4. Аналіз товарної і реалізованої продукції

Матеріали аналізу стану матеріально-технічної бази виробництва, рівня організації виробництва і роботи на ньому, ефективності використання матеріальних і трудових ресурсів є базою аналізу обсягу виробництва і реалізації продукції. Саме вони на підприємствах сфери матеріального виробництва визначають всі інші показники роботи, у тому числі основні – одержання прибутку і досягнення належного рівня рентабельності.

Інформаційною базою аналізу обсягу виробництва продукції є насамперед форми статистичної звітності «Звіт про основні показники діяльності підприємства (річна, місячна). Для внутрішнього аналізу використовується денна і декадна звітність про випуск продукції, дані, що можуть бути отримані з інформації управлінського обліку.

Аналізу виконання плану випуску продукції за кожною позицією має передувати оцінка асортиментних порушень у випуску продукції порівняно з планом (базовим роком) за критерієм впливу всього обсягу випущеної продукції на рентабельність і суму прибутку. Якщо підприємство, зважаючи на ринкову кон’юнктуру, зменшило випуск менш рентабельної продукції при цьому, збільшивши випуск більш рентабельної, то такі структурні зміни варто оцінити позитивно.

Щоб визначити, наскільки економічно обґрунтоване рішення за асортиментними змінами, необхідно визначити, як змінилася загальна рентабельність продукції підприємства.

Наочне уявлення про доцільність структурних змін з погляду зростання суми прибутку дає обчислення, що враховує якою би була структура фактично випущеної продукції, якби підприємство дотримувалося планових співвідношень у її випуску, а також планової собівартості фактично випущеної продукції.

Товарна продукція характеризує: випуск готових виробів, обсяг промислових послуг іншим підприємствам, а також проданих напівфабрикатів і запчастин.

Основні розрахунки при аналізі товарної продукції:

1) визначаються абсолютні й відносні відхилення товарної продукції звітного року порівняно з плановими цифрами і цифрами попереднього періоду. При цьому товарна продукція звітного року показується в двох вимірах:

а) діючих цінах звітного року;

б) цінах попереднього базового періоду;

2) визначається динаміка зміни показників товарної продукції за показниками: темпи росту, темпи приросту, абсолютний розмір одного відсотка приросту продукції;

3) визначається вплив факторів на зміну товарної продукції. На розмір випуску товарної продукції впливає дві групи факторів: зовнішні (основа зміни цін) і внутрішні (виробничі). Внутрішні поділяються на дві групи:

матеріальні, пов’язані з використанням засобів і предметів праці;

особисті, пов’язані з використанням робочої сили.

Обсяг виробництва товарної продукції лімітується тими факторами, наявність яких мінімальна (це «вузькі місця» підприємства). Фактори усередині кожної групи поділяються на кількісні й якісні.

Реалізація продукції означає одержання від покупця платежу за послуги, вироби, роботи.

Обсяг реалізованої продукції виражається формулою товарного балансу:

Т = ТП + (П1 – П2) + (Т1 – Т2),

де ТП – випуск товарної продукції, грн;

П1 і П2 – залишки продукції на складі відповідно на початок і кінець періоду;

Т1 і Т2 – залишки відвантаженої, але неоплаченої продукції відповідно на початок і кінець періоду, грн.

Основний аналітичний показник – це обсяг реалізованої продук-ції з урахуванням укладених договорів:

,

де Рп – рівень виконання зобов’язань за договорами на реалізацію продукції;

Рп.дог – планований обсяг реалізації за договорами, грн;

Пп.дог – обсяг недопоставленої продукції за договором, грн.

 

5. Аналіз асортименту і номенклатури продукції, що випускається

Профіль підприємства визначається тією продукцією, до випуску якої в найбільшій мірі пристосовані й призначені виробничі потужності, устаткування, кадри працівників і господарські зв’язки.

Асортимент продукції – це перелік окремих видів, розмірів, сортів продукції, що підприємство зобов’язане поставити відповідно до господарських договорів.

Основний аналітичний показник – коефіцієнт асортиментності:

,

де Qдог – обсяг випуску продукції за асортиментом відповідно до договору;

q – сума недоданої продукції за асортиментом.

Існують два способи визначення цього показника:

1) спосіб найменшого числа (для невеликого асортименту – до п’ятдесяти видів), якщо в рахунок виконання договорів по асортименті записують фактичну суму, але не більше договірної;

2) для різноманітного асортименту (500-1000 видів) визначається як відношення кількості позицій, за якими договір виконаний до загального числа позицій, включених у договір.

Номенклатура продукції, що випускається – це перелік продукції однакового технічного і господарського призначення.

Основний аналітичний показник – це коефіцієнт номенклатурного дотримання випуску продукції:

 ,

де n – загальна кількість номенклатурних позицій, фактично зроблених і необхідних споживачу за аналізований період;

ВПФi – обсяг фактично зробленої продукції i-го найменування (вартісний показник), грн;

ВПНі – обсяг продукції, необхідної споживачам, грн.

Структура продукції – це питома вага чи частка окремих видів продукції в загальному їх обсязі.

 


Информация о работе «Аналіз виконання договірних зобов’язань в господарській діяльності»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 22118
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
44492
0
0

... та інших видів ресурсів; -  зниженню непродуктивних витрат та усуненню причин і умов, що їх спричиняють; -  забезпеченню захисту і відновленню порушених майнових прав та інтересів митниці, що охороняються законом; -  забезпеченню відповідальності порушників договірних зобов'язань; -  ефективному використанню законодавства для поліпшення економічних показників господарської діяльності та запобі ...

Скачать
99272
16
1

... букв та інших символів. Економічна інформація відображає процеси і явища господарської діяльності підприємства, зокрема, в умовах ринкової економіки. ЕА не обмежується тільки економічними даними, а використовує технічну, технологічну та іншу інформацію. Вимоги до інформації: аналітичність - вся економічна інформація незалежно від джерел надходження повинна відповідати потребам аналітика, тобто ...

Скачать
29491
0
1

... як такі види послуг, як внутрішньо маршрутний транспорт, послуги екскурсоводу, та інші турист оплачує повністю. Через це індивідуальні тури не досить доступні кожному туристу.   1.2 Законодавчі основи договірних відносин ТОВ «ВОТУР Підприємницька діяльність від прийняття рішення про створення і державну реєстрацію суб’єкта підприємництва до прийняття рішення про припинення її діяльності – зді ...

Скачать
43277
10
0

... Віпл –– фактична, планова кількість і-го виду продукції; Ціф, Ціпл –– фактична ціна і-го виду продукції. Приклад. Оцінити вплив факторів на обсяг виробництва продукції у виробництві СМЗ на основі даних, наведених в табл. 5. Таблиця 5 Аналіз обсягу виробництва у виробництві СМЗ Наймену-вання продукції Кількість продукції, т Ціна продукції, грн./т Обсяг виробництва, тис. грн. В', т ...

0 комментариев


Наверх