Порядок заповнення відомості 2-М

Мале підприємництво
Напрямки державної підтримки малого підприємництва Без участі фізичної особи - СПД; Порядок ведення та заповнення книги обліку доходів та витрат Особливості ведення зовнішньоекономічної діяльності приватними підприємцями Ліквідація діяльності суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи Спрощена система оподаткування – єдиний податок Особливості ведення кадрової документації у приватного підприємця – роботодавця Порядок заповнення звіту суб’єкта малого підприємництва – фізичної особи Особливості оподаткування суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб Порядок обчислення та сплати єдиного податку юридичними особами Порядок переходу на спрощену систему оподаткування та обліку Умови переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну Особливості обліку та звітності малих підприємств Порядок складання наказу про облікову політику малого підприємства Коректування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, яке відображається записом на рахунках бухгалтерського обліку; Загальний та спрощений план рахунків Регістри бухгалтерського обліку застосовані при різних формах Синтетичний облік і документальне оформлення касових операцій на малих підприємствах Порядок заповнення відомості 1-М Особливості побудови обліку товарів, їх оцінки і документального оформлення на підприємствах малого бізнесу Порядок заповнення відомості 2-М Облік розрахунків по податках і платежах суб'єктів малого підприємництва, облік єдиного податку Аналітичний і синтетичний облік та документальне оформлення обліку стану і руху необоротних активів Облік амортизаційних відрахувань на підприємствах малого бізнесу Облік витрат за елементами з використанням рахунків 8 класу Синтетичний і аналітичний облік доходів від реалізації продукції Оборотно-сальдова відомість по синтетичних рахунках Звітність платника єдиного податку – юридичної особи
293236
знаков
79
таблиц
0
изображений

11.4.   Порядок заповнення відомості 2-М

У Відомості 2-м по формі додатку 4 до наказу № 422 здійснюється систематизація інформації про наявність і рух запасів (додаток Ж).

Даний регістр бухгалтерського обліку використовується для відображення оборотів по дебету і кредиту рахунків 20 „Виробничі запаси” і 26 „Готова продукція”.

В графі 4 до початку записів вказується код і назва відповідного рахунку бухгалтерського обліку, відносно якого вносяться дані про залишок і господарських операціях.

Записи у Відомості 2-м проводяться на підставі первісних документів або накопичу вальних відомостей, звітів, листів-розшифровок, у яких узагальнюється надходження запасів, їх використання і вибуття за звітний місяць.

Для ведення обліку запасів по центрах відповідальності у графі 4 записи здійснюються у розрізі матеріально-відповідальних осіб, місць зберігання запасів.


Тема 12. Облік розрахункових операцій на малих підприємствах

12.1.   Особливості обліку розрахункових операцій на підприємствах малого бізнесу;

12.2.   Синтетичний і аналітичний облік та документальне оформлення розрахунків із постачальниками та з покупцями;

12.3.   Облік розрахунків по податках і платежах суб'єктів малого підприємництва, облік єдиного податку;

12.4.   Синтетичний і аналітичний облік та документальне оформлення розрахунків по операціях з оплати праці;

12.5.   Порядок заповнення відомості 3-М.

12.1.   Особливості обліку розрахункових операцій на підприємствах малого бізнесу

У процесі діяльності підприємство не завжди здійснює розрахунки з іншими підприємствами або фізичними особами. У зв’язку з цим у тих підприємств, з ким не розрахувались, виникає дебіторська заборгованість. Порядок бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості і її відображення у фінансової звітності малого підприємства регулюється П(С)БО 10. А у підприємств, які не здійснили розрахунків, виникає кредиторська заборгованість – це найбільш вагома частина зобов’язань підприємства, в які включаються довгострокові і поточні зобов’язання.

У відповідності з пунктом 3 П(С)БО 1 зобов'язання – це заборгованість підприємства, яка виникла у результаті подій, що пройшли, і погашення якої у майбутньому приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у себе економічні вигоди.

Кредиторська заборгованість виникає за товари, роботи, послуги постачальникам і підрядникам, за отриманий кредит, в результаті чого у підприємства виникло зобов'язання його повернення, по заробітній платі, по розрахунках з бюджетом, по доходам майбутніх періодів.

У відповідності з П(С)БО і кредиторська заборгованість класифікується як довгострокова і поточна.

12.2.   Синтетичний і аналітичний облік та документальне оформлення розрахунків із постачальниками та з покупцями

Окрім звичайних розрахунків з покупцями (рахунок 37) і постачальниками (рахунок 68), з метою погашення боргових зобов'язань в розрахунках між підприємствами за безготівковою формою використовуються векселі, які відносяться до цінних паперів і є документом, що підтверджує майнові права, здійснення й передача яких можлива лише при його пред'явленні.

Надходження векселя на підприємство є підставою для відображення в бухгалтерському обліку операцій по одержанню векселя, що оформлюється актом прийому – передачі, де вказується: найменування векселедавця й векселедержателя, вид, номер, номінальна вартість векселя, строк і місце оплати векселя, підписи й печатки векселедавця й векселедержателя.

