2.5.8. Фармакокінетика

Калія йодид добре всмоктується в шлунково-кишковому тракті протягом 2 годин. Відрізняється високою біодоступністю, яка складає майже 100%. Калія йодид розподіляється головним чином в щитовидній залозі, а також в шлунку, слинних і молочних залозах. В період лактації у жінок концентрація йодиду в слині, шлунковому соці і молоці складає 30% концентрацій в плазмі крові. Виводиться з організму в основному нирками, а також через травний тракт, молочні і потові залози.

2.5.9. Показання до застосування

профілактика зобу при дефіциті йоду в навколишньому середовищі, під час вагітності;

профілактика рецидивів зобу, обумовленого дефіцитом йоду, після закінчення курсу медикаментозної терапії або після його хірургічного лікування;

підготовка до операції при виражених формах тиреотоксикозу;

лікування зобу, обумовленого дефіцитом йоду, у новонароджених, дітей і підлітків.

2.5.10. Спосіб застосування і дози

Таблетки Йодид-Фармак® приймають після їжі. Для профілактики роздратування шлунково-кишкового тракту препарат запивають молоком, чи киселем солодким чаєм. Призначення препарату з профілактичною метою проводиться протягом декількох чи місяців років, іноді — протягом життя. У дітей і підлітків курс лікування триває від 6 до 12 місяців. Тривалість призначення препарату визначає лікар.

Для профілактики розвитку зобу при дефіциті йоду рекомендуються наступні дози:

новонародженим і дітям — по 50-100 мкг йоду в добу;

підліткам і дорослим — по 100-200 мкг йоду в добу;

вагітним жінкам і матерям, що годують грудьми, — по 150-200 мкг йоду в добу.

Після медикаментозного лікування йоддефицитного зобу призначають 100-200 мкг йоду в добу;

після оперативного лікування зобу у новонароджених, дітей і підлітків — 100-200 мкг йоду в добу.

Тривалість прийому пігулок Йодід-фармак обмежується можливістю розвитку явищ йодизму або роздратування шлунку, тому після 5-6 днів лікування рекомендується зробити перерву на 2-3 дні. Лікар може змінити дозування препарату.

2.5.11. Побічна дія

Розвиток побічних ефектів маловірогідний. За наявності великих автономних функціонально активних ділянок в щитовидній залозі у випадках призначення добової дози йоду, яка перевищує 150 мкг, не виключається можливість розвитку гіперфункції щитовидної залози. Можливі явища йодизму (нежить, кропив'янка, набряк Квінке), реакції гіперчутливості (шкірні реакції, еозинофилия, в дуже окремих випадках — шок). Іноді спостерігаються неприємні відчуття в надчеревній області. У одиничних випадках спостерігаються тахікардія, тремор, підвищена дратівливість, безсоння, значне потовиділення, діарея (переважно у пацієнтів старше 40 років).

2.5.12. Протипоказання

підвищена чутливість до йоду;

герпетиформний дерматит (синдром Дюрінга-брокка);

аденоматозний зоб, автономна аденома;

нефрит, нефроз;

геморагічний діатез;

шкірні захворювання: кропив'янка, фурункульоз, угрі, піодермія;

туберкульоз легенів;

виражена гіперфункція щитовидної залози;

латентна гіперфункція щитовидної залози (при дозах йоду понад 150 мкг в добу);

вагітність і годування грудьми (при дозах йоду понад 1000 мкг в добу).

2.5.13. Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Дефіцит йоду підвищує, а його надлишок знижує реакцію на тиреостатичну терапію у пацієнтів з гіперфункцією щитовидної залози. Тому в період, передуючий даній терапії і під час лікування гіперфункції щитовидної залози, потрібно, по можливості, уникати призначення яких-небудь препаратів йоду.

Засвоєння йоду щитовидною залозою пригноблюється перхлоратом і тіоціанатом (при концентраціях в крові, що перевищують 50 мг/л), посилюється тиреотропним гормоном.

