1.1   Види і форми підприємницької діяльності

  Промисловість – найважливіша структурна ланка господарського комплексу України. На неї припадає 1/3 основних фондів, понад 35% населення, зайнятого у народному господарстві. Сьогодні розвиток промисловості показує темпи зростання. За результатами статистики у грудні 2008 року обсяги виробленої промислової продукції зросли як до грудня 2007 року на 12%. За 2008 рік приріст виробництва у промисловості становив 6.2%, що вдвічі перевищував цей показник за 2007 рік. Зростання випуску продукції спостерігалось за всіма основними видами діяльності крім продуктів легкої промисловості.

Поліграфічна промисловість як галузь виробництва виготовляє різні види друкованої продукції – книги, журнали, газети, географічні карти, етикетки, квитки, зошити, бланки тощо. До неї належать універсальні і спеціалізовані поліграфічні об’єднання і комбінати, газетно-журнальні, газетно-бланкові, книжково-журнальні друкарні, допоміжні підприємства, заводи для виготовлення друкарських фарб тощо, а також підприємства для виготовлення паперових виробів.

Папером називають волокнистий листовий переважно рослинного походження матеріал, маса 1м2 якого становить 250г.

За призначення папір поділяють на групи, які складаються з окремих підгруп. Папір для друку – друкарський; писання – зошитовий, поштовий; креслярсько-рисувальний – калька; електроізоляційний – кабельний, конденсаторний; санітарно-побутовий – туалетний, гігієнічний; фільтрувальний – лабораторні фільтри, фільтри для нафтопродуктів; промислово-технічний – патронний, лугостійкий, наждачний; світлочутливий – основа для фотопаперу; перебивний – копіювальний; пакувальний – мішковий тощо.

В Україні сьогодні папір виготовляють у Львівської області м. Жидачеві, Житомирщині м. Малині, Хмельниччини м. Поніково тощо.

На сьогодні основною волокнистою сировиною є целюлоза сульфатна та сульфітна, макулатура, ганчір’я, волокна синтетичні, штучні, мінеральні, вовняні.

У процесі виробництва більшості видів паперу до волокнистих речовин додають значну кількість мінеральних речовин, які називають наповнювачами.

Наповнювачі поліпшують властивості паперу – надають йому гладкості, м’якості, непрозорості, роблять його білим тощо. Найчастіше наповнювачами використовують каолін, тальк, крейду, сульфати барію та кальцію, двооксид титану, алюмосилікати тощо.

Для виробництва паперу використовують знесолену, без запаху та кольору воду. Особливі вимоги ставлять до води, яку використовують у процесі виробництва конденсаторного та інших видів технічного паперу. На виробництво однієї тонни целюлозного паперу витрачають 150м3 води, а на одну тонну конденсаторного – понад 1000м3 .

Для проклеювання використовують каніфоль, парафіни, воски, тваринні клеї, крохмаль, казеїн, лек тиси, поліакриламід тощо. Зараз каніфоль який найчастіше використовують виробляють їх живиці хвойних дерев, найчастіше їз сосни, відігнавши скипидар.

Найбільші поліграфічні підприємства розташовані у Києві, Харкові, Вінниці, Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Львові, Одесі, Рівному, Тернополі, Сімферополі, Черкасах та інших містах України.

У поліграфічній промисловості дедалі ширше впроваджуються офсетний друк, фото полімерні друкарські форми, електронна техніка, системи переробки текстової інформації, відео термінали, фотонабірні автомати.

Статистика свідчить про те, що у целюлозно-паперовій, поліграфічній промисловості обсяги виробництва продукції у 2008 році порівняно з 2007 роком збільшились на 10.3%.

1.2 Організаційно – управлінська характеристика товариства з обмеженою відповідальністю ПРИМА (надалі – ТОВ ПРИМА)

Товариство з обмеженою відповідальністю ПРИМА (надалі – ТОВ ПРИМА) є приватним підприємством, яке створено у 1995 році.

 За час створення підприємство мало змінювало свою спеціалізацію, спочатку основна спеціалізація як друкарні, це друкована інформаційна продукція, і лише останнім часом керівництво підприємства вважає виробляти паперову продукцію для різних галузей промисловості, в найбільшої - для тютюнової.

ТОВ ПРИМА в цілому стабільно працює на ринку поліграфічних послуг, за цей час збільшилася кількість споживачів продукції підприємства на території Черкас та Черкаської області. Зокрема підприємство співпрацює з такими світовими лідерами по виробництву паперової продукції як ЗАТ “Графія Україна” та іншими.

Продукція підприємства виготовляється на достатньо технологічному обладнанні, яке відповідає вимогам міжнародних стандартів: машина флексографічного друку “Lemansc” , та на інших, що позитивно відображається на якості продукції, робить цю продукцію конкурентоспроможною.

Виробництво підприємства має постійний характер, продукція користується попитом.

Достатня висока якість сировини, матеріалів і інших складових, що закуповуються ТОВ ПРИМА у ЗАТ “Графія Україна” для випуску своєї продукції забезпечує основні потреби споживачів друкованою продукцією. Підприємство успішно співпрацює ЗАТ “Графія Україна” і на протязі 5 років має намір продовжити співпрацю в подальшому шляхом укладання додаткових угод на наступні роки.

