Облік розрахунків по податках і платежах суб'єктів малого підприємництва, облік єдиного податку

Мале підприємництво
Напрямки державної підтримки малого підприємництва Без участі фізичної особи - СПД; Порядок ведення та заповнення книги обліку доходів та витрат Особливості ведення зовнішньоекономічної діяльності приватними підприємцями Ліквідація діяльності суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи Спрощена система оподаткування – єдиний податок Особливості ведення кадрової документації у приватного підприємця – роботодавця Порядок заповнення звіту суб’єкта малого підприємництва – фізичної особи Особливості оподаткування суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб Порядок обчислення та сплати єдиного податку юридичними особами Порядок переходу на спрощену систему оподаткування та обліку Умови переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну Особливості обліку та звітності малих підприємств Порядок складання наказу про облікову політику малого підприємства Коректування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, яке відображається записом на рахунках бухгалтерського обліку; Загальний та спрощений план рахунків Регістри бухгалтерського обліку застосовані при різних формах Синтетичний облік і документальне оформлення касових операцій на малих підприємствах Порядок заповнення відомості 1-М Особливості побудови обліку товарів, їх оцінки і документального оформлення на підприємствах малого бізнесу Порядок заповнення відомості 2-М Облік розрахунків по податках і платежах суб'єктів малого підприємництва, облік єдиного податку Аналітичний і синтетичний облік та документальне оформлення обліку стану і руху необоротних активів Облік амортизаційних відрахувань на підприємствах малого бізнесу Облік витрат за елементами з використанням рахунків 8 класу Синтетичний і аналітичний облік доходів від реалізації продукції Оборотно-сальдова відомість по синтетичних рахунках Звітність платника єдиного податку – юридичної особи
293236
знаков
79
таблиц
0
изображений

12.3.   Облік розрахунків по податках і платежах суб'єктів малого підприємництва, облік єдиного податку

У процесі своєї діяльності підприємства, не залежно від форм власності, здійснюють платежі до бюджету відповідно до законодавчих актів про систему оподаткування в Україні.

Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства по всіх видах платежів у бюджет, включаючи податки із працівників підприємства й по фінансових санкціях, які стягуються в доход бюджету, призначений рахунок 64 “Розрахунки по податках і платежах”.

При необхідності виділити окремі види податків на підприємстві (у тому числі і єдиному податку) можна до рахунку 64 відкривати потрібну кількість субрахунків.

У табл. 12.2. наведена кореспонденція рахунків, яка застосовується для відображення у бухгалтерському обліку операцій по обліку розрахунків з бюджетом з використанням рахунків спрощеного Плану рахунків.


Таблиця 12.2

Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків з бюджетом

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
1 2 3 4
1. Нарахований комунальний податок, відрахування на соціальні заходи, пов’язані із виплатою доходів працівникам 84 64
із одночасним списанням:
до складу витрат на виробництва (у випадку, якщо нарахування і сплата пов’язані з виробництвом продукції, робіт, послуг) 23 84
на фінансові результати (крім податків, зборів, обов’язкових платежів, що включаються у склад витрат на виробництво) 79 84
2. Нарахований податок на додану вартість при реалізації товарів, робіт і послуг 70 64
3. Нарахований збір у Пенсійний фонд при купівлі нерухомого майна, легкового автомобілю 15 64
4. Нарахований податок на прибуток, єдиний податок 85 64
79 85
5. Сплачені податки, збори, обов’язкові платежі 64 31

При обліку розрахунків з бюджетом, по відрахуваннях на пенсійне забезпечення, соціальне і інші види страхування зазначаються види податків, платежів і відрахувань. По кожному виду податків, платежів і відрахувань щомісячно відображаються нараховані і належні до відшкодування суми податків і платежів, їх погашення, списання і т.п.

12.4.   Синтетичний і аналітичний облік та документальне оформлення розрахунків по операціях з оплати праці

Аналітичний облік розрахунків по заробітній платі має стільки рахунків, скільки налічується працюючих на підприємстві. Сума всіх нарахувань заробітної плати по кожному аналітичному рахунку (по кожному працівнику) рівняється кредитовому обороту синтетичного субрахунку 66 "Розрахунки по заробітній платі" за звітний місяць. Сума всіх видів утримань по аналітичних рахунках рівняється дебетовому обороту синтетичного субрахунку 66.

По кредиту рахунку 66 "Розрахунки по оплаті праці" відображаються операції, пов’язані із нарахуванням працівникам основної і додаткової заробітної плати, премій, допомоги по тимчасовій непрацездатності і т.п.

