Порядок заповнення відомості 1-М

Мале підприємництво
Напрямки державної підтримки малого підприємництва Без участі фізичної особи - СПД; Порядок ведення та заповнення книги обліку доходів та витрат Особливості ведення зовнішньоекономічної діяльності приватними підприємцями Ліквідація діяльності суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи Спрощена система оподаткування – єдиний податок Особливості ведення кадрової документації у приватного підприємця – роботодавця Порядок заповнення звіту суб’єкта малого підприємництва – фізичної особи Особливості оподаткування суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб Порядок обчислення та сплати єдиного податку юридичними особами Порядок переходу на спрощену систему оподаткування та обліку Умови переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну Особливості обліку та звітності малих підприємств Порядок складання наказу про облікову політику малого підприємства Коректування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, яке відображається записом на рахунках бухгалтерського обліку; Загальний та спрощений план рахунків Регістри бухгалтерського обліку застосовані при різних формах Синтетичний облік і документальне оформлення касових операцій на малих підприємствах Порядок заповнення відомості 1-М Особливості побудови обліку товарів, їх оцінки і документального оформлення на підприємствах малого бізнесу Порядок заповнення відомості 2-М Облік розрахунків по податках і платежах суб'єктів малого підприємництва, облік єдиного податку Аналітичний і синтетичний облік та документальне оформлення обліку стану і руху необоротних активів Облік амортизаційних відрахувань на підприємствах малого бізнесу Облік витрат за елементами з використанням рахунків 8 класу Синтетичний і аналітичний облік доходів від реалізації продукції Оборотно-сальдова відомість по синтетичних рахунках Звітність платника єдиного податку – юридичної особи
293236
знаков
79
таблиц
0
изображений

10.4.   Порядок заповнення відомості 1-М

Систематизація інформації про наявність і рух готівки, грошових коштів на рахунках в банках, еквівалентів грошових коштів, грошових коштів у дорозі і грошових документів здійснюється у Відомості 1-м по формі додатку 3 до наказу № 422 (додаток Е).

У розділі 1 Відомості 1-м здійснюються записи по операціях з готівкою і грошовими документами по дебету і кредиту рахунку 30 „Каса”.

У розділі 2 здійснюються записи по операціях з грошовими коштами на рахунках банків, в дорозі, еквівалентів грошових коштів по дебету і кредиту рахунку 31 „Рахунки у банках”. У графі 3 при необхідності до початку записів вказується об'єкт обліку: каса; грошові документи; поточний рахунок; акредитивний рахунок; інші рахунки; кошти у путі.

У графі 4 розділу 1 (для рахунку 30) і графі 5 розділу 2 (для рахунку 31) вказується відповідне сальдо по рахунках 30 „Каса” і 31 „Рахунки в банках” на початок місяця, відносно якого здійснюються записи про господарські операції із сумуванням місячних оборотів і визначенням сальдо на кінець місяця.

Усі записи в Відомості 1-м здійснюються у розрізі рахунків, що кореспондуються, в хронологічному порядку на підставі первинних і зведених облікових документів, до яких відносяться звіти касира із додаванням до них прибуткових і видаткових касових ордерів, виписок банку із доданими до них платіжними документами і т.п.

Операції в іноземній валюті, відображаються у окремій Відомості 1-м у валюті здійснення операції. Відомість 1-м ведеться окремо для кожної іноземної валюти.

Сальдо на кінець поточного місяця в Відомості 1-м визначається додаванням до сальдо на початок місяця суми дебетових оборотів і відніманням суми кредитових оборотів за місяць. При цьому сальдо звіряється із відповідними документами, що підтверджують останню господарську операцію місяця (звітами касира, виписками банку і т.п.).


Тема 11. Облік запасів, готової продукції та товарів на малих підприємствах

11.1.   Особливості обліку запасів на підприємствах малого бізнесу;

11.2.   Синтетичний облік і документальне оформлення надходження, наявності і вибуття запасів, готової продукції, МШП;

11.3.   Особливості побудови обліку товарів, їх оцінки і документального оформлення на підприємствах малого бізнесу;

11.4.   Порядок заповнення відомості 2-М.

