Робота за підручником. Опрацювання звернення авторів до учнів, як співвідносяться їхні думки про предмет з тими, що висловили учні

260022
знака
6
таблиц
9
изображений

2. Робота за підручником. Опрацювання звернення авторів до учнів, як співвідносяться їхні думки про предмет з тими, що висловили учні.

3. Виразне читання вірша Л. Костенко (с.4). Міркування про те, чому його вміщено на початку підручника, які почуття про Україну викликає він у читачів. Учні знаходять рядки, які найбільше вразили, пояснюють чому.

4. Опрацювання тексту „Маленька Україна чи велика? ” Учні читають мовчки. Олівцем за допомогою позначок відзначають у тексті, що їм було відомо (+), а що є новим (-). На дошці виписується інформація, яка у кожного в класі зі знаком (-). Для цього учневі треба її перефразувати „Я не знав, що Україна за розмірами більша за такі держави..."

Таким чином складається перелік інформації, яка є новою для учнів.

Урок 2

Тема. Людина - частина суспільства.

Мета. Розширити уявлення учнів про людину як частину природи і суспільства. Розвивати спостережливість, винахідливість, прагнення до самостійності думок. Стимулювати ініціативу, інтерес до пізнання людини у різних вимірах. Спонукати до участі в дискусії, до обміну думками.

Зміст і види роботи.

2. Самостійне опрацювання тексту „Людина - частина природи".

3. Організація дискусії. Один учень доводить, що людина належить до природи, адже так само, як і тварина, потребує їжі, дихає, бігає, народжує і вигодовує дітей... Інший заперечує: Людина відрізняється від тварини, тому що..., потім ролі учнів змінюються. За текстом третьокласники шукають аргументи, щоб припинити дискусію, роблять висновки про належність людини одночасно і до природи, і до суспільства.

4. Опрацьовується змістовий ряд понять, які охоплюють тлумачення суспільства: людина - люди - мислення - мова - праця - мир - добробут - співчуття - радість - мрія - творчість... .

7. Робота за підручником (с.8). Обговорення ситуації про ставлення до тварин, поводження з тваринами. Від диких тварин можна очікувати небезпеки. Лише в казках вони бувають наділені людськими рисами: лагідні, добрі.

8. Учні знаходять і опрацьовують у групах твердження з тексту на с.6-7, які можуть бути висновком уроку, типу: „Людина не може стати справжньою людиною, якщо... ”; „Щоб народжений людиною став нею, треба... "; „У людині залишилось багато природного... "; „Суспільство досягає найвищого розвитку, коли... ”. Важливо розгорнути і спільно довести твердження про те, що людину творить країна, де вона народилась (вона засвоює мову свого народу, віру, культуру, норми поведінки).

Але і країну творить людина, якщо вона дбає про себе (здоров’я, успіхи в праці й навчанні) і про державу (шанує, поважає людей, їхні погляди, свій край, любить і дбає про довкілля, знає і виконує громадянські обов’язки).

Уроки 3, 4

Тема. Навчання як складова життєвого успіху.

Мета. Розширити уявлення про Україну як державу освічених людей. Розвивати прагнення до успіху в навчанні. Формувати пізнавальний інтерес, способи ефективної навчальної діяльності.

Зміст і види роботи.

2. Самостійне опрацювання тексту (с.12-14) „Держава освічених людей". Учні олівцем відзначають відому їм інформацію (+) і досі невідому (-), разом з’ясовують такі питання:

користуючись текстом, доведіть, що Україна завжди була державою освічених людей;

як у літописі сказано про користь від навчання;

що про Україну писали чужоземці;

чому держава дбає про освіту громадян;

чому люди зацікавлені в тому, щоб здобути знання і уміння.

4. Колективне складання правил успішного навчання (можна з опорою на текст „Вчимося вчитися", с.17).

5. Під час гри „Хто кмітливіший? ”, „Хто швидше запам’ятає", „Хто найуважніший” учні відзначають переможців. Учитель стимулює вияви доброзичливого ставлення до успіху свого товариша.

6. З допомогою вчителя учні виробляють способи міцного і швидкого запам’ятовування; планування робочого часу, тренування уваги (можна використати матеріал з підручника на с.18).

9. Домашнє завдання. Опрацювати текст „Здрастуй, школо!" (с.8). Принести в клас улюблену книжку. Написати листа хлопчикові чи дівчинці стародавньої грецької школи; зазначити, чим відрізняється сучасне навчання від того, що було в Греції.

Урок 5

Тема. Школа. Правила поведінки учня. Ставлення до вчителя.

Мета. Продовжити формувати позитивне ставлення до школи і навчання, стимулювати вияви пізнавального інтересу; активне і свідоме нагромадження поведінкових стереотипів, умінь культурно поводитися у школі. Викликати інтерес і повагу до праці вчителя.

Зміст і види роботи.

2. Опрацювання оповідання С. Гавриша „Найсильніша зброя". Це повчальний твір, з якого учні мають винести розуміння того, що „людина долає перешкоди не силою, а знанням і розумом”.

