Синтетичний і аналітичний облік доходів від реалізації продукції

Мале підприємництво
Напрямки державної підтримки малого підприємництва Без участі фізичної особи - СПД; Порядок ведення та заповнення книги обліку доходів та витрат Особливості ведення зовнішньоекономічної діяльності приватними підприємцями Ліквідація діяльності суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи Спрощена система оподаткування – єдиний податок Особливості ведення кадрової документації у приватного підприємця – роботодавця Порядок заповнення звіту суб’єкта малого підприємництва – фізичної особи Особливості оподаткування суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб Порядок обчислення та сплати єдиного податку юридичними особами Порядок переходу на спрощену систему оподаткування та обліку Умови переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну Особливості обліку та звітності малих підприємств Порядок складання наказу про облікову політику малого підприємства Коректування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, яке відображається записом на рахунках бухгалтерського обліку; Загальний та спрощений план рахунків Регістри бухгалтерського обліку застосовані при різних формах Синтетичний облік і документальне оформлення касових операцій на малих підприємствах Порядок заповнення відомості 1-М Особливості побудови обліку товарів, їх оцінки і документального оформлення на підприємствах малого бізнесу Порядок заповнення відомості 2-М Облік розрахунків по податках і платежах суб'єктів малого підприємництва, облік єдиного податку Аналітичний і синтетичний облік та документальне оформлення обліку стану і руху необоротних активів Облік амортизаційних відрахувань на підприємствах малого бізнесу Облік витрат за елементами з використанням рахунків 8 класу Синтетичний і аналітичний облік доходів від реалізації продукції Оборотно-сальдова відомість по синтетичних рахунках Звітність платника єдиного податку – юридичної особи
293236
знаков
79
таблиц
0
изображений

14.3.   Синтетичний і аналітичний облік доходів від реалізації продукції

Методологічні основи формування доходів у бухгалтерському обліку і її розкриття у фінансовій звітності регулюється П(С)БО–15.

Доход визнається збільшенням активу або зменшення зобов’язань, у результаті чого зростає власний капітал. Не визнається доходом податок на додану вартість, акцизний збір.

Для обліку доходу застосовується рахунок 70 "Доходи". По кредиту рахунку відображається сума загального доходу разом із сумою непрямих податків (ПДВ, акцизний збір).

По дебету рахунку відображається віднесення на результат основної діяльності , за мінусом ПДВ і акцизного збору.

У табл. 14.2 наведена кореспонденція рахунків, яка застосовується для відображення у бухгалтерському обліку операцій по обліку доходів з використанням рахунків спрощеного Плану рахунків.


Таблиця 14.2

Кореспонденція рахунків з обліку доходів

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
1. Відображено доход від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, необоротних активів, виробничих запасів і інших активів 37 70
2. Нараховані податкові зобов'язання по ПДВ, податку з реклами, акцизному, готельному, ринковому зборах, а також зборах у Пенсійний фонд при продажу ювелірних, тютюнових виробів, послуг мобільного зв’язку у складі вартості реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, необоротних активів, виробничих запасів 70 64
3. Відображено фінансовий результат від реалізації продукції, товарів, послуг, необоротних активів, виробничих запасів 70 79
4.  Відображено відрахування із доходу на суму наданих після дати реалізації скидок покупцям , а також вартість повернутих покупцем продукції і товарів та інші суми, що підлягають відрахуванню із доходу 70 30, 31, 64, 68 і ін.
79 70

Для забезпечення необхідної інформації про доходи в розрізі показників звіту про фінансові результати деталізації вимагає рахунок 70 "Доходи".

На рахунку 70 повинні бути відкриті субрахунки "Доходи від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)", "Інші операційні доходи" і "Інші надзвичайні доходи".

14.4.   Особливості обліку фінансових результатів, власного капіталу на підприємствах малого бізнесу

До власного капіталу відносяться: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток (не покритий збиток), неоплачений капітал. Все це відображається на рахунку 40 із застосуванням окремих субрахунків на власний погляд підприємства.

