2.5 Вимоги до якості

Якість шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя багато у чому залежить від використаних матеріалів, конструктивних особливостей та методу виготовлення. У автоматичних ручок подача чорнил або пасти повинна проходити рівномірно та безперервно; пір’я та шарик повинні ковзати по аркушу плавно та не дряпати поверхню. Оболонка олівців повинна бути з м’якої деревини або пластику та рівномірно вкрита лаком. Вимагається, щоб пишучий стержень не кришився та не дряпав папір. Поверхня сухих акварельних красок виключає тріщини та розслоювання. При змочуванні волосяного пучка кисті він повинен утворювати гострий кінець.

Усі вироби повинні відповідати вимогам стандартів та технічних умов. Папір повинен бути гладким, не мати зморшок, складок, жирних та брудних плям, різних відтінків на аркуші чи у рулоні. Папір для письма, креслення та малювання повинен мати високу проклейку. Папір для креслення повинен відрізнятись високою білизною та гладкістю. Поверхня паперу для малювання повинна добре сприймати фарби та туш. При стиранні гумкою ліній, проведених м’яким олівцем папір не повинен кошлатитись. Машинописний папір повинен добре приймати фарбу з копіювального паперу та володіти супротивом до продавлювання.

При перевірці якості мікрокалькуляторів встановлюють якість зображення цифр та сигналів, які на індикаторному пристрої повинні бути чіткими, добре розрізненні та забезпечувати однозначне зчитування інформації на відстані не менш 0,5 м при нормальному освітленні мікрокалькулятора. Висвіченя незначущих нулів та хибних цифр не допускається.

За останні декілька років на ринку дитячих шкільних канцтоварів чітко сформувалась така тенденція: споживачі стали вимогливими не до ціни, а до якості товару. Сьогодні набагато більший попит мають такі товари, які відповідають найвищим вимогам: це, наприклад, високий відсоток білизни паперу зошитів і альбомів для малювання, відповідний естетичний вигляд і висока щільність обкладинок, зручність у користуванні для дітей тими чи іншими канцелярськими товарами, рюкзаками, пеналами тощо.


3. Технологія продажу шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя

3.1 Приймання та зберігання

Суб'єкт господарської діяльності зобов'язаний забезпечити приймання, зберігання і продаж у роздрібній мережі шкільно-письмових товарів відповідно до вимог законодавчих актів, ГОСТів, ДСТУ, ТУ, зразків (еталонів).

Шкільно-письмові товари у суб'єкта господарської діяльності повинні бути з відповідними документами, наявність яких передбачена законодавством.

Суб'єкт господарської діяльності повинен реалізовувати товари, які підлягають обов'язковій сертифікації, за умови наявності в документах, згідно з якими надійшли товари, реєстраційних номерів сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність, якщо це встановлено технічним регламентом з підтвердження відповідності на відповідний товар.

Працівники суб'єкта господарської діяльності, які здійснюють обслуговування покупців, повинні мати спеціальну професійну підготовку:

знати асортимент і якісні характеристики товарів шкільно-письмової підгрупи, ознаки дефектів виробничого характеру;

правила підготовки товарів до продажу; принципи розміщення, викладки товарів і оформлення вітрин; способи показу і пакування товарів; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації;

порядок таврування засобів міри та ваги; правила роботи реєстраторів розрахункових операцій і порядок розрахунку з покупцями;

види торговельного обладнання, інвентарю, інструментів і правила користування ними; правила поводження з тарою;

правила санітарії і гігієни, а також техніки безпеки та пожежної безпеки тощо.

Працівники суб'єкта господарської діяльності повинні мати формений або інший одяг, що відповідає естетичним вимогам.

До подання товарів у торговельний (демонстраційний) зал працівники суб'єкта господарської діяльності проводять підготовку товарів до продажу (розпакування, перевірка цілісності індивідуальної упаковки, пломб підприємства-виробника, наявності маркувальних даних і якості тощо).

У разі відсутності на індивідуальній упаковці товару маркування підприємства-виробника, визначеного законодавчими актами та нормативними документами, товар до продажу не допускається.

У разі пошкодження (потертості) маркувального ярлика підприємства-виробника суб'єкт господарської діяльності переносить усі маркувальні дані на дублікат товарного ярлика, який засвідчує підписом особа, відповідальна за приймання товару. Дублікат товарного ярлика прикріплюється до товару.

3.2 Підготовка до продажу та організація робочого місця

Роздрібний продаж шкільно-письмових та канцелярських товарів здійснюється через спеціалізовані підприємства, у тому числі фірмові, підприємства з універсальним асортиментом непродовольчих товарів, спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом продовольчих товарів, підприємства роздрібної торгівлі споживчої кооперації, дрібнороздрібну торговельну мережу.

Роздрібна торгівля канцелярськими товарами може здійснюватися декількома різновидами магазинів.

У першу чергу, це спеціалізовані магазини. Другий різновид - універмаги, які пропонують подарунковий і представницький асортимент. Як правило, це якісна та дорога канцелярська продукція.

