Розв'язання проблемної ситуації з метою формування уявлення про причини зниження температури повітря з підняттям угору

147893
знака
15
таблиц
3
изображения

1. Розв'язання проблемної ситуації з метою формування уявлення про причини зниження температури повітря з підняттям угору.

— Розгляньте зображення високих гір. Чим укриті їх вершини? Про що це свідчить? (У горах високі вершини вкриті вічними снігами та льодом. Це означає, що чим вище від земної поверхні, тим стає холодніше).

— Що є джерелом тепла на Землі? (Джерелом тепла є Сонце, яке своїми променями нагріває земну поверхню. Нагріта поверхня Землі стає джерелом тепла, яке нагріває повітря.)

— Пригадайте властивості повітря, які ви вивчали в 3 класі. Що відбувається з повітрям під час нагрівання? (Під час нагрівання повітря розширюється і стає легшим. Тепле легке повітря піднімається в гору. Із підняттям угору повітря поступово охолоджується. Чим вище вгору, тим холодніше. Саме тому високі вершини гір укриті вічним снігом і льодом).

2. Практична робота з елементами розповіді з метою формування уявлення про зміну рослинного й тваринного світу в горах із підняттям угору.

— Виконаємо першу практичну роботу, описану у підручнику на с.131.

У горах із підняттям угору змінюється рослинний світ тому, що стає холодніше. Біля підніжжя гір ростуть рослини, які потребують багато тепла (листяні дерева), з висотою їх змінюють рослини, які потребують менше тепла(хвойні рослини, кущі, трав'янисті рослини). Зі зміною рослинного світу змінюється і тваринний світ, життя якого тісно пов'язане з рослинами.

3. Практична робота з елементами розповіді з метою формування уявлення про природні умови Українських Карпат.

Карпати простягаються в межах кількох країн. Частина цих гір, які знаходяться в Україні, називаються Українськими Карпатами.

— Виконаємо другу практичну роботу, описану в підручнику на с. 131.

Українські Карпати розташовані на заході України. Це середні за висотою гори (середня висота становить 1000 м). Найвища вершина Українських Карпат — гора Говерла (2061 м). Гори складаються з кількох гірських хребтів, які простягаються з південного заходу на південний схід.

Гірські хребти розчленовані гірськими долинами, якими течуть бурхливі гірські річки. Навесні під час танення снігу вони стають дуже повноводними, розливаються, затоплюючи великі території, тому навесні часто бувають повені. У Карпатах беруть початок Дністер, Прут та їхні найбільші притоки. Там є кілька невеликих, але глибоких озер із чистою холодною водою. Найбільше з цих озер — Синевір.

На території Українських Карпат випадає найбільша в Україні кількість опадів. Навесні й улітку часто випадають дощі та навіть бувають зливи, узимку багато снігу.

4. Розповідь з елементами бесіди та використанням ілюстрацій із метою формування уявлення про рослинний світ Українських Карпат.

— Розгляньте малюнок на с. 131 у підручнику. Які ліси ростуть на схилах гір? (Біля підніжжя Українських Карпат до висоти 500 м ростуть листяні ліси з дуба та бука з домішками клена, ясена, граба. Особливо багато в Карпатах букових лісів).

— Розгляньте бук на малюнку в підручнику на с. 133 й опишіть його.

У бука гладенька сіра кора й густа крона. Дерева сягають висоти 10 і більше метрів. Листки в бука блискучі, плоди — тригранні горішки. Горіхи бука їстівні, їх вживають підсмаженими. Проте більше, ніж людині, букові горішки потрібні лісовим мешканцям. Їх залюбки поїдають дикі кабани, білки, сойки. Дуже ціниться деревина бука. З неї виготовляють меблі, паркет.

— Які ліси приходять на зміну листяним лісам із підняттям угору? Чому? (Із висотою стає холодніше й на зміну листяним лісам приходять мішані, у яких поряд із дубом, буком і грабом, ростуть ялина європейська, яку в Карпатах називають смерекою, та ялиця біла. Мішані ліси в Карпатах ростуть на висоті від 500 до 1000-1200 м).

— Усі ви бачили ялину. Опишіть її за малюнком.

— Чи бачили ви ялицю? Порівняйте її з ялиною.

— Пригадайте, як ростуть рослини в лісі. Який ярус утворюють дерева?

— Які рослини ростуть у середньому та нижньому ярусах?

У середньому ярусі листяних і мішаних лісів Українських Карпат ростуть кущі малини, ліщини, ожини, шипшини, вовчого лика. Нижній ярус утворюють трав'янисті рослини, серед яких багато лікарських (марена запашна, квасениця звичайна, веснівка дволиста, тирлич жовтий). Восени в лісах Карпат багато різних грибів, серед яких такі їстівні гриби, як білі гриби, підберезники, опеньки, підосичники, маслюки.

— Користуючись малюнком на с. 131 у підручнику, скажіть, які ліси змінюють мішані з підняттям уверх у горах. Чому?

— На с.133 в підручнику розгляньте модрину й опишіть її.

— Які рослини змінюють хвойні ліси з підняттям угору? (На висоті понад 1500м у Карпатах стає настільки холодно, що тут можуть рости лише чагарники, які стеляться по поверхні землі: сосна гірська, ялівець, а також трав'янисті рослини).

— Які рослини приходять на зміну чагарникам із висотою? (Білотка альпійська, чи едельвейс, аконіт Жакена, айстра альпійська).

— Розгляньте трав'янисті рослини Карпат, зображені на с. 133 в підручнику.


Информация о работе «Розвиток пізнавальних інтересів учнів 4 класу на уроках "Я і Україна"»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 147893
Количество таблиц: 15
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
112067
7
4

... можна створити певну постійно зростаючу систему залучень учнів до вирішення проблемних ситуацій, а також до самостійної пошукової діяльності [29;34]. Таким чином, нами виявлено основні засоби розвитку пізнавального інтересу молодших школярів у процесі вивчення курсу «Я і Україна»   1.3 Стан розвитку пізнавального інтересу в молодших школярів на уроках курсу «Я і Україна» в практиці школи ...

Скачать
202112
12
1

... і для розвитку пізнавального інтересу 7-10-річних учнів, оскільки в процесі пошуку учні мають можливість виявити активність мислення, ініціативу, утвердити себе. Для розвитку пізнавальних інтересів молодших школярів у навчальному процесі необхідно забезпечити правильне співвідношення репродуктивної і продуктивної діяльності, уміле включення емоціогенного матеріалу, постійне стимулювання в учнів ...

Скачать
146933
13
7

... йснює сукупність дій, операцій та процедур, використовуючи при цьому оптимальні методи, прийоми та засоби навчання.     2. Методика формування знань про тварин у процесі вивчення курсу «Я і Україна. Природознавство» в 3 класі   2.1 Аналіз змісту знань про тварин, що формуються під час вивчення курсу «Я і Україна. Природознавство» Навчальний курс «Я і Україна. Природознавство» розроблений ...

Скачать
136164
5
10

... знавальний інтерес" і зважаючи на вікові особливості дітей шестирічного віку, ми визначили методи і прийоми, які, на нашу думку, забезпечать ефективність процесу формування пізнавальних інтересів першокласників на уроках „Я і Україна". У педагогічній літературі, знаходимо немало підтверджень фактам, що ефективність формування пізнавальних інтересів учнів залежить від зовнішніх умов і причин, які ...

0 комментариев


Наверх