Забезпеченість майбутніх витрат і платежів це суми, які резервуються у встановленому порядку з метою рівномірного включення витрат і платежів, наприклад, відпускні працівникам. Це відображається на рахунку 47.

Облік фінансових результатів ведеться на рахунку 79. Якщо при закритті рахунку 79 кредитовий оборот більше кредитового, це збиток.

У табл. 14.3. наведена кореспонденція рахунків, яка застосовується для відображення у бухгалтерському обліку операцій по обліку капіталу з використанням рахунків спрощеного Плану рахунків.

Таблиця 14.3

Кореспонденція рахунків з обліку капіталу

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
1 2 3 4
1.       Відображено розмір статутного капіталу, що заявлений у установчих документах 40 40
2.       Відображено надходження внесків від засновників до статутного капіталу
грошовими коштами 30, 31 40
необоротними активами 10, (15)
виробничими запасами 20, 26
3.       Відображено збільшення розміру статутного капіталу шляхом додаткового випуску акцій за рахунок дивідендів 40 40
68 40
4.       Відображено збільшення розміру статутного капіталу шляхом внесення грошових коштів 40 40
30 40
5.       Зменшено статутний капітал АТ шляхом зменшення номінальної вартості акцій 40 68
6.       Виплачена компенсація учасникам у зв’язку із зменшенням статутного капіталу шляхом зменшення номінальної вартості акцій 68 30, 31
7.       Відображено формування резерву оплати відпусток на виконання гарантійних зобов’язань і ін. 84 47
8.       Зарезервовані суми відпусток:
виробничому персоналу 23 84
іншому персоналу підприємства 79
9.       Сформований резерв на виконання гарантійних зобов’язань (у межах рівня гарантійних замін) 23 84
10.    Нараховані за рахунок резерву суми:
відпускних 47 66
відрахувань на соціальні заходи, що пов’язані із нарахуванням таких сум відпускних 64
11.    Відображено проведення гарантійного ремонту за рахунок зарезервованих коштів 47 20, 26, 66, 64
12.    Списано на фінансові результати:
13.    собівартість реалізованої готової продукції 79 26
собівартість реалізованих товарів 84 26
79 84
собівартість реалізованих виробничих запасів 84 20
79 84
остаточна вартість реалізованих об'єктів необоротних активів 85 10
79 85
витрати операційної діяльності звітного періоду (крім тих, що підлягають віднесенню до складу виробничої собівартості продукції, робіт, послуг 79 84
інші витрати звітного періоду, понесені у зв’язку із здійсненням інвестиційної, фінансової і надзвичайної діяльності 79 85
14.    Закрито сальдо по рахунку 79 „Фінансові результати”
прибуток 79 44
збиток 44 79
15.    Списані непокриті збитки за рахунок резервного, пайового, додаткового капіталу 40 44
16.    Відображено використання прибутку у звітному періоді:
на суму нарахованих дивідендів 44 68
на суму нарахованих премій по випущеним облігаціям 55
утворений резервний капітал у відповідності до діючого законодавства, установчими документами за рахунок нерозподіленого прибутку 40

До витрат майбутніх періодів відносяться витрати, які здійснені у даному періоді, але відносяться до майбутніх. Це передплата на журнали, затрати на освоєння нових видів продукції. Все це знаходить відображення на рахунку 39.

14.5.   Порядок заповнення відомості 5-М

Згідно затверджених методичних рекомендацій по звіту перерахованих статей застосовується Відомість 5-м (додаток Л).

Відомість 5-м по формі додатку 7 до наказу № 422 призначена для систематизації інформації про: доходи від реалізації; інших операційних, інших звичайних і надзвичайних доходах; відрахуваннях із доходу; витратах операційної діяльності по елементах (матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати); витратах майбутніх періодів; фінансових результатів; нерозподілених прибутках (непокритих збитках); використання прибутку; власний (статутний, пайовий, додатковий, резервний, несплачений, вилучений) капітал; утворення і використання забезпечення майбутніх витрат і платежів.

