3.2. Заходи забезпечуючі зростання продуктивності праці

Добитися підвищення продуктивності праці можна за рахунок:

- зниження трудомісткості продукції (виконаних робіт, наданих послуг), тобто скорочення витрат праці на її виробництво шляхом упровадження заходів НТП, комплексної механізації і автоматизації виробництва, заміни застарілого устаткування більш прогресивним, скорочення втрат робочого часу і інших відповідно до плану організаційно - технічних заходів;

- більш повного використовування виробничої потужності підприємства, оскільки при нарощуванні об'ємів виконаних робіт (наданих послуг) збільшується не тільки змінна частина витрат робочого часу, а постійна залишається без зміни. В результаті витрати робочого часу на виконання робіт або надання послуг зменшуються.

При цьому існують наступні варіанти співвідношення виробництва продукції (виконаних робіт, наданих послуг) і трудовитрат:

- об'єм виконаних робіт або наданих послуг збільшується, якщо витрати праці незмінні;

- об'єм виконаних робіт або наданих послуг збільшується, якщо витрати праці мають тенденцію до зниження;

- об'єм виконаних робіт або наданих послуг росте швидше, ніж трудовитрати;

- об'єм виконаних робіт або наданих послуг зменшується більш поволі, ніж витрати праці.

Розробимо конкретні заходи щодо забезпечення зростання продуктивності праці, визначаючи резерви підвищення середьогодинної, середньоденної і середньорічного вироблення робітників.

Резерви збільшення середньогодинної вироблення визначаються таким чином:

РСВ = СВв – СВф = ( ВПф +РВП ) / ( Тф – Р Т + Тд ) – ВПф / Тф (3.3)

 де Р СВ - резерв збільшення середньогодинної вироблення;

СВв, СВф - відповідно можливий і фактичний рівень середньогодинної вироблення;

Р ВП - резерв збільшення об'єму виконаних робіт (наданих послуг) за рахунок упровадження заходів НТП;

Тф - фактичні витрати робочого часу на випуск фактичного об'єму продукції (виконаних робіт, наданих послуг);

РТ - резерв скорочення робочого часу за рахунок механізації і автоматизації виробничих процесів, поліпшення організації праці;

Тд - додаткові витрати праці, пов'язані із збільшенням об'єму виконаних робіт (наданих послуг), які визначаються по кожному джерелу резервів збільшення об'ємів робіт і послуг, з урахуванням додаткового об'єму робіт, необхідного для освоєння цього резерву, і норм вироблення.

Для визначення резерву збільшення об'єму виконаних робіт або наданих послуг необхідно приріст середньогодинної вироблення на фундацію робочого часу:

Р ВП = Р СВ х Тв (3.4)

Отже, резерви збільшення середньогодинної вироблення рівні:

Р СВ = ( 650400 + 3610 ) / (94296 – 3560 + 1400 ) – 650400 / 94296 = 7,10 – - 6,88 = 0,22 грн.

Якщо резерв зростання среднечасовой вироблення помножимо на плановану фундацію робочого часу одного робітника, то взнаємо резерв зростання середньорічного вироблення робітників:

 Р ГВ =Р  СВ х Дп = 0,22 х 219 = 48,18 грн

Для визначення резерву збільшення об'ємів виконаних робіт (наданих послуг) необхідно виявлений резерв зростання середньогодинного вироблення помножити на плановану фундацію робочого часу всіх працівників, тобто

 Р  ВП = Р ЧВ х Тп = 0,22 х 94296,0 = 20745,12 грн.

 На основі вище здійснених підрахунків резервів підвищення середньорічного вироблення робітників ПП «Енергосервіс», ми визначили, що резервами її підвищення є збільшення кількості відпрацьованих одним робітникам днів за рік, збільшення тривалості робочого дня і збільшення середньогодинного вироблення.

 Забезпечення потреби в трудових ресурсах діючого підприємства припускає не тільки визначення чисельності працівників підприємства, але і її зіставлення з робочою силою, що є, оцінкою текучості кадрів і визначення додаткової потреби або збитку кадрів.

 Заробітна платня і продуктивність праці є взаємозалежними показниками діяльності підприємства. Із зростанням продуктивності праці створюються реальні передумови підвищення його оплати. У свою чергу, підвищення рівня оплати праці сприяє зростанню його мотивації і продуктивності. Якщо заробітна платня не буде ефективною, то це може привести до текучості кадрів на підприємстві, з якою пов'язані досить істотні витрати, тобто: витрати, пов'язані із спадом виробництва в період заміни робітників, прямі витрати на працівників, що звільняються, і інші.


ВИСНОВКИ

Мною була виконана ціль даної курсової роботи – на підставі теоретичних положень засвоїти методику проведення аналізу ефективності використання оплати праці

Тема курсової роботи: Аналіз оплати праці.

На підставі проведеного аналізу і виявлених результатів були розроблені і є розрахований наступні заходи, направлені на вдосконалення організації обліку і оплати праці на підприємстві, а також поліпшення його фінансового стану.

Таким чином, можна дати підприємству рекомендацію щодо вдосконалення організаційної структури ПП «Енергосервіс», що дозволить не тільки поліпшити його фінансово-господарський стан, але і підвищити заробіток працівників торгівлі на 48,98 грн.

