5. Основні проблеми «Питань життя»

Розгляд педагогічних поглядів варто почати зі статті «Питання життя», опублікованої ним у 1856 році. Це була перша педагогічна робота Пирогова. Завдяки їй ім’я Пирогова стало широко відомим і звернуло на себе увагу суспільства передовими ідеями про загальнолюдське виховання.

 В статті «питання життя» (як і в інших своїх педагогічних творах) М. І. Пирогов різко виступив проти класової школи і ранньої утилітарно-професійної виучки, яку намагалось ввести царське керівництво за рахунок зниження рівня загальної освіти молоді. Він протипоставив офіційному курсу освіти ідею загальнолюдського виховання, яке повинно підготувати до суспільного життя високоморальну людину з широким розумовим кругозором.

Свою статтю Пирогов починає з історичної довідки про пошуки видатними мислителями давньої Греції відповідей на питання про призначення людини у суспільному житті, про зміст людського життя. З цієї довідки випливає, що мова йде про питання суспільного життя, про життя людини в суспільстві, про її взаємовідносини з іншими людьми, про неминучість для кожного з нас вирішення питання про наше відношення до суспільних потреб і обов’язків.

«У чому полягає мета нашого життя? Яке наше значення? До чого ми покликані? Чого покликані шукати ми?» Такі перші питання життя, що висував Пирогов у своїй статті. У самостійному вирішенні цих питань зацікавлені і суспільство з його панівним напрямком, і кожна окрема особистість. З цим складно не погодитись.

Здавалося б, міркує далі Пирогов, що на поставлені питання про мету і призначення нашого життя члени християнського суспільства отримають відповіді про процес виховання в сім’ї і школі, і таким чином підготовані до здійснення християнської моралі в суспільному і особистому житті. Але у дійсності такого панування християнської моралі не спостерігається. На противагу християнським основам виховання, отриманим у школі, у всіх проявах суспільного життя панує «різко виражене матеріальне, майже торгове спрямування».

Що ж залишається робити за таких обставин? – природно виникаюче запитання. Залишається глибше поглянути в сутність оточуючого життя. З виключною майстерністю викладає Пирогов «філософію» вісьми дрібних суспільних груп.

«Поглядів, яких наслідують ці маси, набереться до десяти, а може , і больше.

Ось, наприклад, перший погляд – дуже простий і привабливий. Не розмірковуйте над тим, чого не можна пояснити. Це, за найменшою мірою, втрата лише одного часу. Можна, думаючи, втратити і апетит, і сон. Час потрібен для праці і насолоди. Сон – знову ж для праці та насолоди. Праця і насолода – для щастя.

Ось інший погляд – високий. Вчіться, читайте, розмірковуйте і отримуйте від цього найкорисніше. Коли розум ваш посвітліє, ви дізнаєтесь, хто ви і що ви. Ви зрозумієте все, що здається не пояснюваним для простого люду. Порозумнішавши, повірте, ви будете діяти якомога краще. Тоді надайте тільки вибір вашому розуму, і ви ніколи не зробите промаху.

Ось третій погляд – старообрядовий. Дотримуйтесь найточнішим чином всі обряди і традиції. Читайте лише благочестиві книги, але у зміст не вникайте. Це головне для спокою душі. Потім, не задумуючись, живіть так, як живеться.

Ось четвертий погляд – практичний. Працюючи, виконуйте ваші службові обов’язки , збираючи копійки на чорний день. У сумнівних випадках, якщо один обов’язок протирічить іншому, обирайте те, що вам вигідніше, або у крайньому разі що вам менше зашкодить. Проте, надавайте кожному рятуватися на свій лад. Про переконання, точно так само як і про смаки, не сперечайтесь і турбуйтесь. З повною кишенею можна жити і без переконань.

Своїм викладом «філософії» життя восьми дрібних суспільних груп Пирогов сформулював пануючі в російському так званому освіченому суспільстві виразки і пороки, котрі слугували предметом зображення і у нашій могучій, виключно за своїми моральними тенденціями художній літературі ХІХ ст.

