3.1 Сучасні методи і форми активізації підприємництва

Підвищення ефективності підприємництва як основної форми господарювання в сучасних умовах розвитку ринкових відносин зв’язано з удосконаленням і активізацією організаційного, фінансового та інноваційно-технічного менеджменту, господарського механізму в цілому на рівні підприємств різних форм власності. Існує безліч конкретних шляхів збільшення ефективності діяльності різних суб’єктів господарювання. Залежно від особливостей та складності виробничо-економічних систем існує чимало конкретних заходів для підвищення ефективності підприємницької діяльності. Але для кожної однорідної групи підприємств треба вибрати свої методи і форми збільшення ефективності підприємництва. Як можливий , є варіант що запропонований В.М. Колот , який з урахуванням зарубіжного досвіду може бути використаний підприємствами [с.287] . Варіант можливих конкретних організаційно – економічних заходів щодо ефективності діяльності підприємства показано на рисунку 3.1.

Ці методи і форми відображають низьку конкретних організаційно-економічних заходів, здійснення яких у певній сукупності та черговості можуть помітно підвищити ефективність діяльність підприємства. Серед них визначальний і найбільш істотний вплив на всю систему господарювання справлятиме прискорення приватизації підприємств. Це пояснюється тим, що саме приватизація є найдійовішим способом реформування власності, джерелом надходження реальних власників підприємств, що особисто заінтересовані у формуванні ринкових відносин, постійному підвищенні ефективності виробництва і збільшенні одержуваного прибутку. Інші заходи стосуються організаційних структур управління суб’єктами господарювання і розвиток необхідної ринкової інфраструктури, без рішучого вдосконалення та розвитку яких неможливе радикальне підвищення ефективності підприємництва.


Рис. 3.1 Варіант можливих організаційно-економічних заходів розвитку підприємства

Розглянемо окремі організаційно-економічні заходи щодо забезпечення підвищення ефективності діяльності підприємства.

Визначальним господарським процесом, зв’язаних з реформуванням економіки є приватизація. Приватизація – це процес трансформації будь-якої форми власності у приватну. У загальному розумінні її можна розглядати як форму роздержавлення, перетворення державної власності у інші форми привласнення. [ с.288]

Головна мета приватизації визначається як передача недостатньо ефективних державних підприємств реальним власникам, які виявлятимуть заінтересованість у підвищенні ефективності своєї економіко-фінансової діяльності та конкурентоспроможності продукції на різних ринках.

Визначальний вплив на результати господарювання справляє велика приватизація державних підприємств: корпоратизація, акціонування, створення різних добровільних об’єднань, тощо.

Корпоратизація означає процес перетворення у відкрити акціонерні товариства державних підприємств, створення закритих акціонерних товариств, певна частка якої належить державі, виробничих об’єднань, підприємств зі змішаною формою власності, в яких є державне майно. Мета її полягає у реформуванні управління державним сектором економіки та підготовці до приватизації. Особливості організаційної структури управління корпоративним підприємством є функціонування спостережної ради, що здійснює контроль за діяльністю правління акціонерним товариством з метою захисту інтересів держави й акціонерів.

Акціонування підприємств охоплює комплекс заходів , зв’язаних із процесом трансформування цілісних майнових комплексом з державної в акціонерну форму власності, передачею господарських функцій від держави акціонерним товариствам як безпосереднім товаровиробникам.

Як свідчить світовий досвід та його адаптація доцільно:

-           проводити акціонування підприємств періодично, групами, що дозволить ураховувати галузеві особливості та забезпечувати прискоренні темпи перетворень;

-           застосовувати реструктуризацію лише підприємств – монополістів та підприємств, відокремлення структурних підрозділів в яких може потребувати значних інвестицій;

-           приватизацію повинні здійснювати лише органи приватизації.

Мала приватизація здійснюється як через продаж приватним власникам за готівку на конкурсах чи аукціонах державних підприємств торгівлі, громадського харчування, сфери обслуговування, невеликих промислових, транспортних, будівельних підприємства, незавершених будов, так і через оренду з наступним викупом цих об’єктів безпосередньо їхніми працівниками. Мала приватизація повинна здійснюватися досить активно.

Статистичні данні та розрахунки показали, що в середньому на орендних підприємствах продуктивність праці вища на 60%, ніж на державних, а фондовіддача – у 2.5рази більша при значно нижчій фондоозброєності. Обстеження , що проводяться статистичними органами управління показують, що на 258 приватизованих малих підприємствах майже у половині приватизованих підприємствах значно підвищилася продуктивність праці без помітного зменшення кількості робочих місць, зросла середня заробітна плата, збільшилась кількість прибуткових підприємств, майже на 10% зменшилась кількість збиткових підприємств.

Враховуючи помітний вплив реформування власності на підвищення ефективності економіко-фінансової діяльності промислового підприємства, варто обґрунтувати і здійснити низьку заходів, що сприятимуть здійсненню приватизації підприємств і організацій в різних галузях народного господарства України.

-           Перше – здійснення керованої державою приватизацію різними формами.

-           Друге – використання таких методів приватизації, які утверджують приватну власність і одночасно зберігає колективні форми господарювання; здійснення перехід до об’єднання, де власність належить кожному.