У Відомості 5-м відображаються обороти по дебету і кредиту рахунків:

у розділі І:

84 „Витрати операційної діяльності”;

85 „Інші витрати”;

у розділі ІІ:

23 „Виробництво”

у розділі ІІІ:

44 „Нерозподілений прибуток (непокриті збитки);

70 „Доходи”;

79 „Фінансові результати”;

у розділі ІV:

39 „Витрати майбутніх періодів”

40 „ Власний капітал”

47 „Забезпечення майбутніх витрат і платежів”

У розділі І „Облік витрат” у статтях рядків 1-6 по дебету рахунку 84 „Витрати операційної діяльності” на підставі первісних облікових документів (і/або листів –розшифровок) на витрачання (або передачу у місця витрачання) виробничих запасів, по нарахуванню заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи відображаються витрати, що пов’язані із виробництвом і реалізацією продукції, із здійсненням діяльності по виконанню робіт, наданню послуг і продажем товарів (графи 3-14).

Собівартість реалізованих виробничих запасів, товарів і іноземної валюти з кредиту рахунків обліку відповідних активів списується до дебету рахунку 84 „Витрати операційної діяльності” (строки 5.3 - 5.6), з наступним списанням до дебету рахунку 79 „Фінансові результати”.

З кредиту рахунку 84 „Витрати операційної діяльності” (графи 16-18) витрати списуються до дебету рахунків:

23 „Виробництво” – малими підприємствами, що здійснюють виробництво готової продукції (робіт, послуг), у сумі витрат, які - 79 ”Фінансові результати” – у сумі витрат, які у відповідності з П(С)БО 16, включаються у виробничу собівартість продукції;

79 „Фінансові результати” – у сумі інших операційних витрат (адміністративних, побутових).

Списання усієї суми витрат операційної діяльності малі підприємства, що здійснюють виробництво готової продукції (робіт, послуг), з кредиту рахунку 84 можуть проводити у кореспонденції із рахунком 79 „Фінансові результати”.

Дані графи 15 розділу І Відомості 5-м у частині витрат, що включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), переносяться у графу 16 розділу І і в графу 6 розділу ІІ, а в частині інших операційних витрат – в графу 17 розділу І і в графу 5 розділу ІІІ, або усі витрати операційної діяльності переносяться у графу 17 розділу І і графу 5 розділу ІІІ.

Витрати малого підприємства, що здійснює торгівельну діяльність, з кредиту рахунку 84 списуються до дебету рахунку 79 (графа 17 розділу І і графа 5 розділу ІІІ).

У графі 20 розділу І накопичуються підсумкові дані у розрізі складових елементів операційних витрат і статей інших витрат за період з початку звітного року, включаючи звітний (поточний) місяць.

У рядках 7.1 -7.4 розділу І відображається сума визнаних витрат, що виникли у результаті іншої, ніж операційна, діяльності (фінансові витрати, інші витрати), надзвичайних подій, і податок на прибуток.

У розділі ІІ „Облік витрат на виробництво” у графах 4-7 розділу ІІ Відомості 5-м відображаються витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) по видах продукції, робіт, послуг (об’єктах витрат) (дебет рахунку 23), а в графах 8-13 по кредиту цього рахунку відображається їх списання (кредит рахунку 23).

Із рахунку 23 „Виробництво” щомісячно малі підприємства, що здійснюють виробництво готової продукції, списують у дебет рахунку 26 „Готова продукція” (графа 8 розділу ІІ) суму витрат, що відносяться до прийнятої готової продукції, або усю суму витрат на виробництво продукції без оцінки залишків незавершеного виробництва.

Малі підприємства, що здійснюють діяльність по виконанню робіт і послуг, з кредиту рахунку 23 щомісячно списують фактичну виробничу собівартість реалізованих робіт і послуг в дебет рахунку 79 „Фінансові результати”, або усю суму затрат без оцінки залишків незавершеного виробництва (графа 9 розділу ІІ).

 Списання собівартості реалізованої готової продукції щомісячно з кредиту рахунку 26 „Готова продукція” (у Відомості 2-м) може здійснюватись в дебет рахунку 79 „Фінансові результати”: на суму, що визначена з урахуванням вартості залишку нереалізованої готової продукції, або на усю суму без розподілу на собівартість залишків готової продукції. При цьому у всіх випадках у Відомості 5-м забезпечується ведення кількісного обліку залишку, надходження і вибуття готової продукції на підставі первісних документів на її виготовлення и вибуття (реалізацію і т.п.).