Розкриваючи пошлість, пануючу в привілегійованому суспільстві, Пирогов разом з тим показав безсилля школи і виховання його часу в справі перетворення суспільства на яких то б не було розумних початках. А якщо так, то виникало серйозне питання про сенс і призначення усієї системи виховання і освіти. Очевидно, школа і виховання ні в якій мірі не вели до удосконалення суспільного життя на моральних засадах.

Пирогов писав, що існує лише три можливості вивести людство з складного і небезпечного стану:

Або узгодити морально-релігійні основи виховання з дійсним напрямком суспільства.

Або застосувати напрямок суспільства.

Або приготувати нас вихованням до внутрішньої боротьби, неминучої та рокової, надавши нам всі способи і всю енергію витримувати нерівний бій.

Піти першим шляхом, міркує далі Пирогов, це означало б шукати те, що залишилося на землі Святого, Чистого і Великого. Змінити напрямок суспільства – справа промислу і часу. Залишається третій шлях, тобто приготувати вихованням до внутрішньої боротьби. Приготувати з юних років до цієї боротьби, означає саме зробити нас людьми, тобто тим, чого не досягає жодна реальна школа у світі, турбуючись зробити з нас з самого дитинства негоціантів, солдатів, моряків, духовних пасторів чи юристів.

У цих міркуваннях виясняється основна суспільно-політична позиція Пирогова.

Підводячи підсумки всього вищесказаного, можна зробити висновки, що найвища суспільно-історична заслуга Пирогова полягала в тому, що він розкрив і назвав своїм іменем «торговий» напрямок життя, показав його протиріччя зі всім, що залишилось ще у житті «святого», розкрив шкідливий вплив «меркантильного напрямку» на підростаюче покоління і поставив на чергу дня питання про те, що ж можна зробити шляхом виховання, щоб подолати розбещуючий вплив «торгового напрямку» в суспільному житті.

Можна відмітити, що дані висловлювання Пирогова (зокрема про дурний вплив торгового напрямку в суспільстві) вкрай точно характеризують сьогоднішній стан суспільства, особливо положення молоді.


Висновки

Вивчення педагогічних творів, біографічних й автобіографічних даних, залишених нам Пироговим, показує, що протягом всього свого життя він непохитно здійснював одну основну ідею: боровся зі станово-кріпосним ладом у системі освіти й прагнув до того, щоб поставити освіту й виховання підростаючих поколінь на службу потребам, що назрівали, нашої країни у всіх областях культури в післяреформений час.

Пирогов вів боротьбу зі становими й національними привілеями насамперед у справі народної освіти й поширення культури й науки в нашій країні.

Таким чином, педагогічні позиції Пирогова найтіснішим чином спліталися з політичними прагненнями демократичного лібералізму, що відрізняв його й від представників бюрократів-реакціонерів і консерваторів, і від представників революційної демократії (у політичному змісті Пирогов не був революціонером).

У чому ж полягає цінність педагогічної системи Пирогова? Найбільший інтерес і цінність представляє система освіти, висунута ним. Принцип цієї системи полягає в переході з одного щабля до наступного, вищого й у той же час у закінченості освіти в кожному щаблі.

 Як перший щабель освіти йде елементарна початкова дворічна школа. Програма занять у цій школі розрахована на розвиток первісних основ мислення, що вчаться, і спостережливості шляхом навчання рідній мові, рахунку й, зокрема, розвиток спостережливості шляхом наочного навчання в дусі Песталоцци. До речі, Пирогов надавав величезного значення наочному навчанню й вважав, найважливіше застосовувати принцип наочності в як можна ранньому віці. У статті Пирогов говорить про спосіб викладання природних наук. “Взагалі, головний обов'язок педагога полягає переважно в тім , що б науку викладати не стільки для самої науки, скільки для розвитку, за допомогою науки тієї або іншої розумової розумової або щиросердечної здатності. Природне й повинне саме служити до розвитку спостережливої здатності в дитини, початківця знайомити з навколишньою його природою. Потрібно привчити з раннього років і його очей, і його дотик до виразного відшукування різних ознак, що характеризують природні тіла; дайте йому в руки мінерал, рослина, тварина й запитуйте його, що він бачить і що він знаходить особливого; змусьте його знайти й описати розходження тим часом й іншим тілом, і завдання ваша буде дозволена, ціль буде цілком досягнута.” (8)