Торговельні супер- та гіпермаркети, кількість яких постійно зростає в останнього часу, також пропонують серед свого асортименту канцелярію. До того ж, "перетягують" значну частину найбільш забезпечених покупців, тобто родини, які мають машини.

Переваги крупних торговельних мереж полягають у тому, що їх відвідувачам зручно купувати все необхідне в одному місці, до того ж, такі магазини можуть працювати на дуже низьких цінах, привабливих для всіх верств населення.

Один із видів роздрібної торгівлі - канцелярські крамниці. На ринку України вибір магазинів досить широкий. Для того щоб магазин був успішним, сьогодні потрібно вирватись з інформаційного хаосу ринку та встановити емоційний взаємозв'язок з покупцем. Торговці починають усвідомлювати помилковість методу, коли вони, наприклад, минулого тижня пропонували споживачам знижку 40%, пропонують її на цьому тижні і пропонуватимуть у майбутньому. Потрібно постійно вигадувати щось нове. Усі крамниці мають спільну тенденцію, а саме: окремо виділяють місця та стенди для певних торгових марок, так званих ринкових брендів, оскільки вони диференціюються між собою та викликають асоціації у споживача.

Робоче місце продавця повинно бути належним чином обладнане (криті або відкриті столи, прилавки), мати площу для викладки і зберігання запасів товарів тощо.

Основним торговельним приміщенням є торговельний зал, що, як правило, займає більшу частку в загальній площі магазина. Він служить для розміщення робочого й виставочного запасу товарів, тут виробляється відбір товарів покупцями, здійснюються розрахункові операції за відібрані товари, виявляються різні додаткові послуги покупцям. У торговельному залі організовані робочі місця продавців, касирів, продавців-консультантів, касирів-контролерів і інших працівників магазина. Тому пристрій і планування торговельного залу повинні відповідати вимогам раціональної організації чинених тут операцій. Найважливішими із цих вимог є: вільний рух купівельного потоку; забезпечення найкоротших шляхів руху товарів із зон зберігання й підготовки товарів до продажу до місць їхнього викладення й розміщення; створення умов гарної оглядовості й зручності для орієнтації покупців.

Інтер'єр торговельного залу магазина повинен відповідати естетичним і економічним вимогам. Фактор ергономіки повинен ураховуватися при організації основних функціональних зон, при розміщенні й конструюванні основних елементів інтер'єра торговельного залу.

Розміщення приміщень і їхнє планування повинні бути спрямовані на забезпечення максимальні зручності для покупців при відборі й покупці ними товарів, раціональне здійснення всіх торгово-технологічних операцій на основі широкого впровадження сучасного торгово-технологічного встаткування. Планування приміщень магазина повинна забезпечувати нормальні умови роботи персоналу, високий рівень продуктивності праці працівників. Пристрій і розміщення приміщень повинні бути підлеглі вимогам схоронності товарно-матеріальних цінностей на торговельних підприємствах.

Розрізняють наступні основні варіанти технологічних планувань торговельного залу: лінійне, боксове й змішане. Вибір відповідного варіанта технологічного планування здійснюється з урахуванням розмірів і конфігурації торговельного залу, асортиментів реалізованих товарів і методів їхнього продажу.

Лінійне планування торговельного залу є найбільш раціональною для продажу товарів за допомогою самообслуговування.

При боксовому плануванні всю площу торговельного залу розбивають на ізольовані друг від друга бокси (відділи).

Змішане планування передбачає розміщення встаткування в торговельному залі з використанням комбінацій лінійного й боксового планувань.

Планування робочих місць продавців у магазинах, що застосовують традиційні форми обслуговування покупців, залежить від асортиментів реалізованих товарів, типу підприємства. Розміщають робочі місця продавців ближче до приміщень, у яких здійснюються зберігання й підготовка до продажу товарів.

Планування вузла розрахунку повинна забезпечувати безперешкодний напрямок руху купівельних потоків, виключати зустрічні потоки. Касові кабіни повинні розташовуватися таким чином, щоб потік покупців проходив ліворуч від робочих місць контролерів-касирів. При організації єдиного вузла розрахунку необхідно передбачати застосування сполученої системи "вхід - вихід".

При розробці схеми технологічного планування для конкретного магазина варто враховувати його тип, розмір торговельної площі, конфігурацію торговельного залу й т.д. Технологічна схема повинна відповідати наступним основним вимогам: створювати для покупців умови безперешкодного вибору товарів у мінімально короткий строк; оптимально використати торговельні площі; створювати необхідні умови працівникам магазина для раціональної організації торгово-технологічного процесу.

Продавці шкільно-письмових товарів повинні до початку торгівлі забезпечити в торговельному залі наявність продукції в повному асортименті та в достатній кількості. У процесі реалізації запаси шкільно-письмових товарів повинні систематично поповнюватися.

Раціональна викладка товарів дозволяє ефективно використовувати обладнання, покращує умови огляду і підбору товарів покупцями, скорочує втрати часу персоналу на поповнення запасів товарів у торговельному залі.

У торговому залі магазину представлена велика кількість товарів, тому гірки є найбільш прийнятним місцем їх викладки. Чисті, акуратно заповнені товаром, привабливо оформлені гірки стимулюють покупця оглянути і підібрати товар, здійснити покупку.


