2.3.10. Застосування при вагітності і годівлі грудьми: При вагітності і грудному вигодовуванні рекомендується застосування в дозах 200 мкг/сут.

2.3.11. Побічні дії: При профілактичному застосуванні в будь-якому віці, а також при терапевтичному застосуванні в немовл, дітей і підлітків побічних дій, як правило, не спостерігається. У рідких випадках постійний прийом препарату може привести до розвитку «йодизма», що може виявлятися присмаком металу в роті, набряклістю і запаленням слизуватих оболонок (нежить, конъюнктивит, бронхіт), «йодною лихоманкою», «йодними вуграми». Украй рідко - набряк Квинке, ексфоліативний дерматит. При застосуванні препарату в дозі більш 150 мкг/сут, схований гіпертиреоз може перейти в манифестную форму. При застосуванні доз від 300 до 1000 мкг/сут можливий розвиток гіпертиреозу (особливо в літніх пацієнтів, що страждають зобом протягом тривалого періоду, при наявності вузлового чи дифузійного токсического зоба).

2.3.12. Взаємодія: Можливе посилення чи ослаблення дії і розвиток побічних ефектів при спільному застосуванні із солями літію, калійзберігаючими діуретиками і речовинами, що гальмують утворення гормонів щитовидної залози.

2.3.13. Особливі вказівки

Пігулки приймають після їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини.

2.3.14. Лікарська взаємодія

При одночасному застосуванні Йодомаріна з калійзберігаючими діуретиками можливий розвиток гіперкаліємії. Одночасне застосування Йодомаріна і препаратів літію сприяє розвитку зобу і гіпотиреозу.

2.3.15. Умови і терміни зберігання

Препарат слід зберігати в недоступному для дітей місці при температурі від 15° до 25°C. Термін придатності - 3 року.

2.3.16. Умови відпуску з аптек

Препарат дозволений до застосування як засіб безрецептуного відпуску.

2.4. Йодбаланс

2.4.1. Назва: ЙОДБАЛАНС (JODBALANCE) (potassium iodide) (рис. 9)

2.4.2. Представництво: НИКОМЕД

2.4.3. Власник реєстраційного посвідчення: MERCK

2.4.4. Форма випуску, склад і упаковка

Йодбаланс® 100

Пігулки

в 1 табл: калія йодид – 130.8 мкг, в т.ч. йод – 100 мкг.

Інші інгредієнти: лактози моногідрат, целюлоза, крохмаль кукурузний, кремнію диоксид колоїдний, магнію стеарат, МКЦ.

Упаковка: 25 шт.

Йодбаланс® 200

Пігулки

в 1 табл: калія йодид – 261.6 мкг, в т.ч. йод – 200 мкг.

Інші інгредієнти: лактози моногідрат, целюлоза, крохмаль кукурузний, кремнію диоксид колоїдний, магнію стеарат, МКЦ.

Упаковка: 25 шт.

2.4.5. Фармакологічна дія

Препарат йоду. Йод відноситься до життєво важливих мікроелементів, є складовою частиною гормонів щитовидної залози. Тиреоїдні гормони беруть участь в регуляції обмінних процесів в організмі: білковому, жировому, вуглеводному і енергетичному; необхідні для розвитку всіх органів і систем, регулюють діяльність головного мозку, нервової і серцево-судинної систем, статевих і молочних залоз, грають важливу роль в зростанні і розвитку дитини, формуванні його інтелектуальних здібностей. Особливо необхідний для дітей, підлітків, жінкам при вагітності і в період лактації (грудного вигодовування).

Йодбаланс, будучи джерелом йоду, заповнює його дефіцит в організмі, перешкоджає розвитку йододефицитных захворювань, запобігає розвитку зобу, пов'язаного з недоліком йоду в їжі. Нормалізує розмір щитовидної залози у новонароджених, дітей, підлітків і дорослих.

2.4.6. Показання

профілактика ендемічного зобу;

профілактика рецидиву зобу після його хірургічного видалення, а також після закінчення лікування зобу препаратами гормонів щитовидної залози;

лікування дифузного еутиреоидного зобу у новонароджених, дітей, підлітків і дорослих пацієнтів молодого віку.

2.4.7. Режим дозування

Для профілактики ендемічного зобу новонародженим і дітям призначають препарат з розрахунку 50-100 мкг йода/сут;

підліткам і дорослим - 100-200 мкг йода/сут;

при вагітності і в період лактації (грудного вигодовування)

Для профілактики рецидиву зобу після його хірургічного видалення або після закінчення курсу лікування препаратами гормонів щитовидної залози

При лікуванні еутиреоидного зобу новонародженим, дітям, підліткам, дорослим пацієнтам молодого віку

Добову дозу слід приймати в 1 прийом, після їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини.

Застосування препарату з профілактичною метою

Для лікування зобу у новонароджених в більшості випадків досить 2-4 тижні; у дітей, підлітків і дорослих

2.4.8. Побічна дія

При профілактичному застосуванні Йодбаланса, а також при терапевтичному застосуванні у новонароджених, дітей і підлітків побічних дій, як правило, не спостерігається.

2.4.9. Протипоказання

виражений тиреотоксикоз;

прихований тиреотоксикоз (при застосуванні в дозах більше 150 мкг/сут);

герпетиформний дерматит Дюрінга;

токсична аденома, вузловий зоб при застосуванні в дозах більше 300 мкг/сут (за винятком передопераційної терапії з метою блокади щитовидної залози);

підвищена чутливість до йоду.

