5.         ВИБІР ПРОГРАМИ АВТОМАТИЗАЦІЇ ОБЛІКУ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВА

 

Проблема автоматизації чи то документообігу, системи управління персоналом або ресурсами, загалом, схожі підходом до автоматизації бухгалтерського і податкового обліку. Різниця буде лише в термінах, обсягах витрат. Тому саме на прикладі автоматизації облікових завдань розглянемо варіанти і послідовність впровадження АСУ.

Варіант 1. “Стандартно”, швидко і дешево

Цей підхід до автоматизації передбачає використання на підприємстві стандартної конфігурації однієї з програм родини “1С” і моделі обліку, яку заклали в неї розробники.

Цей варіант згодиться насамперед тим підприємствам, які:

–           тільки починають господарську діяльність, і модель, реалізована в тільки-но купленій конфігурації, задовольняє їхні облікові потреби. При цьому треба розуміти, що обрана модель безпосередньо стосується податкового обліку і від неї залежатимуть суми податків, які сплачуються;

–           уже використовують ту саму модель обліку, що й у стандартній конфігурації;

–           згодні змінити свою облікову політику і привести її до тієї, що закладено в типову конфігурацію.

Перехід на використання стандартної конфігурації потребуватиме від 1 до 2 місяців (для “1С:Бухгалтерії”) і до 3 місяців – для “комплексної” конфігурації. І для цього необхідно зробити:

1.         Придбати програму. Її вартість майже однакова у всіх партнерів “1С”. Для більш ніж одного робочого місця – від 2600 грн. (мережна бухгалтерія), до 8100 грн. – мережна комплексна конфігурація.

2.         Навчити співробітників, які з нею працюватимуть (бухгалтерів, комірників, менеджерів). Навчання бухгалтерів обійдеться приблизно в 300 грн. (без ПДВ), а комірників і менеджерів – 150-250 грн.

І, нарешті, можна майже зі 100-відсотковою упевненістю стверджувати, що цей варіант справді працюватиме на маленьких підприємствах, які лише почали господарську діяльність.

Варіант 2. Допрацюй й обліковуй.

Другий варіант відрізняється від першого тим, що придбана стандартна конфігурація поступово допрацьовується під облікові особливості підприємства. Тобто, заплативши від 2600,00 грн. до 8100,00 грн. за типову конфігурацію, необхідно “розщедритися” ще й на її доопрацювання, вартість якого обумовлюється окремо. Цей підхід до проблеми автоматизації привабливіший для підприємств, що не мають сталої облікової політики, яка до того ж поступово змінюється паралельно зі зміною програми.

Такий варіант автоматизації не має передбачуваного часу закінчення. Дуже багато залежить від рівня кваліфікації як працівників підприємства, так і впроваджувальників. Реальний термін повноцінного запуску в роботу такого варіанта рідко займає менше року.

Вартість запуску системи згодом зростає нелінійно, бо наступні доробки не повинні порушити попередніх змін. Залежно від масштабності доробки програми витрати на її здійснення сягнуть від 500 до 10000 грн. на рік.

До того ж навчання персоналу роботі на обновленій конфігурації стає вкрай необхідним, а вимоги до його якості – дуже високими.

Майже з повною впевненістю можна стверджувати, що такий варіант працюватиме на підприємстві, у якого:

–           кількість працівників, які працюють із програмою, не більше трьох,

–           рівень кваліфікації головного бухгалтера дуже високий (у бухгалтерському, податковому й оперативному обліку, у розумінні можливостей і обмежень типової конфігурації).

Варіант 3. Програма тільки для себе

Третій варіант автоматизації обліку підприємства відрізняється від двох попередніх тим, що впровадженню програми родини “1С” передує процес обстеження підприємства і підготовка технічного завдання, яке відображає облікові особливості підприємства. Підприємство, яке вибирає цей варіант автоматизації, може мати будь-яку систему обліку відповідно до своїх потреб з оперативного і податкового обліку. У процесі обстеження методи обліку можуть бути істотно поліпшені у зв’язку із застосуванням досвіду впроваджувальників.