Малим підприємствам, що здійснюють виробництво готової продукції, робіт, послуг, дозволено робити списання усієї суми витрат операційної діяльності, з кредиту рахунку 84 у кореспонденції з рахунком 79 „Фінансові результати” (без відображення на рахунку 23 „Виробництво”).

Малі підприємства, які собівартість реалізованої готової продукції списують без розподілу на собівартість залишку готової продукції, також повинні оцінювати залишок готової продукції по справедливій вартості по даних кількісного (оперативного) обліку руху готової продукції. Визначена таким чином вартість залишку готової продукції відображається по дебету рахунку 26 „Готова продукція” (Відомість 2-м) і кредиту рахунку 79 „Фінансові результати” (рядок 6 розділу 3 Відомості 5-м).

Розділ ІІІ Відомості 5-м „Облік доходів і фінансових результатів” призначений для систематизації інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності, про фінансові результати від звичайної діяльності і надзвичайних подій, про нерозподілений прибуток (непокриті збитки).

Записи у графах 11-15 цього розділу здійснюються у наступному порядку:

по кредиту 70 – у рядках 1-5;

по кредиту 79 – у рядку 6;

по кредиту 44 – у рядку 7.

Для заповнення графи 5 розділу 3 використовуються дані:

а) для рядків 1-4:

Відомості 1-м – по кредиту 30;

Відомості 3-м – по кредиту 37, 64, 68;

розділ ІІІ Відомості 5-м – по кредиту 79;

б) для рядка 6:

Відомості 2-м по кредиту 26;

розділ І Відомості 5-м – по кредиту 84 і 85;

розділ ІІ Відомості 5-м – по кредиту 23;

розділ ІІІ Відомості 5-м – по кредиту 44 і 70;

в) для строки 7:

Відомості 3-м – по кредиту 68;

розділ ІІІ Відомості 5-м – по кредиту 44 і 79;

розділ 4 Відомості 5-м – по кредиту 40.

Розділ IV Відомості 5-м „Облік власного капіталу витрат майбутніх періодів, забезпечення майбутніх витрат і платежів” призначений для систематизації інформації про витрати майбутніх періодів, про власний (уставний, пайовий, додатковий, резервний, несплачений і вилучений) капітал, про забезпечення майбутніх витрат і платежів, про цільове фінансування і цільові надходження.

У графі 2 перед початком записів вказується код і назва відповідного рахунку бухгалтерського обліку, відносно якого вносяться дані про залишок і господарські операції.

Тема 15. Узагальнення облікових даних і складання звітності суб’єктів малого підприємництва

15.1.     Особливості узагальнення облікових даних і складання бухгалтерської звітності на малих підприємствах;

15.2.     Оборотно-сальдова відомість по синтетичних рахунках;

15.3.     Порядок складання фінансового звіту малого підприємства відповідно до П(С)БО 25;

15.4.     Звітність платника єдиного податку – юридичної особи.

15.1.   Особливості узагальнення облікових даних і складання бухгалтерської звітності на малих підприємствах

Інформація про господарські операції підприємства за звітний період (місяць, квартал, рік) з облікових регістрів використовується для складання фінансової звітності. Закон України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" визначає обов'язок складання фінансової звітності, основні принципи складання якої викладені в П(С)БО 1. Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік.

Користувачами фінансової звітності малого підприємства є органи управління підприємства, трудовий колектив, власники або засновники підприємства, органи виконавчої влади, державної статистики, податкові органи і ін. На сьогоднішній день не існує жодного законодавчого акту, що обумовлює обов'язок платника податків представляти фінансову звітність у податкові органи, при цьому податковий орган не може вимагати подання форм бухгалтерської (фінансової) звітності, тому платник податків не несе податкової відповідальності за затримку, неподання або неповне подання бухгалтерської звітності податковим органам.

