2.8 Верхові, або містичні, переживання

По А. Маслоу, це моменти сильного хвилювання або високої напруги, а також моменти розслаблення, умиротворення, блаженства й спокою. Вони являють собою екстатичні стани, які переживаються в кульмінаційні моменти любові й інтимності, у поривах творчості, осяяння, відкриття й злиття із природою. А. Маслоу відкрив їх у багатьох самоактуалізованих людей. У цьому стані люди почувають внутрішню гармонію з миром, втрачають відчуття свого "Я" або виходять за його межі. Вони одночасно почувають себе й більше сильними, і більше безпомічними, чим колись, і втрачають почуття часу й місця.

У ряді випадків такі переживання можуть змінити людини.

У рамках теорії 2ІАІ таке явище виникає, насамперед, тоді, коли людина активно функціонує в складі якоїсь групи, здійснюючи колективне керування (насамперед - коли він перебуває в складі певної піраміди керування). Звичайно, насамперед, - коли він працює в складі якоїсь піраміди керування. Відчуття причетності його до "керування миром" - це відчуття те саме що найглибші містичні або релігійні відчуття. Якщо ж говорити про координаторів - то їхня діяльність із неминучість включає такі стани. При цьому виразити своє відчуття для них представляється практично неможливим - слова втрачають свій зміст! Те, що вони при цьому випробовують - те відчуття проникнення в таємниці світобудови, то відчуття щирого знання - це можуть зрозуміти тільки інші координатори.

2.9 Суспільний інтерес

У самоактуалізованих людей завжди є щире бажання допомогти своїм "смертним" побратимам поліпшити себе, - навіть якщо вони самі засмучені, стурбовані або розгнівані. Вони переживають глибоке відчуття своєї близькості, свого споріднення з усім людством.

Людина, що знає свій тип 2ІАІ, знає також, що він сам - здатний здійснити всього лише частина можливих функцій людства. Він розуміє, що сила Людини - у колективному керуванні, і що його власне місце - у певній піраміді керування. Він усвідомлює причетність цій піраміді керування, усвідомлює той факт, що без нього - навіть якщо він перебуває в самій її підставі, будучи тиражувальником - без нього вся піраміда керування працювати не зможе. Це усвідомлення перетворюється в любов до всього людства, у прагнення допомогти іншим в усвідомленні свого місця в житті, у прагненні передати іншим свій особистий досвід усвідомлення свого типу 2ІАІ й "своєї" піраміди керування.

Для координаторів це особливо виражено, - особливо для координаторів високого рівня.

2.10 Глибокі міжособистісні відносини

Самоактуалізовані люди прагнуть до більше глибоких і тісних особистих взаємин, чим "звичайні" люди.

Беручи участь у функціонуванні однієї й тієї ж піраміди керування, між людьми встановлюються зовсім особливі відносини, вони виробляють свою власну мову спілкування. Крім того, коло спілкування таких людей у рамках піраміди керування визначається "подібністю" типів 2ІАІ (їхньою відповідністю в розташуванні в структурі соціона),і тому він звичайно порівняно невеликий. Установлення спілкування в рамках соціона (або навіть колективного керування в складі декількох типів) вимагає, як правило, досить багато зусиль і часу для вироблення "своєї мови". Люди, що мають досвід роботи в рамках групи типів - а особливо в рамках піраміди керування - досить легко й охоче спілкуються з дітьми, бачачи в них можливості по подальшій "передачі естафети".

2.11 Демократичний характер

Самоактуалізовані особистості, по А. Маслоу, самі "демократичні" люди. У них немає упереджень, і тому вони поважають інших людей, незалежно від того, до якого класу, расі, релігії, підлозі ті належать, який їхній вік, професія та інші показники статусу. Більше того, вони охоче вчаться в інших, не проявляючи прагнення до переваги або авторитарних схильностей. Самоактуалізовані музикант, наприклад, сповнені поваги до митецького механіка, тому що той має знання й навичками, яких немає в музиканта.

Навички функціонування в складі групи типів, а особливо в складі соціона, приводять до того, що для людини самим головним в іншій людині стає його здатність до керування, до реалізації своїх думок, до здійснення творчих проектів. Все інше - значення не має: ні кольори шкіри, ні підлога, вік, професія, релігія та інше. Головне - щоб людина володіла такий же здатністю й навичкам до участі в спільному керуванні. Саме тут лежить вододіл між "подібними мені" і "іншими".

А. Маслоу писав, відзначаючи, що самоактуалізовані люди не вважають усіх без винятку рівними: "Ці індивіди, самі є елітою, вибирають у друзі також еліту, але це еліта характеру, здатностей і таланта, а не народження, раси, крові, імені, родини, віку, молодості, слави або влади.

2.12 Розмежування засобів і цілей

А. Маслоу відзначав, що в повсякденному житті самоактуалізовані люди більше певні, послідовні й тверді, чим звичайні люди, у відношенні того, що правильно й що помилково, добре або погано. Вони дотримуються певних моральних і етичних норм, хоча далеко не всі з них релігійні в ортодоксальному змісті цього слова. А. Маслоу відзначив і їх наявність загостреного почуття розмежування цілей і засобів їхнього досягнення. Разом з тим вони часто зазнавали насолоди від обраних ними засобів (інструментального поводження, що веде до досягнення мети), хоча це й не подобалися менш терпимим людям.

Люди, що знають свій тип 2ІАІ, одночасно знають також, які шляхи для них є оптимальними в досягненні своїх цілей. Вони також знають, що саму свою мету вони можуть виразити тільки в цілком певному виді, тому що це також пов'язане з їхнім типом. Тому вони розмежовують мети, яких вони хочуть досягти, і засобу, які вони для цього можуть застосувати. До того ж, звичайно, вони вміють розмежовувати алгоритми досягнення мети, які вони можуть самі успішно контролювати, і ті алгоритми (або їхні фрагменти), де їм потрібна допомога інших людей (наприклад, експертів у цій області.


Информация о работе «Соціальні технології й гуманістична психологія А. Маслоу»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 29376
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
152611
2
3

... стом для людини. Для формування основних підструктур людини, для досягнення їм зрілості й суб'єкта спілкування, пізнання й діяльності, як індивідуальності сприятливим є період ранньої зрілості. Розділ 2. Структура спрямованості особистості соціального педагога   2.1 Особливості професійної діяльності соціального педагога Зміст роботи соціального педагога відповідно до кваліфікаційної ...

Скачать
220397
1
0

... ї соціалізація розглядається у взаємозв'язку з розвитком, вихованням і самовихованням особистості як суб'єкта соціальних відносин. Одним з перших у вітчизняній педагогіці порушив питання про соціалізацію як передумову виховання особистості В. Сухомлинський. Ще тоді, коли проблема соціалізації особистості вважалась „закритою" галуззю радянської педагогічної науки, він писав: „Суспільна сутність ...

Скачать
125050
1
2

... мотиваційних сил, але і створює свої, організаційно-ментальні форми, що якісно відрізняються від суми узагальнених індивідуальних проявів. Це породжує одну з найбільш складних проблем соціальної психології організацій – переходу або трансформації мотиваційних комплексів особистості в організаційні (колективні) форми як параметри організаційного клімату та формування особистіших «мотиваційних пол ...

0 комментариев


Наверх