2. Текст „Зовнішність” на с.23 орієнтує у змісті поняття, яке винесене в заголовок.

Діалогова форма подання змісту має спонукати учнів до розмірковувань: з якою людиною приємно говорити, сидіти за однією партою, їхати в автобусі і т.д. І, навпаки, які діти виглядають зовні неприємно (шморгають носом, мають брудні нігті на руках або недоглянуте брудне взуття).

Учні мають переконатися у справедливості думки: щоб бути привабливим, над собою треба працювати.

Учні діляться порадами: як прасувати штани, сорочку, сушити взуття, демонструють доглянуті речі.

Важливо не зосереджуватись на негативних прикладах. Навпаки, учні засвоюють: якщо в зовнішності товариша щось не гаразд, треба тихенько сказати йому, щоб виправив ситуацію.

3. Робота в групах. Учні вибирають один із текстів „Три пари брудних туфель” або „Як то буває", „Хитрий Івась" на с.24-26, опрацьовують їх і презентують.

Перший текст можна прочитати в особах. Важливо, щоб кожна група презентувала колективний висновок.

4. Складають колективний портрет гарної дівчинки, гарного хлопчика. Урок можна завершити грою „Подоляночка”.

Наступний урок - продовжує тему й мету попереднього. Його можна розгорнути на основі тексту „Акуратність” (с.27); методичного апарату до нього (с.28).

Учні знаходять у тексті поради, як треба доглядати за руками, шкірою, зубами, нитями, взуттям.

Виписують поради, які вважають найкориснішими. Обговорюють правила догляду за зображеними на малюнку речами (спортивним костюмом, гольфами, взуттям, головним убором, штанами, піджаком, колготками).

Домашнє завдання. Принести в клас книжку про видатну людину, яку б хотів наслідувати.

Уроки 9, 10

Тема. Досягнення успіху. Умови успіху.

Мета. Сформувати поняття про успіх як мету життєтворчості. Спрямувати учнів на вироблення якостей характеру, які необхідні для успіху (працьовитість, наполегливість, зібраність, звичка контролювати себе). Стимулювати прагнення до переборення перешкод, завершення завдання, задачі.

Зміст і види роботи.

Уроки можна побудувати за матеріалом підручника.

3. Опрацювання тексту „Як досягти успіху". Відому інформацію учні позначають (+), досі невідому (-).

5. З опорою на текст (с.30) „Умови успіху” учні формулюють „Правила успіху", наприклад: уміти зосередитись на справі; вчитись систематично, не пропускаючи окремих тем і т.д. - і записують їх у зошит. Важливо вдома показати записи батькам і спробувати спланувати програму дій: ким я хочу бути? Що мені для цього треба? Наприклад: Щоб бути добрим спеціалістом із комп’ютерної техніки, треба знати математику, уміти швидко читати; бути сильним і витривалим, аби витримувати навантаження, які пов’язані з сидінням біля комп’ютера. Щоб стати лісником, треба знати природничі науки, бути спостережливим, помічати зміни в лісі, бути сильним, бо потрібно багато ходити.

Тема й мета уроку продовжуються під час опрацювання тексту „Хочеш бути щасливим, не будь лінивим" (с.32-33).

8. Висновок теми вміщено на с.34 „Людина не просто проживає своє життя, вона його будує, створює”.

Урок 11

Тема. Людина серед людей. Сім’я. Обов’язки в сім’ї. Ставлення до старших.

Мета. Розширити і поглибити поняття про сім’ю, членів сім’ї, їхні обов’язки. Виховувати увагу й шанобливе ставлення до старших членів сім’ї, бажання допомогти батькам.

Зміст і види роботи.

2. Опрацювання тексту „Твоя сім’я, родовідне дерево” на с.34-35.

3. Учні складають дерево свого роду. Роблять у класі колаж, відзначають школярів, у яких родовідне дерево найбільш розгалужене, що свідчить про їхню цікавість до свого коріння.

Учні, в яких малюнок свідчить про недостатні знання родоводу, забирають свій малюнок додому, щоб доопрацювати разом із батьками.

