2. Робота з підручником (с.4-5).

Учні читають рядки з вірша В. Симоненка, можуть розповісти кілька віршів відомих поетів про Україну, заспівати Державний гімн України.

Опрацювання тексту „Скажи своє слово про Україну". Школярі ознайомлюються з дитячими творами, які були надруковані в журналі „Соняшник", вибирають з-поміж них кращі; рядки, які сподобались, записують у зошиті, або вміщують на плакаті.

6. Домашнє завдання. Учні поділяються на групи. Кожній завдання - прочитати певний текст-розвідку („Звідки походить назва нашої країни? ” (с.5), „Синє озеро Синяк" (с.6), „Волинське чудо” (с.6), „Назви наших міст” (с.7-8). Останній текст опрацьовує кілька груп. Важливо в групах розподілити ролі: усі члени групи читають текст, хтось ілюструє його, інший - готується стисло розповісти, інші учні можуть представити свою власну розвідку або розповісти якусь історію про походження міста (села), річки, озера, балки тощо. Ці історії мають бути стислими.

Урок 2

Тема. Досліджуємо свій край.

Мета. Розширити уявлення про Україну і свій рідний край. Формувати інтерес до історії свого краю, почуття причетності до спадщини багатьох поколінь. Навчати логічно і послідовно відтворювати інформацію, взаємодіяти в групових формах роботи.

Зміст і види роботи.

3. Опрацювання тексту „Я твій, Україно! ” (с.8). Робота з методичним апаратом до тексту.

Організація діалогу учнів за принципом: я підтверджую, що це фантастика, бо...; а я не погоджуюсь, бо... Збираються докази на користь якоїсь певної думки. Опоненти заперечують.

4. Домашнє завдання. Написати листа Левкові Н. (до с.8).

Урок 3

Тема. За що шанують українців.

Мета. Розширити уявлення про Україну як спільноту гідних, працьовитих, талановитих людей. Формувати пізнавальний інтерес, способи ефективної навчальної праці.

Зміст і види роботи.

До загального заголовку: „Українців шанують за... ", написаному на дошці або плакаті, треба додати твердження, яке виробили спільно. Наприклад,... за ставлення до праці, за співучість і артистизм. Учитель дає установку: не повторювати тверджень, висловлених іншою групою.

Спільно створений текст-висновок зачитується вголос. Учні можуть додати міркування, яких, на їхній погляд, бракує.

4. Удома учні мають попрацювати зі словником - з’ясувати невідомі слова; виписати з тексту ті, що характеризують вдачу українців; дібрати до кількох із них прислів’я або приказку.

Для цього не обов’язково шукати додаткову літературу, можна погортати інші підручники, що допоможе зрозуміти багатофункціональність підручників, зв’язати різні джерела інформації воєдино.

Урок 4

Тема. Людина. Радість життя.

Мета. Розширювати і збагачувати уявлення учнів про життя як найвищу цінність, формувати ідеал людини, яку варто наслідувати - мужньої, вольової, здатної переборювати життєві труднощі і досягати успіху. Викликати інтерес до пізнання людей, життєвих історій. Розвивати спостережливість, самостійність думок.

Зміст і види роботи.

1. Мотивування діяльності учнів.

2. Самостійне опрацювання тексту підручника „Радість життя" (с.13).

3. Учні виписують із тексту найважливіші, на їхній погляд, думки, обмінюються зошитами з сусідом по парті, міркують над своїм і його вибором.

4. На дошці або плакаті написано початок речення: Я захоплююсь тими людьми, які... Учні подають свої варіанти відповідей. Діє установка: не повторюватися.

5. Важливо надати змогу учням висловитися - розповісти життєву історію когось із своїх рідних, хто виявив волю до життя, хто умів бути мужнім у хворобі або в особливих обставинах.

6. Рольова гра. Персонажі: Радісний і Засмучений. Радісний каже, що треба радіти життю, доброму слову, гарному дню і т.д.

Засмучений, навпаки: чого радіти? А що таке життя? Хіба слово буває добрим? А день мені не подобається і т.д. Потім ролі змінюються. Учні оцінюють, що краще: завжди й усьому бачити погане, чи шукати в житті гарне? Хто з учнів був переконливішим?

Урок 5

Тема. Що людині необхідно для життя.

Мета. Виявити й узагальнити уявлення і досвід учнів у розумінні сенсу життя. Формувати бажання бути успішним, мати досягнення в навчанні: більше знати, вміти, переборювати труднощі на шляху до досягнення результату. Переконувати в перевагах добрих вчинків і намірів над злими й недобрими. Вправляти у виявах позитивних рис характеру, сприяти доброчинним милосердним вчинкам.

Зміст і види роботи.

1. Опрацювання тексту казки „Без чого не можна жити” (с.14-16).