За традиціями того часу, у програму початкової школи , як й у програму наступних за нею вищих щаблів, Пирогов вносить і підстави так званого закону божого, тобто вивчення священної історії старого й нового завіту.

Прогімназії становлять у системі освіти, що захищає Пирогов, другий щабель утворення, знов-таки призначену для всіх станів і класів. Прогімназії , за планом Пирогова, розділяються на два типи - реальна й класична, кожна зі своїм курсом навчання.

Класична прогімназія в проекті Пирогова має в навчальному плані майже ті ж предмети, що й реальна. Але за рахунок кількості годин, що відводять на предмети реальних знань , у класичній прогімназії приділяється увага ґрунтовному вивченню латинської й грецької мов й однієї, а не двох нових мов. У класичні прогімназії відкритий доступ знов-таки для всіх бажаючих, що мають освіту в обсязі елементарної початкової школи. А крім того, і закінчивши реальну прогімназію, діти могли проходити без іспиту в III клас класичної прогімназії.

Над двома типами прогімназій організується гімназія знов-таки двох типів - реальна й класична.

Освіту в реальних гімназіях Пирогов призначає для задоволення практичних потреб виробничо-технічного життя. Ті, хто закінчили реальні гімназії, за планом Пирогова , одержать доступ або безпосередньо до практичної діяльності, або у вищі, але спеціальні навчальні заклади, а не в університет.

Надаючи виняткового значення у вихованні учнів науці й науковій освіті, Пирогов враховував роль й інших спеціальних виховних впливів на учнів. І майже в кожній статті його ми знаходимо глибокі, оригінальні думки, поради й практичні вказівки в цьому напрямку.

Головне у виховній роботі, чому Пирогов надає вирішального значення, це наміри, життєві цілі й завдання, які ставлять собі вихователі в родині й у школі, узгодженість родини , школи, суспільства й держави в цих намаганнях.

Пирогов дав ряд найцінніших порад до методики виховної роботи. Обрані ним питання й характер їхнього вирішення вводять учителів у найбільш важливі й вирішальні сторони виховної роботи в школі.

На місце розрізнених, неорганізованих впливів на учнів з боку адміністрації шкіл (директори й інспектори) і наглядачів Пирогов висунув у якості основної виховної сили колективну роботу вчителів або, як він їх називає, наставників, об'єднаних у педагогічні ради середніх навчальних закладів. У такий спосіб одноособова, часто випадкова й довільна дія вчителів одержувала не тільки єдність, але й природно більшу різнобічність і глибину впливів на учнів.

Постанови педагогічних рад здобували в очах учнів більший авторитет, більшу силу. “Досвід доводить, - пише Пирогов, - що висновки й постанови педагогічної ради незрівнянно більше користуються довірою між учнями, чим рішення однієї особи, чи буде воно другорядним у закладі, як учителі або наглядачі, - або головне, як директор”(3).

Пирогов був стурбований розвитком у вчителів уважного, чуйного відношення до учнів. Він жадав від учителів “під час обговорення кожного вчинку” не формально юридичного відношення до учнів, а “добре вникнути в ті обставини”, якими викликається поведінка учня. У цих цілях Пирогов пропонував вихователям завести в себе кишенькові журнали, у яких би вони відзначали, з належними подробицями й тільки для себе, всі помічені ними вчинки учнів, їхній напрям думок і т.д.

