Оцінка сил конкуренції в галузі виробництва пресервів для ТОВ «Браво Гласс»

101979
знаков
16
таблиц
4
изображения

3.2.2 Оцінка сил конкуренції в галузі виробництва пресервів для ТОВ «Браво Гласс»

Аналіз ринкового становища ТОВ «Браво Гласс» (реорганізована ЗАТ «Бахмацька рибна база») має велике значення, оскільки підприємство працює на специфічному ринку, з високим рівнем конкуренції і високою місткістю. Для виявлення інтенсивності конкуренції на ринку рибних пресервів скористаємось моделлю п’яти сил конкуренції М. Портера, до яких відносяться: суперництво між продавцями всередині галузі; фірми, що пропонують товари-замінники (субститути); можливість появи нових конкурентів всередині галузі; здатність постачальників диктувати свої умови; здатність споживачів диктувати свої умови.

Характеристика окремих сил складена на основі експертних оцінок і наведена в таблиці 3.1. Як бачимо, використання методу М. Портера показує, що в цілому становище підприємства на ринку досить нестабільне. Найбільший ризик цьому становищу можуть надати підвищення цін постачальниками сировини та поява нових конкурентів [27].


Таблиця 3.1. Характеристика окремих сил для ЗАТ «Бахмацька рибна база»

Сила Характеристика дії Експертна оцінка за 5-ти бальною шкалою
1 Ризик входу потенційних конкурентів Досить високий 2
2 Можливості «торгуватися» (знижувати ціни) покупців Покупці мають обмежені можливості впливати на ціни. 4
3 Загрози товарів, що заміщують основний асортимент Невисокі 4
4 Можливості «торгуватися» (підвищувати ціни) постачальників Досить високі 2
5 Конкуренція серед існуючих фірм-продавців Досить висока 2
Сукупна дія сил Нестабільне становище на конкурентному ринку 2,8

Загальна стратегічна модель Портера для нестабільного становища підприємства на конкурентному ринку розглядає дві основні концепції планування маркетингу й альтернативи, властиві кожній з них: вибір цільового ринку (у рамках усієї галузі чи окремих сегментів) і стратегічна перевагу (унікальність чи ціна).

Поєднуючи ці дві концепції, модель Портера ідентифікує наступні базові стратегії:

-     перевага по витратах,

-     диференціація,

-     концентрація.

Використовуючи стратегію переваги по витратах, фірма орієнтується на широкий ринок і робить товари у великій кількості. За допомогою масового виробництва вона може мінімізувати питомі витрати і пропонувати низькі ціни. Це дозволяє мати більш високу частку прибутку в порівнянні з конкурентами, краще реагувати на ріст собівартості і залучати споживачів, що орієнтуються на рівень цін.

Використовуючи стратегію диференціації, фірма націлюється на великий ринок, пропонуючи товар, що розглядається як «виділений». Компанія випускає привабливий для багатьох товар, що проте «виділяється» споживачами як унікальний у силу його дизайну, характеристик, приступності, надійності і т.д. У результаті ціна не грає настільки важливої ролі, і споживачі здобувають достатню лояльність до товарної марки.

У рамках стратегії концентрації компанія виділяє специфічний сегмент ринку через низькі ціни чи унікальну пропозицію. Вона може контролювати витрати за допомогою концентрації зусиль на декількох ключових товарах, призначених для специфічних споживачів, створенні особливої репутації при обслуговуванні ринку, що може бути незадоволений конкурентами.

Відповідно до моделі Портера залежність між часткою на ринку і прибутковістю носить U – образний характер, як показано на рис. 3.3. Фірма з невеликою часткою ринку може процвітати за допомогою розробки чітко сконцентрованої стратегії. Компанія, що має велику частку ринку, може процвітати в результаті переваги по загальних витратах чи диференційованій стратегії. Однак компанія може «зав'язнути в середині», якщо вона не має у своєму розпорядженні ефективної й унікальної продукції чи переваг по загальних витратах. На відміну від матриці «Бостон консалтинг груп» і програми PIMS відповідно до моделі Портера невелика фірма може мати прибуток, концентруючи на якій-небудь одній конкурентній «ніші», навіть якщо її загальна частка на ринку буде незначною. Фірмі не обов'язково бути великою, щоб мати гарні показники.


 


Рис. 3.3 Зв’язок долі на ринку та доходу фірми в загальній стратегічній моделі Портера

На рис. 3.4 наведені результати статистичної обробки даних маркетингових спостережень ринку реалізації пресервів виробників України (табл. 3.2). Як показують результати, наведені на рис. 3.4 – максимальна конкурентна ціна реалізації баночок пресервів для ЗАТ «Бахмацька рибна база» для ваги нетто 180 г. становить 4,15 – 4,20 грн. за 1 банку (без ПДВ) при торговій націнці рознічного продавця 10%


Таблиця 3.2. Основні цінові та асортиментні види пресервів на ринку України

 


Информация о работе «Організація роботи команди засновників фірми у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (на прикладі ТОВ "БРАВОГЛАСС")»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 101979
Количество таблиц: 16
Количество изображений: 4

0 комментариев


Наверх