Прочитування в особах, за допомогою відповідних масок інсценізація казки.

2. Обговорення: без чого не може жити тварина (за казкою), а без чого - людина.

Зліва вертикально накресленої на дошці лінії учні дають відповідь на перше запитання, справа - на друге.

Відповіді порівнюються, робляться відповідні висновки.

4. Робота в групах. Учні ставлять один одному запитання за текстом, уміщеним на с.16-17 „Настанови матері Терези”.

Застереження: Не домагатись дослівного відтворення тексту „Настанов”. Важливо включити механізм роздумів дитини про людські ідеали, цінності життя.

Урок 6

Тема. Пізнай себе. Людське „я".

Мета. Розширювати й збагачувати уявлення учнів про людське в людині; вчити бути самокритичним, правильно оцінювати вчинки свої й інших людей. Заохочувати правдивість, викликати неприязне ставлення до дворушництва, пристосуванства.

Зміст і види роботи.

2. Опрацювання текстів на с.17-19.

Цю роботу можна здійснювати з орієнтацією на методичний апарат підручника, де задіяні інтерактивні форми співпраці, передбачено можливість учнів сформувати власну думку й висловити її у класі.

Урок 7

Продовження теми й мети попереднього уроку.

Зміст і види роботи.

1. Учні зачитують кожний свого листа до Миколи, який „втратив своє обличчя".

2. Щоразу вчитель оцінює, наприклад: мені сподобалось, як Софійка звернулась до Миколи і по-доброму порадила йому (наводиться фрагмент листа) і т.д.

3. Текст „Дбай про своє добре ім’я" можна опрацювати з олівцем, позначивши значком + відомі факти; значком - невідомі.

Після опрацювання учні можуть висловитись, що нового вони дізналися на уроці.

Урок 8

Тема. Людські чесноти.

Мета. Узагальнити уявлення і досвід учнів у розумінні конкретних людських чеснот. Формувати бажання бути добрим, протистояти байдужості, насиллю, бездушності.

Зміст і види роботи.

Цей урок може бути узагальнюючим стосовно попередніх.

1. Учні читають тексти „Зневага” (с.21), „Байдужість" (с.22), тлумачать людські якості „байдужість", „бездушність", знаходять до них антоніми, переводять на рівень конкретних прикладів, перероблюють текст таким чином, щоб байдужість змінилася на протилежну якість тощо.

2. Узагальненням-висновком може слугувати заголовок, водночас заключний рядок вірша „Людина починається з добра" (с.23). їх можна як девіз помістити на чільному місці і принагідне звертатись, якщо виникає в цьому потреба.

Уроки 9, 10

Тема. Досягнення.

Мета. Сформувати уявлення про досягнення людей як закономірний результат докладених зусиль, працьовитості, наполегливості. Стимулювати прагнення до успіху, до завершення розпочатої справи.

Зміст і види роботи.

1. Текст „Досягнення" (с.23-24) будується на історії звичайного хлопчика, „Наш Андрій Шевченко” (с.24-27) - на життєпису знаменитого українського футболіста, інші тексти - спрямовані на вироблення оцінного ставлення до неробства, лінощів („Аби хто” (с.27), уваги до винаходів людства, які змінили життя людей на краще („Винаходи людства" (с.28-30).

2. За методичним апаратом підручника можна побудувати різноманітну діяльність учнів: організувати урок захоплень, зібрати докази, чому та чи інша людина стала успішною.

3. З цією метою можна взяти інтерв’ю в такої людини (якщо це можливо), написати листа собі, дорослому.

Уроки 11-14

Тема. Людина серед людей. Норми поведінки. Вихованість. Гідність. Правдивість. Культура. Гостинність.

Мета. Розширити зміст понять із теми, формувати відповідні поведінкові стереотипи, домагатись свідомого виконання правил поведінки, уміння контролювати себе.

Зміст і види роботи.

Уроки можна побудувати за матеріалом підручника (с.30-40).

2. Розділивши текст „Людина серед людей" на логічні частини, учні шукають у підручнику відповідні фрагменти І дають відповіді на запитання:

Як можна розпізнати ввічливу людину?

Що таке тактовність?

Як запобігти конфлікту з людьми?

Чому важливо вміти слухати?

Хто в класі уміє слухати?

3. Роботу за текстом „Чи варто бути правдивим? ” (с.33-34) можна побудувати у вигляді діалогу:

Що чекає людину, яка неправдива?

Якою може бути правдивість?

Що чекає людину, яка обманює? Чому?

Що руйнує правдивість?

Чи варто бути правдивим?

6. Висновки з опрацювання теми - це розрізнення слушних і шкідливих порад пана Коцького; полілоги на тему: „Що таке мужність...; правдивість...; вихованість...; гостинність...; дружелюбність...; відповідальність..."