11.1.   Особливості обліку запасів на підприємствах малого бізнесу

Ресурси, які контролюються підприємством в результаті подій, що трапились і використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод в майбутньому, признаються активами підприємства.

Запаси – це активи, які:

утримуються для подальшого продажу за умови звичайної діяльності;

знаходяться у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

утримуються для споживання при виробництві продукції, виконанні робіт і наданні послуг, а також управлінні підприємством.

При цьому вартість запасів може бути достовірно визначена.

Методичні принципи формування у бухгалтерському обліку малих підприємствінформації про запаси та її розкритті у фінансовій звітності регламентуються П(С)БО 9 „Запаси”.

Для цілей бухгалтерського обліку запаси включають:

сировину, основні і допоміжні матеріали, комплектуючи вироби і інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва і адміністративних потреб;

незавершене виробництво;

готову продукціу, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним і якісним характеристикам, які передбачені договором або іншими нормативно-правовими актами;

товари у вигляді матеріальних цінностей, які придбані (отримані) і зберігаються підприємством з метою подальшого продажу;

малоцінні і швидкозношувані предмети.

Одиницею бухгалтерського обліку запасів є їх найменування або однорідна група (вид).

11.2.   Синтетичний облік і документальне оформлення надходження, наявності і вибуття запасів, готової продукції, МШП

Реалізація продукції, товарів та послуг здійснюється малими підприємствами по вільним цінам і тарифам, за винятком тієї продукції, ціни і тарифи на яку підлягають державному регулюванню.

Вільні ціни встановлюються виробниками продукції самостійно по узгодженню з покупцями. Для виробника така ціна є відпускною ціною.

Вихідним елементом відпускної ціни промислового підприємства є собівартість продукції, що відображає затрати підприємства по виробництву продукції (сировина і основні матеріали, допоміжні матеріали, електроенергія, заробітна плата разом з нарахуваннями і ін.).

Другий елемент відпускної ціни промислового підприємства – прибуток, яка є основним джерелом формування власного капіталу підприємства. Одним з елементів ціни, що входить в структуру вільної відпускної ціни підприємства, є податок на додану вартість (ПДВ).

На баланс підприємства придбані, отримані або вироблені запаси зараховуються по первісній вартості. Порядок визначення первісної вартості залежить від джерела і умов придбання.

Важливою умовою правильної організації бухгалтерського обліку наявності ТМЦ є своєчасне складання первісних документів і дотримання правил їх прийому і відпуску.

Для обліку наявності, прибуття і вибуття запасів на малих підприємствах застосовується облікова первісна документація: журнал обліку вантажів, що надійшли; довіреність; акт списання бланків довіреностей; журнал реєстрації довіреностей; прибутковий ордер; акт приймання матеріалів; лімітно-забірна карта; акт - вимога на заміну (додатковий відпуск матеріалів); накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення матеріалів); картка складського обліку матеріалів; накладна на відпуск товарно-матеріальних цінностей.

Готова продукція входить до складу запасів товарів і тому згідно П(С)БО 9 "Запаси” повинна відображатися у обліку по фактичній виробничій собівартості.

Фактичну собівартість готової продукції розраховують по закінченню звітного періоду (місяця). Щоденний облік руху готової продукції ведеться або по плановій виробничій собівартості, або по договірних цінах підприємства, або у роздрібних цінах. Будь-яка із вище перерахованих видів оцінок готової продукції наприкінці місяця доводиться до фактичної собівартості шляхом розрахунку сум і відсотків відхилень.

Відхилення показують економію або перевитрачання, що допущені підприємством та обліковуються на рахунку 26 "Готова продукція", і записуються:

економія методом сторно;

перевитрати звичайним записом.

Облік готової продукції здійснюється на рахунку 26 "Готова продукція”, по дебету якого відображається надходження готової продукції власного виробництва по фактичній виробничій собівартості, по кредиту – фактична собівартість реалізованої готової продукції.

У табл. 11.1 наведена кореспонденція рахунків, яка застосовується для відображення у бухгалтерському обліку операцій по обліку надходження і вибуття матеріальних запасів з використанням рахунків спрощеного Плану рахунків.

