2.5 Статистична звітністьУПФ в Корецькому районі

Згідно із Законом України "Про державну статистику України", який набув чинності з 1 січня 2001 р., респонденти зобов'язані безкоштовно у повному обсязі, за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені терміни подавати органам державної статистики достовірну статистичну інформацію, у тому числі з обмеженим доступом, і дані бухгалтерського обліку. Первинні дані, отримані органами державної статистики від респондентів піл час проведення статистичних спостережень, е конфіденційною інформацією, яка охороняється законом і використовується виключно для статистичних цілей у зведеному знеособленому вигляді. Поширення статистичної інформації, на підставі якої можна визначити конфіденційну статистичну інформацію щодо конкретного респондента, забороняється [9]. За термінами подання статистична звітність поділяється на періодичну та одноразову. Періодична звітність подається регулярно протягом року з установленими проміжками часу (щомісячно, щоквартально і т. ін.). Одноразова звітність може подаватися на вимогу статистичних органів (один раз на рік або рідше) [9]. Склад і терміни подання форм статистичної звітності УПФ в Корецькому районі (Додаток 5), затвердженої Держкомстатом України у 2001 році, наведено в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5 Склад загальнообов'язкової статистичної звітності УПФ в Корецькому районі

Форма звітності Періодичність подання Термін подання
Звіт з праці (ф. № 1-ПВ) Місячна, квартальна До 7 числа після звітного періоду
Звіт про використання робочого часу(ф. № 3-ПВ) Квартальна До 7 числа після звітного періоду
Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос) (ф. № 11-ОЗ) річна До 20 лютого наступного за звітним року
Звіт про залишки і витрати матеріалів (ф. № 3-МТП) Піврічна, річна До 10 числа після звітного періоду
Звіт про залишки і використання палива та палива-мастильних матеріалів (ф. № 4-МТП)

Місячна

Квартальна, річна

До 1 числа після звітного періоду

До 10 числа після звітного періоду

Звіт про наявність автотранспорту на кінець року (ф. № 1-тр) Річна До 25 січня наступного за звітним року
Звіт про роботу автотранспорту (ф. № 2-тр) Річна До 20 січня наступного за звітним року

Складають статистичну звітність на підставі даних спеціально організованого спостереження (статистичного обліку), а також на підставі даних бухгалтерського обліку [9].


Висновки

Бухгалтерська звітність бюджетних установ являє собою систему узагальнених і взаємозв’язаних показників, що характеризують результати роботи та особливості діяльності зазначених установ за певний період.

Процес складання бухгалтерської звітності, як і процес бухгалтерського обліку в цілому, базується на комплексі певних принципів. Першим і головним принципом бухгалтерської звітності є достовірність відображених показників. Це можливо за умов:

ü   дотримання упродовж звітного року єдиної методики відображення окремих господарських операцій та оцінки майна;

ü   повноти відображення в обліку всіх господарських операцій за відповідний період;

ü   своєчасності і повноти проведення та правильності відображення результатів місячної, квартальної, піврічної чи річної інвентаризації відповідно;

ü   правильності віднесення доходів і видатків щодо звітного періоду (відповідність).

До інших принципів бухгалтерської звітності бюджетних установ відноситься: обов’язкове та своєчасне її надання до відповідних організацій, єдність форм і методики складання звітності для всіх бюджетних установ: простота, доступність, ясність, раціональність, доречність, зіставність [1].

Порядок складання звітності бюджетними установами розроблено відповідно до вимог: Бюджетного кодексу України, Закону України "Про Державний бюджет України"; постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ" від 28.02.02 № 228, зі змінами та доповненнями; наказу Міністерства фінансів України від 27.12.01 № 604 "Про бюджетну класифікацію та її запровадження", зі змінами та доповненнями; наказу Міністерства фінансів України "Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету" від 28.01.02 № 57, зі змінами та доповненнями; Планів рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, Інструкції по застосуванню Планів рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ і виконання державного та місцевих бюджетів. Державним казначейством України затверджено форми окремих звітів бюджетних установ та Інструкцію з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу. Діяльність Державного казначейства України регламентується Указом Президента України від 27.04.1995 р. № 335/95 "Про Державне казначейство України", постановою Кабінету Міністрів України від 31.07.95 № 590 і Положенням про Державне казначейство [15].

УПФ в Корецькому районі готує та подає такі форми звітності:

ü   Фінансова:

·           Баланс.

·           Звіт про надходження та використання коштів загального фонду.

·           Звіт про рух необоротних активів.

·           Звіт про рух матеріалів і продуктів харчування.

·           Звіт про заборгованість за бюджетними коштами.

·           Звіт про виконання плану по штатах і контингентах органів державного управління, судів і прокуратури, науково-дослідних установ.

ü   Податкова:

·           Звіт про використання коштів неприбуткових організацій і установ.

·           Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

·           Довідка про суми виплачених доходів та утриманих з них податків фізичних осіб.