Калія йодид попереджає накопичення радіоактивного йоду щитовидною залозою і забезпечує її захист від дії радіоактивного опромінювання.

При одночасній високодозній терапії таблетками Йодид-Фармак® і калійзберігаючими діуретиками можливий розвиток гіперкаліємії, із препаратами літію — розвиток зоба і гіпотиреозу.

З алкалоїдами і солями важких металів калія йодид утворює нерозчинні сполуки.

У поєднанні з анаприлином пігулки Йодід-фармак можна застосовувати для передопераційної підготовки хворих тиреотоксикозом.

2.5.14. Передозування

При застосуванні препарату в дозі 300-1000 мкг в добу може розвиватися гіпертиреоз (особливо у пацієнтів літнього віку і за наявності вузлового або дифузного токсичного зобу), роздратування органів шлунково-кишкового тракту (діарея, неприємні відчуття в надчеревній області) і явища йодизму (нежить, кропив'янка, набряк Квінке). При вживанні препарату в дозах понад 1000 мкг в добу може розвинутися викликаний йодом зоб і, відповідно, гіпотиреоз. В цьому випадку застосування препарату припиняють, призначають симптоматичну терапію. У разі гострого отруєння проводять заходи загальної детоксикації (промивання шлунку, прийом послаблюючих засобів і ентеросорбентів).

2.5.15. Особливості застосування

Жінкам у період вагітності і годуванні грудьми препарат призначають тільки в рекомендованих дозах, тому що йод, проникаючи через плаценту у материнське молоко, може привести до формування в дитини гіпотиреозу і зобу. У пацієнтів з нирковою недостатністю на фоні лікування таблетками Йодид-Фармак® може розвиватися гіперкаліємія. Якщо в немовляти після курсу лікування тривалістю 2-4 тижня з приводу зоба, обумовленого дефіцитом йоду, не спостерігається зменшення зобу, то можлива інша етиологія захворювання, не пов'язана з недостатністю йоду.

2.5.16. Умови і терміни зберігання

Зберігати в сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці, при температурі не вище +25оС.

2.5.17. Умови відпуску: За рецептом. 2.5.18. Упаковка

По 10 пігулок в контурній упаковці.

По 5 або 10 контурних упаковок в картонну пачку.


Розділ 3. Аналіз препаратів, що містять Йод 3.1. Контроль якості препаратів йоду згідно АНД 3.1.1. Підготовка до аналізу

Екстракція у воді

5 таблеток розтирають у ступці. Змішують з 8 мл води, збовтують протягом 15 хв. (механічно) у центрифужной пробірці на 10 мл, закритою пластиковою пробкою. Потім центрифугують протягом 10 хв.

Розчин зливають, знову додають 8 мл. води та другий раз збовтують протягом 15 хв., знову центрифугують.

Потім знову зливають розчин і втретє повторюють збовтування та центрифугування.

Отриманий розчин доводять водою до 50 мл.

Екстракція у розчині HNO3

З початку готують 0,02% розчин HNO3: до 500 мл дистильованої води додають 0,1 мл HNO3 концентрованої.

5 таблеток розтирають у ступці. Змішують з 20 мл 0,02% розчину HNO3, збовтують протягом 10 хв. (механічно) у трьох центрифужних пробірках на 10 мл, закритих пластиковою пробкою. Таблетка повністю розчиняється.

Отриманий розчин доводять водою до 30 мл.

  3.1.2. Методи аналізу зазначені у АНД

Метод потенціометрії.

Титрують розчином нітрата срібла 0,001 моль/л, індикаторний електрод - комбінований срібний електрод.

Розрахунок результатів аналізу:

V x K x 126,9 = мкг Йодида Калия


де:

V - кількість 0,001 моль/л розчину нітрата срібла, використаного для титрування випробуваного розчину, мл

K – виправочний коефіцієнт розчину нітрата срібла 0,001 моль/л

126,9 - атомна маса Йоду

Метод рідинної хроматографії.

