ЗМІСТ

 

1.         Соціальні Технології й гуманістична психологія А. Маслоу

2. Характеристики самоактуалізованих людей

2.1 Більше ефективне сприйняття реальності

2.2 Прийняття себе, інших і природи

2.3 Безпосередність, простота й природність

2.4 Сконцентрованість на проблемі

2.5 Незалежність: потреба в самоті

2.6 Автономія: незалежність від культури й оточення

2.7 Свіжість сприйняття

2.8 Верхові, або містичні, переживання

2.9 Суспільний інтерес

2.10 Глибокі міжособистісні відносини

2.11 Демократичний характер

2.12 Розмежування засобів і цілей

2.13 Філософське почуття гумору

2.14 Креативність (творчість)

2.15 Опір окультуренню

Список використаної літератури


1. СОЦІАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ Й ГУМАНІСТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ А. МАСЛОУ

Теорія 2ІАІ й розроблені на її основі Соціальні Технології дозволяють здійснити подальший розвиток ряду важливих для практичного застосування аспектів сучасних теорій особистості. Як приклад розглянуте застосування теорії 2ІАІ й Соціальних Технологій до опису явища самоактуалізації в рамках гуманістичної психології А. Маслоу.

Гуманістична психологія А. Маслоу виникла на початку 1960-х років як альтернатива психоаналітичної й біхевіориської традиціям у психології. По суті, дотепер цей напрямок не оформився в струминну теоретичну систему й виявляє собою скоріше психологічний рух, ніж строгу психологічну теорію.

В основу цього плину в психології поставлена концепція становлення особистості. Відповідно до неї, людина завжди перебуває в процесі становлення, у процесі розвитку й зміни.

У центрі теорії А. Маслоу лежить поняття самоактуалізації - потреби особистого вдосконалювання кожної людини. А. Маслоу характеризує самоактуалізацію як бажання людини стати тим, ким він може стати. Самоактуалізація - це вищий рівень в ієрархії потреб людини. На цьому рівні людин домагається повного використання своїх талантів, здатностей і потенціалу особистості.

Самоактуалізація - це зовсім не виражатися через творчі зусилля, спрямовані на створення творів мистецтва. Батько, спортсмен, студент, викладач або робітник у верстата - всі вони можуть актуалізувати свій потенціал, виконуючи щонайкраще те, що вони роблять. Специфічні форми самоактуалізації дуже різноманітні. За А. Маслоу, саме на цьому, вищому рівні ієрархії потреб люди сильніше всього відрізняються друг від друга.

А. Маслоу відзначав, що досягнення самоактуалізації надзвичайно рідке явище: по його оцінках менш 1% людей досягають її. Причини цього, на його думку, закладені як у самих людях (відсутність знань і впевненості у своїх здатностях, страх перед ризиком і перед новим), так і в соціальному оточенні (яке придушує тенденцію до актуалізації деякими соціальними нормами).

А. Маслоу попереджав, що самоактуалізуючі люди - це не суперзірки й не "герої без страху й докору". Вони піддані таким же вибухам гніву, також проявляють своє невдоволення, - коротше, живуть такою ж життям, як і все. Вони можуть шокувати або ображати свої поводженням інших людей. І разом з тим, згідно А. Маслоу, вони показують усім нам приклад чудового психічного здоров'я, приклад досягнення того, чим може стати людина.

Опис самоактуалізації має на увазі, що людина виявляє в собі якісь характеристики, які можна назвати "стрижневими" для нього, на які він опирається і які він розглядає як свого роду "систему відліку", як свого роду "міряло" для свого життя, для особистих і соціальних подій, для своєї діяльності.

У якості однієї із граней такої незмінності може виступати тип керування, що здійснює людина в нові для себе умовах - тип 2ІАІ. Знаючи його, людина також буде знати ті характеристики, ті властивості, ті явища зовнішнього миру, у яких він що називається "сильний", які він "розрізняє" і "бачить", те, у чому він розбирається досить добре й упевнено. Він також буде знати, у якому саме виді йому "зручно" представити результати своєї праці, у якому саме виді він здатний "виразити себе" у максимальній формі.

Одночасно він буде знати також і великий комплекс своїх "слабких місць", - усього того, над чим він повинен думати й що він повинен аналізувати, щоб правильно усвідомити ситуацію, щоб правильно неї проаналізувати, щоб прийняти правильне рішення.

А. Маслоу писав про Эупсихее - суспільство, що завдяки своєму пристрою допомагає людям у їхній потребі до самоактуалізації. Знання типу 2ІАІ дозволяє зрозуміти, як вибрати таке оточення, які максимально сприяло б конкретній людині в прояві його потреби до самоактуалізації, як вибрати те соціальне оточення, які допомогло б йому в цьому прагненні. Сам факт того, що людина має тип 2ІАІ, уже наочно переконує людини, що його особистий шлях самоактуалізації - волею-неволею - утягує також і інших людей, а часто навіть і просто неможливий без допомоги інших людей. Але як вибрати людей, які допомогли б на цьому шляху? Нагадаємо, що А. Маслоу багато уваги приділяв тому факту, що соціальне оточення часто перешкоджає такому руху. Знання свого типу 2ІАІ дозволяє людині цілеспрямовано формувати процес своєї власної самоактуалізації.

А. Маслоу вважав, що люди, які хочуть самоактуалізуватися, повинні - тією чи іншою мірою - вийти за межі обмежень, що накладають на них суспільством. Вони повинні зрозуміти, що не всі суспільні нормативи й соціальні норми є для них благом. Знання свого типу 2ІАІ дозволяє визначити ряд таких "непотрібних" (а, іноді, навіть і, що приводить до психологічної травми в людини даного типу 2ІАІ) соціальних нормативів, а також виробити свої, тільки для даної людини властиві форми виконання тих з них, без яких обійтися не можна.

Розглянемо ще одну сторону гуманістичної психології - запропоновані А. Маслоу характеристики самоактуазованих людей.

Багато хто із цих характеристик можуть бути застосовані до опису людей, що знають свій тип 2ІАІ й живучих відповідно до його.



Информация о работе «Соціальні технології й гуманістична психологія А. Маслоу»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 29376
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
152611
2
3

... стом для людини. Для формування основних підструктур людини, для досягнення їм зрілості й суб'єкта спілкування, пізнання й діяльності, як індивідуальності сприятливим є період ранньої зрілості. Розділ 2. Структура спрямованості особистості соціального педагога   2.1 Особливості професійної діяльності соціального педагога Зміст роботи соціального педагога відповідно до кваліфікаційної ...

Скачать
220397
1
0

... ї соціалізація розглядається у взаємозв'язку з розвитком, вихованням і самовихованням особистості як суб'єкта соціальних відносин. Одним з перших у вітчизняній педагогіці порушив питання про соціалізацію як передумову виховання особистості В. Сухомлинський. Ще тоді, коли проблема соціалізації особистості вважалась „закритою" галуззю радянської педагогічної науки, він писав: „Суспільна сутність ...

Скачать
125050
1
2

... мотиваційних сил, але і створює свої, організаційно-ментальні форми, що якісно відрізняються від суми узагальнених індивідуальних проявів. Це породжує одну з найбільш складних проблем соціальної психології організацій – переходу або трансформації мотиваційних комплексів особистості в організаційні (колективні) форми як параметри організаційного клімату та формування особистіших «мотиваційних пол ...

0 комментариев


Наверх