По дебету рахунку відображаються усі відрахування із заробітної плати працівників: податку з доходів, відрахування у Пенсійний фонд, внески в фонди соціального страхування, сум виплачених авансів і заробітної плати, сум утриманих аліментів, утримань по виконавчим листам і т.п.

У табл. 12.3. наведена кореспонденція рахунків, яка застосовується для відображення у бухгалтерському обліку операцій по обліку розрахунків з оплати праці з використанням рахунків спрощеного Плану рахунків.

Таблиця 12.3

Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків з оплати праці

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
1.       Відображені витрати на оплату праці 84 66
працівникам, які зайняті виробництвом робіт або наданням послуг, виправленням браку, працівникам апарату управління цехами 23 84
працівникам адміністративно-управлінського апарату, відділу збуту, продавцям, торговим агентам, зайнятим дослідженнями і розробками 79
працівникам, що зайняті передбаченням або ліквідацією наслідків надзвичайних явищ 85 66
79 85
працівникам за виконану роботу, що пов’язана із модернізацією і іншим покращанням основних засобів 15 66
2.       Відображені надходження в касу підприємства грошових коштів від працівника, якій раніш отримав надлишкову суму заробітної плати 30 66
3.       Відображені нарахування відпускних на підприємствах, що формують забезпечення таких нарахувань 47 66
4.       Відображені нарахування виплат за рахунок коштів фонду соціального страхування 64 66
5.       Здійснені утримання із заробітної плати
 відрахувань у Пенсійний фонд, внесків в Фонд соціального страхування у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності, у Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, прибуткового податку 66 64
профспілкових внесків 68
суми раніш виданої суди 37
вартості виданих проїзних документів в санаторії, дома відпочинку і т.д. 30
заборгованості засновника підприємства, який є працівником підприємства, по внесках у статутний капітал шляхом відрахувань із заробітної плати 40
6.       Відображена виплата із каси підприємства заробітної плати 66 30
7.       Відображена виплата заробітної плати працівникам шляхом перерахування належних сум на рахунки працівників у банках 66 31
8.       Відображена реалізація працівникам підприємства готової продукції, товарів у рахунок погашення заборгованості по заробітній платі 66 70

Держава регулює оплату праці через установлення мінімального розміру заробітної плати. На цей час мінімальний розмір заробітної плати встановлений з 01.04.2007 року в сумі 420 грн. Форми й системи оплати праці на підприємстві регулює керівник підприємства.

Нарахування заробітної плати працівникам здійснюється на підставі відповідних первинних документів - даних табельного обліку відпрацьованого часу у звітному місяці або підсумку про вироблення за розцінками за виконані роботи.

12.5.   Порядок заповнення відомості 3-М

Відомість 3-м по формі додатку 5 до наказу № 422 (додаток И) призначена для систематизації наступної інформації про розрахунки: з постачальниками і підрядниками; з покупцями і замовниками; з підзвітними особами; з різними дебіторами і кредиторами; з учасниками; по податках і платежах; по відрахуванням на пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, індивідуальне страхування, страхування майна; по оплаті праці, доходах майбутніх періодів; резервах сумнівних боргів.

У відомості 3-м відображаються обороти по дебету і кредиту рахунків:

У розділі 1:

37 „Розрахунки з різними дебіторами”:

55 „Інші довгострокові зобов'язання”

64 „Розрахунки по податках і платежах”;

68 „Розрахунки по інших операціях”

69 „Доходи майбутніх періодів”;

у розділі 2:

66 „Розрахунки по оплаті праці”

У розділі 1 Відомості 3-м записи групуються по вказаних у ній рахунках шляхом вписування перед початком записів у графі 3 коду і назви відповідного рахунку бухгалтерського обліку, відносно якого здійснюються записи.

Для заповнення граф 7 і 8 використовуються дані Відомостей 1-м, 3-м, 4-м і 5-м.

Усі записи здійснюються протягом місяця на підставі прийнятих до обліку первісних документів по господарським операціям, відносно яких кореспондуються вказані в Відомості рахунки бухгалтерського обліку.

Якщо первісні документи, що додаються до інших регістрів, використовують для записів в даному регістрі (наприклад, документи по погашенню дебіторської заборгованості для здійснення записів у Відомості 1-м), то відповідні суми господарських операцій заносяться у Відомість 3-м на підставі даних відповідного регістру і використаних для ведення записів у ньому первісних документів ( у даному випадку – Відомість 1-м і банківські документи).

Порядок заповнення розділу 1 Відомості 3-м залежить від виду операцій, що відображаються.

Для відображення розрахунків з дебіторами і кредиторами у Відомості відводиться необхідна кількість строк для упорядкування записів відносно розрахунків по кожному дебітору і кредитору з продовженням записів на вкладних аркушах. Сальдо на кінець місяця переноситься в графу 5 (із графи 21) і графу 6 (із графи 22) розділу 1 Відомості 3-м наступного місяця.

