Підприємство як суб'єкт та виробничо-ринкова система

Мікроекономіка
Методи мікроекономічного аналізу Д Товар Х Поняття пропозиції. Функція пропозиції. Фактори, що впливають на пропозицію Перехресна еластичність попиту Функція корисності Крива байдужості. Гранична норма заміщення Бюджетна лінія. Бюджетне обмеження та можливості спoживача Реакція споживача на зміну ціни товарів Ефект доходу та ефект заміщення Підприємство як суб'єкт та виробничо-ринкова система Найважливіші параметри підприємства як мікроекономічної моделі Ефект масштабу виробництва Типи ринкових структур Мінізація збитку конкурентної фірми Визначення обсягу виробництва в довгостроковому періоді. Довгострокова рівновага Визначення обсягу виробництва і ціни монополістом при максимізації прибутку Суспільні втрати монопольної влади. Антимонопольна Цінова дискримінація Максимізація прибутку в умовах олігополії Рівновага на монополістичному ринку в короткостроковий і довгостроковий період Рівновага на конкурентному ринку Ринок капіталів та позичковий процент Ефективність виробництва та розподілу
133692
знака
26
таблиц
80
изображений

1.         Підприємство як суб'єкт та виробничо-ринкова система.

2.         Виробництво і технологія. Виробнича функція.

3.         Найважливіші параметри підприємства як мікроекономічної моделі: граничний продукт, альтернативні витрати, економічні і бухгалтерські витрати, сукупний, середні та граничні витрати, сукупний середній та граничний доход, прибуток як рушійна сила. Різні концепції прибутку.

Література: [ 1, c.133-150], [2, c. 69-70], [4, c. 109-113].

7.1 Підприємство як суб'єкт ринку та виробничо-ринкова система

Підприємство (фірма) - це організація, яка формується і управляється з метою отримання максимального прибутку для її власників шляхом виробництва благ для продажу на ринку.

Закон України “Про підприємство в Україні” дає таке визначення підприємства:

„Підприємство - самостійний господарюючий статутний суб'єкт, який має право юридичної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну, і комерційну діяльність з метою одержання відповідного доходу (прибутку)".

З економічної точки зору підприємство самостійно здійснює виробничу діяльність.

Виробництво - це процес використання праці та обладнання, капіталу разом з природними ресурсами і матеріалами для створення необхідних товарів та надання послуг.

Тобто виробництво можна розглядати як продуктивну систему.

Разом з тим виробництво можна охарактеризувати і як систему відносин між людьми.

На рис. 7.1 показана сукупність виробництва як продуктивної системи відносин.

Фактори виробництва – продуктивні послуги праці, капіталу, природних ресурсів та підприємницьких здібностей: Результати виробництва – матеріальні продукти та послуги

Продуктивна система

Овал: виробництво


Рис. 7.1 Виробництво,  як продуктивна система.

Система відносин

Організаційно-економічні відносини (визначаються передусім технологією, що використовується у виробництві) Соціально-економічні відносини (визначаються передусім відносинами власності, що панують у суспільстві)

Відносини між людьми можуть носити організаційно-економічний або

соціально-економічний характер.

Соціально-економічні відносини визначаються в першу чергу пануючими відносинами власності. Їх вивчає спеціальний курс політекономії – основи економічної теорії - політекономія.

В мікроекономіці вивчається виробництво як продуктивна система, здатна постачати на ринок певну кількість товарі, витративши при цьому деякі кошти і ресурси.

Тобто в мікроекономіці вивчаються організаційно-економічні відносини і в першу чергу вони визначаються технологією, що застосовується в даному виробництві.

7.2 Виробництво і технологія.

Виробнича функція.

Технологія - це практичне застосування способів виробництва товарів і послуг шляхом поєднання факторів виробництва.

Виробництво товарів (продукції) супроводжується перетворенням ресурсів (сировини, матеріалів) у потрібні для людини продукти за допомогою певного технологічного процесу.

Технологічний процес - процес виконання технологічних операцій для одержання тих чи інших товарів, послуг.

Всі підприємства прагнуть бути ефективними виробниками. Для цього вони повинні використовувати такі методи виробництва, які є ефективними як з технічної, так і з економічної точки зору.

Спосіб виробництва є технологічно ефективним, якщо вироблений обсяг продукції є максимально можливим для точно визначеного обсягу ресурсів. Для узагальнення інформації про технічно ефективний спосіб виробництва в економіці використовується поняття виробничої функції.

Виробнича функція підприємства задає максимальний обсяг випуску продукції, який воно може виготовити за умови використання будь-якого заданого набору ресурсів. Виробнича функція - функція, незалежні змінні, якої набувають значення обсягів ресурсів, які використовуються для виробництва продукції (фактори виробництва), а залежною змінною є значення обсягу виробленої продукції найбільш поширеними є виробнича функція з двома змінними ресурсами: працею L і капіталом К: Q = f (k.,L) (7.1)

Широке практичне використання знайшли степенева виробнича функція виду

(7.2)

де A, ,  - позитивні константи;

К, L - витрати капіталу і праці.

Показники  і  степеневої виробничої функції є показниками (коефіцієнтами) еластичності випуску продукції відповідних факторів виробництва: в тому випадку, коли  +  = 1, функція називається виробничою функцією Кобба – Дугласа.


Информация о работе «Мікроекономіка»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 133692
Количество таблиц: 26
Количество изображений: 80

Похожие работы

Скачать
216275
28
56

... та грошей. Наглядна схема кругообігу товарів та грошей (рис.1.1) допоможе краще уявити в узагальненому вигляді ринкову систему та зрозуміти логіку побудови курсу мікроекономіки. ресурси  витрати доходи  ресурси кінцеві товари виручка споживацькі кінцеві товари Ринок кінцевих товарів та послуг   ...

Скачать
80629
7
1

... перелічених факторів не діє відокремлено, у чистому вигляді. Вони переплітаються, утворюючи складну та суперечливу систему. 14. Витрати виробництва: економічні та бухгалтерські підходи до вивчення. До основних мікроекономічних параметрів підприємства належать витрати виробництва, виручка і прибуток. Загальні витрати факторів виробництва (ресурсів) і грошові витрати, що здійснюються підприє ...

Скачать
9628
0
1

... також вимагає деяких припущень. Найчастіше застосовується припущення „за інших рівних умов”, яке дозволяє більш виразно показати вплив кожного з досліджуваних факторів. До специфічних методів мікроекономіки відносяться граничний аналіз і мікроекономічне моделювання. Граничний аналіз – один з головних методів мікроекономіки – це аналіз прирістних величин, в якому всі фактори, за винятком дослі ...

Скачать
26533
6
9

... ів різні, а його доход обмежений. Для того, щоб ви­значити, який саме кошик вибере споживач, прагнучи максимізувати корис­ність, нам потрібно проаналізувати бюджетне обмеження споживача. 2 ПАРАМЕТРИ ПІДПРИЄМСТВА ЯК МІКРОЕКОНОМІЧНОЇ МОДЕЛІ. ВИРОБНИЧА ФУНКЦІЯ 2.1Організаційні форми і функції підприємства Ініціативну діяльність, пов'язану з виробництвом товарів і послуг, нази­вають ...

0 комментариев


Наверх