Таблиця 11.1

Кореспонденція рахунків з обліку операцій з запасами

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
1 2 3 4
1.      Перерахована попередня оплата за придбані виробничі запаси 68 31
2.      Відображена сума податкового кредиту по ПДВ у складі попередньої оплати за придбані виробничі запаси(якщо підприємство є платником ПДВ) 64 64
3.      Включені витрати на транспортування виробничих запасів у первісну вартість запасів 20 68
4.      Відображена сума податкового кредиту по ПДВ у складі вартості послуг по транспортуванню виробничих запасів 64 68
5.      Відображено надходження від постачальників виробничих запасів 20 68
6.      Списана раніш відображена сума податкового кредиту по ПДВ у складі вартості отриманих виробничих запасів 64 68
7.      Оприбутковані раніш не обліковані запаси, що виявлені в результаті інвентаризації 20 70
8.      Випущено зі складу виробничі запаси, що використовуються для адміністративних, постачальних потреб 84 20
9.      Випущено зі складу виробничих запасів для використання в інвестиційній, фінансовій, надзвичайній діяльності 85 20
10.   Списана вартість виробничих запасів, що використовуються безпосередньо при виробництві продукції (робіт, послуг) 23 84
11.   Списана вартість виробничих запасів, що використовуються для адміністративних, постачальних потреб 79 84
12.   Списана вартість виробничих запасів, що використовуються в інвестиційній, фінансовій, надзвичайній діяльності 79 85
13.   Оприбуткована з виробництва на склад готова продукція 26 23
14.   Відвантажена покупцям готова продукція і відображено доход від її реалізації 37 70
15.   Відображена сума податкових зобов’язань по ПДВ у складі вартості відвантаженої готової продукції 70 64
16.   Списана фактична собівартість реалізованої готової продукції 84 26
17.   Списано доход від реалізації готової продукції 70 79
18.   Виявлена сума нестачі запасів 84 20
19.   Списані суми виявленої нестачі запасів на фінансові результати діяльності 79 84
20.   Зарахована на забалансовий рахунок сума нестачі 072
21.   Відображено доход як наслідок встановлення винної особи 37 79
22.   Списана із забалансового рахунку сума нестачі - 072
23.   Відображено закриття рахунку обліку доходів 70 79

Оцінка вибуття запасів в бухгалтерському обліку малих підприємств здійснюється по одному із передбачених П(С)БО 9 "Запаси” методів:

метод ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

метод середньозваженої собівартості;

метод ФІФО;

метод нормативних витрат;

метод вартості продажу.


Информация о работе «Мале підприємництво»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 293236
Количество таблиц: 79
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
136386
9
0

... іальних проблем, сприяння структурній перебудові економіки, стійка тенденція збільшення кількості малих підприємств, зменшення рівня “тіньового” обороту у сфері малого підприємництва, збільшення внеску малого підприємництва в економіку України, зміцнення економічної бази регіонів, позитивний вплив на вирішення проблем безробіття, насичення вітчизняного ринку товарами та послугами.   2. АНАЛІ ...

Скачать
155839
7
3

... і – 27%, в секторі побутових послуг – 23%, в сфері охорони здоров’я – 18%, в секторі ділових послуг – 13%, в транспорті і комунальних послугах – 10%.[19, c.8] Дослідження виділяють три моделі розвитку малого підприємництва: консервація масштабів діяльності із збереженням статус-кво; повільне розширення ділової активності; швидка експансія малих фірм і обернення їх в середні, а потім і в крупні ...

Скачать
69053
3
0

... контролю за самостійними підприємствами з боку великих компаній та відповідних монопольних утворень, які існували раніше і проявляються тепер. 1.2 Роль малого підприємництва в умовах ринкової економіки У цілому в секторі малого підприємництва працює понад 2 млн. чоловік, що становить майже 10% зайнятого населення України. Підприємства малого бізнесу створюються в різних галузях економіки. ...

Скачать
54903
3
5

... власників і через свою масовість грають значну роль не тільки в соціально-економічній, але і в політичному житті країни. Мале підприємництво забезпечує зміцнення ринкових відносин, заснованих на демократії і приватній власності. По своєму економічному стану і умовам життя приватні підприємці близькі до більшої частини населення і складають основу середнього класу, що є гарантом соціальної і пол ...

0 комментариев


Наверх