Цікавий і напружений сюжет може переконати третьокласників у тому, що гордість і примхливість шкодять людині: найсильніша зброя - знання, що роблять людину сильною і непереможною.

Учні доводять справедливість таких висновків.

Ознайомлення з виставкою улюблених книжок. Учні розповідають, чим сподобалась книжка, які знання вона несе людям, пригадують із оповідання, яку книжку князівна Анна зберігала в далекій Франції.

Учитель показує Біблію - цю Книгу книг, коротко характеризує її структуру і зміст. В учнів можуть бути дитячі Біблії. Тоді можна запропонувати її для домашнього читання разом із батьками.

4. Опрацювання тексту „Добрий учень" (с.15). Це правила поведінки учня, надруковані в Букварі 1851 року.

Учні з’ясовують, які з цих правил, що з’явились понад 150 років тому, важливі й сьогодні, які з них застаріли. Колективно складають правила поведінки школяра, які б потіли адресувати учням далекого майбутнього.

5. Робота за текстом „Учитель” і методичним апаратом до нього (с.14-15).

Урок 6

Тема. Людське „Я". Характер людини.

Мета. Розширювати й збагачувати уявлення учнів про людське в людині; вчити бути самокритичним, оцінювати вчинки свої й інших. Переконувати в перевагах добрих вчинків і намірів над злими й недобрими. Вправляти у виявах позитивних рис характеру. Заохочувати приязне ставлення до однокласників.

Зміст і види роботи.

2. Опрацювання тексту підручника на с. 19-20 „Основа характеру".

3. Робота зі змістом дихотомічних понять: добрий - злий; сміливий - боягуз; справедливий - несправедливий; рішучий - боязкий (добрий - це коли..., злий - коли. .).

4. Учні згадують вчинки, свідками яких вони були.

5. Розв’язання ситуативних завдань, які може скласти вчитель, спостерігаючи за життям класу. Важливо змінювати імена та обставини, щоб розв’язання ситуації не перетворилось у розбір поведінки конкретних учнів.

Для прикладу: Петрусь мріяв мати справжній, а не гумовий м’яч. І його мрія збулася. На день народження тато привіз із відрядження той самий красивий і пружний м’яч. Петрусеві захотілося зразу на вулицю, щоб випробувати його в ділі. „А раптом мені зіпсують м’яч або закинуть куди-небудь? Що робити? ” - затурбувався хлопець.

6. Узагальнення міркувань на тему „Яким бути? ” (за основу можна використати текст „Яким бути” (с. 20-21).

7. Вправа „Розкажи про себе” (робота в парах).

Учні доповнюють речення:

„Мені хочеться бути схожим на... ".

„Я не люблю, коли мене... (дражнять, штовхають. .) ".

„Я нікого не буду... (дражнити, штовхати...) ".

„Я хочу бути не злим, а...; не боягузом, а... ".

Уроки 7, 8

Тема. Зовнішність. Акуратність.

Мета. З’ясувати сутність понять „зовнішність”, „акуратність”, „охайність"; формувати потребу стежити за зовнішнім виглядом, оволодівати уміннями самостійна тримати в порядку свій одяг.

Зміст і види роботи.


Информация о работе «Підручникове забезпечення початкової школи»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 260022
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
52885
0
0

... Украины (1958–1991 гг.) / Л.М. Высочан // Научно-теоретический и практический журнал Оралдын Фылым Жаршысы. – №7 (8). – 2007. – С. 10–17. Анотації   Височан Л.М. Дидактичні основи побудови підручників з природничо-математичних дисциплін для початкових шкіл України (1958–1991 рр.). – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.01 – ...

Скачать
55069
1
0

... і майбутнє. Школа виконує благородну функцію плекання дитини, сім'ї та соціальної спільноти. Школа покликана виконувати функцію культурно-освітнього розвитку учнів, батьків та громадськості [1, с.66]. В. Сухомлинський вагому роль у вихованні учнів початкової школи відводить природі: "Активно впливати на природу, але при цьому залишатися сином її, бути вінцем її творіння і водночас володарем її ...

Скачать
134765
3
1

... є достатньо ефективною. Вона не розв’язує повністю проблеми мотивації діяльності, спрямованої на охоронне та відтворювальне практичне ставлення до природного середовища. Формування мотивів природоохоронної діяльності молодших школярів можливе за умови якісного оновлення методологічного та методичного забезпечення процесу екологічної освіти молодших школярів. Одним із показників сформованості мотив ...

Скачать
96591
0
0

... необхідно також для обліку під час визначення рейтингу ВНЗ. Зараз питання здебільшого полягає не в кількості, а в якості видань, їх науковому рівні, відповідності змісту сучасним вимогам. Вказані вимоги, принцип забезпечення вищих навчальних закладів навчальною літературою та порядок надання грифа навчальним виданням регламентує спеціальний "Порядок надання навчальній літературі, засобам навчання ...

0 комментариев


Наверх