Фінансова звітність складається усіма підприємствами – суб’єктами підприємницької діяльності – юридичними особами. Для суб’єктів малого підприємництва передбачений окремий стандарт обліку, який встановлює вимоги до складання звіту суб'єкта малого підприємництва - П(С)БО 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва", згідно якому встановлено зміст і форму Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва в складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м) і порядок заповнення його статей.

Скорочені форми фінансової звітності Балансу і Звіту про фінансові результати передбачені також П(С)БО 2 та П(С)БО 3.

При складанні фінансової звітності потрібно дотримуватися надання повної, правдивої, неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності, рух грошових потоків підприємства користувачам для прийняття правильних рішень. Інформація, наведена у фінансовій звітності, базується винятково на даних бухгалтерського обліку і повинна бути тотожна даним аналітичного і синтетичного обліку.

Застосування норм П(С)БО 25 суб'єктами малого підприємництва призводить до виникнення питань щодо обов'язкового подання такої скороченої форми звітності. Найчастіше виходить так, що сьогодні підприємство підпадає під критерії суб'єкта малого підприємництва, а завтра, при зміні обсягу реалізації продукції або розширенні виробництва, - ні.

Можливість подання фінансової звітності за повною формою у такого підприємства і у періоді відповідності критеріям суб'єкта малого підприємництва, і в періоді їх перевищення залежить від деяких факторів. П(С)БО 25 передбачає наступні випадки подання скорочених форм звітності:

1. Підприємства, які за результатами діяльності за минулий рік відповідають критеріям суб'єктів малого підприємництва, цього року застосовують П(С)БО 25, тобто звітують за скороченою формою.

2. Якщо такі підприємства, а також знов створені підприємства за результатами діяльності за I квартал або за I півріччя поточного (звітного) року не відповідають критеріям суб'єктів малого підприємництва, то фінансовий звіт цими підприємствами представляється за повною формою.

3. Підприємства, які за результатами діяльності за 9 місяців поточного (звітного) року не відповідають критеріям суб'єктів малого підприємництва, можуть представляти фінансову звітність за 9 місяців і за звітний рік згідно П(С)БО 25.

Таким чином, у першому випадку підприємства, не будучи суб'єктами малого підприємництва, зобов'язані керуватися П(С)БО 25, а воля вибору передбачена тільки в третьому випадку.


Информация о работе «Мале підприємництво»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 293236
Количество таблиц: 79
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
136386
9
0

... іальних проблем, сприяння структурній перебудові економіки, стійка тенденція збільшення кількості малих підприємств, зменшення рівня “тіньового” обороту у сфері малого підприємництва, збільшення внеску малого підприємництва в економіку України, зміцнення економічної бази регіонів, позитивний вплив на вирішення проблем безробіття, насичення вітчизняного ринку товарами та послугами.   2. АНАЛІ ...

Скачать
155839
7
3

... і – 27%, в секторі побутових послуг – 23%, в сфері охорони здоров’я – 18%, в секторі ділових послуг – 13%, в транспорті і комунальних послугах – 10%.[19, c.8] Дослідження виділяють три моделі розвитку малого підприємництва: консервація масштабів діяльності із збереженням статус-кво; повільне розширення ділової активності; швидка експансія малих фірм і обернення їх в середні, а потім і в крупні ...

Скачать
69053
3
0

... контролю за самостійними підприємствами з боку великих компаній та відповідних монопольних утворень, які існували раніше і проявляються тепер. 1.2 Роль малого підприємництва в умовах ринкової економіки У цілому в секторі малого підприємництва працює понад 2 млн. чоловік, що становить майже 10% зайнятого населення України. Підприємства малого бізнесу створюються в різних галузях економіки. ...

Скачать
54903
3
5

... власників і через свою масовість грають значну роль не тільки в соціально-економічній, але і в політичному житті країни. Мале підприємництво забезпечує зміцнення ринкових відносин, заснованих на демократії і приватній власності. По своєму економічному стану і умовам життя приватні підприємці близькі до більшої частини населення і складають основу середнього класу, що є гарантом соціальної і пол ...

0 комментариев


Наверх