Компанії, її зовнішнього та внутрішнього середовища. Державна акціонерна холдингова компанія “Артем ...

0 комментариев


Наверх