Висновки та пропозиції

Особливістю українського ринку престижного пишучого приладдя є різноманітність торгових марок, що породжує конкуренцію між ними і можливість широкого вибору для споживача.

Що стосується тенденцій ринку, то поки що український споживач досить консервативний у виборі: надає перевагу чорним та сталевим кольорам і класичним моделям письмового приладдя.

Українські оператори з цікавістю стежать за ринком Росії, куди багато потужних закордонних підприємств інвестують капітали, привозять своє обладнання, надають технології та створюють спільні підприємства. В Україні поки що такі тенденції не спостерігаються, проте це лише справа часу. Очікують, що невдовзі виробники зацікавляться й Україною, зокрема паперовим ринком, виробництвом папок та пластикових виробів. Звісно, розміщення високотехнологічного виробництва, наприклад дорогих ручок, в Україні малоймовірне.

Сьогодні оператори намагаються максимально закріпити свої позиції, розвити всі можливі напрями та об’єднатись, очікуючи приходу потужних гравців. Коли на ринок приходить виробник, встановлює нові ціни, то зазвичай за цим відбувається перерозподіл ринку. На думку деяких операторів, більшість компаній будуть змушені піти з ринку або переорієнтовуватися на інші сегменти.

Вітчизняні споживачі шкільно-письмових товарів надають частіше перевагу товарам іноземного виробництва завдяки більшому асортименту таких товарів, їх великому ціновому діапазону і відповідності ціна-якість. Закордонні товари є більш конкурентоспроможними на українському ринку, і тому потрібно порекомендувати вітчизняним виробникам приділити велику увагу розробці нових ліній в асортименті приладів для письма, розробити нові моделі товарів, які б користувалися попитом, орієнтуватись на потреби і вимоги споживачів до таких приладів.

В роботі також було досліджено особливості організації роботи відділу шкільно-письмових товарів в магазині, вимоги до організації торгівлі, планування торговельних залів, організації роботи продавців та інші аспекти магазинної торгівлі шкільно-письмовими товарами.


Використана література

1. Алексеев Н.С. Товароведение хозяйственных товаров: Учеб. для студ. вузов, обуч. по спец. 1732 “Товароведение и орг. торговли непрод. товарами.” - М.: Экономика, 1989.

2. Ещенко В.Ф., Леженин Е.Д. Товароведение хозяйственных товаров: Учеб. для товаровед. фак. торг. вузов. В 2-х томах. Т.2. - М.: Экономика, 1984.

3. Исследование непродовольственных товаров: Учеб. пособие для товаровед. фак. торг. вузов / А.Т. Голубятникова, Г.В. Жильцова и др. - М.: Экономика, 1982.

4. Товароведение и организация торговли непродовольственными товарами: Учеб. Для нач. проф. Образования / Под ред. А.Н. Неверова, Т.И. Чалых. – М.: ИРПО; Изд. Центр “Академия”, 2000.

5. Товароведение непродовольственных товаров: Уче. Пособие / В.Е. Сыцко, М.Н. Миклушов, Г.С. Турилкина и др.; Под ред. В.Е. Сыцко, М.Н. Миклушова. –МН.: Выш. Шк., 1999.

6. Чечеткина Н.М., Путилина Т.И. Горбунова В.В. Товарная экспертиза. Серия “Учебники и учебные пособия”. Ростов н/Д: “Феникс”, 2000.

7. Чуканова Н.Н. Товароведение и товароведная экспертиза непродовольственных товаров: Учеб. Пособие. – Владивосток: ВФ РТА, 1998.


Информация о работе «Технологія продажу шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 34663
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
45378
0
3

... рисою продукції "PILOT" є передовий японський дизайн. У своїх розробках фірма широко використовує останні комп'ютерні технології, розробки власних учених. ІІ. КЛАСИФІКАЦІЯ АСОРТИМЕНТУ ШКІЛЬНО – ПИСЬМОВИХ ТОВАРІВ, ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ 2.1 Олівці Олівці в деревній оболонці. Обсяг їх виробництва в РФ щорік збільшується. Якщо в 2001 р. їх було виготовлено 1075 млн. шт., то в 2005 г.— близько ...

Скачать
47924
0
1

... і зобов'язаний забезпечити приймання, зберігання і продаж у роздрібній мережі шкільно-письмових товарів відповідно до вимог законодавчих актів, ГОСТів, ДСТУ, ТУ, зразків (еталонів). Шкільно-письмові товари у суб'єкта господарської діяльності повинні бути з відповідними документами, наявність яких передбачена законодавством. Суб'єкт господарської діяльності повинен реалізовувати товари, які пі ...

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

Скачать
140817
0
0

... на увазі відправник, коли формулювалася його ідея. Якщо реакції на ідею не вимагається, процес обміну інформації на цьому може завершитися. РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ВАТ “РІВНЕНСЬКА КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА”   2.1 Характеристика організаційної структури підприємства ВАТ "Рівненська кондитерська фабрика" заснована в 1944 роцi на базі вяляної фабрики. Iз малих пристосованих ...

0 комментариев


Наверх