Колонка:LiChroCart патрон для ВЕРХ 250 мм х 4 мм (внутр. діаметр)

Нерухома фаза:LiChrospher 60 RP select В, 5 мкм

Рухома фаза:15% метанолу R/85% фосфатного буферного розчину рН 7,0 (0,067 моль/л) R .

До цієї суміші додають 1,70 г тетрабутиламонію гідросульфату R (що відповідає 0.005 моль/л).

Швидкість потоку:1,1 мл/хв

Температура:20 – 25оС

Виявлення:УФ детектор - 212 нм

Випробовуваний розчин:

20 пігулок подрібнюють в порошок. В колбу Ерленмейєра на 50 мл вносять наважку субстанції пігулки, що відповіднає 0,26 мг калія йодиду, додають 10,0 мл води R і піддають обробці в ультразвуковій бані протягом 15 хвилин. Після охолоджування центрифугуют на протязі не менше ніж 20 хвилин при швидкості 5000 хв-1.Одержаний прозорий надосадочний розчин (200 мкл) хроматографують.

Еталонний розчин:

32,80 мг еталонної субстанції калія йодиду розчиняють в 50,0 мл води R. 2,00 мл отриманого розчину розбавляють водою R до 50,0 мл. 200 мкл розбавленого розчину хроматографують.

Розрахунок проводять за формулою:


EW1 * F1 * G * m

 ------------------------ = калія иодид в мкг/пігулку

EW2 * F2 * 12,5

де:

EW1: наважка субстанції пігулок, мг

EW2: наважка еталонної субстанції калія йодиду, мг

F1: площа піку йодиду на хроматограмі випробовуваного розчину

F2: площа піку йодиду на хроматограмі еталонного розчину

G: вміст еталонної субстанції калія йодиду, %

m: середня маса пігулок, мг

3.2. Методи аналізу, що були випробувані 3.2.1. Метод Фаянса

Калія йодид визначають за методом Фаянса з індикатором натрію еозинатом (хлорид-іони не заважають титруванню з індикатором натрію еозинатом).

До 10 мл розчину додають 10 мл розведеної кислоти оцтової, 3-5 крапель розчину натрію еозинату і титрують 0,001 Н розчином срібла нітрату до яскраво-рожевого забарвлення осаду.


Информация о работе «Контроль якості препаратів, що містять йод»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 64717
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
101834
0
0

... повинна вписуватися в технологічну схему як один з елементів процесу, інтенсифікуючи або, принаймні, не зменшуючи продуктивності праці. 2. Види внутрішньоаптечного контролю й основні форми його удосконалення 2.1 Контроль якості ліків в умовах аптек У державному нормуванні виробництва лікарських препаратів велика увага приділяється контролю якості готового продукту. Якість лікарського ...

Скачать
129526
2
3

... амілази і пуллуланази або альфа-амілази і глюкоамілази, активних при високій температурі. Однак складність культивування анаеробних бактерій в заводських умовах робить цей спосіб отримання препарату амілолітичних ферментів практично непридатним. З літературних даних відомо, що найбільш термостабільними гідролітичними ферментами, такими як альфа-амілази, пуллуланази, а в ряді випадків і протеази є ...

Скачать
61444
3
1

... Ін-т ендокрин. та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМНУ. – №2003077197; заявл. 30.07.03; опубл. 15.06.2004, Бюл. №6. АНОТАЦІЯ Турчин В.І. Йодний дефіцит та патологія щитоподібної залози серед дитячого населення у Північному регіоні України. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.14 – ендокринологія. – Інститут ендокринології та ...

Скачать
43368
1
0

... + 6e + 14H = 2Cr + 7H2O Робочі розчини K2Cr2O7 готують по точній наважці без використання встановлюючи речовин. Розчини дихромату стабільні і довго зберігаються без змін. Аналіз поводять методом прямого титрування в присутності індикатора дифениламин, забарвлений в синій колір при найменшому надлишку дихромату. Титанометрія – цей метод оснований на відновленні аналізуючої речовини , при цьому ...

0 комментариев


Наверх