Уроки 15-20

Тема. Правила життя в суспільстві. Основні правопорушення серед дітей.

Мета. Уточнити й розширити уявлення учнів про правопорушення, можливі наслідки і відповідальність за них. Виховувати негативне ставлення до хуліганства, легковажного ставлення до своїх вчинків, крадіжок, обману. формувати уміння передбачати наслідки своїх учинків; прагнення до справедливості; спонукати до відповідальності за свої вчинки.

Зміст і види роботи.

Учитель розгортає мотивацію уроків, конкретизує ситуації, які стануть предметом розгляду, розкриває їх важливість для кожного.

Уроки можна побудувати за матеріалом підручника, розподіливши їх таким чином:

Урок-15 - опрацювання відповідних понять (право, правопорушення, відповідальність).

Учні обговорюють ситуації, що може трапитись, якщо:

залізти в чужу машину, щоб подивитись, яка вона;

кинути камінь у вікно трамвая або поїзда;

розмалювати графіті стіни ліфта, парадного свого або чужого будинку;

стояти на варті, поки друзі з кіоску крадуть касети;

непомітно забрати чужу книгу, олівець, бутерброд;

залізти в кишеню чужого пальто;

приліпити до парти жуйку тощо.

Варто на такий урок (якщо це можливо) запросити дільничного міліціонера або інспектора дитячої кімнати міліції, щоб можна було обговорите конкретні випадки правопорушень, скоєних дітьми.

Зосереджується увага на відповідальності, яка обов’язково настає у цих випадках.

Учні складають невеличке оповідання про вигаданого героя, який вчинив шкоду, хуліганив тощо.

Обов’язково кожний із мінітворів заслуховується, обговорюється.

Урок 16 - проводиться за текстом „Телефонний тероризм". Учні доводять неправомірність вчинків Кирила і Льоні, кваліфікують їхні вчинки (що це: пустощі, злочин, хуліганство. .), чиє право було порушене в цих випадках. Школярі вступають в діалог з правопорушниками, дають їм поради. Наприклад, Льоню, якби ти не стріляв у горобців, то з тобою б не трапилось нещастя і т.д.

Учні в зошиті виконують завдання (закінчити речення в ситуації про Сергійка), зачитують свої версії, обговорюють. Кращі вміщують на плакаті або дошці.

Урок 17. За такою ж схемою проводиться і цей урок, але з використанням тексту „Бомжик-перевертень".

Урок 18 - за логікою попередніх на основі текстів „Совість лікує" (с.45), „Добросовісний дикун" (с.46), „Соромно” (с.46).

Уроки 18,19 - на основі текстів „Передбачай наслідки своїх вчинків" (с.47), „Вчинок і наслідок” (с.47-48).

Урок 20 - підсумковий за темою. Своєрідний огляд практичних робіт, виконаних учнями. Це листи до героїв, плакати, правила, вироблені колективно.

Учні розподіляють ролі і презентують перед молодшими школярами текст „Що є справедливим? ".

Завершенням цієї теми може стати створення особистого портфоліо з творами, запитаннями, варіантами ескізів плакату „Я шаную закон", щоб принагідне можна було повернутися до обговорюваних питань.

Уроки 21-25

Тема. Людина і суспільство. Символіка. Символи рідного краю. Державні символи України.

Мета. Узагальнити, доповнити й розширити уявлення учнів про Україну, її символіку, об’єкти культури, народні традиції. Формувати інтерес до пізнання історії і сучасності свого краю. Стимулювати бажання пізнавати, колекціонувати враження від подорожей Україною. Розвивати патріотичні почуття, почуття належності до своєї держави.

Зміст і види роботи.

Планування уроків може здійснюватись за підручником.

Опрацювання текстів доцільно, організувати за зразком, поданим на с.30 підручника до тексту „Винаходи людства".

Важливо заохотити учнів, які найбільше матимуть плюсів на берегах книжки. Мінус, тобто досі невідома інформація, стане предметом обговорення в класі. Можливо, хтось із школярів зможе доповнити прогалини в знаннях своїх однокласників. Інформація ж, яка залишилась невідомою, стане предметом пошуку, який здійснюватиметься в групах.

На завершальному уроці з теми відбудеться презентація добутого знання про Україну. Сюди можна буде долучити результати виконання завдань, які давались на літо в 3 класі.

Уроки 26-28

Тема. Людина і суспільство. Українська мова - державна. Права і обов’язки громадянина. Ставлення до батьків.

Мета. Розширювати уявлення про людину як частинну суспільства, права й обов’язки громадянина України. Виховувати повагу до законів України, бажання говорити українською мовою, знати права, дотримуватись обов’язків, зазначених у Конституції України.