У табл. 12.1. наведена кореспонденція рахунків, яка застосовується для відображення у бухгалтерському обліку операцій по обліку розрахунків з покупцями та постачальниками з використанням рахунків спрощеного Плану рахунків.

Таблиця 12.1

Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків покупцями та постачальниками

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
1 2 3 4
1.       Відвантажена покупцям (замовникам) продукція, товари (роботи, послуги), необоротні активи 37 70
2.       Відображена сума податкових зобов’язань по ПДВ у складі вартості відвантажених товарів, необоротних активів(якщо підприємство є платником ПДВ) 70 64
3.       Списана собівартість реалізованих
готової продукції 79 26
робіт, послуг 23
товарів 84 26
79 84
4.       Списана залишкова вартість реалізованих необоротних активів 85 10
79 85
5.       Списаний доход від реалізації продукції, товарів (робіт, послуг), необоротних активів 70 79
6.       Поступила оплата від покупців за відвантажену продукцію, товари (роботи, послуги), необоротні активи 31 37
7.       Створений резерв сумнівних боргів 84 37
79 84
8.       Списана за рахунок резерву сумнівних боргів безнадійна дебіторська заборгованість 37 37
9.       Одержаний вексель за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги) 37 37
10.    Одержані грошові кошти після пред’явлення векселя до сплати 31 37
11.    Нараховані відсотки по векселю 37 70
12.    Списані нараховані відсотки по векселю на фінансові результати 70 79
13.    Отримані грошові кошти у сплату відсотків по векселю 31 37
14.    Відображена реалізація короткотермінового векселя, одержаного раніш у сплату за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги) 37 70
15.    Відображена номінальна вартість реалізованого короткотермінового векселя 85 37
16.    Отримані грошові кошти у сплату за реалізований короткотерміновий вексель 31 37
17.    Відображено закриття рахунків обліку доходів і витрат при реалізації короткотермінового векселя 79 85
70 79
18.    Видані грошові кошти під звіт на витрати на відрядження із каси підприємства 37 30
19.    Оприбутковані придбані підзвітною особою
запаси 20 37
товари 26
20.    Відображена сума податкового кредиту по ПДВ у складі вартості цінностей придбаних підзвітною особою 64 37
21.    Списані витрати на відрядження, пов’язані із
виробництвом продукції (робіт, послуг) 84 37
23 84
іншою операційною діяльністю 84 37
79 84
22.    Повернуті у касу підприємства невикористані кошти, що видані під звіт 30 37
23.    Отримані на поточний рахунок суми довгострокових кредитів банку 31 55
24.    Відображені поточні зобов'язання по довгостроковим кредитам 55 68
25.    Нараховані відсотки за одержаний довгостроковий кредит, які підлягають сплаті 39 68
26.    Включені відсотки за одержаний кредит у склад витрат звітного періоду 85 39
79 85
27.    Погашена заборгованість по довгостроковому кредиту 68 31

При обліку виданих і отриманих векселів, розрахунків з постачальниками і підрядниками, покупцями і замовниками, з учасниками і підзвітними особами, з іншими дебіторами і кредиторами в регістрах обліку зазначається назва (прізвище) дебітора (кредитора).


Информация о работе «Мале підприємництво»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 293236
Количество таблиц: 79
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
136386
9
0

... іальних проблем, сприяння структурній перебудові економіки, стійка тенденція збільшення кількості малих підприємств, зменшення рівня “тіньового” обороту у сфері малого підприємництва, збільшення внеску малого підприємництва в економіку України, зміцнення економічної бази регіонів, позитивний вплив на вирішення проблем безробіття, насичення вітчизняного ринку товарами та послугами.   2. АНАЛІ ...

Скачать
155839
7
3

... і – 27%, в секторі побутових послуг – 23%, в сфері охорони здоров’я – 18%, в секторі ділових послуг – 13%, в транспорті і комунальних послугах – 10%.[19, c.8] Дослідження виділяють три моделі розвитку малого підприємництва: консервація масштабів діяльності із збереженням статус-кво; повільне розширення ділової активності; швидка експансія малих фірм і обернення їх в середні, а потім і в крупні ...

Скачать
69053
3
0

... контролю за самостійними підприємствами з боку великих компаній та відповідних монопольних утворень, які існували раніше і проявляються тепер. 1.2 Роль малого підприємництва в умовах ринкової економіки У цілому в секторі малого підприємництва працює понад 2 млн. чоловік, що становить майже 10% зайнятого населення України. Підприємства малого бізнесу створюються в різних галузях економіки. ...

Скачать
54903
3
5

... власників і через свою масовість грають значну роль не тільки в соціально-економічній, але і в політичному житті країни. Мале підприємництво забезпечує зміцнення ринкових відносин, заснованих на демократії і приватній власності. По своєму економічному стану і умовам життя приватні підприємці близькі до більшої частини населення і складають основу середнього класу, що є гарантом соціальної і пол ...

0 комментариев


Наверх