Вимогами такого роду Пирогов ставив перед учителями складне й важке, але в той самий час основне завдання в мистецтві виховання - вивчати своїх учнів й індивідуалізувати виховні впливи на учнів

За справедливістю й одностайним визнанням Пирогов увійшов в історію російської культури не тільки як видатний геніальний учений- анатом і талановитий лікар-хірург, але і як класик оригінальної передової російської педагогічної думки. І можна бути впевненим у тім, що справжні заслуги Пирогова перед культурою нашої країни й значимість його педагогічних ідей і педагогічної діяльності будуть ще довго знаходити високу оцінку й викликати глибоку повагу з боку всіх людей.


Список використаної літератури

 

1.      Егоров С.Ф. Хрестоматия по истории школы и педагогики в России. - М.: Просвещение, 1986.

2.       История дошкольной педагогіки / сост. Н.Б, Мчелидзе и др. – М., 1987, С. 135-150.

3.      История педагогики / под ред.. М.Ф. Шабаева – М,, 1981, С. 153-155.

4.      Красновский А.А. Педагогические идеи Н.И. Пирогова. - М.: Учпедгиз, 1949.

5.       Константинов Н.А., Медынский Е.Н., Шабаева М.Ф. История педагогики. -М.: Просвещение, 1982.

6.      Педагогіка: навч. пос./ за ред. М. М. Фіцули.- К., 2001.

7.      Пирогов Н.И. Избранные педагогические сочинения. - М.: Педагогика, 1985.

8.      Пирогов М.І. Вибрані педагогічні твори. - М.: Педагогіка, 1985. -C. 143-144.

9.      Пирогов Н.И. Задачи учителя в школе // Антология педагогической мьісли УССР / Сост. Н. П. Калениченко. – М., 1988.

10.    Христоматія з історії зарубіжної педагогіки // укл. А.І. Піскунов. – м. , 1981.


Информация о работе «Педагогічна діяльність Миколи Івановича Пирогова»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 32853
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
114647
3
0

... . — М.: ACADEMIA, 2001. — 414с. 18.         Катровский А.П. Формирование и развитие территориальной структуры высшего образования России. — М.: Междунар. отношения, 2003. — 204с. 19.         Коржів Д.Ю. Розвиток системи вищої освіти в Україні (кінець ХІХ – початок ХХ століть). — Вінниця: ПП «Центр генеалогії і біографіки», 1996. — 16с. 20.         Кравець В. Історія української школи і педа

Скачать
68313
0
0

... читачів. І лише згодом, з 1991 року почали робитись перші організаційні заходи по виданню його праць, присвячених 150-річчю з дня народження Михайла Драгоманова. 3.2 Історичні дослідження Творчий доробок Михайла Петровича Драгоманова становить десятки томів і є невичерпним джерелом для з’ясування багатьох важливих проблем вітчизняної історії. Значна частина написаного ним за тридцять років ...

Скачать
424186
2
0

... . – 158 с. 331. Эрн В.Ф. Г.С.Сковорода: Жизнь и ученье. – М.: «Товаричество тип. Мамонтова», 1913. – 242 с. 332. Эрн В.Ф. Сочинения. – М.: Правда, 1991. – 576 с. 333. Юркевич П. Философские произведения. – М.: Правда, 1990. – 670 с. 334. Ярема Я. Українська духовність в її історично – культурних виявах. – Львів, 1937. 335. Ярмусь С. Духовність ...

Скачать
51491
0
0

... лька десятків років тому. 4. Микола Федорович Гамалія Велика заслуга в розвитку імунології, теорії інфекції належить М.Ф. Гамалії, відкрившому також явище бактеріофагії. Микола Федорович Гамалія – видатний вчений, мікробіолог, епідеміолог, інфекціоніст. Народився 5 лютого 1859 року в Одесі. Закінчив Новоросійський університет в Одесі (1880 рік), а в 1883 році, по закінченню Воєнно-медичної ...

0 комментариев


Наверх