6.         Для діагностичних цілей використовують рентгенконтрастні речовини, що містять Йод.

Тут можна назвати такі препарати: Уровіст (діюча речовина Натрію амидотризоат), поставляється у розчині для ін'єкцій. Йод, що входить до складу препарату, за рахунок поглинання рентгенівських променів підвищує контрастність зображення при ангіографії, комп'ютерній томографії, ангіокардіографії, дослідженнї органів ШКТ. А також Тразограф, що має діючу речовину меглумінову сіль, та діє аналогічно Уровісту.

7.         Штучно отримані радіоактивні ізотопи Йоду I123, I125, I131 використовуються для визначення функціонального стану щитовидної залози і лікування ряду її захворювань. Застосування радіоактивного Йоду в діагностиці зв'язано зі здатністю Йоду виборчо накопичуватися в щитовидній залозі; використання в лікувальних цілях засновано на здатності випромінювання радіоізотопів Йоду руйнувати клітки залози, що виробляють гормони.

8.         Також можлива нестача йоду, пов’язана з кліматом або іншими факторами.

В такому разі рекомендовано Леовіт Вітайод. Цей препарат використовують для поступового ефективного введення йоду. Він ефективний при інтенсивній інтелектуальній діяльності. Рекомендовано у якості БАД до їжі загальзміцнювальної дії при інтенсивній інтелектуальній діяльності, як додаткове джерело йоду. Він сприяє компенсації йодного дефіциту, зменшує стомлюваність, дратівливість, не змінює нормальний гематологічний і ендокринний статус.

Препарати Йоду, відносно дешеві і доступні, застосовувані з давніх часів у якості високоефективних лікувально-профілактичних засобів із самими різними показаннями, не утратили своєї актуальності і сьогодні.

Для аналізу в даній роботі були обрані три препарати, які представлені на Українському фармацевтичному ринку:

1.         Йодомарин – виробник “Берлін-Хемі”, Німеччина

2.         Йодбаланс – виробник “Нікомед”, Норвегія

3.         Йодид – виробник “Фармак”, Україна 2.3. Йодомарин

2.3.1. Назва: ЙОДОМАРИН (Iodomarin) (рис. 8)

2.3.2. Виробник: BERLIN-CHEMIE AG/MENARINI GROUP

2.3.3. Склад і форма випуску:

Йодомарін® 100

Пігулки

в 1 табл: калія йодид – 131 мкг, в т.ч. йод – 100 мкг.

Інші інгредієнти: лактози моногідрат, магнію карбонат основний легкий, желатин, карбоксиметилкрахмала натрієва сіль, кремнію діоксид високодисперсний, магнію стеарат.

Упаковка: 50 шт., 100 шт.

Йодомарін® 200

Пігулки

в 1 табл: калія йодид – 262 мкг, в т.ч. йод – 200 мкг.

Інші інгредієнти: лактози моногідрат, магнію карбонат основний легкий, желатин, натрію карбоксиметилкрахмал, кремнію діоксид високодисперсний, магнію стеарат.

Упаковка: 25 шт.

2.3.4. Опис лікарської форми: Плоскі по обидва боки таблетки білого чи майже білого кольори, з однобічною насічкою для розподілу.

2.3.5. Фармакологічна дія

Йодвмісний препарат, компенсує дефіцит йоду, стимулює синтез і вивільнення ТТГ. Попереджає накопичення радіоактивного йоду в щитовидній залозі і забезпечує її захист від дії радіації, перешкоджає розвитку гіперплазії щитовидної залози. Йод, виділяючись слизистою оболонкою бронхів, викликає її реактивну гіперемію, підвищення секреції рідкого компоненту мокроти і покращує її відкашлювання. Володіє протимікробною дією. Зменшує відкладення ліпідів в артеріях.

2.3.6. Фармакокінетика

Абсорбція - швидка і повна. Концентрація в плазмі - 0.1-0.5 мкг/дл. В основному, поглинається щитовидною залозою, де окислюється до йоду. Субстратно забезпечує йодування Тирозину в щитовидній залозі з утворенням моно- і дийодтирозину. Накопичується також в слинних і лактирующих молочних залозах, тканині шлунку (вміст в слині, молоці і шлунковому соку перевищує плазмовий рівень в 30 разів). Виводиться нирками, частково - бронхіальними, слинними і слизистими залозами.

2.3.7. Показання

Ендемічний зоб. Профілактика розвитку захворювань, що викликаються дефіцитом йоду (ендемічний зоб, при вагітності, після резекції зобу, викликаного дефіцитом йоду). Профілактика ураженя щитовидної залози під впливом опромінювання.

2.3.8. Протипоказання

Гіперчутливість, гіперкаліємія, гіперфункція щитовидної залози виражена або прихована (в т.ч. дифузний і вузловий токсичний зоб), токсична аденома і ін. доброякісні пухлини щитовидної залози, герпетиформний дерматит Дюрінга, туберкульоз легенів, нефрит, нефроз, вагітність (за винятком загрози надходження радіоактивного йоду, призначають спільно з калія перхлоратом), період лактації (при дозах понад 300 мкг/сут).

2.3.9. Режим дозування

Для профілактики виникнення зобу дітям (в т.ч. новонародженим) Йодомарін призначають в дозі 50-100 мкг/сут;

підліткам і дорослим - 100-200 мкг/сут;

при вагітності і в період грудного вигодовування - 200 мкг/сут.

Для профілактики рецидиву зобу після проведення оперативного втручання на щитовидній залозі або після закінчення медикаментозного лікування зобу препаратами гормонів щитовидної залози добова доза Йодомаріна складає 100-200 мкг.

Профілактичний прийом Йодомаріна, як правило, проводять протягом декількох років, нерідко - протягом всього життя.

Для лікування зобу дітям (в т.ч. новонародженим) і підліткам


Информация о работе «Контроль якості препаратів, що містять йод»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 64717
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
101834
0
0

... повинна вписуватися в технологічну схему як один з елементів процесу, інтенсифікуючи або, принаймні, не зменшуючи продуктивності праці. 2. Види внутрішньоаптечного контролю й основні форми його удосконалення 2.1 Контроль якості ліків в умовах аптек У державному нормуванні виробництва лікарських препаратів велика увага приділяється контролю якості готового продукту. Якість лікарського ...

Скачать
129526
2
3

... амілази і пуллуланази або альфа-амілази і глюкоамілази, активних при високій температурі. Однак складність культивування анаеробних бактерій в заводських умовах робить цей спосіб отримання препарату амілолітичних ферментів практично непридатним. З літературних даних відомо, що найбільш термостабільними гідролітичними ферментами, такими як альфа-амілази, пуллуланази, а в ряді випадків і протеази є ...

Скачать
61444
3
1

... Ін-т ендокрин. та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМНУ. – №2003077197; заявл. 30.07.03; опубл. 15.06.2004, Бюл. №6. АНОТАЦІЯ Турчин В.І. Йодний дефіцит та патологія щитоподібної залози серед дитячого населення у Північному регіоні України. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.14 – ендокринологія. – Інститут ендокринології та ...

Скачать
43368
1
0

... + 6e + 14H = 2Cr + 7H2O Робочі розчини K2Cr2O7 готують по точній наважці без використання встановлюючи речовин. Розчини дихромату стабільні і довго зберігаються без змін. Аналіз поводять методом прямого титрування в присутності індикатора дифениламин, забарвлений в синій колір при найменшому надлишку дихромату. Титанометрія – цей метод оснований на відновленні аналізуючої речовини , при цьому ...

0 комментариев


Наверх