4. Вимоги до аудиторів. Порядок їх атестації

Кваліфікаційні вимоги до аудиторів з сертифікації, їх обов”язки та права, порядок підготовки та атестації у системі УкрСЕПРО встановлені у стандарті ДСТУ 3418-96.

Офіційно визнаними в системі аудиторами можуть бути фахівці різних галузей науки, техніки, промисловості, сфери послуг та інших видів діяльності.

Вимоги до аудиторів:

1. Кандидат в аудитори повинен мати закінчену вищу освіту.

2. Кандидат повинен пройти теоретичну підготовку і стажування, необхідні для забезпечення його компетентності у питаннях, пов”язаних з проведенням обраних видів робіт з сертифікації в системі. він повинен володіти знаннями з наступних питань: нормативні документи, на відповідність до вимог яких проводиться сертифікація, акредитація, атестація; основоположні документи Системи; методи проведення перевірок, складання звітів; економічні правові основи ведення робіт з сертифікації, атестації, акредитації; міжнародні та європейські системи сертифікації і акредитації.

3. Кандидат в аудитори повинен мати щонайменше чотирирічний стаж роботи в одному з таких видів діяльності, як розроблення, виробництво, технологія, будівництво, сфера послуг, управління, економіка.

1.         Кандидат повинен бути неупередженим і витриманим, володіти логічним мисленням, мати аналітичний склад розуму, відрізнятися скрупульозністю, бути здатним реально оцінювати ситуацію, вміти розбиратися в загальному механізмі складних процесів, розуміти роль окремих підрозділів у функціонуванні організації.

Аудитори з сертифікації продукції (послуг) залучаються в Системі до виконання (керівництва виконанням) таких функцій:

§   перевірка заявок на сертифікацію та прийняття рішень за заявками (у т.ч. перевірка правильності вибору нормативних документів на відповідність яким буде проводитися сертифікація продукції (послуг); встановлення схеми (моделі) сертифікації; встановлення правил відбирання та ідентифікації зразків продукції для випробувань; визначення видів випробувань та нормативних документів щодо їх проведення; вибір лабораторії для проведення сертифікаційних випробувань);

§   аналіз одержаних результатів сертифікаційних випробувань та підготовка рішень щодо можливості видачі сертифіката відповідності;

§   прийняття рішень щодо необхідності проведення повторних або порівняльних випробувань;

§   підготовка рішень щодо визнання сертифікатів відповідності, виданих в інших країнах або в інших системах сертифікації.

Згідно до вимог стандарту ДСТУ 3418-96 аудитор зобов”язаний:

- дотримуватися вимог до проведення робіт з сертифікації, встановлених у нормативних документах Системи;

-    підтримувати рівень своєї компетентності щодо проведення обраних робіт з сертифікації в Системі, зокрема, знати всі зміни нормативних документів Системи, а також зміни нормативних документів, на відповідність яким здійснюється сертифікація;

-    забезпечувати об”єктивність та вірогідність результатів перевірок;

-    у всіх ситуаціях дотримуватися норм етики;

-    забезпечувати конфіденційність інформації, що отримана під час виконання робіт з сертифікації (атестації, акредитації);

-    щорічно до 31 грудня надавати до Національного органу з сертифікації звіт про свою діяльність в Системі як аудитора, а також повідомляти про зміни і доповнення до даних його особової картки.

Аудитор має право:

-    знайомитись з необхідною документацією підприємства (організації), що є об”єктом перевірки;

-    запитувати додаткову інформацію, необхідну для виконання робіт на всіх етапах проведення сертифікації (атестації, акредитації);

-    відмовлятись від участі у виконанні робіт, якщо документи об”єкта перевірки викладені не на державній мові, або якщо члени комісії не забезпечені кваліфікованим технічним перекладом на всіх етапах виконання робіт

-    звертатись до Національного органу з сертифікації у випадках тиску з боку зацікавлених сторін або відповідного органу з сертифікації (акредитації)

-    пропонувати Національному органу з сертифікації або органу з сертифікації (акредитації) залучення себе до проведення робіт з сертифікації (акредитації відповідно до спеціалізації, за якою його атестовано.

Підготовка кандидатів в аудитори передбачає теоретичну підготовку і стажування.