Сальдо на кінець місяця по обліку розрахунків з бюджетом визначається окремо по кожному виду податків, платежів і відрахувань (графи 21 і 22) і переноситься в графи 5 і 6 Відомості 3-м на наступний місяць.

Доходи майбутніх періодів відображаються в розділі 1 відомості 3-м по видах доходів.

В розділі 2 Відомості 3-м відображаються розрахунки по оплаті праці. Не виплачені працівникам суми оплати праці відображаються у графі 20 із наступним перенесенням таких сум по кожному працівнику (позиційним способом) в графу 4 Відомості 3-м у наступному місяці.

Недоотримана у встановлений для виплати термін сума заробітної плати відображається у Відомості 3-м у наступних місяцях як заборгованість з поміткою „Депон” („Депоновано”) в графі 3 із зазначенням дати її депонування.

Тема 13. Облік необоротних активів та амортизаційних відрахувань

13.1.   Особливості обліку необоротних активів, капітальних та фінансових інвестицій на підприємствах малого бізнесу;

13.2.   Аналітичний і синтетичний облік та документальне оформлення обліку стану і руху необоротних активів;

13.3.   Облік амортизаційних відрахувань на підприємствах малого бізнесу;

13.4.   Порядок заповнення відомості 4-М.

13.1.   Особливості обліку необоротних активів, капітальних та фінансових інвестицій на підприємствах малого бізнесу

До необоротних активів згідно П(С)БО 2 "Баланс” відносяться: нематеріальні активи, основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, капітальні і довгострокові фінансові інвестиції.

Методичні принципи формування у бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, нематеріальні активи, капітальні, довгострокові фінансові інвестиції і інші необоротні матеріальні активи викладені у П(С)БО 7 "Основні засоби”; 8 "Нематеріальні активи”; 12 "Фінансові інвестиції”.

Основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, передачі у оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року ( або операційного циклу, якщо він більше року).

В економічних розрахунках малих підприємств використовуються три види оцінки основних засобів: первісна, справедлива(переоцінена) і остаточна.

Нематеріальні активи – це активи, які не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифіковані і утримуються підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях або для надання в оренду іншим особам.

Нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства по первісній вартості.

Фінансові інвестиції – активи, які має підприємство з метою збільшення прибутку (процентів, дивідендів і т.п.), росту вартості капіталу або інших вигод для інвестора. До довгострокових фінансових інвестицій відносяться інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент.

Капітальні інвестиції – це сукупність витрат, спрямованих на оновлення виробничих потужностей (придбання і виготовлення машин, обладнання, транспортних засобів), будівництво споруд виробничого призначення і об’єктів невиробничої сфери. Капітальні інвестиції можуть бути спрямовані на утворення нових підприємств і реконструкцію діючих.


Информация о работе «Мале підприємництво»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 293236
Количество таблиц: 79
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
136386
9
0

... іальних проблем, сприяння структурній перебудові економіки, стійка тенденція збільшення кількості малих підприємств, зменшення рівня “тіньового” обороту у сфері малого підприємництва, збільшення внеску малого підприємництва в економіку України, зміцнення економічної бази регіонів, позитивний вплив на вирішення проблем безробіття, насичення вітчизняного ринку товарами та послугами.   2. АНАЛІ ...

Скачать
155839
7
3

... і – 27%, в секторі побутових послуг – 23%, в сфері охорони здоров’я – 18%, в секторі ділових послуг – 13%, в транспорті і комунальних послугах – 10%.[19, c.8] Дослідження виділяють три моделі розвитку малого підприємництва: консервація масштабів діяльності із збереженням статус-кво; повільне розширення ділової активності; швидка експансія малих фірм і обернення їх в середні, а потім і в крупні ...

Скачать
69053
3
0

... контролю за самостійними підприємствами з боку великих компаній та відповідних монопольних утворень, які існували раніше і проявляються тепер. 1.2 Роль малого підприємництва в умовах ринкової економіки У цілому в секторі малого підприємництва працює понад 2 млн. чоловік, що становить майже 10% зайнятого населення України. Підприємства малого бізнесу створюються в різних галузях економіки. ...

Скачать
54903
3
5

... власників і через свою масовість грають значну роль не тільки в соціально-економічній, але і в політичному житті країни. Мале підприємництво забезпечує зміцнення ринкових відносин, заснованих на демократії і приватній власності. По своєму економічному стану і умовам життя приватні підприємці близькі до більшої частини населення і складають основу середнього класу, що є гарантом соціальної і пол ...

0 комментариев


Наверх