Наступною рекомендацією є упровадження нової гнучкої системи оплати праці і матеріального стимулювання робочих, інженерно-технічних працівників і управлінського персоналу підвищить продуктивність їх праці на 50,0%, приведе до зростання продукції, що випускається, на суму 1145,0 тис. грн., а також збільшити заробітну платню, як мінімум, на 123,47 грн.

Н основі здійсненних розрахунків резервів підвищення середньорічної виработкі робітників ПП «Енергосервіс», визначили що резервами її підвищення є

зільшення кількості відпрацьованих одним робітником днів за рік, збільшення тривалості робочого дня та середньогодинного вироблення , що призведе до зростання об’єму зроблених робіт на 20,74 тис. грн..

Упровадження запропонованих заходів дозволить підвищити продуктивність праці на 58,0%, додатково провести продукції на суму 1165,7 тис. грн., а також збільшити заробітну платню одного середньорічного працівника на 172,45 грн., що в сумі навіть з мінімальною заробітною платнею, встановленою державою (310,0 грн.), складуть 442,45 грн.


Список використаної літератури

1.   Абрютина М.С., Грачев А.В. Анализ финансово-экономической деятельности предприятия: Учебно-практическое пособие. – М.: Дело и сервис, 1998. – 256 с.

2.         Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория экономического анализа: Учебник. – 4-е изд., доп. и перераб. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 416 с.: ил.

3.   Бариленко В.И. Анализ себестоимости продукции в объединениях строительного комплекса. – М.: Финансы и статистика, 1990. – 190 с.

4.   Деркач Д.И. Анализ производственно-хозяйственной деятельности промышленного предприятия. Учебник для вузов. М.: Экономика, 1975 – 389 с

5.   Завгородний В.П. Бухгалтерский учёт в Украине (с использованием Национальных стандартов): Учебное пособие для студентов вузов. — 5-е изд., доп. и перераб. — К.:А.С.К., 2001. — 848 с.

6.   Журавлев В.В., Савруков Н.Т. Анализ хозяйственно-финансовой деятельности предприятий. Конспект лекций. ЧИЭМ СП6ГТУ.Чебоксары, 2001. – 135 с.

7.   Кондраков Н.П. Бухгалтерский учет: Учебное пособие. – М.: ИНФРА - М, 2002. 640 с.

8.   Любушин Н.П., Лещева В.Б., Дьякова В.Г. Анализ финансово-экономической деятельности предприятия: Учеб. Пособие для Вузов / под ред. проф. Н.П. Любушина. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 471 С.

9.   Петров В.И. Анализ использования трудовых ресурсов предприятия // Современное управление – 2001. - №12. – с. 21-25.

10.       Петроченко П.Ф. Анализ трудовых показателей. Учеб. Пособие для ВУЗов,2-е изд, перераб. М.: Экономика, 1989 – 288 с.

11.      Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: 4-е изд., перераб. и доп. – Минск: ООО “Новое знание”, 2001. – 688 с.

12.       Стражев В.И. Анализ хозяйственной деятельности в промышленности:

11. Ткач В.И., Ткач М.В. Международная система учета и отчетности. М.: Финансы и статистика, 1992.

12. Ткаченко І І.М Управлінський облік на підприємствах України з різними формами І . «А.С.К.», 1998.

13. Фінансовий аналіз / под ред. В. Гіалия и Р Вандер Вила. - М.: МІІФІ'А М, 1997 - 480 с.

14. Финансовий анализ: Учебное пособие / Под редакцией А.Д. Шерсмсі.і 2 с.- М.: ИД ФБК ПРЕСС, 2002. - 512 с.

15. Хоршреп Ч.,П. Дж. Бухгалгерский учет: управленческий аспект.
М.: Финансьі и статистика. 1995.


Информация о работе «Аналіз формування та використання коштів на оплату праці»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 53050
Количество таблиц: 7
Количество изображений: 13

Похожие работы

Скачать
200428
27
0

... і у судовому порядку Наведені у таблиці 1.3. адміністративні санкції передбачені статтею 165 Кодексу про адміністративні правопорушення.Розділ ІІ. Економічний аналіз витрат на оплату праці в бюджетних установах 2.1. Теоретичні основи економічного аналізу витрат на оплату праці   У сучасних умовах реформування бухгалтерського обліку аналіз фінансово-господарської ...

Скачать
84216
16
2

... ів у факторному аналізу ефективності формування та використання фонду оплати праці. Спільним є виявлення відносних та абсолютних відхилень фактичного фонду оплати праці від запланованого, його динаміка та структура тощо. Розділ 3. Планування і контроль фонду оплати праці на підприємстві 3.1 Оптимізація видів, форм і систем оплати праці працівників підприємства Згідно положення «Про ...

Скачать
87765
4
2

... керується Конституцією України та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України та цим Положенням. Органи державної влади, зокрема Пенсійний фонд України, наділені повноваженнями видавати нормативно-правові акти. Розділ 2. Аналіз формування та використання коштів Пенсійного фонду в Україні   2.1 Формування та використання коштів Пенсійного фонду Відповідно до ...

Скачать
76904
22
1

... умов ефективність функціонування аграрних підприємства підвищується із збільшенням абсолютного значення коефіцієнта товарного зосередження галузей. Розділ 2. Аналіз виробництва продукції рослинництва   2.1 Аналіз досягнутого рівня врожайності сільськогосподарських культур Основною метою діяльності будь-якого підприємства є отримання максимального прибутку. Величину прибутку безпосередньо ...

0 комментариев


Наверх