Теоретичну підготовку проводять учбові заклади, які отримали дозвіл Національного органу з сертифікації. Теоретична підготовка здійснюється з відривом від виробництва за учбовими планами та програмами, затвердженими Національним органом з сертифікації. Кандидати в аудитори з сертифікації систем якості у межах теоретичної підготовки проходять учбове стажування, пов”язане з участю у розробленні або експертизі документів системи якості на підприємстві. Після закінчення курсу теоретичної підготовки кандидат здає іспит.

У разі наявності посвідчення про закінчення курсу теоретичної підготовки кандидат проходить стажування, яке організовує відповідний учбовий заклад. Стажування передбачає участь кандидата щонайменше у двох перевірках, які проводяться акредитованими в системі органами з сертифікації або органом з акредитації.

Стажування здійснюється відповідно до конкретних завдань, програм, методів та процедур перевірок, що здійснюються під час проведення сертифікації продукції (послуг), систем якості, атестації виробництв, акредитації випробувальних лабораторій, за програмою стажування, затвердженою керівником органу з сертифікації (акредитації).

Кандидату під час стажування можуть бути доручені будь-які роботи, що виконують атестовані аудитори в процесі проведення перевірок. Кандидат повинен вести щоденник виконання доручених робіт. По закінченні перевірки керівник стажування складає відгук-оцінку.

Атестацію аудиторів здійснює постійно діюча атестаційна комісія Національного органу з сертифікації.

Основні етапи атестації аудиторів:

-    розгляд заявки кандидата і аналіз поданих документів

-    перевірка і оцінка кандидата

-    оформлення результатів атестації

-    видача сертифіката аудитора.

Разом із заявкою подаються такі документи: особова картка, копія диплома, відгук-оцінка про стажування, довідка, яка затверджує наявність практичного досвіду роботи, відомості про володіння іноземними мовами.

Перевірку та оцінку кандидата здійснює атестаційна комісія, яка встановлює форму перевірки (екзамен, тести, співбесіда, розгляд письмового реферату на задану тему, тощо). Кандидат, кандидатура якого була відхилена, має право на повторну перевірку.

Сертифікат аудитора реєструється в Реєстрі Системи. Термін його дії – три роки. Скасування сертифікатів аудиторів здійснюється за таких обставин:

-    відсутність практичної діяльності аудитора з проведення робіт з сертифікації (атестації, акредитації) в Системі протягом двох календарних років;

-    наявність грубих порушень з боку аудитора (недостовірність оцінок, необ'єктивність в разі аналізу фактичних даних, порушення етичних норм тощо).


Информация о работе «Органи з сертифікації продукції та систем якості, випробувальні лабораторії системи УкрСЕПРО»
Раздел: Менеджмент
Количество знаков с пробелами: 30661
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
349442
3
2

... побудови і функціонування системи сертифікації, її структура, функції та порядок виконання цих функцій регламентовані нормативними документами міжнародних організацій із стандартизації і сертифікації, насамперед документами І50, ІЕС, НАС, Європейської співдружності, а також ДСТУ. До правових аспектів сертифікації належать питання поширення відповідальності за спостереженням правил процедури ...

Скачать
115041
5
3

... коли є розбіжності в показниках проводяться випробування, на основі позитивних результатів яких, зафіксованих у протоколах випробувань. видається сертифікат); ·           за позитивними результатами сертифікації продукції в Системі УкрСЕПРО.   5. Порядок проведення обстеження виробництва Порядок обстеження виробництва під час проведення сертифікації продукції визначено в стандарті ДСТУ 3957- ...

Скачать
39079
5
0

... ізовані зі стандартами Міжнародної електротехнічної комісії серії ІЕС 335. У зв’язку з новими публікаціями стандартів ІЕС серії 335 в Україні розпочато розробку, яку фінансує Держспоживстандарт України. Основні вимоги до органів по сертифікації продукції, процесів, послуг (далі - орган по сертифікації) і порядок їх призначення і вповноваження на діяльність в Системі УкрСЕПРО встановлюється ДСТУ ...

Скачать
102999
2
1

... того, що продукція, системи якості, системи управління якістю, системи управління довкіллям відповідають встановленим законодавством вимогам. [6] Відповідно до ст. 13 Декрету КМУ «Про стандартизацію та сертифікацію» сертифікація продукції в Україні поділяється на обов'язкову та добровільну. Сертифікація продукції здійснюється уповноваженими на те органами з сертифікації – підприємствами, ...

0 комментариев


Наверх