4. Під час роботи за текстом „Старий" (с.35) учні пригадують, що люблять, схвалюють їхні бабусі й дідусі, а що - засуджують.

Уроки 12, 13

Тема. Правила поведінки в громадських місцях

Мета. Упорядкувати І розширити досвід учнів про правила поведінки в громадських місцях, навчанні розвивати спостережливість, емоційний відгук на зразки позитивної І негативної поведінки, виховувати прагнення наслідувати зразки культурної поведінки, приязних І ввічливих стосунків між людьми

Зміст і види роботи.

2. Учні можуть розіграти ситуації, змінюючи ролі Наприклад, Учень і Сусідка в ліфті; Учениця і Учень розмовляють з кондуктором в автобусі; Троє Учнів і Продавець у магазині; Учень, його Бабуся, Черговий і Вчитель у вестибюлі школи; Діти в антракті вистави в театрі і дорослий Глядач.

Можливі варіанти обговорюються і робляться висновки типу:

• Важливо в громадських місцях не кричати, не привертати до себе увагу, не заважати іншим.

• Пам’ятати, що ти в місці, яким користуються усі. Тут не можна поводитися так, ніби всі мають рахуватися з тобою.

• Добре враження справлять діти, які вважають за потрібне привітатися з сусідами, пропусти вперед у двері.

• Кожний має турбуватися про чистоту місць спільного користування.

3. Виготовлення табличок, наприклад: Дякуємо що не грюкаєте дверима! Дякуємо, що дбаєте про чистоту в ліфті тощо. Працюючи над формулюванням порад, учні пропускають виведені знання через досвід, підкріплюють їх емоціями, що матиме більшу ефективність засвоєння ніж у результаті простої бесіди.

4. Можна провести спостереження у вестибюлі школі; як заходять сюди учні, як поводяться. У класі, на завершення, обговорити зразки бажаної поведінки. Один із уроків може бути організований як екскурсія в одне з громадських місць (театр, магазин, пошта) з метою вироблення зразків культурної поведінки.

Уроки 14, 15

Тема. Про дружбу і товаришування.

Мета. Узагальнити уявлення учнів про дружбу і товаришування. Формувати досвід дружніх стосунків між учнями.

Зміст і види роботи.

3. Опрацювання тексту „Друзі” на с.38. Учні можуть його інсценізувати. Поведінка, описана в ситуації, дуже поширена серед учнів молодшого шкільного віку. Тому в ролі Олега і Сашка можуть бути 5-6 пар.

4. Обговорення поведінки героїв розмірковування учнів, чи були вони справжніми друзями.

10. Опрацювання тексту „Жартома і всерйоз" на с.39.

Учні почергово зачитують жартівливі поради Яна Комичека „Як втратити друга", додають до цього списку інші, виходячи від протилежного - як не втратити друга.

11. По черзі розповідають про свого друга, пригадують випадки його гарних вчинків.

12. Робота з віршованим текстом „Що це значить - не дружити".

Учні читають його декілька разів, інсценують, потім пропонують варіанти зміни висловлених у вірші тверджень на протилежні.

Таким чином створюють свій текст „Що це означає - дружити”.

Його варто записати на плакаті, помістити в шкільному коридорі для ознайомлення інших школярів. Якщо паралельні треті класи, то буде цікаво ознайомитися з їхніми плакатами.

Уроки 16-21

Тема. Людські чесноти: Справедливість. Ввічливість. Подільчивість. Доброта. Працьовитість.

Мета. Узагальнити уявлення і досвід учнів у розумінні конкретних людських чеснот.

Формувати бажання поводитися справедливо, ввічливо, делікатно, бути добрим, працьовитим, подільчивим, засуджувати зло, насилля, несправедливість, грубощі, лінощі, жорстокість, брехливість. Стимулювати бажання помічати, оцінювати вияви позитивних рис поведінки, переконувати у перевагах гарних вчинків.

Зміст і види роботи.

