Скад і зміст про рух грошових коштів(ф.№3 )

Теория бухгалтерского учета
Задачи бухгалтерского учета Принципы учёта основных хозяйственных процессов Калькуляция Требования к бух.документам Способы исправления ошибок в учётных регистрах Состав и содержание отчётности Учет расчетов по возмещению причиненных убытков Учет средств на текущих счетах Формы и системы оплаты труда Учёт расчётов по соц-му страхованию Оценка производственных запасов (по П(С)БУ №9) Учёт материалов на складах и в бухгалтерии Особенности учета МБП Учет наличия, поступления и выбытия осн.ср Учет нематериальных активов Позаказный Расходы на оплату труда Особенности учета расходов и калькулирование себестоимости продукции Учет готовой продукции Учет фин. результатов Методы начисления амортизации Скад і зміст про рух грошових коштів(ф.№3 ) Особливості формування статутного капіталу господарчих товариств Облік розрахунків з бюджетом по обов'язковим податкам і платежам Учёт административных расходов Документальне оформлення операцій по обліку витрат і калькулюванню собiвартостi Инвентаризация товарно-материальных ценностей на предприятии и отображение в учёте её результатов Порядок начисления и удержания зар.платы Розкриття інформації у примітках до звітів На підставі визначення питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході
248851
знак
1
таблица
0
изображений

61 Скад і зміст про рух грошових коштів(ф.№3 )

Зміст і форма Звіту про рух грошових коштів та загальні вимоги до розкриття його статей визначаються П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів».

Сфери дії П(С)БО 4 стосується Звітів про рух грошових коштів підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності, крім банків та бюджетних установ, малих підприємств та консолідованих Звітів про рух грошових коштів.

У П(С)БО 4 використовуються такі терміни: грошові кошти, група, еквіваленти грошових коштів, негрошові операції, інвестиційна діяльність, операційна діяльність, рух грошових коштів, фінансова діяльність.

Метою складання Звіту про рух грошових коштів є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах та їх еквівалентах за звітний період.

Звіт містить дані про рух грошових коштів в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Окремо зазначають надходження і видаток коштів стосовно різних видів діяльності. Негрошові операції (отримання активів від фінансової оренди, бартерні операції, придбання активів через емісію акцій тощо) не включаються до Звіту про рух грошових коштів.

Внутрішні зміни у складі грошових коштів до звіту не включаються.
Структура звіту складається із одної таблиці, яка має такі три розділи:

·           рух коштів у результаті операційної діяльності;

·           рух коштів у результаті інвестиційної діяльності;

·           рух коштів у результаті фінансової діяльності.

У світовій практиці звіт про рух грошових коштів складається за двома методами:

·           прямий, за допомогою якого розкриваються основні валові грошові надходження і витрати;

·           непрямий, за допомогою якого чистий прибуток або збиток коригуються з урахуванням операцій негрошового характеру, відстрочення, нарахування минулих років, майбутніх надходжень чи платежів, статей доходів і витрат, пов’язаних з інвестиційною та фінансовою діяльністю.

П(С)БО 4 передбачає застосування непрямого методу складання Звіту про рух грошових коштів, який полягає у визначенні суми чистого надходження (видатку) у результаті операційної діяльності послідовним коригуванням показника прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування, наведеного у Звіті про фінансові результати.

Рух грошових коштів у разі інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін у статтях розділу Балансу «Необоротні активи» та статті «Поточні фінансові інвестиції».

Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності визначається на основі змін у статтях Балансу за розділом «Власний капітал» та статтях, пов’язаних з фінансовою діяльністю у розділах Балансу «Забезпечення наступних витрат і платежів», «Довгострокові зобов’язання» і «Поточні зобов’язання» (статті «Короткострокові кредити банків», «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями», «Поточні зобов’язання за розрахунками з учасниками»).

Процес складання Звіту про рух грошових коштів включає п’ять основних етапів:

·           збір і підготовка необхідної інформації;

·           визначення руху грошових коштів у результаті операційної діяльності;

·           визначення руху грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності;

·           визначення руху грошових коштів у результаті фінансової діяльності;

·           визначення чистого руху коштів та узгодження їхніх залишків.

Для складання звіту використовують такі джерела інформації:

·           Баланс;

·           Звіт про фінансові результати;

·           примітки;

·           Головна книга;

·           аналітичні дані за окремими рахунками бухгалтерського облік

62 Визначення собівартості реалізованих товарів

 

Визначення собівартості реалізованих товарів в бухгалтерському обліку фактичної собівартості реалізованих товарів пов’язані з певними труднощами, бо товари оприбутковуються та обліковуються в роздрібних торговельних підприємствах за продажними цінами, включаючи купівельну вартість товарів, суми податкового кредиту з податку на додану вартість та торговельну націнку на покриття витрат та створення доходу торговельного підприємства.

Для визначення собівартості реалізованих товарів із суми виручки від продажу товарів необхідно вирахувати суму товарних надбавок, що складаються із сум ПДВ та торговельної націнки підприємства, і додати витрати на купівлю товарів, їх доставку та доведення до придатного для реалізації стану, які відносяться за розрахунком до реалізованих товарів.

Собівартість реалізованої готової продукції (товарів, робіт, послуг) — це їх виробнича собівартість, тобто реалізованої готової продукції (робіт, послуг) або собівартість реалізованих товарів.

 

Собівартість реалізованої продукції = прямі матеріальні витрати + прямі трудові витрати + загально виробничі витрати.

 


Информация о работе «Теория бухгалтерского учета»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 248851
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
33519
10
0

... поступил на предприятие от поставщиков уголь для котельной (вспомогательный цех) на сумму 918 руб. 64 коп. На счетах бухгалтерского учета была произведена следующая запись: Дт 12 «МБП» – 918,64 руб. Кт 60 «Расчеты с поставщиками и подрядчиками» – 918,64 руб. Задание: А) проверить правильность произведенной записи; Б) выявленные ошибки исправить методом «красное сторно»; В) дать обоснование ...

Скачать
21288
22
0

... образования средств), счет 70 «Расчеты с персоналом по оплате труда» – пассивный.  Этот счет синтетический (по степени детализации получаемых в счетах показателей).  По отношению к бухгалтерскому балансу – счет 70 – балансовый. ЗАДАНИЕ 8. Составить оборотную ведомость по аналитическому счету № 71. Произвести сверку взаимосвязанных показателей: итоги оборотной ведомости по аналитическому счету ...

Скачать
83060
0
1

... ». Он же в консервативном духе считал, что только хронологическая запись может быть основной и в связи с этим подчеркивал примат журнала над Главной книгой. 3.4. Итоги развития бухгалтерского учета в Дореволюционной России. Исследования русских ученых оказали воздействие на учетную мысль западных стран. А.М. Вольф, Н.И. Попов, А.М. Галаган, А.П. Рудановский часто цитируются в серьезных книгах ...

Скачать
62985
6
3

... одного и кредиту другого счета. Поэтому в случае расхождения сумм по данной операции выявляется допущенная ошибка и устанавливается ответственный за нее. 2.   Классификация счетов и принципы ее формирования Счета бухгалтерского учета составляют основу информаци­онной системы экономического субъекта. Большое количество счетов, используемых в текущем уче­те, требует их упорядочения ...

0 комментариев


Наверх