ТОВ ПРИМА самостійно здійснює діяльність на принципах повного госпрозрахунку, самостійно планує свою діяльність і визначає перспективи розвитку. Поліграфічне підприємство реалізовує свою продукцію, роботи, послуги за цінами й тарифами, установленим самостійно чи на договірної основі, та в деяких випадках, передбаченими законодавством України.

Організаційна структура підприємства представлена на рисунку 1.1

ТОВ ПРИМА керує директор. Він здійснює керівництво підприємством у цілому, тобто репрезентує підприємство в будь яких організаціях, розпоряджається в межах чинного законодавства його майном, укладає договори, відкриває в банках розрахункові рахунки тощо.

Фінансово-управлінська служба представлена бухгалтерією і на підприємстві очолює її головний бухгалтер, який відповідає за організацію фінансової, облікової, планової роботи на підприємстві, здійснює контроль за виконанням планових завдань, проводить аналіз діяльності підприємства, керує питаннями фінансів, організації праці та заробітної плати.

На підприємстві основними завданнями фінансово-управлінської служби є: - фінансування витрат на виробництво, капітальних вкладень і інших витрат;

-           виконання фінансових забов’язань перед бюджетом, банками, постачальниками, працівниками, засновниками;

-           пошуки шляхів збільшення грошових надходжень;

-           забезпечення збереження і оборотності оборотних засобів;

-           контроль за ефективністю використання основних фондів;

-           організація і вдосконалення форм грошових розрахунків.

Фінансово-економічна служба підприємства виконує такі функції:

- фінансово-кредитне планування;

-           розрахунки з робітниками і службовцями, бюджетом, банками, постачальниками і підрядними організаціями.

виконання фінансових забов’язань перед бюджетом, банками, постачальниками, працівниками, засновниками;

-           пошуки шляхів збільшення грошових надходжень;

-           забезпечення збереження і оборотності оборотних засобів;

-           контроль за ефективністю використання основних фондів;

-           організація і вдосконалення форм грошових розрахунків.

Крім того фінансово-управлінська служба підвищує ефективність виробництва. З цією метою систематично:

-           вдосконалюють організацію впровадження оборотних засобів і їх оборотності;

-           виявляють непотрібні матеріальні цінності;

-           вивчають попит;

-           вивчають динаміку складу і структури основних фондів і показники їх використання;

-           розробляють систему фінансових показників;

-           здійснюють фінансовий контроль;

-           аналізують фінансово-господарську діяльність;

-           здійснюють кадрову політику;

-           готуються проекти з організації робіт, пов’язаних з комерційною та адміністративно-господарською діяльністю;

-           приймають рішення за поточними питаннями.

Майстерню очолює старший майстер, який відповідає за виготовленням поліграфічної продукції, технологічним процесом виготовлення поліграфічної продукції. Він надає інформацію про поточні розрахунки витрат на обслуговування продукції після продажу, відомості про ціни на матеріально-технічні цінності у постачальників, проведенню рекламних заходів.

В цілому на поліграфічному підприємстві застосовують лінійну структуру управління, що зорієнтовані на вирішення порівняно простих і стабільних завдавань. Такі структури є ефективними внаслідок простоти організаційної побудови, конкретності завдань і повноважень керівників різних рангів.

Недоліками цієї структури можна вважати орієнтацію на одержання негативного ефекту, недостатню гнучкість в управлінні за умов, коли завдання динамічно змінюються. Але для ТОВ ПРИМА ця структура управління є прийнятною, тому що забезпечує в цілому виконання поставлених завдань


Розділ 2. Фінансово-економічна оцінка забезпечення ефективності діяльності ТОВ ПРИМА

 


Информация о работе «Економіка підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 89318
Количество таблиц: 31
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
18028
6
0

... НТП, насамперед в області електроніки, кібернетики й інформатики. У нашій країні цю роль важко переоцінити. Всі ці і багато інших властивостей малого бізнесу роблять його розвиток істотним чинником і складовою частиною реформування економіки України. Малі підприємства спеціалізуються і на випуску кінцевої продукції, орієнтованої в основному на місцеві ринки збуту. В основному, це швидкопсувні ...

Скачать
47427
0
0

... саме позамовний метод обліку витрат і калькулювання собівартості продукції. Наприклад, замовлення на серійну продукцію – металопрокат різних профілів і сортаментів, текстильні вироби різних найменувань – надходять на відповідні підприємства серійного виробництва такої продукції майже щоденно. Проте облік витрат і калькулювання собівартості продукції здійснюється не за окремими замовленнями, а за ...

Скачать
227599
48
18

... конкурентоспроможності Методологічні засади впливу регулювання торгівлі на конкурентоспроможність національних виробників. Питання про роль державного регулювання торгівлі з метою підвищення конкурентоспроможності національних виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках є одним з найскладніших як в теоретичному, так і в практичному плані. Незважаючи на велику кількість публікацій у сві ...

Скачать
154124
34
23

... зручним, а й економічно вигідним. Доведемо економічну ефективність впровадження автоматизованої системи для підприємства "Титан". Інформаційна система, що розроблена для підвищення ефективності підвищення економічних показників роботи підприємства "Титан", а саме модель максимізації прибутку дала результати, які говорять про те що впровадженні інформаційної системи автоматизації є доцільним. У ...

0 комментариев


Наверх