Зміст і види роботи.

Методичний апарат підручника скеровує діяльність учнів на складання власних правил користування українською мовою, дотримування законів, які стосуються взаємин батьків і дітей; конкурси, змагання знавців мови; написання листа про своїх рідних.

Завершенням цієї теми стане складання власних портфоліо, запрошення на урок батьків, колективне оформлення плакатів типу: Я маю право... Я зобов’язаний... .

Уроки 29-33

Тема. Культурна спадщина народу.

Мета. Упорядкувати й збагатити уявлення учнів про культурні скарби України: літературні, архітектурні, народні традиції. Виховувати почуття причетності до духовної спадщини багатьох поколінь. Формувати інтерес до пізнання історії, колекціонування вражень від відвідування пам’яток культури. Стимулювати бажання бути активним учасником у відзначенні державних і народних свят.

Можливі зміст і види роботи на уроці запропоновано в методичному апараті підручника.

Важливо підтримувати бажання учнів зайнятись практичною діяльністю: організувати тематичну виставку, оформити альбом, скласти календар державних свят, доповнивши їх народними.

Один чи два уроки присвятити подорожі по місцях, які становлять або можуть становити за певних умов інтерес як культурні пам’ятки.

Уроки 34, 35

Ці уроки - узагальнюючі. Це презентація проектів, розробка сценарію і участь у святі; виготовлення оголошення про свято; виготовлення і презентація газети, наприклад, до Дня рідної мови або Дня землі, інших свят.

Важливо вчителеві помітити і відзначити участь учнів, їхній внесок у загальну справу. Написати листи-подяки батькам.


Додаток 12

Орієнтовне планування уроків з курсу „Я і Україна", 4 клас (природознавчий блок)

№ з\п Назва розділу, теми К-ть год.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ - НАШ КОСМІЧНИЙ ДІМ

Сонячна система

Земля - планета Сонячної системи

Як обертається Земля

Як поверхня Землі нагрівається сонячними

променями

Як орієнтуватися на місцевості

Як зображують місцевість на плані

Як зображують поверхню Землі на глобусі і карті

Материки Землі

Океани Землі

Населення Землі

Збережемо природу Землі разом

НАША БАТЬКІВЩИНА - УКРАЇНА

Україна на планеті Земля

Форми земної поверхні України

Водойми України

Природні зони України

Мішані ліси

Степи

Південний берег Криму

Гори

Карпатські гори

Кримські гори

Населення України

Охорона природи в Україні

ТВІЙ РІДНИЙ КРАЙ

Рідний край на території України

Погода в рідному краї

Корисні копалини в рідному краї

Ґрунти в рідному краї

Природні угруповання рідного краю

Луки - природне угруповання

Прісна водойма - природне угруповання

Болото - природне угруповання

Рослинництво в рідному краї

Тваринництво в рідному краї

Промисловість у рідному краї

Охорона породи в рідному краї

1

1

1

1

1

1

1

2

1

1

1

1

1

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1


Информация о работе «Підручникове забезпечення початкової школи»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 260022
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
52885
0
0

... Украины (1958–1991 гг.) / Л.М. Высочан // Научно-теоретический и практический журнал Оралдын Фылым Жаршысы. – №7 (8). – 2007. – С. 10–17. Анотації   Височан Л.М. Дидактичні основи побудови підручників з природничо-математичних дисциплін для початкових шкіл України (1958–1991 рр.). – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.01 – ...

Скачать
55069
1
0

... і майбутнє. Школа виконує благородну функцію плекання дитини, сім'ї та соціальної спільноти. Школа покликана виконувати функцію культурно-освітнього розвитку учнів, батьків та громадськості [1, с.66]. В. Сухомлинський вагому роль у вихованні учнів початкової школи відводить природі: "Активно впливати на природу, але при цьому залишатися сином її, бути вінцем її творіння і водночас володарем її ...

Скачать
134765
3
1

... є достатньо ефективною. Вона не розв’язує повністю проблеми мотивації діяльності, спрямованої на охоронне та відтворювальне практичне ставлення до природного середовища. Формування мотивів природоохоронної діяльності молодших школярів можливе за умови якісного оновлення методологічного та методичного забезпечення процесу екологічної освіти молодших школярів. Одним із показників сформованості мотив ...

Скачать
96591
0
0

... необхідно також для обліку під час визначення рейтингу ВНЗ. Зараз питання здебільшого полягає не в кількості, а в якості видань, їх науковому рівні, відповідності змісту сучасним вимогам. Вказані вимоги, принцип забезпечення вищих навчальних закладів навчальною літературою та порядок надання грифа навчальним виданням регламентує спеціальний "Порядок надання навчальній літературі, засобам навчання ...

0 комментариев


Наверх