-           Трете – розвиток сучасного фондового ринку, якій відповідає світовим стандартам і має бути основним інструментом успішного вирішення всього комплексу завдань щодо роздержавлення, приватизації власності та її демократизації. Він стане головним засобом мобілізації нагромаджень інвестиційних ресурсів.

-           Четверте – активізація захисту підприємств від їхнього руйнування в процесі приватизації як цілісних майнових комплексів у поєднанні з розумною реструктуризацією, що є необхідною передумовою приватизації.

-           П’яте – розв’язання широкого комплексу проблем соціального захисту працюючих на об’єктах, що приватизуються.

-           Шосте – забезпечення правових гарантій власникам приватизаційного об’єкта стосовно володіння, розпорядження і користування земельною ділянкою.

-           Сьоме - створення правової бази , яка регулювала б постприватизаційну підтримку підприємств з боку держави.

Система управління може істотно впливати на ефективність господарської діяльності підприємства лише тоді, коли її належним чином адаптовано до ринкових умов господарювання. Існуючи системи управління підприємствами мають бути реструктуризовані у напрямку максимально можливого наближення до сучасних вимог ринкової економіки. Вдосконалення структура управління різними організаційно-господарськими утвореннями має передбачати створення в них управлінь аналізу та аудиту, маркетингових досліджень та зовнішньоекономічних зв’язків що показано на рисунку 3.2.


Рис. 3.2 Формування організаційних ринкових форм управління на промисловому підприємстві

Створеним відділам аналізу і аудиту варто зосереджувати зусилля на:

-           постійному моніторингу руху матеріальних ресурсів, фінансових коштів та результатів діяльності виробничо-господарських одиниць і організації підприємства;

-           аналітичній оцінці використання матеріальних, фінансових і трудових ресурсів або іншому організаційному об’єднанню виробничих та господарських одиниць в цілому;

-           виявленні й аналізі кінцевих фінансово-економічних та виробничих результатів підприємницької діяльності з метою узагальнення і поширення передового досвіду господарювання;

-           вивчення зарубіжного досвіду стратегічного та поточного управління діяльністю підприємства, діяльності окремих його елементів та ланок, які варто запозичити для вдосконалення власної системи господарювання;

Управління маркетингових досліджень та зовнішньоекономічних зв’язків мало виконувати такі функції:

-           безперервний ситуаційний аналіз стану ринку, його сегментацію та визначення споживацького попиту на власну продукцію;

-           ретельне вивчення основних конкурентів, визначення їх ринкової переваг і слабких сторін з метою формування власної гнучкої стратегії і тактики;

-           вибір методів ціноутворення, враховуючи рівень якості та конкурентоспроможності пропонованої продукції;

-           організація і здійснення дійової реклами, просування товарів на ринок; матеріальне стимулювання клієнтів;

-           постійний пошук нових партнерів та іноземних інвесторів для спільної підприємницької діяльності; розробка і реалізація високоефективних міждержавних інноваційних та інших проектів.

Активізації та підвищенню ефективності підприємницької діяльності можуть сприяти створення представництв в інших країнах, які виявляють розширення існуючих та виявлення нових ринкових ніш; підготовка, укладання і сприяння реалізації торгово-економічних угод; інтенсифікація процесів просування товарів на ринок через різні форми реалізації.

Сучасні підприємці можуть ефективно господарювати лише за умови широкомасштабної комп’ютеризації чисельних виробничо-технологічних процесів, різноманітних господарсько – економічних операцій та обґрунтування управлінських рішень, а також оснащення робочих місць сучасними комунікаційними системами.

Визначальною та рушійною силою підприємницької діяльності залишаються кадри. Тому підготовка і постійне підвищення кваліфікації управлінських кадрів для підприємництва має винятково велике значення в існуючій системі господарювання.


Информация о работе «Економіка підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 89318
Количество таблиц: 31
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
18028
6
0

... НТП, насамперед в області електроніки, кібернетики й інформатики. У нашій країні цю роль важко переоцінити. Всі ці і багато інших властивостей малого бізнесу роблять його розвиток істотним чинником і складовою частиною реформування економіки України. Малі підприємства спеціалізуються і на випуску кінцевої продукції, орієнтованої в основному на місцеві ринки збуту. В основному, це швидкопсувні ...

Скачать
47427
0
0

... саме позамовний метод обліку витрат і калькулювання собівартості продукції. Наприклад, замовлення на серійну продукцію – металопрокат різних профілів і сортаментів, текстильні вироби різних найменувань – надходять на відповідні підприємства серійного виробництва такої продукції майже щоденно. Проте облік витрат і калькулювання собівартості продукції здійснюється не за окремими замовленнями, а за ...

Скачать
227599
48
18

... конкурентоспроможності Методологічні засади впливу регулювання торгівлі на конкурентоспроможність національних виробників. Питання про роль державного регулювання торгівлі з метою підвищення конкурентоспроможності національних виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках є одним з найскладніших як в теоретичному, так і в практичному плані. Незважаючи на велику кількість публікацій у сві ...

Скачать
154124
34
23

... зручним, а й економічно вигідним. Доведемо економічну ефективність впровадження автоматизованої системи для підприємства "Титан". Інформаційна система, що розроблена для підвищення ефективності підвищення економічних показників роботи підприємства "Титан", а саме модель максимізації прибутку дала результати, які говорять про те що впровадженні інформаційної системи автоматизації є доцільним. У ...

0 комментариев


Наверх