Вартість програми уже було зазначено, вона у всіх партнерів зовсім не значно коливається за майже стандартним прайсом. А от витрати на обстеження, постановку завдання, ТЗ рідко обходиться менше 1000 дол. Це може бути або заздалегідь обговорена сума за комплекс робіт, або погодинна оплата (100 дол. на день і вище). Заплативши 200 – 300 дол., можна з’ясувати точну вартість ТЗ у результаті початкового обстеження підприємства за 2-3 дні роботи. Це важливий момент, бо точно оцінити витрати на створення АСУ, її впровадження, навчання працівників можна тільки після створення технічного завдання. Процес повного переходу на автоматизований облік займе від 2 до 6 місяців, залежно від активності і зацікавленості працівників підприємства.

Але зате при достатній кваліфікації впроваджувальників така система таки точно працюватиме на будь-якому підприємстві.

 


 

ВИСНОВОК

 

Отже, узагальнивши все вищенаведене, можна сказати, що автоматизація підприємства допоможе не тільки швидко працювати, але й заробляти, розвиватися и бути впевненим в завтрашньому дні.

Залишається питання тільки в тому, який варіант автоматизації обрати, як і ким його здійснити і скільки це коштуватиме.

На ринку програмних продуктів представлено велику кількість програм, серед яких найбільш відомими є :

–          “1С: Підприємство” – 7 і 8 версія;

–          “Акцент-бухгалтерія”;

–          “Парус – Підприємство”;

–          “Бест Звіт Плюс”.

Кожна з вищеперелічених програм має свої особливості у веденні обліку на підприємствах, але також вони різняться і ціною придбання,яка залежить передусім від комплектації та приналежності до конкретної операційної системи. Найдорожчою програмою є “1С: Підприємство”, і ця програма набула більшого поширення в Україні порівняно з іншими програмними продуктами.

Було запропоновано 3 варіанти вибору програмного продукту на основі “1С: Підприємство”, для ведення обліку залежно від особливостей підприємства.


 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1.         С. Івахненко Упровадження програмного забезпечення обліку і контролю: Потенційні переваги і реальні проблеми// Бухгалтерський облік і аудит. – 2007. - №2. – с. 56-62

2.         Семеренко М.М., Фокін О.К., Сковородько С.В. Автоматизація обліку на підприємствах малого та середнього бізнесу // http//intkonf.org/semerenko-mmfokin/19.02.2008

3.         www.dtkt.com.ua-Бухгалтерський тижневик Дебет-Кредит

4.         www.rusnauka.com// Основні проблеми та переваги які виникають на підприємстві у зв’язку з проведенням автоматизації обліку

5.         www.bestzvit.com.ua – Бест-звіт

6.         www.mis.lviv.ua/buhgalter.php - Акцент-Бухгалтерія

7.         www.proaudit.com.ua – Програмне забезпечення Парус-Підприємство 8.0


Информация о работе «Вибір автоматизованої програми для ведення бухгалтерського обліку на підприємстві»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 23903
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
51802
2
1

... ться з балансу СП "Київ – Захід" у разі його вибуття внаслідок продажу або невідповідності критеріям визнання активом.   3.         ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ Класифікація нематеріальних активів в бухгалтерському обліку на СП "Київ – Захід" здійснюється за наступними групами:   НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ (РАХУНОК №12) № групи Код Назва 1 121 Права користування ...

Скачать
89609
5
0

... «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками) К-т рах. 31 «Рахунки в банках». Якщо договором передбачена попередня оплата постачальникам виробничих запасів, що підлягають поставці, то в бухгалтерському обліку підприємства роблять записи: 1.   на суму, перераховану постачальнику в оплату відпускної вартості виробничих запасів, що підлягають поставці (без ПДВ): Д-т рах. 63 «Розрахунки ...

Скачать
142856
36
5

... рішень, прийнятих за матеріалами ривізії. 4. Система автоматизації обліково – аналітичної роботи з формування прибутку підприємства та розрахування з бюджетом та його оподаткування   4.1. Характеристика автоматизованих систем, автоматизації обліку та контролю формування прибутку. Зміни в господарському механізмі актуалізують проблему підвищення ефективності діяльності суб¢єктів ...

Скачать
60836
8
1

... , а також, узагальнили отриманий на практиці досвід і розробили рекомендацій по підвищенню ефективності облікового процесу. Під час написання курсової роботи на тему: «Особливості організації та функціонування інформаційних систем обліку активів», на основі програмного забезпечення «Акцент: 6.0», що використовується на ЗАТ «Рівне-борошно», було встановлено, що: 1.  Метою діяльності ЗАТ «Рівне- ...

0 комментариев


Наверх