Йодбаланс не слід приймати при гіпотиреозі, за винятком тих випадків, коли розвиток останній викликано вираженим дефіцитом йоду.

Призначення препарату слід уникати при терапії радіоактивним йодом, за наявності або при підозрі на рак щитовидної залози.

2.4.10. Вагітність і лактація

При вагітності і в період грудного вигодовування потреба в йоді підвищується, тому особливо важливим є застосування Йодбаланса в достатніх дозах для забезпечення адекватного надходження йоду в організм (надходження йоду повинне бути не менше 200 мкг/сут).

Слід враховувати, що препарат у високих дозах (більше 1000 мкг/сут) добре проникає через плацентарний бар'єр і може викликати розвиток гіпотиреозу і зобу у плоду. Йод також виділяється з грудним молоком. Тому застосування препарату при вагітності і в період грудного вигодовування можливо тільки в дозах, що рекомендуються.

2.4.11. Особливі вказівки

Слід враховувати, що на тлі терапії препаратом у хворих з нирковою недостатністю можливий розвиток гіперкаліємії.

2.4.12. Передозування

При тривалому призначенні препарату у високих дозах (більше 300 мкг/сут) можливий розвиток йод-індукованого гіпертиреозу (особливо у немолодих пацієнтів, за наявності вузлового зобу або токсичної аденоми).

При терапії препаратами йоду в дуже високих дозах (більше 1000 мкг/сут) в окремих випадках можуть розвиватися що викликаються йодом зоб і гіпотиреоз.

Хронічне передозування може привести до розвитку йодизму (металевий присмак в роті, набряк і запалення слизистих оболонок /ринит, кон'юнктивіт, гастроентерит, бронхит/, зігріваючи висип, дерматит, набряк слинних залоз, підвищення температури, дратівливість).

2.4.13. Лікарська взаємодія

Ефективність лікування тиреостатиками при одночасному прийомі препаратів йоду знижується.

Перхлорат і тіоціонат калія пригнічують поглинання йоду щитовидною залозою.

Прийом препаратів йоду у високих дозах і одночасне призначення калійзберігаючих діуретиків може привести до розвитку гіперкаліємії.

Одночасне призначення препаратів йоду у високих дозах і препаратів літію сприяє розвитку зобу і гіпотиреозу.

2.4.14. Умови і терміни зберігання

Препарат слід зберігати в захищеному від світла, недоступному для дітей місці при температурі від 15° до 30°С. Термін придатності - 3 року.

2.5. Йодид

2.5.1. Міжнародна і хімічна назви: Potassium iodide, калію йодид (рис. 10)

2.5.2. Основні физико-хімічні властивості: пігулки білого з жовтуватим відтінком кольору с плоскою поверхнею и фаскою

2.5.3. Склад: одна таблетка містить 130,8 мкг чи 261,6 мкг калію йодиду, що відповідає 100 мкг чи 200 мкг йоду;

2.5.4. Допоміжні речовини: цукор молочний, целюлоза мікрокристалічна, магнію карбонат основний, поливинилпирролидон, натрію тіосульфат, аэросил, магнію стеарат.

2.5.5. Форма випуску: Пігулки.

2.5.6. Фармакотерапевтична група

Препарати йоду, які використовуються при захворюваннях щитовидної залози.

2.5.7. Фармакологічні властивості

Препарат неорганічного йоду. При використанні таблеток Йодид-Фармак® усувається дефіцит йоду і відновлюється порушений синтез тиреоїдних гормонів. Під впливом надлишку йодидів (який виникає за рахунок калію йодиду) гальмується біосинтез тиреоїдних гормонів, їхнє вивільнення з тиреоглобуліну, знижується чутливість щитовидної залози до тиреотропного гормону гіпофіза і блокується його секреція.


Информация о работе «Контроль якості препаратів, що містять йод»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 64717
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
101834
0
0

... повинна вписуватися в технологічну схему як один з елементів процесу, інтенсифікуючи або, принаймні, не зменшуючи продуктивності праці. 2. Види внутрішньоаптечного контролю й основні форми його удосконалення 2.1 Контроль якості ліків в умовах аптек У державному нормуванні виробництва лікарських препаратів велика увага приділяється контролю якості готового продукту. Якість лікарського ...

Скачать
129526
2
3

... амілази і пуллуланази або альфа-амілази і глюкоамілази, активних при високій температурі. Однак складність культивування анаеробних бактерій в заводських умовах робить цей спосіб отримання препарату амілолітичних ферментів практично непридатним. З літературних даних відомо, що найбільш термостабільними гідролітичними ферментами, такими як альфа-амілази, пуллуланази, а в ряді випадків і протеази є ...

Скачать
61444
3
1

... Ін-т ендокрин. та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМНУ. – №2003077197; заявл. 30.07.03; опубл. 15.06.2004, Бюл. №6. АНОТАЦІЯ Турчин В.І. Йодний дефіцит та патологія щитоподібної залози серед дитячого населення у Північному регіоні України. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.14 – ендокринологія. – Інститут ендокринології та ...

Скачать
43368
1
0

... + 6e + 14H = 2Cr + 7H2O Робочі розчини K2Cr2O7 готують по точній наважці без використання встановлюючи речовин. Розчини дихромату стабільні і довго зберігаються без змін. Аналіз поводять методом прямого титрування в присутності індикатора дифениламин, забарвлений в синій колір при найменшому надлишку дихромату. Титанометрія – цей метод оснований на відновленні аналізуючої речовини , при цьому ...

0 комментариев


Наверх