ü   Соціальна:

·           Звіт про нарахування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування й інших надходжень та витрачання коштів Пенсійного фонду.

·           Розрахункова відомість про кошти фонду соціального страхування.

·           Розрахункова відомість про нарахування і перерахування збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

·           Розрахункова відомість про нарахування перерахування страхових внесків і витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

ü   Статистична:

·           Звіт з праці.

·           Звіт про використання робочого часу.

·           Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос).

·           Звіт про залишки і витрати матеріалів.

·           Звіт про залишки і використання палива та палива-мастильних матеріалів.

·           Звіт про наявність автотранспорту на кінець року.

·           Звіт про роботу автотранспорту.


Список використаних джерел

1.         Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16 липня 1999 року // Відомості Верховної Ради України. — 1999. — №40.

2.         Про бюджетну систему України: Закон України від 29 червня 1995 року № 253/95-ВР // Відомості Верховної Ради України. — 1995. — №39.

3.         Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України від 22 травня 1997 року № 283/97-ВР // Відомості Верховної Ради України. — 1997. — №37.

4.         Про Державне казначейство України: Указ Президента України від 27 квітня 1995 року № 335/95.

5.         Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку: Наказ Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 року № 88.

6.         Про затвердження Інструкції про складання установами та організаціями, що отримують бюджетні кошти, місячної, квартальної та річної звітності у 2004 році: Наказ Головного управління Державного казначейства України від 31 січня 2004 року № 17; 26 березня 2004 № 552; 04 грудня 2003 № 238.

7.         Про затвердження порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ: Постанова кабінету міністрів України від 28 лютого 2002 року № 228.

8.         Про затвердження методичних рекомендацій щодо структури ознаки неприбуткових установ (організацій): Наказ Державної податкової адміністрації України від 17 листопада 1998 року.

9.         Атамас П. Й. Основи обліку в бюджетних організаціях: [навч. посіб.] / П. Й. Атамас — К. : Центр навчальної літератури, 2003. — 284 с.

10.      Джога Р. Т. Бухгалтерський облік у бюджетних установах: [навч. посіб.] / Р. Т. Джога. — К. : КНЕУ, 2001. — 250 с.

11.      Бухгалтерський облік у бюджетних установах: [підручник] / Під заг. ред. проф. Р. Т. Джоги. — К. : КНЕУ, 2003. — 483 с.

12.      Бухгалтерський облік у бюджетних установах: [навч. посіб.] / Л. Панкевич, М. Зварич, Р. Бойко та ін.; за ред. д.е.н., проф. Л. Панкевича. — Львів : Аверс, 2002. — 316 с.

13.      Бухгалтерський облік у бюджетних установах: [навч. посіб.] / Під заг. ред. проф. Ф. Ф. Бутинця. — Житомир : ПП "Рута", 2004. — 448 с.

14.      Левицька С.О. Організація обліку й аналізу в бюджетних установах: [монографія] / С.О. Левицька . — Рівне : НУВГП, 2004. — 251 с.

15.      Ткаченко І. Т. Звітність бюджетних організацій: [навч. посіб.] / І.Т. Ткаченко. — К. : КНЕУ, 2004. — 216 с.


Информация о работе «Звітність бюджетних установ»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 85841
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
80788
3
0

... оплату робіт та професійних послуг сторонніх фахівців, згідно з укладеними договорами та угодами; видатки на оплату послуг з розробки проектно-кошторисної документації; видатки на благоустрій міст, сіл, селищ та прибудинкової території бюджетних установ; вилов бродячих тварин; доставка померлих на судмедекспертизу, захоронення невідомих, безрідних; розмітка вулиць; установка огорож; чистка ...

Скачать
207096
11
0

... залишаються в органі Державного казначейства. Підготовлені платіжні доручення надаються в уповноважений банк у вигляді електронних розрахункових документів в системі «клієнт-банк». 2. Методика складання та облік виконання кошторису видатків бюджетної установи (Іванківський територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян) 2.1 Організаційно- ...

Скачать
125393
10
0

... носіїв облікової інформації. Вирізняють такі види класифікації видатків бюджету: - функціональну; - відомчу; - програмну; - економічну. 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДОХОДІВ І ВИДАТКІВ ЯМПІЛЬСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ 2.1      Загальна організаційно-економічна характеристика підприємства Робота Ямпільської районної державної адміністрації проводиться за перспективними (річними), ...

Скачать
169857
16
0

... розпису асигнувань бюджету (кошторису) (додаток 43); - довідка про зміну помісячного розпису асигнувань загального фонду бюджету (плану асигнувань із загального фонду бюджету) ( додаток 44). Контроль доходів і витрат бюджетної установи здійснюється ревізорами шляхом перевірок бухгалтерської (фінансової) звітності, платіжно-розрахункової документації, податкових і інших фінансових зобов'язань, ...

0 комментариев


Наверх