3. Опрацювання текстів з відповідною практичною роботою над засвоєнням етичних понять:

• про справедливість - текст на с.36-37;

• жорстокість - „Красива таблиця”, с.37-38;

• ввічливість, грубощі - „Ввічливість”, с.41;

• щедрість і жадібність, уміння робити людям приємне - „Щедрість і жадібність”, с.41, 42, „По щедрості", с.43;

• добро і зло - „Добро і зло", с.43, 44, „Вовк та кіт”, с.44, 45;

• делікатність і неделікатність - „Делікатність", с.45, 46;

• правдомовність і обман - „Брехун”, с.49, 50, „Розбита чашка", с.50.

Важливо, щоб адаптовані лаконічні визначення понять були занотовані в зошиті.

4. Опрацювання текстів, де розкривається сутність розучуваних понять, здійснюється з урахуванням необхідності кожному учневі усвідомити важливість набуття певних навичок. Тому обговорюються й інсценуються ситуації, закладені в тексті, колективно творяться схожі або протилежні за смислом; учні вживаються в образ героя, переробляють сюжет таким чином, щоб „вчинок Вовка допоміг йому уникнути біди” (с.45), щоб „виросло велике й гарне дерево” (с.38) та ін.

З метою виявлення власної позиції учні поширюють речення (с.38, 44), колективно виробляють правила гарної поведінки, засуджують злі і неделікатні вчинки.

Уроки 22-26

Тема. Правила життя в суспільстві. Основні правопорушення, поширені серед дітей.

Мета. Уточнити і розширити уявлення учнів про правопорушення, поширені, серед дітей, можливі наслідки і відповідальність; виховувати негативне ставлення до обману, фактів крадіжки, втечі з дому; формувати протидію непослуху, недотриманню даного слова, підслуховуванню, підгляданню тощо.

Зміст і види роботи.

1. Повідомлення теми і мети уроків цього циклу важливо пов’язати з потребами знати закони, права та обов’язки громадян. Адже незнання законів не звільняє від відповідальності за їх порушення (відштовхуватись від тексту на с.53). Наприклад, Костя забрав на пошті книгу з номерами телефонів. Інші діти - Софійка і Андрій вирішили пожартувати по телефону і викликати пожежну машину.

Батьків цих дітей викликали в міліцію, їм було дуже соромно за своїх дітей. Довелось заплатити штраф. Костя, Софійка і Андрій пояснювали свої вчинки тим, що не знали, як і кому за це доведеться відповідати.

Тобто ці уроки мають дати відповіді на різні запитання, щоб запобігти правопорушенням.


Информация о работе «Підручникове забезпечення початкової школи»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 260022
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
52885
0
0

... Украины (1958–1991 гг.) / Л.М. Высочан // Научно-теоретический и практический журнал Оралдын Фылым Жаршысы. – №7 (8). – 2007. – С. 10–17. Анотації   Височан Л.М. Дидактичні основи побудови підручників з природничо-математичних дисциплін для початкових шкіл України (1958–1991 рр.). – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.01 – ...

Скачать
55069
1
0

... і майбутнє. Школа виконує благородну функцію плекання дитини, сім'ї та соціальної спільноти. Школа покликана виконувати функцію культурно-освітнього розвитку учнів, батьків та громадськості [1, с.66]. В. Сухомлинський вагому роль у вихованні учнів початкової школи відводить природі: "Активно впливати на природу, але при цьому залишатися сином її, бути вінцем її творіння і водночас володарем її ...

Скачать
134765
3
1

... є достатньо ефективною. Вона не розв’язує повністю проблеми мотивації діяльності, спрямованої на охоронне та відтворювальне практичне ставлення до природного середовища. Формування мотивів природоохоронної діяльності молодших школярів можливе за умови якісного оновлення методологічного та методичного забезпечення процесу екологічної освіти молодших школярів. Одним із показників сформованості мотив ...

Скачать
96591
0
0

... необхідно також для обліку під час визначення рейтингу ВНЗ. Зараз питання здебільшого полягає не в кількості, а в якості видань, їх науковому рівні, відповідності змісту сучасним вимогам. Вказані вимоги, принцип забезпечення вищих навчальних закладів навчальною літературою та порядок надання грифа навчальним виданням регламентує спеціальний "Порядок надання навчальній літературі, засобам навчання ...

0 комментариев


Наверх